Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam mixa Boxera. Wszystko byłoby ok. tylko mam z moją sunią jeden problem. Jak tylko ktoś zadzwoni do drzwi szczeka bez opamiętania i podskakuje ze wśiekłości. Gębę drze na 5 pięter. Nawet zmieniśmy dzwonek, ale to nic nie dało :( . Nie próbowałem jeszcze obroży zaciskowej, ale wiem, że to może pomóc. Może jednak znacie jakieś prostsze i mniej bolesne sposoby.

Posted

Potraktuj jej pycholek spryskiwaczem do kwiatków, tzn jak się zaczyna drzeć to psiknij jej wodą z takiego spryskiwacza, podobno działa,...sama muszę to kiedyś wypróbować bo mam taki sam problem :roll:

Posted

Ja bym radzila powolutku odwrazliwiac na smakolyki. Na poczatku moze tylko niech ktos podchodzi do drzwi i odchodzi nie dzwoniac - a Ty odwracaj uwage smakolykiem. Jak juz pies na to nie bedzie zwracal uwagi, to niech ta osoba za drzwiami troszke pohalasuje, np. potupie, a Ty - za smakolyk. Potem moze delikatnie pukac, w koncu - dzwonic. Po kazdej probie, osoba nie wchodzi tylko sobie idzie. Dopiero kiedy pies ma opanowane nieragowanie na osoby za drzwiami, mozemy zaczac otwierac drzwi - znow odwracajac uwage smakolykiem. Poczatkowo probowalabym wrocic do sytuacji bez dzwonka (mozna sie dokladnie umowic na godzine, ewentualnie osoba za drzwiami moze zadzwonic na komorke), potem z halasem, w koncu z dzwonkiem. Na tym etapie, osoba czasami wchodzi, a czasami odchodzi od drzwi tak jak w pierwszym etapie. Kazdy kolejny etap wprowadzamy bardzo stopniowo po tym, jak pies juz zupelnie nie reaguje na poprzedni.

Posted

Flaire przepraszam, ale nie uściśliłem, że zanim dojdzie się do mojego mieszkania trzeba przejść przez 2 drzwi. Sunia z reguły nie reaguje na odgłosy pod drzwiami, bo mamy odgrodzony korytarz. Problem tkwi tylko w szczekaniu na dzwonek.

Posted

Musisz "zerwać" skojarzenie - "dzwonek"="gość w domu".

Oddzielnym tematem jest stosunek psa do gości.

Proponuję najpierw nauczyć psa, że dzwonek nic nie oznacza. Czyli umawiasz się z sąsiadem (albo dziećmi z sąsiedztwa), że dzwoni do Waszych drzwi (może być tak, że ktoś z domowników wychodzi i dzwoni, ale bystry pies może skojarzyć puste dzwonki z zachowaniem (wychodzenie) domowników. W każdym razie pies musi się nauczyć, że dzwonek nie zawsze oznacza wizytę.

Następnie nagradzasz (na początku nagroda musi być ekstra - coś co pies bardzo lubi) każdą sekundę bez szczekania. Tutaj decyduje Twój refleks. Pies przestaje szczekać - nagroda, szczeka - nagroda znika. Ważnym jest aby nagrody "za milczenie" były podawane w tempie karabinu maszynowego (przynajmniej 1 na sekundę). Pies milczy a ty "ładujesz" w niego smakołyki (najlepiej smakołyki). Możesz się też z nim bawić - jak nie przerwie zabawy, to wchodzisz na "wyższy poziom szaleństwa" - jak zaszczeka to ignorujesz psa (przerywasz zabawę).

Później, gdy nie będzie szczekał - proponuję zachowanie zastępcze (takie, które uniemożliwi szczekanie na gości). Dobrym pomysłem jest np. siad z zabawką w pychu. Pies siedzi (a więc nie skacze na gości) i nie szczeka (trudno szczekać z pełnym pychem). Warunkujesz to zachowanie na dźwięk dzwonka. Czyli uczysz psa (nagradzasz) brania zabawki w pycho i siadania. Następnie wydłużasz czas w siadzie. Gdy pies potrafi wysiedzieć odpowiednio długo (około 3 minut), to wprowadzasz dźwięk dzwonka jako "wyzwalacz zachowania" (to proste: najpierw uczysz na komendę np. "idą goscie", później na dźwięk dzwonka wydajesz tę komendę ( i tylko na dźwięk dzwonka) i po pewnym czasie pies zacznie siadać na sam dźwięk dzwonka). I problem rozwiązany.

Posted

Marmasza serdeczne dzięki za poradę. Zabieram się ostro do roboty. Ona od tych smakołyków pewnie przytyje, bo Frolici praktycznie połyka, ale może poprostu porozkrajam nagrody :wink:

Dziękuję Wam wszystkim za porady.