Masza4 Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 RC Junior w hurtowni kosztuje tutaj 55 zł za 1,5 kg. Nie opłaca się totalnie. Można w necie znaleźć taniej... Nie wiem czy to jakaś pomyłka, czy co, ale cholernie drogo jak za taką małą karmę. Quote
Masza4 Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Royal Canin MINI JUNIOR ULTRA SENSIBLE 1,5 kg - porównaj ceny, sprawdź opinie i recenzje np. tu. Quote
Soema Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 My wróciłyśmy. Nawet nie drgnęła podczas zeskrobywania. Zapłaciłam te 20zł za zeskrobinę, on podejrzewa nużycę i 10zł za badanie wydzieliny z ucha. Wziął mój numer, ma zadzwonić jak będą wyniki. ;) Dziś dostałyśmy 6 paczuszek RC :cool1: więc Mała ma na parę dni jedzenie, na zmianę z kurczakiem :eviltong: zaraz zerknę na te ceny. Wet pokazywał mi karmę, Bosh się chyba nazywa, 14zł 1,5kg. Mówi, że jest porządna, no chyba że chce RC, to zamówi. Quote
Bazyliah Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Soema, a czy wet sprawdzał lampą? Pies powinien świecić, jeśli ma grzyba. To nie jest metoda skuteczna w 100%, ale wyhodowanie grzyba trwa min. ok. 2 tyg. A jak pies świeci - można już zacząć wstępne leczenie. Grzyb łatwo też przełazi na ludzi, gromadzi się wszędzie, gdzie przebywa zarażone zwierzę i wcale nie tak łatwo go dobić. Gdzie dokładnie są te zmiany? Widziałam tylko na pyszczku, ale bardzo nieostre zdjęcie. Do adopcji absolutnie się teraz nie nadaje - jeśli nowa rodzina się zarazi, to może nie być za ciekawie. Nie daj się też wrobić we wszystkie drogie maści p.grzybiczne (np. Lamisilat) - są o wiele skuteczniejsze środki (przetestowane przez wiele domów tymczasowych i wielokrotnie przeze mnie). Jak będziesz wiedzieć, że to grzyb, daj znać na pw - napiszę co i jak. Quote
Soema Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 Dzięki Bazyliah za zainteresowanie. Sprawdzał lampą, ale nic się nie zmieniło. Sunia ma mocno różową skórę na łapkach, klatce piersiowej (tu też częściowy brak sierści). Ma tak jakby łupież na całym ciele, (po kąpieli mniejszy), sierść jej nadmiernie wypadała, teraz jest poprawa trochę. Jak przyjechała w środę to wokół pyszczka miała zrogowaciałą skórę, teraz to zeszło. Nie ma jednak sierści tu i skóra mocno różowa. Jeśli to nużyca to jutro będzie wiadomo. Quote
Masza4 Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 No więc tak jak podejrzewałam, to pewnie wcale nie grzyb... Wbrew pozorom grzyby nie występują aż tak często, a zmiany skórne we wszystkich demratozach są podobne. Ze względu na problemy finansowe sądzę, że można kupić tańszą karmę. Np. Purina, Acana, Animonda. Boscha nie znam, ale skoro wet poleca to chyba dobra. Zaginiona_sara, co z bazarkiem? Quote
Soema Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 To ja nie wiem co gorsze.. Grzyb czy nużyca :roll: chciałabym żeby zdrowa była, a wina niedożywienia, ale chyba nie ma tak dobrze... Purinę też polecał. To trzeba podjąć decyzję, ja jutro kupię. Chcę każdą decyzję wspólnie podejmować, bo to też Wasze pieniądze. Quote
Bazyliah Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Soema - jeśli mieszkasz w Krk, to masz dość tanie karmy w krakvecie (możesz sama odebrać, żeby za przesyłkę nie płacić). Na stronie masz do wyboru masę karm, nie musisz się ograniczać do RC i jego cen. Jeśli Bosch - to ten droższy, te tanie w wielkich workach są do kitu. Niezły jest też Brit Care (dużo lepszy, niż Purina Dog Chow). Masza4 - ja mam takie "szczęście", że często trafiają do mnie zagrzybione tymczasy :roll: Ja też się parę razy zaraziłam :roll: Quote
Soema Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 Właśnie sprawdzam ceny Krak-vetu. Psy > Karmy - podzia� wg firm | KrakVet.pl sprawdźcie, podejmijcie decyzję, a ja kupię. Chyba, że taniej będzie u weta. Moim psom zawsze się gotuję najróżniejsze zupy, nie znam się na karmach. A sunia potrzebuje teraz uzupełnienia wszystkich witamin itd.. Bazyliah ja nie planowałam chorego psiaka.. :oops: nie mam ani warunków, ani doświadczenia.. Więc pytam i szukam.. Quote
Bazyliah Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 I bardzo dobrze, że pytasz i szukasz. Uczymy się przez całe życie. Teraz najważniejsze, żeby psiak doszedł do zdrowia no i znalazł DT/DS. Trzymam kciuki (finansowo nie pomogę niestety, bo czeka mnie szczepienie 6 tymczasów). Quote
Soema Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 Wiem, Bazyliah śledzę wątek kielecki :) dzięki jeszcze raz. Mała właśnie warczy na firankę :evil_lol: zmieniła się o 180 stopni przez te 5dni. Współlokatorka po powrocie z weekendu myślała, że już mam innego psa :eviltong: Quote
Masza4 Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Purina Pro Plan 3 kg - 55 zł. Profilum 3 kg - 51,90 zł. Acana puppy junior 3 kg - 41 zł. To te lepsze, trochę 'tańsze' od RC. Oczywiście wszystkie JUNIORY. Innych nie znam z własnego doświadczenia. Ten Bosch jest tani jak barszcz. Pytanie tylko czy nie za tani? :roll: Możesz porównać jeszcze ceny u Twojego weta Soemo. Myślę, że najrozsądniej będzie kupić jej 3 kg. Bo 1,5 to trochę mało, a suńka potrzebuje zjeść. A z kolei 12, lub 15 kg przecież nie będziemy kupować dla 4,5 kilogramowego pieska :) Dobrze byłoby, żeby te karmy były wysokoenergetyczne, bogate w składniki odżywcze. Powiedzmy takie dla 'trudniejszych' szczeniąt. Fajnie, jakby w Krakvecie ktoś coś Ci doradzil po kątem Nancy. PS. Dziewczynka- śliczna! :loveu: Quote
Pusiakowa Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 w góre ! ona taka piekna :loveu: . Wiesz .. wydaje mi sie, ze Bosh bedzie lepszy ;) . RC zawiera skladnik , który powoduje raka .. a Bosh to naprawde dobra karma! :cool3: Sama ja kupuje Puszkowi :p Quote
Soema Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 Śliczna i coraz bardziej zadziorna :) :loveu: O Boschu mówił, że jest dobry i cena okey. Co do Krak-vetu, na razie mogę mailem spytać, ostatnio mi odpisali jak prosiłam o radę, bo nie mam kiedy tam jechać :razz: Tak jak mówiłam, podejmiemy decyzję wspólnie i ja to kupię. Na razie mała ma co jeść :) Quote
Masza4 Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Dla mnie jednak RC jest bezkonkurencyjny ;) Moja suka jedzie na tym już blisko rok, bo ma niewydolne nerki. Pewnie w każdym pradukcie wet., jak również ludzkim znajdą się jakieś składniki, powodujące efekty uboczne, ale zaraz raka? :cool3: Quote
Soema Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 O moshh.. to kobitki ja już nie wiem. Jest RC, Purina, Brit, Bosch jest w czym wybierać. Najważniejsze żeby mała doszła szybko do zdrowia. A co, jakie cuda wywołuje, dowiemy się za kilka lat :roll: Quote
Bazyliah Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Wg mnie Profilum jest jedną z najlepszych karm, RC nie wszystkim psom służy (często uczula). Bosch jest dobrą karmą - karmiłam nią, spokojnie polecam. Z Acaną jest ten problem, że jest zbyt "naturalna" - zwierzakom niekoniecznie smakuje. Brit care puppy też bardzo dobra - ulepszony "zwykły" Brit i nie ma co w niej uczulać (zwykły Brit jest kontrowersyjny - jednym służy, drugim nie). Arion niestety się skiepścił, Animonda (sucha) też nie jest rewelacyjna. Musisz zobaczyć, co podpasuje - te karmy mają mniej więcej taką samą ilość skł. odżywczych, witaminy i skł. mineralne. Quote
Soema Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 Ja co wizytę dostaję od weta próbki RC :lol: dziś jest 6.. Mała ją bardzo lubi :) no nie wiem najwyżej wybiorę się po kilka innych próbek :eviltong: a na poważnie wiem., że Boscha poleca, RC też no ale cena :roll: Quote
jagienka42 Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 podaj konto na pw wpłace chociaż pare groszy bo ostatnio nawet nie mam czasu na bazarek jak coś wymyśle to jeszcze dodatkowo zrobie;) Quote
Soema Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 Muszę pożyczyć od kogoś aparat.. Tu widać w miarę brak sierści na pyszczku.. Quote
Soema Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 [quote name='jagienka42']podaj konto na pw wpłace chociaż pare groszy bo ostatnio nawet nie mam czasu na bazarek jak coś wymyśle to jeszcze dodatkowo zrobie;) Dziękuję..:oops::oops: a to nasza Ślicznotka :loveu: :loveu: Quote
Bazyliah Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Soema - myślę, że warto spróbować (jeśli darczyńcy się zgodzą) na trochę tańszą opcję - Bosch, Brit. Na leczenie pewnie sporo pieniędzy bedzie trzeba, a tych w porównianiu z potrzebami psiaków zawsze jest za mało. Jeśli psiak śmierdzi, pewnie kąpiele lecznicze też będą konieczne - jak wet da diagnozę, zapytaj, w czym kąpać (przy grzybicy np. Nizoral, nużycy nie przerabiałam). Quote
Soema Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 Mała jedną kąpiel już ma za sobą, zniosła jak zawsze dzielnie, prawie idealnie :) druga jutro, no musi 5 dni minąć.. Jest lepiej, to na pewno, bo była tragedia. Mam ONke chorą na nużycę, teraz w sumie grzybice złapała, od zawsze ma problemy ze skórą :roll: wiem ile to kosztuje.. :mad: To ja czekam na info, za którą karmą jesteśmy. JA bym zaufała Boschowi, no ale nie wiem ;) czekam na decyzję, lub mocną sugestię :eviltong: Quote
Soema Posted December 9, 2008 Author Posted December 9, 2008 Ale ona jest kochana..:loveu: nie mogę się napatrzeć, jest taka grzeczna. Rozbrykała się, ale wie kiedy trzeba przestać, kiedy grzecznie leżeć, a kiedy dokazywać na całego :diabloti: żeby tylko to wszystko szybko zeszło...:roll: Quote
Masza4 Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 Ja niestety przy doborze karmy-Bosch, czy Brit nie pomogę. Nie znam, więc nie zabieram głosu. Myślę, że rozsądnie byłoby pogadać z wetami na ten temat. Quote
Recommended Posts