BajkaB Posted January 5, 2009 Posted January 5, 2009 Hej,zasypało Was?Zadnych wiesci,głucho i ciemno?Dajcie głos!:diabloti: Quote
egradska Posted January 12, 2009 Author Posted January 12, 2009 BajkaB napisał(a):Hej,zasypało Was?Zadnych wiesci,głucho i ciemno?Dajcie głos!:diabloti: Nie zasypało, na szczęscie zima jakby w odwrocie (czyli mniej szans na siniaki podczas spacerów:p). Maxa nazywamy DRANIOŁ, co dokładnie wskazuje na jego dwoistą naturę: momentami drań, momentami - anioł... Na początku jego anielskiego zachowania w domu chciałam kontaktować się z wetem, bo byłam pewna, że psu coś dolega:evil_lol: Od ponad tygodnia dranioł Max znów jest zdany tylko na mnie, co w praktyce wygląda tak, że w domu staje się coraz większą przylepą, nie reaguje za bardzo na szumy na klatce, nawet na pukanie do drzwi, za to się tuli, wtula, przytula, daje buziaki i zabawnie poszczypuje słowem: anioł. Niestety - drańska natura przypomina o sobie natychmiast po wyjściu z domu, na spacerach wciąż stan głębokiej czujności, większość ludzi to nieprzyjaciele, że już nie wspomnę o psach. Co ciekawe, Max zachowuje się tak ekstremalnie tylko ze mną, kiedy jest na spacerze ktoś jeszcze, wtedy pies koncentruje sie przede wszystkim na kontroli, czy stado w komplecie. Kiedy prowadzi go mężczyzna, jest niemal idealnie grzeczny, czyli to najwyraźniej to ze mną coś nie tak:shake: Inne psy to megaproblem- wszystkie, z wyjatkiem kumpli z ogrodu niedaleko łąki spacerowej. Chodzimy tam niemal codziennie, puszczałam Maxa, żeby choć przez płot się pobawił, szalały wzdłuż sporego ogrodzenia na pełnych obrotach ( co najmniej kilka rund) z przerwą na buziaczki przez kraty. Pełne zrozumienie i sympatia. Niestety, od dwóch dni nie mam już odwagi puszczać Maxa luzem. Byłąm pewna,że skoncentrowany na pieskach oleje innych ludzi (bo kilka razy tak bywało), ale - niestety:shake: Dwa dni temu Max dostrzegł dwóch facetów uprawiających jogging i olał kumpli no i mnie też. Pooooooszedł... Na szczęscie panowie zachowali zimną krew(może w ciemnościach dostrzegli,że gnający w ich stronę wilk jest w kagańcu:razz:), nie kwiczeli, nie uciekali, złapali Maxa, który - cały szczęsliwy, merdając ogonem, przyprowadził ich do mnie, dumny z powiększenia stada. Pozwolił się wygłaskać i głośnym płaczem zaprostestował, kiedy pobiegli dalej, bez niego. Dobrze, że tak to się skończyło, ale moje przekonanie, że dranioł bawiacy się z pieskami zignoruje inne bodźce legło w gruzach, no i boje się go puszczac, teraz się tylko wita z kumplami i obwąchuje. Nasza wolontariuszka podeszła do nas ze swoim małym pieskiem, który nie wykazywał żadnych emocji, nie szczekał, nie chciał sie nadmiernie zbliżać, grzecznie usiadł obok swojej Pani - myślałam, że może Max zareaguje pozytywnie, ale niestety- drań chciał się rzucić nawet na tak małego przedstawiciela pieskiego świata:shake: Podobnie nieprzyjaźnie potraktował sasiadkę- "emerytkę", seterkę z parteru, stworzenie na wskroś przyjazne:shake: W domu jest już ufny, pozwala sobie wyciągać z dzioba w trakcie konsumpcji (wydobyłam mu prawie z gardla kawał lamety, który niewiadomo skąd znalazł się w misce z jedzeniem), na zewnątrz wciąż niepewny, najeżony... No i wydoroślał już - prawie zawsze podnosi nogę podczas siusiania, "szczeniaczkowa poza" to już rzadkość Quote
halbina Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 no to faktycznie szatanioł... ktoś tak nazwał Słowackiego ;-) Quote
epe Posted January 12, 2009 Posted January 12, 2009 Widocznie on uważa,że trzeba Cię chronić i bronić ze wszystkich sił!:lol: W końcu samiczką jesteś-nie?:evil_lol: Identyczną sytuację miała moja znajoma z parku,ze swoim rotkiem,którego miała od szczeniaka. Zachowywał się jak Dranioł! Tylko gdy był z nią na spacerze! Z synami był nawet puszczany luzem i było OK! Quote
Zbójini Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 przepraszam za offa... Kolejny ONek... mało czasu... http://www.dogomania.pl/forum/f28/elwis-owczarek-niemiecki-za-2-tygodnie-musi-opuscic-dom-ulica-czy-uspienie-129167/#post11598079 Quote
