ola171 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Witam! Na wiosne planuje kupic szczeniaczka rasy boston terrier.Przed wczoraj zadzwonilam do hodowli i dowiedzialam sie ze suczka kilka dni jest juz w ciazy.Mam kilka pytan dotyczacych wychowania szczeniaczka,zywienia itp. 1.Jak dlugo trwa ciaza i ile szczeniak musi byc u matki? 2.Co robic w pierwszych dniach pobytu ze szczeniakiem? 3.Najlepsze metody na tresure. 4.Jaka karma jest najlepsza?I ile dawkowac? 5.Czy takie buciki z trukwy jest zdrowy i odpowiedni dla szczeniaka?Trixie But z trukwy 11 cm 1szt - suszone przysmaki - pokarm - dla psów - sklep zoologiczny Animalia.pl 6.W jaki wieku zaczac tresure? 7.Czy odrazu mozna zaczac uczyc szczeniaka chodzic na smyczy? 8.Jakie zabawki sa odpowiednie dla szczeniat? 9.Mieszkam w Holandi.Czy jesli bede chciala jechac do Polski z psiakiem musi on miec paszport i mikro-czip? 10.Macie pomysly na imiona dla suczi?Najlepiej angielskie. 11.Jesli macie jeszcze jakies ciekawostki itp. prosze napiszcie :) Quote
bonsai_88 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 1. Ciąża trwa ok. 2 miesiące [jeśli dobrze pamiętam 57-63 dni :razz:], pobyt u matki to kolejne 2 miesiące [min. 8 tygodni] 2. Zapoznawać się, bawić, karmienie też wskazane :evil_lol: 3. Szczeniaczka można tresować od 1 dnia u siebie. Oczywiście mówię tutaj o prostych rzeczach, typu siad czy podaj łapę 4. Przy wyborze karmy to ja ci nie pomogę... ilość jest uzależniona od wagi szczeniaka ;) 5. Pierwszy raz widzę taki bucik, więc się nie wypowiadam 6. patrz punkt 3 :p 7. Tak, patrzy punkt 3. 8. Niezniszczalne :evil_lol:... może coś miękkiego, piszczącego? Bostony uwielbiają wszelkie piszczałki ;) 9. Nie wiem, ale chyba tak :razz: 10. A na jaką literkę? 11. Jedna ważna rzecz - dopóki szczeniak nie będzie większy [gdzieś do 1 roku] nie tresuj z psem intensywnie żadnych sportów [np. agility tylko na niskich przeszkodach/tyczkach leżących na ziemi itp.], żeby stawy miały czas dorosnąć ;) A z jakiej hodowli bierzesz psiaka? Quote
**Villemo** Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Dobrze,że juz przygotowujesz sie do przyjęcia szczenięcia jednak myślę,że najlepiej na te pytania odpowie Ci hodowca:lol: Quote
ola171 Posted December 10, 2008 Author Posted December 10, 2008 dziekuje za odpowiedzi. Co do imienia to obojetne na jaka litere.Wazne zeby bylo orginlne :) Quote
bonsai_88 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Kelpie powiem tylko, że się słówek czepiasz :razz:. To, czy ktoś używa słowa tresura, szkolenie czy wychowanie to drobiazg... ważniejsze jest to co robi z psem. Quote
kelpie87 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 1. Ciąża trrwa 2 miesiące a szczeniak musi być z matką przynajmniej 7 tygodni, ile dokładnie to zależy od hodowcy. 2. Musisz pieska powoli przyzwyczajać do nowej sytuacji, zapewnić mu możliwość bezstresowego zapoznania się z wszystkimi domownikami, na początku nie zapraszać raczej wielu gości, powoli przyzwyczajać pieska do pozostawania samemu, zacząć od kilku minut. Na pewno nie brać psiaka do łóżka jak płacze w nocy tylko przetrzymać, po jakimś czasie zrozumie że nie ma po co gardła zdzierać. 3. Nie tresura tylko wychowywanie, zupełnie jak ludzkie dziecko. Musimy być cierpliwi i wyrozumiali, bo piesek sam z siebie wszystkiego nie będzie umiał, ale też konsekwentni i stanowczy żeby wiedział że mamusi i tatusia trzeba się słuchać bo oni są mądrzejsi i lepiej wiedzą co mały piesek powinien robić. 4. Karmę powinien polecić ci hodowca. Na początku trzeba karmić psiaka tym co jadł w domu rodzinnym, i dopiero po jakimś czasie ewentualnie przestawiać. Ja osobiście polecam Acanę. Mój szczenior na tym pięknie rośnie a 10-letni pies po paru miesiącach na Acanie wygląda i zachowuje się jakby mu z 5 lat ubyło. 5. ? 6. Nie tresurę a wychowanie. Od pierwszych wspólnych chwil. 7. Nawet trzeba. Najpiew w formie zabawy. Zaczynasz od założenia sprzętu i nagradzasz za spokojne zachowanie. Potem zachęcasz do zrobienia paru kroków i też nagradzasz. Nie wolno szarpać bo się piesek zniechęci. 8. Wszystkie których nie zjedzą, nie uduszą się nimi, nie skaleczą, czyli bezpieczne. 9. ? 10. Zobaczysz co będzie miał w rodowodzie. Jak będzie ładne to zostawisz, ja tak zrobiłam. Quote
