Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie. Jestem w szoku moja sunia ma 14 mc i nie wiem co mam robic gdyz dalej podsikuje w domu:crazyeye:. Bylam z nia u weterynarza ale nic nie zostalo wykryte....Dziwi mnie to tym bardziej ze dosc czesto wychodzi na dwor a najczesciej sika mi na lozku :placz: juz mam dosc prania lozka i dywanow......a to jest taki :diabloti: ze jak nasikaa to wie ze zle zrobila i ucieka na swoje miejsce. macie jakies pomysly??

Posted

Wg mnie ona nie powinna myśleć, że źle zrobiła, bo przecież sikanie to rzecz naturalna, i musi się załatwiać, żeby prawidłowo funkcjonować. I ona raczej nie wie czy źle zrobiła, ale boi się twojej reakcji ( czy krzyczałaś kiedyś na nią na siusianie w domu lub maczałaś jej nosek w kałuży?) Powinnaś ją nagradzać kiedy zrobi siku w odpowiednim miejscu, ale tak MEGA nagradzać, tzn. dać jej smakołyk, pokazywać jej, że się cieszysz, że zrobiła siku na dworze, a siusianie w domu ignorować. Wychodź z nią często, a jak zasygnalizuje potrzebę wyjścia pochwal ją słownie, idźcie razem na dwór i jak się załatwi - pochwal smakołykiem czy zabawą.

Posted

Martens napisał(a):
Czasem bywa, że suki przed cieczką zaczynają lać w domu, szczególnie chętnie na łóżko. Rzadko, ale się zdarza.

Dlatego sterylizacja jest super :multi::multi: no chyba, że masz sunię wystawową

Posted

Czasem bywa, że suki przed cieczką zaczynają lać w domu, szczególnie chętnie na łóżko. Rzadko, ale się zdarza.

Zastanawiam się czy Ty sama nie wyrobiłaś w niej nieświadomie nawyku, że zrobienie kałuży to najlepszy sposób na wywołanie zamieszania, zainteresowania nią. Sikanie w domu najlepiej ignorować, na zewnątrz nagradzać.

Posted

Nikki napisał(a):
Dlatego sterylizacja jest super :multi::multi: no chyba, że masz sunię wystawową

wycięcie macicy nie zawsze pomaga, po za tym że jest 'super' może mieć wiele powikłań, plus ryzyko związane z operacją.

Posted

Dziekuje za rady...... Hm po czesci macie racje....Ale przy blizszej oserwacji zauwazylam ze ona siusia na lozko bo boi sie odkurzacza....:crazyeye: Ze tez nie zauwazylam tego wczesniej.....:shake: Pozatym dostaje furagin i moj diabelek jest w zdecydowanie lepszej kondycji i jak na razie moje lozko jest suche i dywany :multi:. Tez niestety to jest jest chyba jej sposob na zwrocenie uwagi..... Ale podchodze do tego ze spokojem i na pewno nie dostaje lania.

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
wycięcie macicy nie zawsze pomaga, po za tym że jest 'super' może mieć wiele powikłań, plus ryzyko związane z operacją.

ale w większości przypadków pomaga, a poza tym, że jest super, ma wiele plusów :p

Posted

Nikki, poza tym, ze dla niektorych jest super, to moze troche wiecej o skutkach ubocznych poczytasz.
To dobre rozwiazanie dla sun schronowych, wyadoptowywanych, gdy wlasciel nie ma zamiaru dopilnowac w czasie cieczki. Ale nie jest lekiem na kazde zlo :roll:.

Posted

karjo2 napisał(a):
Nikki, poza tym, ze dla niektorych jest super, to moze troche wiecej o skutkach ubocznych poczytasz.
To dobre rozwiazanie dla sun schronowych, wyadoptowywanych, gdy wlasciel nie ma zamiaru dopilnowac w czasie cieczki. Ale nie jest lekiem na kazde zlo :roll:.

