jamnicze Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 Maks i Spark napisał(a):...bo u nas jest za dużo "kuzynostwa", podobna, lub ta sama krew leje się strumieniami :diabloti:, albo są w typie keesa, a Spark jest wolfem i ja chcę wolficę. Tak zupełnie serio to w wyniku mieszania w tej starej rasie powstały 2 typy - stary to wolf i nowy kees. widać to na zdjęciach, które są na początku galerii z wystawy w Wilnie. A mogłabyś w kilku słowach napisać na czym polegają różnice miedzy typami? Zawsze fajnie jest sie czegoś nowego dowiedzieć :lol: Quote
jbk Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Witanko :) Podziwiam ludzi, którzy się łapią w tych wszystkich szczegółach dotyczących ras, mnie to jakoś nigdy nie interesowało, nie umiałabym też pewnie różnic zauważyć..... Quote
M&S Posted January 30, 2009 Author Posted January 30, 2009 Kinia napisał(a):Witam się piątkowo!! witam, u nas pada śnieg :cool1: jbk napisał(a):Witanko :) Podziwiam ludzi, którzy się łapią w tych wszystkich szczegółach dotyczących ras, mnie to jakoś nigdy nie interesowało, nie umiałabym też pewnie różnic zauważyć..... Hej, hej nareszcie piątek:lol: spoko, to nie jest takie trudne, szczególnie w obrębie rasy, którą się ma i zna...to kwestia czasu:p Quote
Kinia Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Maks i Spark napisał(a):witam, u nas pada śnieg :cool1: No i poca sie chwalisz?:eviltong::eviltong: A u mnie nic ani słońca, ani śniegu Quote
M&S Posted January 30, 2009 Author Posted January 30, 2009 Kinia napisał(a):No i poca sie chwalisz?:eviltong::eviltong: A u mnie nic ani słońca, ani śniegu się nie chwalę ..ja nie lubię jak pada, mokra breja:shake: ochydztwo:errrr::errrr::errrr: Quote
jbk Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Maks i Spark napisał(a): spoko, to nie jest takie trudne, szczególnie w obrębie rasy, którą się ma i zna...to kwestia czasu:p Czasu, czyli ile? Mamy nasze dzidziusie od czerwca, a nadal nie rozróżniam typów :) Quote
M&S Posted January 30, 2009 Author Posted January 30, 2009 jbk napisał(a):Czasu, czyli ile? Mamy nasze dzidziusie od czerwca, a nadal nie rozróżniam typów :) hm....jakby to powiedzeć..Maks ma przeszło 13 lat, "trochę" wystaw na swoim koncie....mówiąc krótko, trzeba wystawiać, oglądać inne białasy i jest się "znawcą" ;):cool3: Quote
M&S Posted January 30, 2009 Author Posted January 30, 2009 jbk napisał(a):No to jeszcze mnóstwo przed nami :) ....spoko, macie duuużo czasu;) Quote
M&S Posted January 30, 2009 Author Posted January 30, 2009 jamnicze napisał(a):A co z moim pytaniem?:razz: ...pamiętam, ale jestem w pracy więc rozumiesz :cool3: I nie mam dostępu do fotek (zablokowana "żaba":mad::diabloti:), żeby pokazać róznice Quote
lolka75 Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 jbk napisał(a):Czasu, czyli ile? Mamy nasze dzidziusie od czerwca, a nadal nie rozróżniam typów :) jesli mialabys na to ochote to moge Ci podac linki do hodowli holenderskich gdzie kroluja samojedy typu wilk..... musze powiedziec ze mi sie nie bardzo podobaja jako samojedy....bo dla mnie to prawie biale owczarki (chociaz nic nie mam do owczarkow;):evil_lol:). Nasze samojedy, z hodowli Sonata Arctica i z Guapass sa raczej w typie angielskim.... chyba:roll:. Ja tez jestem poczatkujaca ale jak zobaczylam holenderskie samojedo-owczarki to zalapalam. Najgorsze ze holenderscy sedziowie lubia te dlugonogie, wielkouche, malo kudlate samojedy:roll:. Przepraszamy za offa:oops: Pozdroweczki od nas dla Was:multi: Quote
M&S Posted January 30, 2009 Author Posted January 30, 2009 lolka75 napisał(a): Przepraszamy za offa:oops: Pozdroweczki od nas dla Was:multi: niec nie szkodzi ;) u nas z tego co widziałam też są różne typy białasów...ale w nich aż tak się nie rozeznaję...:roll: a co do wilczych to rozpiszę tutaj mały elaborat :evil_lol:...mam nadzieję, ze dam radę dzisiaj skończyć :diabloti: :eviltong: Quote
