Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Może to nie jest najlepsze miejsce na tego rodzaju temat - nie wiem -jestem nowa na forum. Chodzi o mojego psa i jego dziwną przypadłość. Często ma takie dziwne ataki, jakby sie dusił, jakby nie mógł złapać powietrza, wciąga wtedy powietrze gwałtownie i z odgłosem charczenia. Towarzyszy przy tym napięcie całego ciała. Przede wszystkim takich ataków dostaje gdy się czymś podnieci, gdy jest bardzo radosny, lub gdy się bardzo szarpie na smyczy, ale ostatnio także bez przyczyny, np. podczas snu. Trochę przypomina to atak astmy. Ma to od szczenięcia, w tej chwili pies ma 12 lat i żyje z tą chorobą. Wiem, że jest to dziedziczne, jego matka i jego siostry też to miały. Jego matka podczas takiego ataku właśnie w wieku 12 lat zdechła. Był taki okres w jego życiu, że dostał tych ataków nagle i bez przerwy, nie jadł, nie spał, tylko się dusił. Wtedy pojechaliśmy z nim do weterynarza, który był zdziwiony i nie wiedział co robić. Pies dostał masę zastrzyków różnego rodzaju i nic nie pomagało. Weterynarz przyznał się, że leczy psa metodą prób i błędów bo nie wie co mu dolega. Jak nagle te dolegliwości wtedy sie zaczęły tak i nagle któregoś dnia wstał już bez nich (tzn. nadal je ma ale teraz już tylko w pewnych momentach a nie bez przerwy). Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Może jest ktoś kto wie co jest przyczyną i jak to leczyć? Dżeku już nie jest młody a te ataki go męczą, boję się, że któregoś dnia może np. serce nie wytrzymać.

Posted

hmm przypuszczam, że ewentualność robaków została wykluczona?
kiedyś gdzieś czytałam
[kiedy mój psiak miał podobne kłopoty, jednak u nas to prawdopodobnie była alergia/podrażnienie lub te robale - miałam wtedy remont na klatce schodowej i śmierdziało farbą, a takie ataki duszności zdarzały mu się głównie na klatce schodowej. ataki ustały równocześnie z zakończeniem remontu i odrobaczeniem]
- ale uwaga to było jakiś czas temu, więc mogę być mocno niemedyczna ;) - że podobne ataki mogą być wywołane jakąś wadą w budowie krtani - występuje tam jakaś ruchoma chrząstka czy cuś, która się zamyka i powoduje kłopoty z oddychaniem. doraźnie na to miało pomagać - w trakcie ataku - uniesienie tylnej części ciała wyżej od przodu [np. złapać za tylne łapki i trochę psa unieść, tak by siłą grawitacji się odblokowało]. pomyślę, gdzie ja o tym mogłam czytać i w razie czego zalinkuję.

do głowy przychodzi mi jeszcze jakaś choroba serca, psiak miał ekg lub usg serducha robione?

Posted

Chefrenek, ale ancymonka napisała przecież, że psiaka leczył wet na oślep, bo nie bardzo wiedział na co.
No co jak co, ale do innego weta też warto się przejść ;) ale skoro cała psia rodzina cierpiała na podobne dolegliwości, to może jakaś wada genetyczna [serce, układ oddechowy].

Posted

Dżeku jest małym kundelkiem. Jest regularnie odrobaczany i pod kontrolą lekarza, ale faktycznie nie miał robionych badań EKG czy USG (o ile wiem to "mój" weterynarz nie ma takich możliwości ale nawet tego nie zasugerował). Dziękuję pauli_lodz za radę, spróbuję przy kolejnym ataku unieść zadek mojej psiny :) i zobaczymy jaka będzie reakcja. Może faktycznie konsultacje z innym weterynarzem byłyby dobrym pomysłem (niestety każdy weterynarz chciałby zobaczyć w czym jest problem a ewentualny atak w obecności lekarza może nie dojść akurat do skutku), do tej pory uważałam "naszego" weterynarza za świetnego specjalistę i bardzo mu ufam, ma niezłe podejście do zwierząt i zawsze walczy do końca.

Posted

pauli_lodz napisał(a):
Chefrenek, ale ancymonka napisała przecież, że psiaka leczył wet na oślep, bo nie bardzo wiedział na co.
No co jak co, ale do innego weta też warto się przejść ;) ale skoro cała psia rodzina cierpiała na podobne dolegliwości, to może jakaś wada genetyczna [serce, układ oddechowy].

Paula a nie sądzisz, że pies z chorobą lub wadą serca nie przeżyłby 12 lat.:razz:

Posted

Chefrenek napisał(a):
Paula a nie sądzisz, że pies z chorobą lub wadą serca nie przeżyłby 12 lat.:razz:

to chyba zależy od rodzaju tej choroby lub wady ;) snuję sobie swoje przypuszczenia i pomysły co do ewentualnych przyczyn takich ataków.

Posted

pauli_lodz napisał(a):
to chyba zależy od rodzaju tej choroby lub wady ;) snuję sobie swoje przypuszczenia i pomysły co do ewentualnych przyczyn takich ataków.

Każda wada/choroba serca czy to u zwierzęcia czy u człowieka musi być leczona/korygowana w przeciwnym wypadku prowadzi do śmierci. Snucie domysłów pozostawmy fachowcom.;)

Posted

Chefrenek :cool3: jesteś modem tu a wdajesz się w takie przekonywanki? ;) przecież oczywistym jest, że nie stawiam tutaj diagnozy ani nic w tym rodzaju, bo wetem ani nawet ludzkim lekarzem osobiście nie jestem, leczeniem i stawianiem diagnozy powinien zająć się weterynarz i to nie ulega wątpliwości ;) snucie domysłów to żadna zbrodnia, ancymonka o takież również prosiła, a takowe objawy z takimiż zaburzeniami mi się skojarzyły i tyle :)

Posted

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Faktycznie nie spodziewam się tylko fachowej porady (od tego są weterynarze choć różnie to bywa), ale może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem i podpowie mi możliwe przyczyny tych dolegliwości i sposoby radzenia sobie z nimi. Pozdrawiam

Posted

moja psina miała bardzo wrażliwą na ucisk krtań - szarpnięcie na smyczy i od razu cały seans duszenia się i kaszlu. Zmieniłam obrożę na szelki i wszystko było OK. Może u twojego pieska to jakaś specyficzna anomalia anatomiczna krtani (dziedziczna?) która powoduje dużą podatność na zachłyśnięcie.

Posted

No tak, tylko że mój pies ma te ataki również biegając swobodnie bez obroży i smyczy, np. jak próbuje "dopaść" psa sąsiada znajdującego się za ogrodzeniem, bądź ciesząc się całym sobą z mojego powrotu po pracy do domu (w mieszkaniu też jest "na swobodzie" bez obroży). Ale dzięki taks za radę ! Podejrzewam, że nigdy nie rozwiążę tej zagadki co dolega mojemu psu.

Posted

Chefrenek, mój pies ma padaczkę, wadę budowy krtani i tchawicy i wadę serca, ma już ponad 15 lat, a leczony farmakologicznie musi być dopiero od niedawna ;)

Ancymonka, koniecznie zrób porządne badania, przede wszystkim rtg, i to nie w bylejakim miejscu, tylko tam, gdzie maja dobry sprzet i weta. W ułozeniu bocznym i brzusznym, bo ja krakać nie chcę, ale mi to wyglada na zapaść tchawiczą, albo własnie serduszko..... tak, czy siak, wet potrzebny.
Poza tym zmień mu obrożę, jeśli takowej uzywasz na szelki nie uciskające krtani, koniecznie!

...aha- skąd jesteś, spróbujemy polecić Ci weta, bo leczenie w ciemno nie ma sensu...

Posted

Jestem z Jaworzna. Będę wdzięczna za jakieś informacje na temat lecznicy w okolicy, która jest w stanie zrobić psu rtg itp. Mam nadzieję, że nie ksztuje to majątek bo do bogatych nie należę, ale zrobię dla mojego psiny wszystko co trzeba.
Chefrenek - te jego duszności to brzmi raczej jakby próbował wciągnąć nagle dużą ilośc powietrza pyskiem a coś mu go blokowało i wydobywa sie taki charkot. Pracuje całe jego ciało wtedy, klatka piersiowa gwałtownie się unosi, brzuch.

Posted

Lekarz Weterynarii Czerwonka Ryszard
ul. Łukasiewicza 6
tel. 032 616 58 20

"Falcon" Gabinet Weterynaryjny Agnieszka Tkacz
ul. Gliniana 12 /21
tel. 032 752 07 27

Gabinet Weterynaryjny Jóźwik Michał
ul. Obrońców Poczty Gdańskiej 67
tel. 032 751 90 96

"Karvet" Gabinet Weterynaryjny Anna Kardas
ul. Grunwaldzka 232
tel. 032 752 90 10

Lecznica dla Zwierząt Kaszuba Andrzej
ul. Spacerowa 1
tel. 032 616 32 74

Lecznica dla Zwierząt Krupa Jakub
ul. Urzędnicza 16
tel. 032 616 39 39

Gabinet Weterynaryjny Nieużyła Mirosław
ul. Moździerzowców 13 a
tel. 032 617 77 03

Skopiowałm spis z mapy dogo. Warto tez poszukać użytkowników z Twojej miejscowości i zapytać o opinię.

A tu temat może wart uwagi:
http://www.dogomania.pl/forum/f351/najlepszy-wet-na-slasku-70356/index5.html

Posted

No tak - dzięki za adresy, ale większość z tych weterynarzy znam (może to dziwne ale zanim się zdecydowałam na jednego z nich jako stałego prowadzącego weterynarza moich psów, najpierw odwiedziłam ich kilku - i niestety paru z nich mnie bardzo zraziło do siebie) i nie mają odpowiedniego sprzętu. Obawiam się, że w Jaworznie nie ma możliwości zrobienia takich badań psu. Ale dziękuję.