Jump to content
Dogomania

Itulec pojechal...Diuna i reszta pochlipuje..powodzenia malutki

Recommended Posts

• Replies 3.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ulvhedinn napisał(a):
nie chce)- po prostu trzeba zamontować kaktusa pod ogonem!!! :evil_lol:

Zaraz tam kaktusa. Moze jaja mu tak ciązyły a jak sie pozbył, tood razu mniej do dźwigania

Posted

LALUNA napisał(a):
Zaraz tam kaktusa. Moze jaja mu tak ciązyły a jak sie pozbył, tood razu mniej do dźwigania

:megagrin::megagrin::megagrin: leżę i wierzgam ze śmiechu - Itek gdybyż wiedział, jakie Ciotki teorie tworzą na temat twych byłych klejnotów, to też byś leżał i wierzgał :evil_lol:

Posted

po 10 dniach nieobecności wpadam od razu do Itka i widzę, że jednak szykuje się do Niemiec. Miałam nadzieję jednak na cud po tym czasie, ale chyba towarzystwo też kalekich u Pani Ines doda mu otuchy, że nie tylko on na wózeczku. trzymaj się ITKU. mam łzy w oczkach, ze jednak nie udało się w Polsce

Posted

Chyba nikogo nie cieszy fakt, ze malemu sie nie udalo w Polsce znalezsc dobrej duszy. P. Ines ma te inne bidy na wozkach wiec jest pocieszajace, ze psiakom krzywda sie nie dzieje

Posted

Probowac zawsze mozna, niestety wiem z doswiadczenia jak to sie zdarzalo, ze ludzie w odruchu serca brali skrzywdzonego kalekiego psiaka, a potem nie dawali rady...Ale nigdy nie wiadomo, moze zdarzy sie cud... Dzieki Feliksik:lol:

Irena byloby cudownie, gdyby byly fotki malego po przyjezdzie.

Posted

Byliśmy wczoraj na konsultacji neurologicznej. Dr dokładnie go zbadał, wykonał różne ćwiczenia. Potwierdził, że nie ma połączenia nerwowego między kończynami, a mózgiem. Wg dra czynności fizjologiczne nigdy nie powrócą do pełnej sprawności, ale mogą ulegać poprawie. Zalecił maksymalne wzmocnienie mięśni lepszej nóżki, bo w przyszłości prawdopodobnie konieczna będzie amputacja tej gorszej. W gorszej nodze wg niego pozrywane są wiązadła te przy stawie biodrowym, jest zwichnięta rzepka, i faktycznie chyba ścięgno powoduje ten przykurcz. Niestety nie można zrobić na to operacji, ani nawet badań. Ścięgno Itusiowe jest zbyt cienkie na USG. Garb pozostanie na zawsze, mięśnie przy kręgosłupie w prawie całkowitym zaniku.

Pochwalił go za bardzo dobre wykształcenie się odruchów mechanicznych i adaptację do wózeczka.

Zalecił intensywną rehabilitację, pływanie, pobudzanie prądem mięśni przy kręgosłupie, jak najczęstsze nagrzewanie masażami i maściami rozgrzewającymi, w celu regeneracji nerwów.

Może ja mu kupię materac elektrycznie podgrzewany?
Po południu będę miała szczegółowy opis stanu zdrowia i zalecenia.

Posted

[quote name='diuna_wro']
Może ja mu kupię materac elektrycznie podgrzewany?
Po południu będę miała szczegółowy opis stanu zdrowia i zalecenia.[/quote]

Diuna myślę, że otrzymane pieniążki możemy wykorzystać na jak najlepsze sprzety dla ITUSIA, jeżeli mu to ma w czymśpomóc to myślę, że to fajne rozwiązanie

Posted

[quote name='diuna_wro'] (...) Zalecił intensywną rehabilitację, pływanie, pobudzanie prądem mięśni przy kręgosłupie, jak najczęstsze nagrzewanie masażami i maściami rozgrzewającymi, w celu regeneracji nerwów.
Może ja mu kupię materac elektrycznie podgrzewany? (...)[/quote]
Intensywna rehabilitacja...Czy Itek ma szansę na tak rozumianą po wyjeździe?

Materac elektryczny - na czymś takim trzeba mieć go na oku non - stop, by zabawowo nie nadgryzł, nie odsikał się na materac. W moim odczuciu zbędne ryzyko. Sugerowałabym raczej zakup lampy sollux, jest ich od diabła i trochę na allegro (na pewno też w sklepach z takim sprzętem), po naprawdę przyzwoitej cenie. Można ją dowolnie ustawiać/ nakierowywać na konkretne miejsce ciałka, a i łatwiej kontrolować.

Posted

[quote name='majqa']Intensywna rehabilitacja...Czy Itek ma szansę na tak rozumianą po wyjeździe?

