Jump to content
Dogomania

UKRAINA - spis wystaw 2009 +jak zrobić championat Ukrainy

Recommended Posts

Posted

Oni po prostu postepuja zgodnie z umowami,czyli jeśli pies może zostac CH Ukrainy za 1 CAC to pies ukrainski tez powinien zostac CH innego kraju za 1 CAC. A Polska nie chce takich umów podpisywac. Żale możesz wylewać na zarzad głowny ZKwP:diabloti:

• Replies 202
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam,
ja też napisałam do ichniego związku zapytanie, jak to jest z tym przyznawaniem Championatu (nawet po ukraińsku) ale nie doczekałam się odpowiedzi :(
napisałam do FCI i tez nic ....

Posted

amazonka napisał(a):
Witam,
ja też napisałam do ichniego związku zapytanie, jak to jest z tym przyznawaniem Championatu (nawet po ukraińsku) ale nie doczekałam się odpowiedzi :(

ale chyba w wątku zostało juz wyjaśnione, na nasza niekorzyść i chcąc championat trzeba sie pofatygować i przynajmniej 2 razy zostwic u nich euro

Posted

[quote name='amazonka']Witam,

to sobie poczekasz :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
ja już czekam długo - też po ukraińsku napisałam. Cierpliwa jestem. Poczekam! Ale plany wystawowe zmieniłam!

[quote name='AnkaW']Na wniosku o dyplom championa http://www.uku.com.ua/shows_champ/blank/dch.doc bardzo wyraźnie jest wszystko opisane na samym dole. Polska nie należy do grupy państw które dostają Ch za 1 cac.

mas rację, że wszystko można znaleźć w necie (no prawie), trzeba tylko chcieć. Ale - ale - jak się pisze do jakiejś instytucji w końcu poważnej to się dostaje odpowiedź, nawet w stylu - proszę sobie przejrzeć strone www - i tu konkretny adres. I po bólu. Mnie chodzi tylko o zasady. :lol:

• 2 weeks later...
Posted

Przeczytałam cały wątek i nadal mam małe wątpliwości. Zrozumiałam, że wcześniej jeżeli pies jechał na Ukrainę ( chodzi mi konkretnie o CACIB we Lwowie w roku 2005 ) i zdobył CAC będąc obecnie Championem swojego kraju automatycznie stawał się Championem Ukrainy? Bo taką sytuację miałam ze swoim psem i nie wiem, czy powinnam ubiegać się o przyznanie dyplomu championa Ukrainy?

http://uku.com.ua/shows_champ/show_inform/spisok_uchasnikov.xls - Spis psów na 2 x CACIB Kijów - 25-26.04.2009 .

Posted

gwiezdny-wyslannik napisał(a):
Przeczytałam cały wątek i nadal mam małe wątpliwości. Zrozumiałam, że wcześniej jeżeli pies jechał na Ukrainę ( chodzi mi konkretnie o CACIB we Lwowie w roku 2005 ) i zdobył CAC będąc obecnie Championem swojego kraju automatycznie stawał się Championem Ukrainy?

championat za 1 cac obowiązywał bardzo krótko, w 2008 roku.
w myśl przepisów z 2005 trzeba było mieć 4 cac w tym 2 z kijowa.
teraz znów się zasady zmieniły...

• 2 weeks later...
Posted

Dziś wróciłam z Kijowa i mam dobre wieści :smile: Jeżeli pies który jest np. Championem Polski dostanie jeden CAC w Kijowie automatycznie staje się Championem Ukrainy ( dyplom do odebrania tego samego dnia ) natomiast po uzyskaniu drugiego CACa - Grand Championem Ukrainy, więc legendy mówiące o tym, że jeden CAC nie daje Championatu Ukrainy są błędne.

