Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Jak większość sędziów-anatomia i ruch z akcentem na ruch.Lubi psy dobrze pokazane(z wolnej ręki),temperamentne.Odkryje "poprawki fryzjerskie",których jest przeciwnikiem!

• 2 months later...
Posted

Gonia napisał(a):
Jak większość sędziów-anatomia i ruch z akcentem na ruch.Lubi psy dobrze pokazane(z wolnej ręki),temperamentne.

Właśnie jesteśmy po sędziowaniu przez tego pana i powyższe informacje sprawdziły się w 100%. Od siebie dodam, że pan nie ma dobrego podejścia do debiutantów i szczeniaków. Mało delikatnie sprawdza uzębienie i osobiście (zdecydowany dentysta - nawet u szczeniaków sprawdza dokładnie całe uzębienie). Odesłał psy bez oceny (tylko z opisem) z klasy szczeniąt i młodzieży właśnie gdy nie mógł dokładnie tegoż uzębienia sprawdzić, albo obniżał oceny. W dogach preferował lżejsze w typie psy, eleganckie i dużą wagę przykładał do ruchu. Było trochę psów z Niemiec, ale bynajmniej nie były z tego powodu faworyzowane. Rzeczywiście lubi psy pokazane z wolnej ręki. Często cierpliwie czekał aż pies się odpowiednio wystawi i pokarze w najlepszym ujęciu.

• 5 months later...
Posted

A na co dokladnie zwraca uwage przy ruchu ? Bo zauwazylam,ze to dosc szerokie pojecie na tym forum ;-) Czy u weterana za brak p1 moze obnizyc lokate ? I jeszcze jedno czy przeszkadza mu niezwiazany grzbiet (nie mam na mysli siodla,tylko "przelewanie sie") ?

Posted

Dorota_Fiszer napisał(a):
A na co dokladnie zwraca uwage przy ruchu ? Bo zauwazylam,ze to dosc szerokie pojecie na tym forum ;-) Czy u weterana za brak p1 moze obnizyc lokate ? I jeszcze jedno czy przeszkadza mu niezwiazany grzbiet (nie mam na mysli siodla,tylko "przelewanie sie") ?

Mi by było ciężko opisać na co pan zwracał uwagę przy ruchu bo byliśmy u niego z szeniolkiem molosa a u nich ruch w tym wieku dość specyficzny :lol:. Za dużo z oceny pozostałych psów nie widziałam, ale te co wygrały na pewno mają dynamiczny ruch i dobry wykrok... mam wrażenie że inochód komuś tam darował ;) ale pewna nie jestem, oczywiście jeżeli darował tzn. była to minimalna wpadka a nie całe kółko :cool3:.
Co do P1 to też ciężko powiedzieć :razz:... choć ja bym stawiała że może obniżyć, ale ja mam ostatnio uraz do Niemców :evil_lol:.

• 2 weeks later...
Posted

Bardzo kulturalny i miły dla wystawcy i psa (obu moim sukom powiedział "hello" ;-))
Zwracał wielką uwagę na show - wystawcy i psa, rzeczywiście sukę pokazywałam z wolnej ręki (a to beagle, dość mało psów tej rasy tak się prezentuje) - w opisie mam wspaniale pokazująca się w ruchu (a nic o mechanice), wspaniale prezentowana, wspaniały wystawowy temperament...
i BOB z międzynarodowej z 11 miesięczną suką ;-)

za to, jej matka dostała dyskwalifikację za wadę uzębienia - której nie ma :roll: sędzia stwierdził, że sukę napewno to boli i napewno nie może jest przez to normalnie (suka wiecznie za gruba :lol:) i nie może jej ocenic :lol:

Posted

Potwierdzam-patrzy szczególnie na ruch, temperament i prezentacje. Moja suka też ma od niego BOBa z międzynarodówki i pierwsze co mamy w opisie to "doskonałe ogólne wrażenie" :)