Owszem, ale jeżeli problem związany jest z cieczką to sterylizacja może pomóc

Posted

karjo2 napisał(a):
Nikki, no prosze Cie, nie wyglupiaj sie ;). Skoro zawsze jesienia mam migreny, to mam sobie obciac glowe, by rozwiazac problem?

hmmm, ja bym to rozważyła :evil_lol::evil_lol:

Posted

Nikki napisał(a):
taa

to wracając do tematu ...:diabloti:

Jak wspomniala Martens, 14-miesieczny pies potrzebuje zajecia, szkolenia, zabawy, czasu spedzonego dosc aktywnie.
Poza tym skoro po furaginie sie troche uspokoilo, to moze jednak infekcja?

Posted

Ale nigdzie nie jest pwoiedziane, że problem jest związany z cieczkami po pierwsze, to była luźna sugestia, że jest to możliwe. I co, jak wytną sunię, pechowo wystąpią powikłania po zabiegu albo jakaś choroba na tle hormonalnym, a suka sikać nie przestanie? :roll:
Po drugie jakoś nie jestem zwolenniczką radzenia sobie z niewielkim problemem z zachowaniem operacyjnie :razz: Bo jak na razie jeśli chodzi o pracę behawioralną nie zostało zrobione praktycznie nic.

Posted

na razie leczymy sie na pechęrz a co do tego lania....chodzilo mi o to ze jak juz jej sie zdarzy to poprostu ignoruje cala sytuacje ani na nia nie krzycze ani nic z tych rzeczy ...

Posted

Karjo2 otoz ma lekki stan zapalny( poprostu sobie nadziebila pecherz). Co do zajec..... Nio coz czesto wychodzimy na dworek ze 4 razy dziennie z czego jeden trwa godzinke....to wtedy wspolna zabawa a to patyczki a to pileczka....skoki bieganie.... W domku zas jej ulubiona zabawa jest koleczko....ktore gryzie, jak i rowniez przeciaganie liny :diabloti: i proba wydostania smakolykow z butelki plastikowej. Choc powiem szczerze ze po intensywnym spacerku to ona idzie zaraz lulu na fotelik i tylko oczkami patrzy co sie dzieje:eviltong:

Posted

Wprowadz jej do zabawy troche zajec na wyzycie psychiczne, nauka sztuczek, tropienia. Nie tylko wyzycie fizyczne sie psu przydaje.
To trzymam kciuki za wyprowadzenie suni na prosta.

• 2 weeks later...
Posted

a podobno ma :D dowiedziałam sie na szkoleniu szczeniakow ze pies zaczyna traktowac łózko jak luksusowy mebel, dlatego moze chciec znaczyc teren.
np moja cairn terierka spala na poczatku ze mna potem chcialam ja oduczyc bo zdarzalo sie posikiwanie. to wtedy znalazlam kupe w łózku :mad: i KATEGORYCZNIE skonczylo sie spanie i branie psa do łózka .
ma posłanie obok i skonczyly sie calkowite problemy z sikaniem po katach zwlaszcza w lozku (pozatym wychodze z nia przed dom z 6 - 7 razy dziennie na sikanie bezwzglednie czy pada czy zimno) a ma 3 miesiace. wiec cos w tym moze byc... nie? :lol:

Posted

W przypadku opisanym na wątku nie sądzę.
I zupełnie normalne jest, że 2-3-miesięczny szczeniak, nie panuje w 100% nad pęcherzem i może mu się zdarzyć popuścić gdziekolwiek, również na łóżku. U malca w tym wieku nie ma to nic wspólnego ze znaczeniem terenu ;) Opisana przez Ciebie sytuacja może się zdarzyć w przypadku rozwydrzonego, dorosłego samca o zapędach terytorialnych i skłonnością do znaczenia terenu, ale nie łączyłabym tego bezpośrednio z tym, czy pies śpi w łóżku czy nie.

Posted

za kazdym razem gdy sie zsika miejsce to nalezy nasaczyc octem, ja mam taki plyn specjalny z octem smierdzi jak niewiem co ale pomaga. psy nieznosza tego zapachu. Na poczatku caly moj dom tak smierdzial :D