Posted

gwiezdny-wyslannik napisał(a):
Dziś wróciłam z Kijowa i mam dobre wieści :smile: Jeżeli pies który jest np. Championem Polski dostanie jeden CAC w Kijowie automatycznie staje się Championem Ukrainy ( dyplom do odebrania tego samego dnia ) natomiast po uzyskaniu drugiego CACa - Grand Championem Ukrainy, więc legendy mówiące o tym, że jeden CAC nie daje Championatu Ukrainy są błędne.

a jak to sie ma z Lwowem?? pies musi być wystawiany w klasie CH

Posted

Trudno mi powiedzieć, jak wiadomo wystawy w Kijowie są wystawami największej rangi jeżeli chodzi o Ukrainę, tam było specjalne stanowisko gdzie zanosiło się rodowód, championat, kartę oceny psa i karteczkę CAC oraz 30 Euro, a za kilka godzin można było odebrać gotowy championat - jak będzie ze Lwowem trudno mi powiedzieć, na pewno trzeba próbować, zabrać ze sobą koniecznie kopię rodowodu i championatu i się starać - może dadzą.

Posted

Ależ w Kijowie to rzadna nowość, że championy za CACa dostają championat Ukrainy. Kijów jak był tak został z tym 1 x CAC. Ale na wszystkich innych wystawach potrzeba 4 x CAC.

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
Posted

[quote name='Cordia']dzieki, a z championatem ukrainy nie orientujesz sie ktora wersja obowiazuje?[/quote]

to zależy od miejsca i rangi wystawy....:evil_lol:
od 1 CAC z Kijowa do chyba 4 czy 6 ze zwykłych....

Posted

6 x cac - na krajówkach od 5 sędziów - odstęp rok i 1 dzień

4 x cac - 3 na krajówkach + 1 na CACIB od różnych sędziów odstęp czasu 6 miesięcy

3 x cac - 2 cac na podwójnych międzynarodówkach + 1 cac z międzynarod. w Kijowie

2 x cac - na podwójnej międzynarodowej w Kijowie

na krajowych championatach NDS/PwR

[B]Mł. Ch. UKR[/B].

3 x JCAC - ????
2 x JCAC - na podwójnej międzynarodówce w Kijowie
Na krajowych championatch - Zw. Mł. pies i suka

to są zasady m.in. dla Polski.

nie wiem jak jest z 1 cac z Kijowa :shake:

Posted

[quote name='amazonka']we Lwowie za CACIB (dla psa z tytułem championa)- dawali championa Ukrainy

a jak to będzie w Uzhgorod? orientuje się ktoś?

Hej. Witaj.
Regulamin Ukrainy odnośnie przyznawania dorosłego championatu mówi wyraźnie:

Присуждение титула "Чемпион Украины"

- 6 х САС на национальных выставках КСУ ранга САС за период не менее, чем за 1 год и 1 день ( под судейством не менее 5 - ти разных экспертов ).
- 4 х САС - три САС с национальных выставок ранга САС, плюс один с выставки ранга CACIB, за период не менее, чем за 6 месяцев (под судейством разных экспертов).
- 3 х САС - два САС с двойных выставок, ранга САСІВ в любых городах Украины, плюс один САС с выставки САСІВ в г. Киеве.
- 2 х САС - на двойных выставках ранга CACIB в г. Киеве.
- 2 х САС - на выставках ранга CACIB (только для собак рабочих пород с приложением рабочего сертификата)
- На Национальных Чемпионатах - лучший кобель и лучшая сука в породе получают титул "Чемпион Украины"

W ostatnim zdaniu chodzi o NDPwR . Czyli o psa/sukę, które na wystawie międzynarodowej "zazwyczaj" ;) otrzymują CACIB.
Im należy się tutuł Championa Ukrainy. Ponadto w regulaminie nie ma wymogu by był championem innego kraju FCI, jak również klasy, w której ma być wystawiany - jak to jest w innych państwach.

Na końcu regulaminu jest wzmianka, że psy z państw "niezrzeszonych" czyli, nie z:
(Беларусь, Болгария, Кипр, Латвия, Литва, Молдова, Россия, Румыния, Сербия, Финляндия, Черногория, Эстония)
otrzymują championat na ogólnych zasadach, a nie za 1 CAC.
Szczegóły tutaj:
http://www.uku.com.ua/shows_champ/titles.html