Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
Na wiosne planuje kupic szczeniaczka rasy boston terrier.Przed wczoraj zadzwonilam do hodowli i dowiedzialam sie ze suczka kilka dni jest juz w ciazy.Mam kilka pytan dotyczacych wychowania szczeniaczka,zywienia itp.

1.Jak dlugo trwa ciaza i ile szczeniak musi byc u matki?
2.Co robic w pierwszych dniach pobytu ze szczeniakiem?
3.Najlepsze metody na tresure.
4.Jaka karma jest najlepsza?I ile dawkowac?
5.Czy takie buciki z trukwy jest zdrowy i odpowiedni dla szczeniaka?Trixie But z trukwy 11 cm 1szt - suszone przysmaki - pokarm - dla psów - sklep zoologiczny Animalia.pl
6.W jaki wieku zaczac tresure?
7.Czy odrazu mozna zaczac uczyc szczeniaka chodzic na smyczy?
8.Jakie zabawki sa odpowiednie dla szczeniat?
9.Mieszkam w Holandi.Czy jesli bede chciala jechac do Polski z psiakiem musi on miec paszport i mikro-czip?
10.Macie pomysly na imiona dla suczi?Najlepiej angielskie.
11.Jesli macie jeszcze jakies ciekawostki itp. prosze napiszcie :)

Posted

1. Ciąża trwa ok. 2 miesiące [jeśli dobrze pamiętam 57-63 dni :razz:], pobyt u matki to kolejne 2 miesiące [min. 8 tygodni]
2. Zapoznawać się, bawić, karmienie też wskazane :evil_lol:
3. Szczeniaczka można tresować od 1 dnia u siebie. Oczywiście mówię tutaj o prostych rzeczach, typu siad czy podaj łapę
4. Przy wyborze karmy to ja ci nie pomogę... ilość jest uzależniona od wagi szczeniaka ;)
5. Pierwszy raz widzę taki bucik, więc się nie wypowiadam
6. patrz punkt 3 :p
7. Tak, patrzy punkt 3.
8. Niezniszczalne :evil_lol:... może coś miękkiego, piszczącego? Bostony uwielbiają wszelkie piszczałki ;)
9. Nie wiem, ale chyba tak :razz:
10. A na jaką literkę?
11. Jedna ważna rzecz - dopóki szczeniak nie będzie większy [gdzieś do 1 roku] nie tresuj z psem intensywnie żadnych sportów [np. agility tylko na niskich przeszkodach/tyczkach leżących na ziemi itp.], żeby stawy miały czas dorosnąć ;)

A z jakiej hodowli bierzesz psiaka?

Posted

1. Ciąża trrwa 2 miesiące a szczeniak musi być z matką przynajmniej 7 tygodni, ile dokładnie to zależy od hodowcy.
2. Musisz pieska powoli przyzwyczajać do nowej sytuacji, zapewnić mu możliwość bezstresowego zapoznania się z wszystkimi domownikami, na początku nie zapraszać raczej wielu gości, powoli przyzwyczajać pieska do pozostawania samemu, zacząć od kilku minut. Na pewno nie brać psiaka do łóżka jak płacze w nocy tylko przetrzymać, po jakimś czasie zrozumie że nie ma po co gardła zdzierać.
3. Nie tresura tylko wychowywanie, zupełnie jak ludzkie dziecko. Musimy być cierpliwi i wyrozumiali, bo piesek sam z siebie wszystkiego nie będzie umiał, ale też konsekwentni i stanowczy żeby wiedział że mamusi i tatusia trzeba się słuchać bo oni są mądrzejsi i lepiej wiedzą co mały piesek powinien robić.
4. Karmę powinien polecić ci hodowca. Na początku trzeba karmić psiaka tym co jadł w domu rodzinnym, i dopiero po jakimś czasie ewentualnie przestawiać. Ja osobiście polecam Acanę. Mój szczenior na tym pięknie rośnie a 10-letni pies po paru miesiącach na Acanie wygląda i zachowuje się jakby mu z 5 lat ubyło.
5. ?
6. Nie tresurę a wychowanie. Od pierwszych wspólnych chwil.
7. Nawet trzeba. Najpiew w formie zabawy. Zaczynasz od założenia sprzętu i nagradzasz za spokojne zachowanie. Potem zachęcasz do zrobienia paru kroków i też nagradzasz. Nie wolno szarpać bo się piesek zniechęci.
8. Wszystkie których nie zjedzą, nie uduszą się nimi, nie skaleczą, czyli bezpieczne.
9. ?
10. Zobaczysz co będzie miał w rodowodzie. Jak będzie ładne to zostawisz, ja tak zrobiłam.

