Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pani mieszka sama, w przytulnym mieszkaniu. Pojechałam z obiema suniami, darciuch został z koleżanką. Pani zawsze miała psy, miała sunie jedną ponad 17 lat, drugą po rozwodzie wziął mąż. Miała jamnika - psa, trafił do niej jak miał 4 tygodnie. Mówił, że kiedyś kupiła nowe łóżko, wyszła gdzieś na chwilę a psiak wykopał w nim ogromną dziurę, aż do sprężyn. Była wściekła na niego, miał 8-miesięcy wtedy. Tak się ułożyło, że akurat wtedy przyjechała do niej znajoma, wzięła od niej tego psiaka, bo ma dom z ogrodem. Pani mówiła, że pierw to jej ulżyło, bo dla niej wyższoś suń nad psami jest niepodważalna, ale po 2 dniach jej się strasznie tęskniło. Jamnik teraz kopie dziury na podwórku :)

Ale wiecie co jest ciekawe, ta Pani mówi, że wszystkie psy ją lubią. Byłam z obiema suniami, Nancy siadała obok tamtej Pani nie mnie, a mała mi się wpychała na kolana, choc Pani ją przekupywała smakołykami. Pierwszy raz Nancy się tak zachowywała, byłam tam z koleżanką, która chyba była w jeszcze większym szoku. Nancy aż oczy mrużyła jak Pani ją głaskała.:)
jednak miałyśmy małą wymianę zdań, bo Pani jest przeciwna sterylizacji. Mówi, że tamta sunia przez 14 lat miała cieczki, nigdy nie było szczeniąt, ciąże urojonę czasami, ale nigdy nie chorowała. A znajomi sterylizowali suki po pierwszych cieczkach i teraz mają problem z trzymaniem moczu. Dlatego ma się zastanowic, porozmawiac ze znajomymi. To nie jest regułą, czy psina zachoruje bez strylki, czy z i jak to jest z tym trzymaniem moczu. Szkoda będzie domu, naprawdę.

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Soema - niech ta pani nie rozmawia ze znajomymi, tylko daj namiar na dobrego weta.
Efektem schrzanionej sterylki jak najbardziej może być nietrzymanie moczu.

Ja zawsze jako przykład podaję: kotkę 6 m-cy z zaawansowanym ropomaciczem (kilka razy właściciele pisali) i 1,5 roczną sukę z guzami (moja wetka miała do czynienia). Niestety nowotwory coraz częściej atakują i to coraz młodsze zwierzęta (ludzi zresztą też), więc mówienie "moja suka/kotka dożyła nastu lat i nie miała raka", trochę w dzisiejszych czasach się dezaktualizuje.

Posted

Ja wiem.. ale znowu, znam przykład z Dogo/ z Sndomierza, że po sterylce po pierwszej cieczce sunia nie trzyma moczu, a druga była przed cieczką ciachnięta i jest okey :roll: ja jej powiedziałam, nie gwarantuję, że będzie okey, bo są różne przypadki. Zobaczymy, ja mam jednak nadzieję, że ta "więź" co była tak widoczna jednak będzie silniejsza... Naprawdę Nancy nigdy się tak nie zachowywała.

Posted

Soema - nigdy nie ma gwarancji, że będzie OK, nawet po "głupim" szczepieniu może powstać nowotwór. Mój pies po głupim czyszczeniu zębów omal nie zszedł (i nie była to wina weta).
Ja mam psa niekastrowanego, w dodatku wnętra. Jeśli nie zabije go narkoza, to zabije go rak. Pies ma już 11 lat, zmian rakowych nie ma. Nie mogę mu nawet porządnie wyczyścić zębów - na żywca tylko przy miejscowym znieczuleniu się nie da. Ja bym wszystko oddała, żeby móc go wykastrować i zrobić mu paszczę. Ale boję się, weci się boją, odradzają.

A wracając do tematu - kastracja niesie za sobą mniejsze ryzyko.
A tak nawiasem mówiąc - ja jestem zwolennikiem teorii, aby kastrować przed cieczką/rują. Kocurki można kastrować od 3 m-ca życia, kotki od 6-go. Są zwolennicy i przeciwnicy tego. Ja zwyczajnie zaufałam moim wetom i opiniom zachodnim, gdzie od lat jest to standard.