lolka75 Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Maks i Spark napisał(a):niec nie szkodzi ;) u nas z tego co widziałam też są różne typy białasów...ale w nich aż tak się nie rozeznaję...:roll: a co do wilczych to rozpiszę tutaj mały elaborat :evil_lol:...mam nadzieję, ze dam radę dzisiaj skończyć :diabloti: :eviltong: sce elaborat:multi: czekam:loveu: Quote
Tepes Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Witam po raz 1:hand: Cudne szpice:loveu::loveu::loveu: Będziemy wpadać częściej:) Quote
M&S Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 [quote name='Acctiually']Witam po raz 1:hand: Cudne szpice:loveu::loveu::loveu: Będziemy wpadać częściej:) witamy!!!! :D fajnie, ze do nas zajrzeliście :multi: Quote
Kinia Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Czeeeeeść! Wpadłam Was odwiedzić;) Czekam na ten eleborat o szpicach, chętnie przeczytam Quote
M&S Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 historia (w skrócie) Szpic wilczy tak jak i reszta szpiców pochodzi od psa torfowego. Do Europy (w okolice dzisiejszych Niemiec) przywędrowały z środkowej Azji ok 1000 lat temu. Dawniej były one bardzo popularne jako psy zarówno stróżujące i do zaganiania zwierząt domowych. Obecnie istnieją dwa typy szpica wilczego : wolfs spitz i keeshond. Keeshondy pochodzą i z rejonów dolnego Renu. Były bardzo popularne w Holandii, gdzie pływały na barkach i łodziech, a ich donośny szczek słuzył za alarm ;). tam również otrzymały swoją nazwę - Kess, czyli zdrobnienie popularnego imienia męskiego. Swoją karierę keesy zawdzięczają Angilkom (pierwsza para psów trafiła tam ok 1900r), którzy w 1920 roku opracowali wzorzec. z Anglii psy trafiły do USA, Australii a stamtąd do reszty krajów członkoskich AKC, a obecnie są importowanie do Rosji skąd trafiają do krajów sąsiadujących, a także do Skandynawii. od szpiców wilczych różnią się przede wszystkim wzrostem 43-48 cm. mają głowę o bardziej lisim wyrazie i ciemną kufę, często bez okularów czy ciemnej głowy. Ogólnie mają jaśniejsze przebrawienia, a zdarza się, że są one bardzo mało widoczne. Dodoatkowo są często , choć nie zawsze bardziej "puszyte", co przyciąga uwagę i daje im przewagę nad typem "wolfa" przykłady: http://www.dogsindepth.com/nonsporting_dog_breeds/images/keeshond_h03.jpg http://www.ourdogs.co.uk/BreederDirectory/images/keeshond-allforus.jpg i mix wolf/kees http://www.fetchdog.com/images/medium/keeshond.jpg Zarówno Maks jak i Spark są wolfami, jednak obecnie obserujemy coraz mniejszą ilość psów w tym starym typie, dlatego ja osobiście będę dążyć do rozdzielenia tych dwóch typów na dwie oddzielne rasy. ponieważ rosnąca popularność keesów zagraża istnieniu wilczych :( :( :( Niestey nie wszyscy właściele, czy hodowcy wilczych w Polsce mnie popierają i już parę razy zdażyło nam się delikatnie mówiąc wymienić poglądy na ten temat :razz: to tak w dużym skrócie ;) m. Quote
M&S Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 Kinia napisał(a):Czeeeeeść! Wpadłam Was odwiedzić;) Czekam na ten eleborat o szpicach, chętnie przeczytam elaborat (choć to za duze słowo ;)) już jest :) widzę, ze zmieniłaś banerek na wiosenny, a u nasz śnieżek pada :evil_lol:;) AngelsDream napisał(a): Witam się w szarą sobotę. :p witamy witamy, rzeczywiście paskuda szara jest!!! Quote
Kaya Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Ja się witam tu po raz pierwszy i napewno nie ostatni futrzaki cuuudowne miałyśmy okazje się minąć w Warszawie :) Pzdr. Quote
M&S Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 Kaya napisał(a):Na krajowej we wrześniu ;) tak myślałam, to przy najbliższej okazji, jak będziesz w Wa-wie musimy się zobaczyć więcej niż w przelocie ;) :p Quote
M&S Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 Kaya napisał(a):Ja się witam tu po raz pierwszy i napewno nie ostatni futrzaki cuuudowne miałyśmy okazje się minąć w Warszawie :) Pzdr. hej hej:) fajnie, ze do nas wpadłaś!!!! w Warszawie na wytawie w sensie ? ;) Quote
Recommended Posts