Jump to content
Dogomania

Itulec pojechal...Diuna i reszta pochlipuje..powodzenia malutki

Recommended Posts

• Replies 3.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ojoj, dni parę nie zaglądałam do Itusia z racji wyjazdu, a tu tyle nowości... Niestety, nieszczególnie dobre wieści, zwłaszcza odnośnie spraw zdrowotnych :placz: Jak czytałam, ile pracy trzeba codziennie Itkowi poświęcić, to zgroza mnie przejęła: skąd my anioła/anielicę takiego/taką znajdziemy, żeby go na stałe wziął??? Bo o pokochanie go nie będzie trudno, ten pokręcony pychol :loveu: jest już kochany przez nas, a miłość podobno zaraźliwa jest bardziej niż katar ;) Ale ta zgroza mi przeszła, mimo wszystko mam takie wewnęrzne przekonanie, że ten piesek ma przed sobą jeszce lata życia w szczęściu pomimo tragicznych przeżyć. Tak ma być i tą wersję zamierzam propagować :razz: A moze by pomyśleć o dodatkowym wsparciu finansowym dla ewentualnego przyszłego właściciela, bo utrzymanie Itusia to kupa forsy, wiec nasz anioł/anielica jeszcze musiałaby być przy kasie?
Co myślicie o tym, żeby Itusiowi taki "fundusz powierniczy" założyć???

Posted

Utrzymanie samo w sobie nie jest drogie. Ja na leki wydałam w tym miesiącu około stówki, ale starczy mu to na dość długo. Do tego trochę kosmetyków: sudokrem, oliwka, chusteczki nawilżane i pieluszki. To nie są aż tak ogromne koszty.

Tu chodzi bardziej o ogrom pracy: wyciskanie moczu, pomoc przy robieniu koo, masowanie łapek, ścieranie siu i koo z podłogi kilka razy dziennie, kąpanie psa też kilka razy dziennie, ciągła obserwacja czy nie ma stanów zapalnych, podwyższony poziom higieny, organizacja domu/mieszkania, żeby nie mógł wszędzie wchodzić skoro robi pod siebie. Wg mnie to jest trudne.

Kosztem mogą być badania moczu i krwi, które co jakiś czas trzeba zrobić. Rehabilitację ma za darmo (jesli się nic nie zmieni:roll:)

Posted

Papu nie wliczam, bo Iti jest na diecie:cool3:heh, więc sumka niewielka... ładnie zjada suche... i niewiele. Czasem mu przyniosę wołowinę. Teraz częściej będą kostki cielęce.

Jak będzie wózek i więcej ruchu - dostanie większe porcje i więcej mięsa.

Cholera, rehab dobrze było dalej prowadzić. Nie wiem czy nie należy się rozglądać za jakąś inną osobą do rehabilitacji.

Ghanima - też już myślałam o utworzeniu funduszu na cel dożywotniej renty inwalidzkiej Itiego;)

Szkoda, że polska odpowiedzialność karna za takie czyny jest na poziomie zero, bo może sąd mógłby zasądzić na rzecz psa świadczenie od winowajcy i np. w trybie egzekucji administracyjnej odciągać mu od dochodów, jak alimenty, grzywnę. Marzy mi się.... Pozostaje więc zawołać tylko: Izadoraaaaaaa, cegiełki ?!!!

Posted

diuna_wro napisał(a):
(...) Obiecał, że jeśli uda się uruchomić neuroprzewdnictwo na tyle, że Iti wstanie (...)

W czym pan doktor widzi szansę na to uruchomienie neuroprzewodnictwa? W rehabilitacji, czy może sugerował jakieś leki?

Posted

Leków nie zalecił żadnych, pytałam czy mogę podawać dalej UBRETID i mówił, że tak. Rehabilitacja oczywiście nie zaszkodzi, a może i pomoże. Jednak szanse niewielkie - tak twierdzi pan doktor, który jak wspominał, sam kiedyś z zapałem ratował wiele psów długą rehabilitacją itd., i doświadczenie mówi mu, że w większości takich, ciężkich, przypadków nic to nie dało.

Każdego lekarza pytam o leki, operację, dodatkowe badania, rehabilitację i jak dotąd wszyscy rozkładają ręcę. We wrześniu miało by to sens, no max w paździeniku ubiegłego roku, ale nie teraz.

Bądźmy jednak dobrej myśli:grins: Lekarka z Łodzi, u której Iti był pod koniec stycznia przecież rokowania postawiła dobre. Kto wie...