mrófffcia Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 ja również musze przeprosić za spam ale prosze POMÓŻCIE zebrać i rozgłosić Amstaffka Ajsi potrzebuje WASZEJ POMOCY!! (530931747) - Aukcje internetowe Allegro Quote
egradska Posted January 15, 2009 Author Posted January 15, 2009 halbina napisał(a):i jak tam u Was? Nic nowego;) Max dzielnie mi pomaga przy tłumaczeniach, grzejąc zziębnięte odnogi...Dziś miał spotkanie pierwszego kontaktu z upartym pudlem, który nijak nie chciał się od nas odczepić i jazgotał nam pod nosem. Pozwoliłam Maxowi pacnąć go łapą... ciekawe, że wszyscy właściciele małych szczekaczy uważają, że tylko duże psy muszą być na smyczy, w kagańcu i kto wie, czym jeszcze:mad: Wczoraj na łące podszedł do nas pan z suczką, która zawsze bawiła się z Ramem, ale niestety nie znalazła uznania u Maxa:oops: Quote
epe Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Pewnie była brzydka i stara!:diabloti: A co do tych małych luzem,podbiegających do zaczepki,to moja cierpliwość powoli się kończy:angryy: Chyba przestanę pilnować Krystka- niech im dołoży! Hamuje mnie tylko niesprawiedliwość- i tak zawsze potem będzie na dużego:-( Quote
halbina Posted January 18, 2009 Posted January 18, 2009 ja niestety musiałabym spuścić aż dwa duże... jatka byłaby krótka... :roll: Quote
egradska Posted January 19, 2009 Author Posted January 19, 2009 zima, zima, zima, pada, pada śnieg;) Quote
egradska Posted January 19, 2009 Author Posted January 19, 2009 Piękny jest drań;) A znasz, Halbinko, ciąg dalszy tej piosenki dziecięcej:p Bo u nas zamiast "jadę, jadę w świat sankami..." musiałoby być " jadę, jadę na zadku dzięki Maxiowi":diabloti: Quote
halbina Posted January 20, 2009 Posted January 20, 2009 też się dziś przejechałam... efekt współpracy Inki i Platona... :roll: Quote
egradska Posted January 22, 2009 Author Posted January 22, 2009 yes, yes, yes:multi: W końcu jakaś zabawka spodobała się Maxiowi:multi: Mając w pamieci radość w oczkach Rama, szalejącego z zabawkami (miał ich naprawdę dużo i z każdej się strasznie cieszył), ogromnie ubolewałam, że Max się nie interesuje żadną z nich, patrzy tak obojętnie na pudełko, w którym stoją... Pogrzebałam trochę w sieci i zachęcona pozytywnymi opiniami, zamowilam dla Maxa KONG-a, takiego z dziurka na smakołyki i.... TO JEST TO:multi: Nawet bez smakołyków Maxowi się podoba, podrzuca zabawkę, przynosi i oddaje, żeby się z nim pobawić:lol: No, może nie bawi się jakoś przesadnie długo, ale widzę zadowolonego psa podczas zabawy i to mnie cieszy ogromnie... Razem z KONGIEM przyjechala karma Bosch, ale tu zainteresowanie jakby mniejsze:evil_lol: ps. dzis mija 8 tygodni naszej znajomości z Maxiem... Jak ten czas leci... Quote
maggiejan Posted January 23, 2009 Posted January 23, 2009 Ewuniu, a czy zachowanie Maxa się jakoś zmienia? Quote
egradska Posted January 23, 2009 Author Posted January 23, 2009 W domu- coraz fajniejszy, bardzo przymilny, daje łapkę, kiedy coś chce, nie rozpacza tak intensywnie,kiedy wychodzę i zostaje w domu sam... Oswoił się nieco z nieprzyjaciółmi typu odkurzacz czy suszarka do włosów;) Na podwórku - róznie to bywa...Polubił jeszcze 2 psiaki, z czego jeden to wielki sukces, bo do tej pory były wrzaski przy wzajemnych kontaktach... Reszta psiej populacji doprowadza go nadal do furii:shake: Nie mam nerwów zastanawiać się, czy przechodzący obok nas ludzie spodobają się Maxowi, czy też nie, więc profilaktycznie schodzę wszystkim z drogi i jakoś trwamy;) Przyznaję, że z chwilą zaniku śniegu komfort naszego spacerku wzrósł dość znacznie;) Quote
halbina Posted January 24, 2009 Posted January 24, 2009 a jakieś widoki na dom on ma?... :roll: Quote