Ale wszystko to indywidualne przypadki, nie można wszystkich zwierzów podciągnąć pod jedno.

Posted

sa ludzie ktorzy bez sterylki opiekowali sie zwierzeciem tak ze malych nie mialo
wiec moze warto dac tej pani szanse, jesli zobowiaze sie do tego na pismie, ze nie bedzie rozmnazana, i moze jakies kontrole co pol roku.....

za i przeciw jest wiele
ile ludzi tyle opinii

nie jestem zwolenniczka np. usypiania miotow ale jak widze ile jest psow w schronach

naprawde nie wiem co mogloby pomoc
chyba tylko eksport wszystkich zwierzat ze schronow do innych krajow gdzie psow jest malo i jakis zakaz rozmnazania
albo sterylka 90%psow

Posted

[quote name='zaginiona sara']sa ludzie ktorzy bez sterylki opiekowali sie zwierzeciem tak ze malych nie mialo
wiec moze warto dac tej pani szanse, jesli zobowiaze sie do tego na pismie, ze nie bedzie rozmnazana, i moze jakies kontrole co pol roku.....

za i przeciw jest wiele
ile ludzi tyle opinii
[/quote]
Też mi się tak wydaje...
To że pani nie jest zwolenniczką sterylizacji to nie musi od razu oznaczać, że będzie ją rozmarzać itd...
;)

Posted

Ja wiem.. Teraz tylko czekam na jej decyzję, zadzwoniłabym, ale nie chcę naciskać.
Nancunia wymiotowała w nocy, rano miała biegunkę, nie wiem co się dzieje, bo jadły wszystkie to samo, a Małe załatwiają się normalnie.
A dziś mi zjadły portfel :mad: chyba dlatego, że ciotka Bazyliah takie ładne wystawiła :eviltong:

Posted

Może Nancy coś wszamała, jak nie widziałaś, albo jakiegoś wirusa na spacerze złapała? Daj jej 3xdziennie po 3 tabletki węgla rozgniecionego i zmieszanego z wodą na papkę. Jeśli po 1 dniu nie przejdzie, to niestety znów wet.

No - jak nie masz portfela, to koniecznie musisz nowy zakupić ;) Jak to się robi: bierze się stary portfel, idzie się do TŻta, robi się wielkie oczy i nieszczęśliwą minę i mówi: zobac, co mi się stało.

A portfel pewnie ze złości pogryzły - chciały wyciągnąć trochę kaski na sobotnie szaleństwa, zobaczyły, że pusty i się wnerwiły.

Posted

Ehh i TŻ się teraz ze mnie śmieje, że nie umiem sobie radzić :eviltong:
Z Nancy już lepiej, wydaje mi się, że to z przejedzenia, no i z pełnymi brzuszkami szalały wczoraj po całym mieszkaniu, kumpela wyjechała, więc miały pole do popisu ;) Nancy nie ma tendencji do wpieprzania wszystkiego po drodze. Nie to co Małe :mad:
Robi się gorąco, bo 10 luty za 2 dni, a Mały nie ma żadnych domkowych propozycji :-(

Posted

Dostaję paniki.. :roll: 2 dni, a nawet tymczasu dla Czarnucha nie ma :placz: serce mi chyba pęknie... Jeszcze nawet nie wiem jak przebiegnie jutrzejsza wizyta i czy będzie transport do Wwa dla suni.. :-(

poczekam do jutra, jak Pani od Nancy nie zadzwoni, to ja to zrobię.

Posted

Soema - wejdź może na mapę dogo i powysyłaj maile do osób oferujących DT z Krakowa. Wątków wiele osób nie śledzi, a może ktoś ma wolną miejscówkę... Strasznie Cię przepraszam, ale nie dam rady Ci dziś pomóc - mam totalny sajgon w domu, do komputra siadam w ramach przerwy i na krótko.