Materac elektryczny - na czymś takim trzeba mieć go na oku non - stop, by zabawowo nie nadgryzł, nie odsikał się na materac. W moim odczuciu zbędne ryzyko. Sugerowałabym raczej zakup lampy sollux, jest ich od diabła i trochę na allegro (na pewno też w sklepach z takim sprzętem), po naprawdę przyzwoitej cenie. Można ją dowolnie ustawiać/ nakierowywać na konkretne miejsce ciałka, a i łatwiej kontrolować.[/quote]

Majqo - tu już nie ma żadnej rehabilitacji. Zostałam tylko ja do wożenia na rehab, Ffrubka i Aresik odpadli, a ja sama mając dwa psy w domu prawie pod Wrocławiem, bez samochodu, dam radę tylko sporadycznie.

Masz rację z tym materacem, ale czy przy lampie też nie musi ktoś być? Przecież jego trzeba trzymać. Przeglądałam już kiedyś ceny takich lamp, są drogie, nie mam tyle.

Posted

[quote name='diuna_wro']Majqo - tu już nie ma żadnej rehabilitacji. Zostałam tylko ja do wożenia na rehab, Ffrubka i Aresik odpadli, a ja sama mając dwa psy w domu prawie pod Wrocławiem, bez samochodu, dam radę tylko sporadycznie.
Masz rację z tym materacem, ale czy przy lampie też nie musi ktoś być? (...) Przeglądałam już kiedyś ceny takich lamp, są drogie, nie mam tyle.[/quote]
Diuno, odniosłam się w wypowiedzi do info o zaleceniach rehabilitacyjnych weta i zapytałam, nie o rehabilitację tu, a w Niemczech (widoki i szanse na nią).

Tak, przy lampie musi ktoś być ale przy innym ustrojstwie elektrycznym również, dlaczego, napisałam.

Podpowiedziałam lampę, jako opcję bezpieczniejszą. Lampy drogie? Hm...cena na allegro to np. 115zł (przed chwilą sprawdzałam). Pisząc, z mojego, subiektywnego punktu widzenia o przyzwoitej cenie, miałam na myśli fakt, że parę lat wstecz była to krotność podanej kwoty.

Posted

Nie wiem czy taka za stoparę zł jest dobra. Taki sprzęt nie może byc tani, żeby był skuteczny. Miałam na myśli BIOPTRON. Nie wiem, zapytam Ewę...

Wiem, że Pani Ines i jej mąż codziennie własnorecznie rehabilitują psy, poza tym są wożone na fizjoterapię. Może nie jest to codzienny basen i bieżnia wodna, ale cóż...nic więcej nam życie nie przyniosło:-(

Posted

[quote name='feliksik']Diunka chyba miała na myśli takąjak ZEPTER, te za ok 100zł tylko nagrzewają - niezbyt leczą[/quote]
Feliksik, z góry przepraszam za to co napiszę, jeśli nie jest to po Twojej, czy czyjejkolwiek myśli. Nie znam nikogo, a pacjentów (w tym i zasobnych w kieszeń, mających wspomnianą przez Ciebie lampę) przewinęło mi się przez ręce masa, kogo uzdrowiłaby lampa Zeptera (jej koszta są duże). Zawracanie to gitary i sztuka dla sztuki.
Sollux też nie jest lampą ozdrowieńczą, takich po prostu nie ma. Rozgrzewa (co daje rozgrzanie pomijam, temat rzeka), ma do tego określone filtry zmieniające długość fali świetlnej, a co za tym idzie również zmienia się oddziaływanie tejże fali na tkanki (również temat rzeka). Zabrałam wyłącznie głos, by zasugerować większą zasadność (m.in. związaną z bezpieczeństwem) zakupu solluxu, a nie materaca eletrycznego. Decyzja jednak nie należy do mnie.

Posted

[quote name='diuna_wro']Nie wiem czy taka za stoparę zł jest dobra. Taki sprzęt nie może byc tani, żeby był skuteczny. Miałam na myśli BIOPTRON. Nie wiem, zapytam Ewy... (...) [/quote]
Ten sprzęt może być tani (sto parę złotych), bo to raptem wysięgnik i żarówka o określonej długości fali lub żarówka i filtry, czyli żadne skomplikowane halo. Każda z nas ma jednak prawo do własnego zdania. Obecne ceny wynikają z konkurencji na rynku, szmat czasu wstecz jej nie było.

Posted

NO ja miałam do czynienia z tą lampą, bo moje dziecko jest przykładem jej uzywania. A mam też solux, który nic nie dawał. Nie chodziło tu o propagowanie właśnie zakupu tej lampy, tylko o typ, który może coś więcej wnieść do sprawy leczenia. Oczywiście, że znam się na przypadkach takich jak ITI - czy to coś daje. Jakkolwiek będą wykorzystane środki to napewno w odpowiedni sposób. Dałam tylko przykład lampy, którą używałam i coś dała i dlatego myślałam, że Diunie chodzi o właśnie taką. Zawsze można to skonsultować z rehabilitantem i on może da jakiś przykład