Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Vectra napisał(a):
czekolady .. kapusta kiszona , bigos , surówkę z kap kiszonej .
Winogrona , rodzynkowe , te bezpestkowe :diabloti:

Wyżej wymienione proszę bardzo i ja mogę się podzielić ale nerkowcami nigdy:mad: .

• Replies 607
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']czekoladę umiem uzasadnić, ale rodzynek jakoś nie - nic mi nie przychodzi do głowy na wszelki wypadek nie daję.

Ja się przekonałam na własnej skórze dlaczego rodzynki są Fee :roll:
Dawałam psu bo nie wiedziałam czym to grozi, dawałam jej jako nagrodę, później się pojawiły problemy z wypróżnianiem się, wymioty (3 razy dziennie wymiotowała żółcią), była apatyczna :roll: nie wiedziałam o co chodzi więc prześledziłam wszystko co jadła i doszło do rodzynek, KLIK
Pies się pożegnał na stałe z rodzynkami i już jest ok, na szczęście do większych problemów nie doszło

Klementyna ma bardziej wyrafinowany smak , ostatnio zwinęła mojemu TZ 100zł i zeżarła :evil_lol: w bankomat się chciała bawić czy co :niewiem:

Mój spaniel wszamał 50zł, leżało na stole 10 i 50, ale wiadomo było że wybierze to lepsze :evil_lol:

Posted

Vectra napisał(a):
no , na pewno , co za dużo - to nie zdrowo .... przecież nie daje psom kilogramów cebuli ,czosnku , czekolady ..... dostanie odrobinkę , by paszcze zatkać ;)
Hit dla Mariana , to kapusta kiszona , dałam jej raz spróbować troszeczkę , myślałam że ucieknie .... żarła jak wściekła , potem tyle ile gotował się bigos , tyle ujadała na gar z kapuchą :evil_lol: surówkę z kap kiszonej wsie moje prosiaki kochają , jak robie to robie więcej ,to dodaje im do karmy ... i jedzą :D
Winogrona , np Franio zje , ale tylko obrane ze skórki i tylko winogrona rodzynkowe , te bezpestkowe :diabloti:
a teraz zeżarły mi pół puszki orzeszków nerkowca i sępią do moich sezamków :mad:

ot tak kapusty kiszonej Miki by nie zjadł, ale za bigos to by sie dal pokroić... ogólnie on nigdy nie miał jakiś problemów z zołądkiem, dopiero na starość, a tak to mleko mogł mic litrami i nic a nic mu nie było... :crazyeye:

Posted

ooo moje prosiaki , to mają tytanowe żołądki ....
Marian miał 7 tygodni i chyba 3 dni jak do mnie przyjechał , to pierwsze czym ją napasł TZ , to kiełbasa z grilla z musztardą i ketchupem , zagryzła chlebem z masłem i ogórkiem konserwowym , bekła .. i jak to się mówi , później kupeczka wzorcowa :evil_lol:

Posted

Witam się:)
Nora dostała cieczkę:lol:
Dziś pierwszy dzień krwawienia.Więc od dziś licze czas trwania?bo juz tak od tygodnia bździochę miała opuchniętą i się wylizywała...
Wogóle to chodzi w majtkach mojego syna:evil_lol:

Posted

Od pierwszego dnia krwawienia to chyba 3 tygodnie będą :razz:. Polecam spryskiwanie płynami [takimi co to zapach cieczki niweluje] tyłka Nory przed każdym spacerem, nie spuszczanie i.. koniecznie pilnowanie w 2 połowie cieczki - wtedy wypadają dni płodna :roll:

Posted

Już od tygodnia nie spuszczam jej ze smyczy(jak tylko zauważyłam w/wobjawy-spodziewałam się cieczki).Będę jej pilnowac jak oka w głowie-tego możesz być pewna:)
A to krwawienie to bite 3 tyg będzie?
Idę jutro do zoologa o majty zapytać choć pewnie nie będzie:/
Też jakaś nierozgarnieta jestem-mogłam wcześniej zamówić przez neta...

Posted

nie idź do zoologa - szkoda kasy, lepiej sprawdzają się ludzkie majtki;) przynajmniej Su trudniej z nich wyłaziła a mi wydaje się że bawełna jest jednak sympatyczniejsza niż ten materiał z którego robią majtki dla psów.

