Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam od 4 dni szczeniaka sznaucera miniaturowego. Dołączył do mojej fretki (samczyk, 2.5 roku). Mam problem - jak je do siebie przyzwyczaić? Fretka boi się psa, i z tego strachu robi się agresywna. Boję się, że zrobi pieskowi krzywdę - bo szkrab jest naprawdę mały. Dodam jeszcze, że fretkę mam od ok. 1,5 roku, jest bardzo miła, przyjazna dla ludzi, psów się nie boi (dlatego mnie dziwi jej reakcja). Piesek - jak to szczenię - jest wesoły, ruchliwy, poszczekuje. Ale nie objawia agresji w stosunku do fretki. Może fretkę denerwuje to szczekanie, a może jest zazdrosna (to jej terytorium, jakby nie patrzeć). Nie mogę jej trzymac w klatce, ona do tej pory biegała sobie swobodnie po moim pokoju. Teraz jest tu pies i mam mały problem - jak zrobić, by się polubiły? Pytałam już na innym forum i wszyscy ograniczyli się do dobrodusznych stwierdzeń "spoko, pies jest młody, to bardzo łatwe, nauczy się szybko", a mnie potrzeba konkretów. Mam je puścić na żywioł, i niech się same pacyfikują? Pomożcie..
Przedtem miałam psa tej rasy, i on tolerował fretkę. Ale wtedy sytuacja była inna - pies był rezydentem (wiek psa 11-12 lat), a fretka "nowa". Teraz ona jest rezydentką, a pies świeżo przybyłym. Co konkretnie mogę zrobić?

Posted

problem może być i niekoniecznie może dać się polubownie rozwiązać. miałam kiedyś ,,fredzię,, później dołączyła moja maltanka / szczeniak/. niestety fretka rzucała się na psa a ja bałam się je puścić na żywioł..nawet w zabawie fretka może psiakowi zrobić krzywdę / zabawy fretek i szarpanie za karki jest za agresywne do zastosowania na pieskach:(/.
w moim przypadku aż do odejścia mojego śp ogona pozostała izolacja..bo razem żyć nie mogły:shake:

w Twoim wypadku oczywiście może być inaczej- każda fretka i każdy pies ma inny charakter.
życzę powodzenia, i nawet jeśli zwierzaki się dogadają warto żebyś nad ich kontaktami miała zawsze kontrolę..na czas wyjścia z domu fretka do kltaki lub łazienki...ze względu na bezpieczeństwo obu...

Posted

Po wypuszczeniu ich razem wyglądało to tak: fretka podbiegła do pieska, goniła go, a ten uciekał. Niestety, dopadła go, ugryzła, i biedaczek narobił krzyku - bardziej chyba ze strachu niż bólu, no ale jednak. Oczywiście od razu je rozdzieliłam. Potem jeszcze wypróbowałam jedną radę - dałam im obu do wylizania papierek po maśle - podobno gwarantowany sposób.. Owszem, lizały papierek, lizały, a po chwili fretka uzarła pieska w nos. Więcej już chyba na razie nie będę próbować ich pogodzić, szkoda mi psa. Jeszcze jakiejś traumy się dorobi. Może jak dorośnie i spoważnieje, jakoś się dogadają. Na razie fretka reaguje agresywnie, bo piesek szczeka i jest nadaktywny, no więc chyba ją denerwuje i się go boi. Także.. poczekam trochę, a po paru miesiącach może będzie łatwiej.. ech.. :shake:

Posted

mirahu z tym poczekaniem to dobry pomysł - jednak nie izoluj ich zupełnie. niech mają ze sobą kontakt np. przez pręty klatki...bo jak pies podrośnie dla niego fretka może stać się łupem:shake:
niestety z zabawą fretka-pies będzie ciężko; fretka boi się szczekania, a zabawa fretek i psów różni się:shake: fretki są w zabawie brutalniejsze; między sobą gryzą się i tarmoszą..dla psa może to nie być zrozumiałe:oops: no i może być bolesne...jedyna szansa jest na to, że jak pies podrośnie, zrobi się spokojniejszy i będą z fretką żyć obok siebie, lekceważąc się. pamiętaj jednak, że ryzyko jest zawsze i gdy pies urośnie a fretka go skubnie różnie może być.
pamiętaj żeby ,,pokazując sobie zwierzaki,, oba za dobre zachowanie nagradzać / niech to drugie dobrze im się kojarzy/..za ataki można karać np. głośnym ,,fe,, ale nie wiem czy przy fretce to zadziała /mój Fredzio to na wrzaski fe, nie , nie wolno - niestety nie reagował i olewał mnie-robił swoje/