Posted

Kochana wysyłamy z Jusstyna85 pw itd.. Jeszcze będę dzwonić, bo na jutro jest transport do Wwa. Pytam też tam o DT :roll: nie wyobrażam sobie, że zawożę któregoś do schronu :placz:

Posted

[quote name='Bazyliah']i co - znalazłyście coś?[/quote]
:shake::placz:
nawet nie wiem czy Mała do domu pojedzie... :roll: czekam na Zulugulę jak na zbawienie... Nie wyobrażam sobie co to będzie :shake:

Posted

Dzięki Ciotki :) Maleństwa jadą dziś do Wwa, było masę problemów, ale jednak się udało załatwić i DT (Zulugula, Bazyliah:loveu:) i transport do Bukowna i później do Wwa (tata Missieek) mam nadzieję, że transport też się mi uda pożyczyc.

Rozmawiałam z Zulugulą i ona ma rację, jaką mamy gwarancję, że Nancy nie będzie miała szczeniaków? Co z tego, że to w umowie będzie? Przecież nie da się tego wyegzekwowac, a Nancy ma zapędy do ucieczek, o czym ta Pani wie.. Na razie się nie odzywała, może jednak przemyśli i się uda.. Naprawdę chciałabym, bo to sympatyczna, odpowiedzialna osoba, ale Nancy to Nancy ;)

Posted

[quote name='Soema']Dzięki Ciotki :) Maleństwa jadą dziś do Wwa, było masę problemów, ale jednak się udało załatwić i DT (Zulugula, Bazyliah:loveu:) i transport do Bukowna i później do Wwa (tata Missieek) mam nadzieję, że transport też się mi uda pożyczyc.

Rozmawiałam z Zulugulą i ona ma rację, jaką mamy gwarancję, że Nancy nie będzie miała szczeniaków? Co z tego, że to w umowie będzie? Przecież nie da się tego wyegzekwowac, a Nancy ma zapędy do ucieczek, o czym ta Pani wie.. Na razie się nie odzywała, może jednak przemyśli i się uda.. Naprawdę chciałabym, bo to sympatyczna, odpowiedzialna osoba, ale Nancy to Nancy ;)[/quote]

Soema - mam w umowie sterylkę po pierwszej cieczce. Nigdy nie ma pewności, że podczas pierwszej dopilnują. Dlatego mam zapis o sterylce aborcyjnej w takim przypadku. Wiem, że kontrowersyjne, wiem, ale kto się na własnej skórze przekona ile jest szczeniaków i czasem ma tak zapełniony DT, że musi patrzeć jak inne konają w schronie, ten to rozumie.

Posted

Wcześniej była przeciwna i sterylkom aborcyjnym i usypianiu ślepych miotów, jednak pobyt na Dogo mnie zmienił.. Tu jest o tyle jasna sytuacja, że Nancy teoretycznie za tydzień może być sterylizowana...:roll:

Posted

[quote name='Soema']Wcześniej była przeciwna i sterylkom aborcyjnym i usypianiu ślepych miotów, jednak pobyt na Dogo mnie zmienił.. Tu jest o tyle jasna sytuacja, że Nancy teoretycznie za tydzień może być sterylizowana...:roll:[/quote]

Soema - tylko nie to - jeśli nie ma jakichś naglących wskazań do sterylki, to min. 1 m-c po cieczce trzeba odczekać. Najbezpieczniej 2 m-ce.
Zulkę ciachałam po 1 m-cu, ale nie miałam pewności, czy nie było jakiegoś szybkiego numerka w schronie (do mnie przyjechała z cieczką w rozkwicie).

Posted

[quote name='Bazyliah']Soema - tylko nie to - jeśli nie ma jakichś naglących wskazań do sterylki, to min. 1 m-c po cieczce trzeba odczekać. Najbezpieczniej 2 m-ce.
Zulkę ciachałam po 1 m-cu, ale nie miałam pewności, czy nie było jakiegoś szybkiego numerka w schronie (do mnie przyjechała z cieczką w rozkwicie).[/quote]
Znów co wet to opinia :roll: mnie się nie spieszy, bo ona pilnowana była.. Poza tym nie mam tyle pieniędzy jeszcze... Moja była po niecałym miesiącu ciachana, ale to przez nużycę, która ją zabijała, przez burze hormonów podczas cieczki :shake: