Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam i proszę o pomoc, moja suczka owczarek niemiecki (6 lat)miała w październiku 3 szczeniaczki, niestety wszystkie od razu umarły - weterynarz powiedział, że mozliwe, ze cos było z jej pokarmem, jednego ze szczeniakow staralismy sie odratowac i "doiłam" mojego pieska wtyedy nic nie czułam w sutkach
miesiąc temu prawie, oglądałam ją dokładnie i wyczułam u niej guzek w sutku Pojechaliśmy do weterynarza, powiedział ze trzeba zoperowac dał jej antybiotyk Amotax po tym mielismy sie zjawic na zabieg teraz okazuje się że nie ma miejsc do połowy stycznia. Chyba oszaleje. Guzek nie rosnie jest twardawy mały jak ziarnko grochu ale strasznie się boję, czy istnieje mozliwosc biopsji u takiego psa bo słyszałam że jesli to nowotwor złosliwy i się go ruszy pies może nie przezyć długo. co mogę zrobić, czekać do połowy stycznia i odchodzić od zmysłow czy szukac innego weterynarza, a może ta biopsja?

Posted

Nie wiem jak podtrzymać Cię na duchu. Sam guz- to nie wyrok na pupilu.Tylko badania mogą potwierdzić co to jest i z czym mamy do czynienia.
Sama miałam 7-letnią sunię owczarka niemieckiego,u której pojawił się guz na sutku.Dość szybko się rozrósł.Wizyta w klinice i sugestia lekarzy- jak najszybciej operować.Tak też zrobiłam.3 XI wycięto jej dwa guzy wraz z warstwą mleczną i węłami chłonnymi.Wysłano je na badanie.Diagnoza zbiła mnie z nóg-rak loboralny złośliwy. Byłam do końca na okrągło z sunią.Po dwóch tyg.zaczęły się komplikacje. Cała lawina nieszczęść potoczyła się piorunująco szybko- przerzuty, niewydolność nerek.Niestety walka o życie nie powiodła się.Moja sunia odeszła 4 XII.Nie mogę pogodzić się z jej stratą.Nie płakałam lecz"wyłam" po jej odejściu.Jestem jej wdzięczna za 7 cudownych lat spędzonych razem.
Ale każdemu powiem-warto walczyć o każdą chwilę przedłużenia życia naszym pupilkom, o ile lekarze widzą cień wyjścia z choroby a nasze kochane futrzaczki nie męczą się.
Nie wiem skąd jesteś, ale ja bym zgłosiła się do drugiego weterynarza, czy innej kliniki.Im szybciej, tym lepiej.
Trzymaj się cieplutko.Trzymam kciuki. Daj znać jak już będzie wiadomo co pokazały wyniki.;)

Posted

Piszesz, że guzek nie rośnie i jest mały więc to raczej dobrze prognozuje. Czy ten guzek jest jeden, czy jest ich więcej? Przede wszystkim obserwuj tę zmianę-jeśli się nie rozrasta i nie pojawiają się kolejne, to myślę, że można poczekać do stycznia. Oczywiście zawsze można udać się do innej lecznicy na konsultację. Poza tym przed ewentualnym zabiegiem radziłabym wykonać zdjęcie przeglądowe klatki piersiowej.

Posted

Bardzo Wam dziękuję za odpisanie. Guzek jest jeden, nie rośnie codziennie go "sprawdzam" Innych guzków nie ma, będę się starała o zdjęcie klatki piersiowej. Mam niestety wiele informacji, że ruszenie takiego guzka kończyło się źle i dlatego się obawiam (złe słowo, ja histeryzuje aż mój facet ma już dosyć) Jednak jeśli nie jest złośliwy to operacja chyba jest najlepszym rozwiązaniem. Źle zrobiłam, że jej nie wysterylizowałam :( Myślałam by załatwić to po operacji jeśli wszystko pojdzie dobrze.
Brita
rozumiem Cię doskonale i bardzo Ci współczuje, może to głupie ale kocham mojego pieska jak własne dziecko.
Pozdrawiam

Posted

z Lodzi dojezdzaja ludzie do Warszawy, masz 3 lekarzy do wyboru onkologow dr Jagielski (bialobrzeska i sggw) i dr Bednarowicz (bialobrzeska.waw.pl) oraz dr Micun (sggw i chyba elwet)

to najlepsi onkolodzy w kraju poza dr Hilderbrandem z Wroclawia i wlasciwie jedyni prawdziwi lekarze o tej specjalizacji w Polsce

Posted

Bardzo dziękuje za namiary. Mam jeszcze pytanie ile ci lekarze z Wawy mogą kosztować czy dużo drożej niż w Łodzi ? Jako nauczycielka mam trochę ograniczony budżet i wolę się przygotować ( i rodzinę w razie co)

Posted

leczenie raka niestety to spore wydatki, bo sa konieczne czeste badania typu morfologie, leki oslonowe i leki glowne

nie umiem Ci powiedziec czy sa drozsi niz w Lodzi, leki zalezne sa od wagi zwierzaka

jako lecznica to akurat nie sa najdrozsi w Warszawie, proponuje tez otwarcie porozmawiac na temat finansow, bo jesli np chemioterapia ze wzgledu na koszty moze byc dla Was niedostepna, to lekarze pomoga dobrac inna terapie napewno, tylko trzeba sie odwazyc i mowic o tematach finansowych wprost

• 2 weeks later...
Posted

w poniedzialek jedziemy na rentgen klatki piersiowej i jesli nie ma nic bedzie miala operacje metodą wyłuszczenia, tak powiedział lekarz :)
jestem dobrej mysli w koncu jest wiele przypadkow wyleczeń, moje słonko bedzie zyło jeszcze z 10 lat jak drut !

• 2 weeks later...