Posted

Ma , ma .... to nie jest tak jak u kobiet ;) krwawienia są różne ... to pewno jej pierwsza cieczka , więc jest taka mało inwazyjna :)

Mój Marian też ma właście cieczkę , pierwszą cieczkę .... krwi niewiele , Franek zupełnie się nią nie interesuje .... jedynie kilka kropelek krwi i trąbką ją zdradza :)

Posted

U Jagi na początku też się nie zorientowałam, że ma cieczkę, bo tak ładnie po sobie sprzątała... nawet podłogę myła :evil_lol:. A czego nie zauważyła Jaga to zaraz Birma po niej sprzątała :diabloti:

Posted

Dziewczyny mam jesze jedno ważne pytanie.
"Odziedziczyłam" worek karmy(15kg) Royal light dla dużych psów.
Czy Nora może to jeść?Myślałam,żeby mieszać z inną karmą lub podawać dodatkowo jakieś suplementy czy coś?Poza tym to nie byłoby jedyne jedzenie.Gotuję jej.Wiem,że to light ale kurcze przecie nie wyrzucę.W dodatku jej smakuje a ona za suchym nie przepada więc co robić?
Wogóle to jej jedzenie takie pomieszane z poplątanym:/
Fra.nca jak przegłodzona była to za bułkę dałaby się pokroić a teraz Eukanuba nie smakuje:angryy:Jak za mało mięska w ryżu to też be.Bardzo lubi kaszę ale zauważylam,że pojawiają się biegunki po niej więc nie podaję.
Je też surowe skrzydelka,kości wołowe...

Posted

Spoko , możesz jej dawać ten light.Raczej nie mieszaj z inną karmą.Możesz dawaj jeden posiłek ten RC drugi ryż z mięsem czy tam te skrzydełka.
Nie suplementuj na razie , obserwuj skórę , oddech , sierść .... ta karma ma wystarczającą ilość dodatków, tylko suk musi dostawać mniej więcej tyle co podane na opakowaniu dla jej wagi .. może więcej ;)

Posted

Jak jej smakuje Royal to niech je,nic jej nie będzie od lighta.Moja też jest taka wybredna na jedzenie,suche karmy to już chyba wszystkie wypróbowałam i dalej je całą miskę przez tydzień a przegłodzenie nic nie daje więc muszę gotować:angryy:Jak ma za dużo ryżu to też wybiera tylko mięsko:roll:Z kaszą bądź ostrożna,ja mojej nie daje tymbardziej,że asty mają skłonność do alergi pokarmowych a kaszę psy źle trawią i nie powinny jej często jeść albo i wcale.Ja mojemu prosiakowi często kupuję mięso z nutrii bo ono nie uczula i jest dobre dla alergików pozatym jest stosunkowo tanie w przeciwieństwie do koniny,którą też kupuję.

Posted

Lilke , rozgotowuj jej ryż na papkę .... do tego mięsko i nie będzie wiedziała ile czego ... znaczy będzie , ale pacia ryżowa lepiej i łatwiej sie miesza z mięskiem , do tego lepiej się przyswaja taki ryż ;)
albo jak gotujesz mięsko , gotujesz ? to gotuj ryz w wywarze , ja dodawałam bulion.

Posted

wiesz co , zamiast tych sztucznych ;) smakołyków - kup jej kość wołową , taką większą - będzie miała zabawy na dłużej , do tego dużo zdrowszej ;)

Posted

Jestem:)
U nas wszystko ok.Przez tę cieczkę Norka bida nie wybiegana bo boję się ją puścić...
WOGÓLE nie krwawi ale z pipy jej się prawie jądra zrobiły:eviltong:Vectra coś pisała,że tak może być przy pierwszej.
Miała dziś jednego amanta.Łaził za nami przez cały spacer,szminkę wywalił i sapał jak zboczek:evil_lol:
Miałam kupić sobie aparat to by foty były i jakiś może fotoblog ale niestety przez te nasze ostatnie choroby premię zabrali(a premia zacząca;)) i ani aparatu ani kennela teraz nie kupie ...
Tego Royala Norka je.Chyba przesadziłam ze smakołykami-kupowałam jej takie uszy świńskie wędzone,jakieś nóżki,kości prasowane.Ale przedobrzyłam i jej sierść zaczęła wychodzić.Więc szlaban na smakołyki co Norkę bardzo zawiodło bo codziennie wracając z pracy coś jej przyniosłam.Ostatnio weszłam i miałam pilne zajęcie więc torbę na fotel położyłam i wyszłam z pokoju a ona mi taki porządek w niej zrobila,wywlekła wszystko łącznie z portwelem,komórką(do wymiany-jakby co tonie zadzwonię tam gdzie 7 w numerze)...

Posted

bonsai_88 napisał(a):
A Nora przypadkiem nie liniała? Bo podobno przed cieczkom suki zmieniają sierść ;)

potwierdzam - w okolicach cieczki mogłabym sobie z kudełków Su zrobić z 5 kolejnych psów, a nie tylko 3 jak zwykle:evil_lol:

Posted

No właśnie to linienie pojawiło sie jednoczesnie z pierwszymi objawami cieczki.Przeanalizowałam dietę i pomyślałam,że przesadziłam ze smaczkami.Wcześniej wogóle nie liniała a właściwie tak niewiele,że nie było to dostrzegalne nawet przy zamiataniu.A teraz bardzo.To przejdzie z cieczką czy jak?
O,dzieki Wam dziewczyny-fajnie ,że jestescie:lol:Wszystko wiecie,wszystkiemu zaradzicie:kiss_2:
Vectra-przekopałam Twoj blog-cuda nie psy:)