Posted

Co do pkt. 5, niektórzy twierdzą że zabawki przypominające buty mogą psa zachęcić do gryzienia prawdziwych butów, które nosisz. W każdym razie wszystko co służy psu do gryzienia będzie dobre, bo szczeniaki muszą gryźć. ;)

Jak nauczyć psa różnych komend, możesz przeczytać w książkach i np. tutaj: [url=http://www.dogs.gd.pl/kliker/]Szkolenie metod

Posted

Nie czepiam się tylko jak słyszę tresura to widzę jakiegoś biednego zwierza, niekoniecznie psa który jest siłą i krzykiem zmuszany do posłuszeństwa.
Wychowanie to wszystko co zwierz powinien umieć żeby jemu i innym żyło się wygodnie, przyjemnie i beezpiecznie.
A szkolenie to już bardziej zaawansowana furma nauki w jakimś określonym kierunku, coś jak studia dla ludzi :lol:

Posted

[quote name='ola171']Witam!
Na wiosne planuje kupic szczeniaczka rasy boston terrier.Przed wczoraj zadzwonilam do hodowli i dowiedzialam sie ze suczka kilka dni jest juz w ciazy.Mam kilka pytan dotyczacych wychowania szczeniaczka,zywienia itp.

1.Jak dlugo trwa ciaza i ile szczeniak musi byc u matki?
2.Co robic w pierwszych dniach pobytu ze szczeniakiem?
3.Najlepsze metody na tresure.
4.Jaka karma jest najlepsza?I ile dawkowac?
5.Czy takie buciki z trukwy jest zdrowy i odpowiedni dla szczeniaka?Trixie But z trukwy 11 cm 1szt - suszone przysmaki - pokarm - dla psów - sklep zoologiczny Animalia.pl
6.W jaki wieku zaczac tresure?
7.Czy odrazu mozna zaczac uczyc szczeniaka chodzic na smyczy?
8.Jakie zabawki sa odpowiednie dla szczeniat?
9.Mieszkam w Holandi.Czy jesli bede chciala jechac do Polski z psiakiem musi on miec paszport i mikro-czip?
10.Macie pomysly na imiona dla suczi?Najlepiej angielskie.
11.Jesli macie jeszcze jakies ciekawostki itp. prosze napiszcie :)

1- 2 miesiące chyba trwa,a możesz go już zabrać w wieku 7tyg ;)
2-uczyć go czystości tzn dopóki nie może wychodzić na polko to na gazetke,żeby robił. Podstawowe komendy : siad , leżeć itd
3-po pare minutek,nie krzycz na niego jak mu się coś nie będzie udawało tylko ćwicz to nadal z cierpliwością:eviltong:
4-jak pójdziesz do dobrego zoologa to Ci powiedzą jaka karma najlepsza i ile dawać,zresztą dawki są napisane :lol:
5-moje sunie jedzą i żyją:lol:
6-od malutkiego,daj mu się tylko oswoić pare dni z domem i z domownikami i zacznij uczyć podstawowych komend,a czystości ucz go od razu.
7-tak
8-bezpieczne np piłeczki,kiełbaski,zwierzątka piszczące
9-nie mam pojęcia
10-poszukaj w necie może coś Ci się spodoba:lol:

Posted

kelpie87 napisał(a):
Nie czepiam się tylko jak słyszę tresura to widzę jakiegoś biednego zwierza, niekoniecznie psa który jest siłą i krzykiem zmuszany do posłuszeństwa.
Wychowanie to wszystko co zwierz powinien umieć żeby jemu i innym żyło się wygodnie, przyjemnie i beezpiecznie.
A szkolenie to już bardziej zaawansowana forma nauki w jakimś określonym kierunku, coś jak studia dla ludzi :lol:

Czyli się czepiasz :p. Ja jakąś najczęściej używam słowa "tresura" a wg. twojego słownika to Birma przeszła już wychowanie i obecnie się szkoli ;). Tresura to nie koniecznie bicie i wymuszanie siłą :lol:. Tak samo jak jakąś nie lubię słowa "szkoleniowiec" i uparcie używam słowa "treser"... Mój treser ma ochotę mnie za to czasami zamordować :evil_lol:

Posted

Cytuję "żadne krzyki i płacze nas nie przekonają że białe jest białe a czarne jest czarne" :cool3:
Tak to już jest na świecie że każdy trochę inaczej odbiera rzeczywistość, i inaczej rozumie te same zwroty.:p
Siedzę sama w domu nie mam się kogo czepić więc sie muszę na niewinnych ludziach powyżywać.:diabloti: