Poświata Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 tajdzi napisał(a): Lonia miała kocią trawkę, to zdechła :roll: ( w sensie - ta kocia trawka ) zero zainteresowania No bo kochana, trawkę trzeba podlewać, jak każdy inny kwiatek :wink: :P , i to dużo bo lubi wilgoć :roll: . Moje też w niej nie siedzą cały czas, ale od czasu do czasu można coś skubnąć Quote
tajdzi Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Poświata napisał(a):tajdzi napisał(a): Lonia miała kocią trawkę, to zdechła :roll: ( w sensie - ta kocia trawka ) zero zainteresowania No bo kochana, trawkę trzeba podlewać, jak każdy inny kwiatek :wink: :P , i to dużo bo lubi wilgoć :roll: . Moje też w niej nie siedzą cały czas, ale od czasu do czasu można coś skubnąć dyć podlewałam... ale po 2 tygodniach się wzięła i zdechła :roll: A futrom bardziej smakują malutkie kwiatuszki, co to dopiero wyrastają z doniczek na balkonie. Niewiem, czy nic groźnego dla nich, bo łacińskie nazwy niewiele mi mówią, ale dalie, maciejka i groszek pnący... :roll: Quote
Myszka.xww Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Lilith, mysmy sie kapali przed wystawa, to raz, a dwa z powodu mojej alergii. Kapiel zmywa alergeny z kota, i lzej mi sie oddycha ;) Jesli Tobie nic nie jest, jesli nie ma wyraznej potrzeby, kot sam zadba o swoja czystosc 8) Mamut jest jednak z tych o nieco odmiennym intelekcie, i zawsze sie gdzies ufajda :evilbat: Quote
Patka Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Ja brudasa Walerego kompusiam na sucho talkiem dla kotów :D super sprawa :D Quote
adda Posted June 3, 2005 Author Posted June 3, 2005 tajdzi napisał(a):Nasza adda ma zawsze jakieś takieś kosmate myśli :evilbat: :lol: Nieprawda, co wejdę na ten topik to siakieś świństwa piszecie :lol: Quote
adda Posted June 3, 2005 Author Posted June 3, 2005 Patka napisał(a):Ja brudasa Walerego kompusiam na sucho talkiem dla kotów Ale czy Walery też tak myśli? :D Quote
tajdzi Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Uwaga, Uwaga Wczoraj była u mnie kociara znajoma Popatrzyła na moje futra i skomentowala "tylko nie wyczesuj Marcelowi tego ogona za bardzo, bo potem mu nie odrosną kłaki" :roll: Quote
alina71 Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Moja trawka po tygodniu padła podlewana. Koty nie wyraziły żadnego zainteresowania nią w przeciwieństwie do kwiatków doniczkowych. W skrzydłokwiacie w środku zrobiły sobie miejsce do leżenia, po yuce skaczą a dracena jest non stopy wywalana z doniczki. :evil: Przez jakiś czas na noc zamykaliśmy obie gwiazdy w sypialni z nami żeby nie demolowały w nocy domu. A to jeszcze gorzej. Mała przestrzeń mało możliwości szaleńst. Strasznie mi szkoda tych kwiatów bo latami je hodowałam ale nie mam ich gdzie dać bo już były w różnych miejscach a koty wszędzie je znalazły. :roll: Quote
Sabina1 Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Trujące rośliny w mieszkaniu Nazwa polska Nazwa łacińska Trujące części roślin Toksyczność Objawy zatrucia aglaonema Aglaonema communatum liście, pędy, korzenie umiarkowana podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok, podrażnienie żołądka aloes Aloe vera sok umiarkowana podrażnienie jelit, dermatoza alokazja, kaladium Alocasia macrorrhiza, Caladium x hortulanum liście, pędy, korzenie umiarkowana podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok, podrażnienie żołądka anturium Anthurium andreanum liście, pędy, korzenie umiarkowana podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok, podrażnienie żołądka amarylis, zwartnica Amaryllis sp., Hippeastrum sp. cebule umiarkowana podrażnienie żołądka, wymioty, biegunka awokado Persea ssp. owoc, liście niska wymioty, biegunka azalia Azalea sp. wszystkie części rośliny umiarkowana podrażnienie żołądka, ból brzucha, zaburzenia rytmu serca, konwulsje bieluń, trąby anielskie Datura arborea, Brugmansia sauveolens wszystkie, w szczególności nasiona wysoka rozszerzone źrenice, duże pragnienie, pobudzenie, drżenie, delirium, śpiączka, śmierć bluszcz pospolity Hedera helix liście, jagody umiarkowana podrażnienie pyszczka i żołądka, biegunka, wymioty, trudności w oddychaniu, śpiączka, śmierć brzoskwinia Prunus sp. pestki , zwiędłe liście wysoka niepokój, trudności w oddychaniu, konwulsje, zapaść, nagła śmierć Cibora zmienna, cyperus Cyperus alternifolius wszystkie niska wymioty, biegunka, ból żołądka, kurcze diffenbachia Dieffenbachia sp. wszystkie umiarkowana podrażnienie i obrzęk pyszczka i gardła, ślinotok, trudności w oddychaniu, podrażnienie żołądka epipremnum, scindapsus Epipremnum aureum wszystkie umiarkowana podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok, podrażnienie żołądka filodendron Philodendron sp. wszystkie umiarkowana podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok, podrażnienie żołądka hiacynt Hyacinthus orientalis cebule, pędy, kwiaty umiarkowana ból żołądka, wymioty, biegunka hortensja ogrodowa Hydrangea macrophylla wszystkie, w szczególności pąki kwiatowe niska ból żołądka, wymioty, osłabienie jabłoń Malus sp. pestki wysoka niepokój, trudności w oddychaniu, zapaść, nagła śmierć kalanchoe Kalanchoe sp. liście, pędy umiarkowana trudności w oddychaniu, konwulsje, paraliż kalla Zantedeskia aethiopica wszystkie części rośliny umiarkowana podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok, podrażnienie żołądka konwalia majowa Convallaria maialis wszystkie wysoka podrażnienie żołądka, wymioty, zaburzenia rytmu serca, konwulsje, śmierć kroton Codieum sp. ? ? ? lilie, wszystkie gatunki Lilium sp. cebule, liście, pędy, kwiaty wysoka podrażnienie żołądka, wymioty, depresja, brak apetytu, smierć monstera Monstera deliciosa liście, pędy, korzenie umiarkowana podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok, podrażnienie żołądka morela Prunus armeniaca pestki (wewnętrzna część) wysoka niepokój, trudności w oddychaniu, zapaść, nagła śmierć oleander Nerium oleander wszystkie, szczególnie liście wysoka podrażnienie żołądka i jelit, nieprawidłowa praca serca, śmierć poinsecja Poinsetia pulcherrima, (Euphorbia pulcherimma) liście i pędy, sok mleczny niska podrażnienie skóry, pyszczka, oczu i żołądka sanseveria Sanseveria trifasciata liście niska podrażnienie pyszczka i żołądka, wymioty, biegunka skrzydłokwiat Spatiphyllum sp. liście, pędy, kwiaty, kłącza wysoka podrażnienie żołądka, wymioty, depresja, brak apetytu, smierć wilczomlecz lśniący Euphorbia splendens wszystkie, szczególnie sok mleczny umiarkowana podrażnienie skóry, pyszczka, oczu i żołądka Konto bankowe fundacji CANIS: Quote
Patka Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Tajdzi bo mu tylko jak u szczurka zostanie nagi :lol: Lusia odpoczywa w południowym słoneczku pod kołderką :D Quote
alina71 Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Lusiu jaka ty cieplutka i milunia na tej fotce. :):):) Ja bym chętnie tak obok ucięła sobie krótką drzemkę. :) Quote
Poświata Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Moja trawka ma napewno wiecej niż dwa tygodnie :P Quote
adda Posted June 3, 2005 Author Posted June 3, 2005 Chyba trawka taka sobie, bo Baruś lekko skrzywiony :roll: Quote
Poświata Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Trawka dobra, tylko niedobrze jest ją ugryźć i przeżuć, bo się strasznie memła. i łykają ją w całych długich kawałkach, jak nie pogryzione spaghetti :P Quote
adda Posted June 3, 2005 Author Posted June 3, 2005 No to... ten... tego... w kuwecie masz trawę :lol: Quote
Poświata Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Nie, w kuwecie mam żwirek :P , ale czasem im się cofnie :oops: , i nie jest to niestety pogryzione :roll: . Quote
adda Posted June 3, 2005 Author Posted June 3, 2005 Poświata napisał(a):ale czasem im się cofnie :oops: , i nie jest to niestety pogryzione :roll: . :roll: :roll: :roll: No to ładnie... Quote
alina71 Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Ale przystojniak w tej trawce. :D :D A ja dziś dostałam paczuszkę dla maluszka z Whiskasa. Wypełniłam na ich stronie formularz i moje maleństwa mają paczkę. Wróciłam do domu a tu pani z whiskasa nosi takie same paczki. Znów dostałam. Na 2,3 dni mam jedzonko dla rozrabiarek ale się cieszyłam. :D A jak to ładnie zrobili. List wydrukowali jakby dla kotek, ankiet dużo (to akurat lubię) myszka zabawka dołączona. A kilka dni temu Chip też coś dostał z Pedigree. Uwielbiam takie prezenty dla moich maluchów. :) Quote
Patka Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 Alina Ty gadżeciaro :wink: Nie ale serio to miłe :D Beata moje kochają dracene i nic im nie jest znajomych papirusa wrombały i tez zyją stąd wnosze że te mogą i innych nie tylają :D Barek to potwór olbrzymi ale on rośnie :D Quote
alina71 Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 Lubię dostawać takie dodatki przyznaję. ;) Ale wczoraj akurat ta karma spadła mi jak z nieba. Czekam na paczkę z animalii od kilku dni i nie wiem czy tyle idzie czy awizo gdzieś wcięło. Bo panowie z mojej poczty bardzo różnie noszą zależnie jak im się chce. Sądze, że paczka leży sobie na poczcie. No i nie miałam już karmy. Pewnie, że bym leciała do jakiegoś sklepu a tu niespodzianka do domu przynoszą. Małe odciążenie budżetu przy okazji. Wiem, że to tylko whiskas ale awaryjnie od czasu do czasu daję im. Myślałam, że podam im dziś animonde, no chyba że cudem doczekam się na przesyłkę. Quote
Patka Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 E tam Alina nie zawsze musi byc merce3des czasem maluch starczy karmowy w czasach głeboko studenckich Luna jadła purine (jeszcze nie tą nestle) i jakoś żyła :D Quote
Manu Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 Słuchajcie, słuchajcie...! Mam dla Was pewną wiadomość 8) Jak zapewne coponiektórzy wiedzą, pewna zakocona.xww ( 8) :lol: ) miała dziś swój debiut - wraz z pewnym kotem, co też miał debiut - na wystawie kociej w Krakowie. :D Poszło im dobrze, hmmm... całkiem dobrze 8) Bo wiecie... WYGRALI !!!!!! Niesamowite, prawda ? I pomyśleć, że poszła tam dla zabawy, ot tak, pokazać swego Mamutka ludziom... Mamut był luuuuzak 8) i grzeczny jak Acha, bo nie uściśliłam... 8) Ta wygrana, to Best in Show ! - najwyższe, co mogli osiągnąć ! Brawo Myszak ! Brawo Mamut ! Och... jak ja lubię przekazywać takie wiadomości (Myszce marnie chodzi sieć, musiała wyjśc i mnie poprosiła :D ) Quote
szaraduszka Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 :klacz: :klacz: :klacz: :multi: :multi: :multi: :BIG: :BIG: :BIG: :kociak: :kociak: :kociak: :sweetCyb: :sweetCyb: :sweetCyb: :wolfie: :wolfie: :wolfie: Mam nadzieję, ze udalo mi się w pełni wyrazić podziw i gratulacje :roll: :lol: Wklejcie tu zdjątko Mamutka - zwycięzcy! Quote
Manu Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 Jak tylko będę mieć to wkleję :D , lub Myszka juz wklei 8) Quote
Recommended Posts