Aneta_M Posted March 2, 2012 Posted March 2, 2012 Jeśli pies nie mieszka z kotem (i nie ważne czy to pit czy inna rasa) to nigdy nie będzie do kotów przyzwyczajony. Nawet jeśli jest karcony za ich gonienie i wie że tak nie wolno. Mój pies na dworze jak jest spuszczony potrafi kota zignorować, patrzy na niego i widać, że ma chęć go pogonić, ale mówię mu nie wolno i odpuszcza sobie kota. Natomiast gdy jest na smyczy, ciągnie za każdym kotem. Psa do kota i na odwrót trzeba przyzwyczajać od szczeniaka. Innej rady chyba nie ma. I również nie zgodzę się z tym, że pies od szczeniaka wychowywany z kotem może nagle przestać go tolerować. Quote
GAJOS Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 unikatowydiament napisał(a):aha,rozumiem,ale mój Oscar nigdy nie był uczony gonienia kotów,nie wiem skąd to mu się wzięło,za każde złe zachowanie do kotów był karcony,ale jak widać to nic nie dało,więc po prostu to zależy od przypadku Koty z reguły uciekają, psy jako drapieżniki puszczają się w pogoń. Ponad to, mało psów jest socjalizowanych pod kątem kontaktu z kotem - nie znają , atakują. Proste jak budowa cepa :) Quote
Oscar Patric Posted March 21, 2012 Posted March 21, 2012 GAJOS napisał(a):Koty z reguły uciekają, psy jako drapieżniki puszczają się w pogoń. Ponad to, mało psów jest socjalizowanych pod kątem kontaktu z kotem - nie znają , atakują. Proste jak budowa cepa :) jarze,mój Oscar był socjalizowany z kotami,psami itd po prostu nie zawsze to coś daje,im mój kundel jest starszy tym bardziej mu odbija Quote
GAJOS Posted March 23, 2012 Posted March 23, 2012 unikatowydiament, a może za bardzo się spinasz gdy widzisz kota? I Oscar to wyczuwa dlatego też może się wściekać. Tylko Ty go wyprowadzasz? Może ktoś inny go podkręcił ? Ja wiem z własnego doswiadczenia, że mój Junior przy mnie do kotów jest nastawiony bardzo przyjacielsko, ale gdy ktoś inny z nim wychodził to zdarzyło mu się wyrwać na kocura, a dlaczego? Bo osoba z którą zdarza mu się wychodzić, wychodziła z założenia, że "pies to kota musi gonić". I może nie tyle szczuł nim koty, co właśnie ma takie nastawienie, nie reaguje w odpowiednich momentach a co za tym idzie, psiak myśli że mu wolno:) Quote
Oscar Patric Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 GAJOS napisał(a):unikatowydiament, a może za bardzo się spinasz gdy widzisz kota? I Oscar to wyczuwa dlatego też może się wściekać. Tylko Ty go wyprowadzasz? Może ktoś inny go podkręcił ? Ja wiem z własnego doswiadczenia, że mój Junior przy mnie do kotów jest nastawiony bardzo przyjacielsko, ale gdy ktoś inny z nim wychodził to zdarzyło mu się wyrwać na kocura, a dlaczego? Bo osoba z którą zdarza mu się wychodzić, wychodziła z założenia, że "pies to kota musi gonić". I może nie tyle szczuł nim koty, co właśnie ma takie nastawienie, nie reaguje w odpowiednich momentach a co za tym idzie, psiak myśli że mu wolno:) mój stary mądry inaczej kiedyś chodził z Oscarkiem(obecnie od 8 miesięcy nie),i znając jego idiotyczne i chore pomysły to może tak,ale jak chodzi z Miśkiem na spacer,to jest taki sam jak zemną,tylko z moją mamą Oscar jest bardzo grzeczny,ale Ona go nie wyprowadza,gdyż bardzo się boi,jak gdyby jakiś pies podbiegł,to by sobie nie poradziła Quote
GAJOS Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 Wyrobił sobie skojarzenia - facet (ty lub twój ojciec) = pogoń za kotem. Twoja mama - Kobieta - Nie wolno gonić kotków :) tak to działa, mniej wiecej. Quote
Recommended Posts