egradska Posted January 27, 2009 Author Posted January 27, 2009 halbina napisał(a):a jakieś widoki na dom on ma?... :roll: Sama nie wiem, Halbinko... Max jest kochany, taki przytulak się z niego zrobił:loveu: A z drugiej strony - wciąż się boi, wolę sobie nie wyobrażać, jaki może być powód tego strachu. U mnie jest od dwóch miesięcy (dziś obchodzimy tę "dwumiesięcznicę";)), a strach jest wciąż obecny, mimo że jedyną karą jest założenie Maxiowi weterynaryjnego kagańca w domu...Problem pogryzania regularnie zanika, nawet u Rodziców zdarza mu się w ten sposób zaczepiać znacznie rzadziej (a tam miałam największy problem nad nim zapanować)... Zabawke Max ma najczęsciej "pod łapą", Mamie zanosi demonstarcyjnie do kuchni, licząc na nafaszerowanie czymś smakowitym;) Quote
egradska Posted January 27, 2009 Author Posted January 27, 2009 halbina napisał(a):czyli wychodzicie na prostą... :cool3: trochę tak;) Przez kilka dni Max był wyjątkowo grzeczny, wiec wczoraj sie odważylam pójść z nim w środku dnia na najbardziej uczęszczaną ulicę (po moj ulubiony miesięcznik, nie ukrywam:oops:). Postaliśmy na przystanku, blisko ludzi, ale pod najwyższą kontrolą, poszliśmy do parku... Część ludzi w ogóle nie zauważał, natomiast są osoby, które budzą w nim negatywne emocje - głosno mówią, zamaszyście idą, wymachują reklamówką, idą wprost na nas, mają ryczący telefon z muzyczką... hmmm Duży pies to z automatu nieprzyjaciel, natomiast mały - jeśli nie drze szczekadła i nie zbliża się zbytnio - często jest ignorowany, to dla mnie b. pocieszające... Zebym tak jeszcze go miała gdzie puścić, żeby pobiegał... Quote
halbina Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 ten problem mam i ja z Platonem... z Inka zresztą też... bo jak już nawet pies nieagresywny, to ludzie panikują, że duży i spuszczony... a ona ciekawska... Quote
maggiejan Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Ewuniu, Maksiu zmienił się bardzo na korzyść, a to tylko 2 miesiące :lol:. Bardzo możliwe, że za pół roku to będzie pies bezproblemowy ;). Quote
egradska Posted January 28, 2009 Author Posted January 28, 2009 oby... Czas tak szybko gna do przodu... Boję się, że mimo wszystko latem znów będę musiała wyjechać i ogarnia mnie przerażenie... Mimo wszystko Mama boi się Maxa, więc pozostaje jakis hotel, ech:shake: Zwykle wyjeżdżałam na ponad 3 m-ce... Quote
egradska Posted February 4, 2009 Author Posted February 4, 2009 Patrzę na to, co napisałam równo tydzień temu i strasznie mi smutno:shake: Dokładnie do piątku trwała "anielska faza" Maxa. W piątek udowodnił mi, że w jego przypadku raczej nie ma mowy o agresji smyczowej - wyrwał mi się i zaatakował psa, który z miejsca się poddał, nawet nie próbował go dziabnąć (a mógł, też był duży i w odróżnieniu od Maxa nie miał kagańca). Ofiara w przerażeniu wyrwała się swojemu włascicielowi i przez około kwadrans goniliśmy psy - Max dopadał przeciwnika, tamten się poddawał, dobiegaliśmy, psy dalej:shake: Włascicielowi ofiary puszczały nerwy, chciał zdzielić Maxa jakimś drągniem i tylko fakt, że Max był w kagańcu zapobiegł większemu nieszczęściu. Cały ten cyrk odbył się na środku ulicy, na szczęście nie tej głównej i wdzieczna jestem niebiosom, że nic wtedy nie jechało. W końcu ten pan dopadł Maxa i pomogł mi go jakoś uspokoić... Wolę sobie nie wyobrażać tej wersji wydarzeń, gdyby mi się Max wyrwał np za rowerzystą:-( Właściwie od tej pory Max jest znacznie bardziej pobudzony na spacerach, nie chodzimy już tak spokojnie jak w ub tygodniu, znów jest wszystko nieprzyjazne...A to nie koniec nieszczęść - w sobotę u Rodziców rzucił się na sąsiada- którego znał, tolerował, który przyszedł w odwiedziny z psim przysmakiem i kością- gryzakiem. Z mojego ludzkiego punktu widzenia - nie miał powodu najmniejszego. Wiem na pewno, że Maxa nie zostawię pod opieką Rodziców ani na chwilę:shake: Po tym zajsciu tylko brat się drania nie boi - zresztą Max go uwielbia, w życiu nie widziałam 15-minutowych wyskokow z piskami na powitanie - a własnie tak nasz dranioł go wita. Ja też się nie boję, bo pies jest i -de-al-ny kiedy jest tylko ze mną w domu, za to trauma na spacerach tak wielka jak kiedyś. Quote
Recommended Posts