Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pewnie temat jedzonka dla naszych pociech juz nie raz pojawiał się na forum, aczkolwiek ja jeszcze raz postanowiłem odświeży ten temat. Tylko tym razem temat kieruje raczej do nie osób które karmią haszaczków tylko i wyłącznie suchą karmą a raczej tych co sami przygotowują jedzonko.

Moje pytanie jest jakie “potrawy” przygotowujecie, może jakieś przepisy na pożywne jedzonko. Ja głównie gotuje róż albo kaszę na różnych mięsno kostnych wkładkach. No i drugie pytanie jako że nie mam za dużego doświadczenia, czego należy unikać w karmieniu?

Posted

Mój Piryt, zanim trafił do mnie, jadł Frolic. To była podstawa, dostawał też kanapeczki na śniadanko. Ja mojego poprzedniego psa sucha karmą nie karmiłam bo ona żadnej, ale to żadnej nie lubiła. Podstawą był ryż z mięsem wołowym na wywarze z jarzyn i odrobiną startej marchewki gotowanej. Piryt też się nauczył i wręcz pokochał takie jedzonko, oprócz tego co parę dni dostaje kość do ogryzienia (narazie gotowaną bo surowe go nieinteresuje) czasem zamiast ryżu daję makaron. można też dodać odrobinkę siemienia lnianego, dobrze działa na sierść.

A unikam kości drobiowych (są ostre i mogą pokaleczyć zwłaszcza jelita), ziemniaków, wędlin, przypraw i słodyczy oczywiście, no i od pieczywa go odzywczajać próbuje choć to miłośnik bułeczek, ale to go tylko rozpycha niepotrzebnie. To chyba tyle :)

Posted

A ja ciekawa jestem ile podajecie warzyw na jednego psa? Ile marchewki, ile pietruszki...? Generalnie jakie warzywa pies może dostawać i w jakiej postaci (wyłącznie gotowane czy mogą być też surowe).

Znałam kiedyś podhalankę, która wcinała surowe marchewki z zacięciem jakby to była dobra kość. Właścicielka nauczyła ją tego smarując surowa marchew pasztetem :)

Posted

Ja mojemu małemu haszczakowi nie musiałam marchewki niczym smarować - on ją uwielbia chrupać surową. Ma przy tym super minkę. Nie ma mowy, żebym sama jadła marchewkę, a jemu nie dała.. ;) Gdy tylko usłyszy chrupanie - przybiega natychmiast. A gdy nawet uda mi się ją po cichu chrupać - potrafi przybiec i węszyć, jakbym nie wiem jakie pachnące mięcho jadła :)

Posted

Moja Sonia to co bym nie jad to ze wszystkim się musze podzielić lub przynajmniej dać spróbować co jem ;) Kurde wpatrzy te swoje niebieskie ślepia i normalnie nie mogę się nie podzielić bo by chyba w przełyku stanęło ;) Ostatni np winogrona te białe, no jedno winogrono ja jedno sunia ;)

Posted

Azja dostaje na jedna porcje jedzonka 1 lub 2 marchewki i 1 pietruszke. Surowa marchewke tez lubi pochrupac i owoce ale tylko na spacerze i te ktore sama znajdzie lub zerwie z drzewa. Kolo mnie jest sad wiec jak gruszki dojrzeja sluza jako zabawki do rzucania i Azja jak dobiegnie do takiej gruszeczki to ja zjada 8) A co do kaszy to nie powinno sie jej dawac,bo rozpycha zoladek a pies ja slabo trawi,juz lepiej dawac makaron,chociaz jest tuczacy lub jeszcze lepiej ryz. Wlasciwie jedyne co zmienia sie w skladzie Azji posilkow to miesko,bo raz dostanie ozorki,raz serce a innym razem zoladki lub kurczaka 8) Ale teraz staram sie Azje przyzwyczaic do suchego,bo mama zaczyna prace ja koncze wakacje i na codzienne gotowanie zabraknie czasu. Na szczescie znalazlam jakis czas temu karme, ktora Azji smakuje i nie jest to pedigree 8)

Posted

Rozumiem, że dajecie tylko marchewką i pietruszkę?

Ja czasami dorzucę trochę cebuli ()oczywiście dobrze ugotowanej - nigdy surowej!), czasami posiekam natkę pietruszki. Czytałam też, że pies nie trawi ziemniaków a w innej książce czytałam, że trawi skrobię a nawet jej potrzebuje, ale ziemnieki muszą być praktycznie rozgotowane :-?

Zamiast ryżu daję czasami płatki kukurydziane, owsiane lub poprostu tzw. musli (niekoniecznie kakaowe, bo to do mięsa mi jakoś nie pasuje :wink: ).

Posted

Najlepiej podawać mięso wołowe, drób do tego trochę ryżu i warzyw jeśli mówimy o posiłkach tradycyjnych. Ja stosuję warzywa jako uzupełnienie -ugotowane. Od czasu do czasu surową marchewkę i paprykę, jemy też razem owoce np jabłka. Nigdy nie podaję warzyw typu fasola, kapusta itp. Często do jedzenia dodaję ugotowany buraczek czerwony i od czasu do czasu ząbek czosnku.

Posted

Najlepiej podawać mięso wołowe, drób do tego trochę ryżu i warzyw jeśli mówimy o posiłkach tradycyjnych. Ja stosuję warzywa jako uzupełnienie -ugotowane. Od czasu do czasu surową marchewkę i paprykę, jemy też razem owoce np jabłka. Nigdy nie podaję warzyw typu fasola, kapusta itp. Często do jedzenia dodaję ugotowany buraczek czerwony i od czasu do czasu ząbek czosnku.

Posted

matrix.. :)

A warzywa to tylko świerze czy może dejecie suszone lub mrożone??

Ja robie sobie susz z warzyw w okresie jak są świerze i "naturalne" czyli latem, późnym latem. Często zimą wykorzystuję potem ten susz jako dodatek do mięsa :wink: .

Posted

Ja albo pakuje do woreczkow starta marchewke z pietruszka i np 7 porcji wkladam do zamrazalnika i pozniej wrzucam do gotujacego sie mieska z ryzem albo na swiezo gotuje i kroje w plasterki

Posted

Plasterki :o Moje by tego nie tknęły :wink: Ja albo bardzo drobno kroje, albo wręcz miksuje warzywa.

To mam jeszcze jedno pytanie: długo gotujecie warzywa czy krótko lub tylko sparzacie?

To nie ja załozyłam ten topik a najwięcej mam pytań :-? :oops:

Posted

Ja Azji marchewke gotuje az zrobi sie miekka,ale jakos ciezko mi powiedziec ile to jest czasu. A co do suszonego to Azja lubi suszone morele,ale dostaje je bardzo zadko,bo jak naje sie ich za duzo to ma male problemy z zoladkiem. Oprocz tego Azja bardzo lubi pestki z dyni

Posted
Jeszcze chciałam zapytać czy można/warto/należy podawać psom tłuszcze roślinne??

Z tego co wiem to tak - mozna, warto a nawet powinno sie je podawac w postaci oleju roslinnego (slonecznikowego lub z oliwek). Zawieraja nienasycone kwasy tluszczowe, ktore dzialaja swietnie na skore i siersc. Podobno powinno sie je podawac nawet psom karmionym sucha karma, bo kwasy tluszczowe zawarte w karmie po pewnym czasie zanikaja (podobno po ok. 6 miesiacach a kto z nas da glowe, ile karma lezala w sklepie... :roll: ) a ich brak prowadzi do chorob skory.