WildH Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Co do pkt. 5, niektórzy twierdzą że zabawki przypominające buty mogą psa zachęcić do gryzienia prawdziwych butów, które nosisz. W każdym razie wszystko co służy psu do gryzienia będzie dobre, bo szczeniaki muszą gryźć. ;) Jak nauczyć psa różnych komend, możesz przeczytać w książkach i np. tutaj: [url=http://www.dogs.gd.pl/kliker/]Szkolenie metod Quote
kelpie87 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Nie czepiam się tylko jak słyszę tresura to widzę jakiegoś biednego zwierza, niekoniecznie psa który jest siłą i krzykiem zmuszany do posłuszeństwa. Wychowanie to wszystko co zwierz powinien umieć żeby jemu i innym żyło się wygodnie, przyjemnie i beezpiecznie. A szkolenie to już bardziej zaawansowana furma nauki w jakimś określonym kierunku, coś jak studia dla ludzi :lol: Quote
ola171 Posted December 10, 2008 Author Posted December 10, 2008 dziekuje. Dodam fotke mamusi nienarodzonych szczeniaczkow i jej rodowod. mamusia rodowod Quote
LoveMe Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 [quote name='ola171']Witam! Na wiosne planuje kupic szczeniaczka rasy boston terrier.Przed wczoraj zadzwonilam do hodowli i dowiedzialam sie ze suczka kilka dni jest juz w ciazy.Mam kilka pytan dotyczacych wychowania szczeniaczka,zywienia itp. 1.Jak dlugo trwa ciaza i ile szczeniak musi byc u matki? 2.Co robic w pierwszych dniach pobytu ze szczeniakiem? 3.Najlepsze metody na tresure. 4.Jaka karma jest najlepsza?I ile dawkowac? 5.Czy takie buciki z trukwy jest zdrowy i odpowiedni dla szczeniaka?Trixie But z trukwy 11 cm 1szt - suszone przysmaki - pokarm - dla psów - sklep zoologiczny Animalia.pl 6.W jaki wieku zaczac tresure? 7.Czy odrazu mozna zaczac uczyc szczeniaka chodzic na smyczy? 8.Jakie zabawki sa odpowiednie dla szczeniat? 9.Mieszkam w Holandi.Czy jesli bede chciala jechac do Polski z psiakiem musi on miec paszport i mikro-czip? 10.Macie pomysly na imiona dla suczi?Najlepiej angielskie. 11.Jesli macie jeszcze jakies ciekawostki itp. prosze napiszcie :) 1- 2 miesiące chyba trwa,a możesz go już zabrać w wieku 7tyg ;) 2-uczyć go czystości tzn dopóki nie może wychodzić na polko to na gazetke,żeby robił. Podstawowe komendy : siad , leżeć itd 3-po pare minutek,nie krzycz na niego jak mu się coś nie będzie udawało tylko ćwicz to nadal z cierpliwością:eviltong: 4-jak pójdziesz do dobrego zoologa to Ci powiedzą jaka karma najlepsza i ile dawać,zresztą dawki są napisane :lol: 5-moje sunie jedzą i żyją:lol: 6-od malutkiego,daj mu się tylko oswoić pare dni z domem i z domownikami i zacznij uczyć podstawowych komend,a czystości ucz go od razu. 7-tak 8-bezpieczne np piłeczki,kiełbaski,zwierzątka piszczące 9-nie mam pojęcia 10-poszukaj w necie może coś Ci się spodoba:lol: Quote
bonsai_88 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 kelpie87 napisał(a):Nie czepiam się tylko jak słyszę tresura to widzę jakiegoś biednego zwierza, niekoniecznie psa który jest siłą i krzykiem zmuszany do posłuszeństwa. Wychowanie to wszystko co zwierz powinien umieć żeby jemu i innym żyło się wygodnie, przyjemnie i beezpiecznie. A szkolenie to już bardziej zaawansowana forma nauki w jakimś określonym kierunku, coś jak studia dla ludzi :lol: Czyli się czepiasz :p. Ja jakąś najczęściej używam słowa "tresura" a wg. twojego słownika to Birma przeszła już wychowanie i obecnie się szkoli ;). Tresura to nie koniecznie bicie i wymuszanie siłą :lol:. Tak samo jak jakąś nie lubię słowa "szkoleniowiec" i uparcie używam słowa "treser"... Mój treser ma ochotę mnie za to czasami zamordować :evil_lol: Quote
kelpie87 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Cytuję "żadne krzyki i płacze nas nie przekonają że białe jest białe a czarne jest czarne" :cool3: Tak to już jest na świecie że każdy trochę inaczej odbiera rzeczywistość, i inaczej rozumie te same zwroty.:p Siedzę sama w domu nie mam się kogo czepić więc sie muszę na niewinnych ludziach powyżywać.:diabloti: Quote
bonsai_88 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Jakie to szczęście że mam w domu chłopa... przynajmniej na was nie muszę się wyżywać :lol: Quote
Recommended Posts