Posted

Sama nie wiem, karmię się najmniejszym nawet okruchem nadziei... bo inaczej - załamka.

Mam nadzieję, że niczego nie zaniedbuję w tej sprawie. Jakbym coś źle robiła, zbyt wolno, albo bez ładu i składu - walnijcie mnie proszę w głowę i mówcie co i jak, bo ja może sobie niezbyt radzę:oops:.

Myślę cały czas: czy coś jeszcze można zrobić?

Posted

diuna_wro napisał(a):
Sama nie wiem, karmię się najmniejszym nawet okruchem nadziei... bo inaczej - załamka. Mam nadzieję, że niczego nie zaniedbuję w tej sprawie. Jakbym coś źle robiła, zbyt wolno, albo bez ładu i składu - walnijcie mnie proszę w głowę i mówcie co i jak, bo ja może sobie niezbyt radzę:oops:. Myślę cały czas: czy coś jeszcze można zrobić?

Pewno poczułabym jakiś rodzaj patologicznej ulgi, gdybym mogła Ci napisać, co robisz źle, wytknąć błędy... Sęk w tym, że ogarniasz wszystko... Daj Boże, by przy każdym psiaku, z dogo i poza nim, stał Twój klon, który na każde zawołanie spieszy z pomocą i stara się wyprzedzać fakty. (To miał być komplement Diuno :loveu:, a i tak zabrzmiał smutno, przepraszam.)
Za diabła nie wiem, co można by jeszcze zrobić. :-(
Na myśl z kolei, jak i gdzie szukać dla Itka domu docelowego, z kochającymi, odpowiedzialnymi i czujnymi ludźmi pojawia mi się klucha w gardle.

Posted

Ale szajs:angryy:, mnie też jakoś chwilowo brak tchu. Ta klucha to chyba zaraźliwe.

Itek wstań do cholery, bo się ciotki poduszą własnymi łzami! Wstawaj, raz dwa! :placz:

Idę dziś do niego, posiedzimy na trawie, porobimy "rowerek", poszczypię go w palce, ponaciągam ogon i wygniotę plecki. Strasznie mi żal biedaka, to jego ciałko takie zniekształcone. Ulv go czasem masuje i robi bierne ćwiczenia nóżki.

Posted

Ghanima - też już myślałam o utworzeniu funduszu na cel dożywotniej renty inwalidzkiej Itiego;)

No to zakładamy :razz:

I jeszcze jedno - Diuno, co Ty wymyślasz, co to za wątpliwości, ze źle Itkowi pomagasz, że chaotycznie itp. Jestem daleko i to Cie ratuje przed :mad: Nie chcę kadzić, ale moim zdaniem pięknie się Pycholkiem zajmujesz - Twoja pomoc to jedyne "szczęście w nieszczęściu", o którym Itek mógłby powiedzieć, gdyby umiał :cool3:

Oczywiście, inne Cioteczki tez pomagają cudnie i DT wspaniały jest bez dwóch zdań. Dla Wszystkich - :Rose:

Posted

Dziewczyny Itek jest młody ....To ogromna szansa sama w sobie ..... Ale fakt jest faktem tu czas przybycia z pomocą i rozpoczęcie działań leczniczych i rehabilitacyjnych jest najważniejsze ..... Przekonałam się o tym boleśnie u Bonusi ...... Na pewne rzeczy nie mamy wpływu po prostu ....... Trzeba walczyć dopóki są możliwości ...... A jak nie będzie szans pozwolić mu godnie, spokojnie, bezboleśnie odejść ...
Ja coś o tym wiem jak to jest kiedy po tylu wysiłkach trzeba podjąć i taką decyzję .....
Nie mówię, ze tak będzie i w tym wypadku na razie widzę światło w tunelu - chciałam tylko nieudolnie zaznaczyć, że w takich przypadkach trzeba walczyć i jednocześnie liczyć się ze wszystkim :-(

Posted

diuna_wro napisał(a):
No i wujka jednego ma Itciu - Aresika:loveu:, który go dzielnie woził z hotelu do hotelu i na rehab.

dziekuje, ze nie zapomnialas o mojej skromnej osobie

Posted

Dziewczyny nie wiem, czy już pisałam, że swietnym lekiem jest Ecchinacea compositum - działa przeciwzapalnie i przeciwzwyrodnieniowo - dostępna w kroplach i w iniekcjach.
Warto to wprowadzić w iniekcji raz na tydzień albo chociaż raz na dwa tygodnie - w takich odstępach czasowych profilaktycznie wystarczy.