Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Poświata

1267

• tajdzi

1093

• Patka

1053

• adda

666

Top Posters In This Topic

Posted

Jakie śliczne ! Są Barusie i Marcelki. I taki piękny ten rudy ostatni. 039 i 040 bardzo chyba podobny do Baree. Piewsze dwa kotki to persy czy egzotyki? też świetne.

Posted

Dokładnie tak.
Jak był maluśki, to był zupełnie biały i tylko na pysiu lekkie smugi, jasno szare łapki i ogonek.
Teraz to zupełnie inny kot, biała zostały mu tylko kryza na szyi i brzuszek, reszta jest "zadymiona" brązem. Pyszczek, łapki i ogon zciemniał.

Posted

Poświata napisał(a):
Baruś będzie ciach, jakoś nie mam odwagi mieć pełnowymiarowego kocura w domu. Byłam w hodowli gdzie jest kocur i mi się odechciało :help1: .

A co, zapachy nieodpowiednie? :lol:

Posted

[quote name='Poświata'] tak jakby śmierdzace troszkę. Już wtedy napewno Wojtecki znalazłby powód do eksmisji kotów i mnie przy okazji :evilbat: .

Ale kto wtedy by nakarmił resztę stada? :hmmmm:

Posted

[quote name='Poświata'] tak jakby śmierdzace troszkę.
Jak miałam dostać kota z potencjałem wystawowym, to koleżanka powiedziała, że ponoć są jakieś sposoby aby kot nie znaczył terenu. Ale tak siakoś wierzyć mi się nie za bardzo chce :roll:

Posted

[quote name='adda'][quote name='Poświata'] tak jakby śmierdzace troszkę.
Jak miałam dostać kota z potencjałem wystawowym, to koleżanka powiedziała, że ponoć są jakieś sposoby aby kot nie znaczył terenu. Ale tak siakoś wierzyć mi się nie za bardzo chce :roll:
Być może, hodowcy muszą mieć jakieś sposoby i na rujkowe kotki i na kocury, ale ja też wolę nie ryzykować.
Z kolei za Barka, gdyby nie został pozbawiony klejnotów i byłby przygotowany na reproduktora, musiałabym kasę dopłacić. A tak po wysłaniu zaświadczenia o kastracji dostaję oryginał rodowodu i np. mogę go sobie wystawiać dla zabawy, ale w klasie kastratów :P .

Posted

Wojtek napisał(a):
adda, z innej beczki, jakiej rasy są Twoje psy? Bo widziałem wczoraj takiego jak masz w stopce i ciekaw jestem.

Wojtek, to leonbergery. W Lublinie na pewno takowe są :D

Posted

Poświata napisał(a):
Z kolei za Barka, gdyby nie został pozbawiony klejnotów i byłby przygotowany na reproduktora, musiałabym kasę dopłacić.
Jeszcze???? :x :x :x

Posted

rasowe koty to dochodowy interes. Zawsze znajdzie się chętny na małego slicznego kociaka. A przeciętna cena kotów z hodowli to 300zł - wzwyż. Przy czym za SIB 1500 (średnio), MCO podobnie...
Dlatego jest dużo pseudohodowców, co robią sobie "rozmnażalnię" zwierząt - kotki są pokrywane 2 razy do roku, często są to jej własne dzieci. Aż strach :roll: Dlatego należy rozważnie szukać hodowli.

W większości hodowli podpisuje się umowę, że kot będzie kastrowany/sterylizowany. Ma to wiele zalet - nie powstają pseudohodowle, kot nie męczy sie (i właściciela) itd.
Jeżeli szuka się kota rozpłodowego - hodowca podpisuje inną umowę - umowę na takiego właśnie kota. Nie może on pokrywać swojej najbliższej rodziny, badania są dokładniejsze itp...
A za to, że kot może pokrywać kotki bo np jest uznany w swojej klasie i odnosi sukcesy - właściciele kotek płacą pieniądze.
Średnio krycie (ok 2-3 spotkań) kosztuje właściciela kotki ok 500-1000zł.
Więc to też jest dobry biznes :evilbat: idziesz na kawę i w 2 wieczory zarabiasz tysiaka.

Żeby temu zapobiec właśnie trzeba dopłacić. Wtedy nie wszyscy myślą kategoriami "kupię kota i się dorobię" co zresztą uważam za słuszne! Mamy wystarczająco dużo kocich nieszczęść w schroniskach :cry:

Przepraszam za przydługi tekst :) Ale popieram płacenie większej kasy za kota niesterylizowanego :)

Posted

Wojtek napisał(a):
... no właśnie, orientujecie ile trzeba wydać na kotkę Rexa?
Słyszałam, że ok. 2000 zł, żona mojego tresera ma hodowlę rexów 8)

Posted

adda napisał(a):
Wojtek napisał(a):
... no właśnie, orientujecie ile trzeba wydać na kotkę Rexa?
Słyszałam, że ok. 2000 zł, żona mojego tresera ma hodowlę rexów 8)

:o o w morde! Czyżby me serce trafiło w niewłaściwą rasę? :-? :wink:

Posted

adda napisał(a):
Wojtek napisał(a):
:o o w morde! Czyżby me serce trafiło w niewłaściwą rasę? :-? :wink:
Za tanio? :wink:

to może poszukam sobie takiej Rexiczki bez nogi albo oka lub z lekka kulawej, może wydole finansowo :lol:

Posted

Wojtek napisał(a):
to może poszukam sobie takiej Rexiczki bez nogi albo oka lub z lekka kulawej, może wydole finansowo :lol:
Wojtek, ja widziałam w galerii dogomaniaków, jak Ty się przepracowujesz :evilbat:

Posted

adda napisał(a):
tajdzi napisał(a):
idziesz na kawę i w 2 wieczory zarabiasz tysiaka.
Dobra, dobra, Ty na kawę, a kotek zaiwania :D

Dobra dobra, ale jakie to zaiwanianie ;)