Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie - zna sie moze ktoś dokładniej na prawidłowym strzyżeniu łap? Ja widziałam wiele różnych zdjęć, z różnie obstrzyżonymi łapkami i jestem lekko zdezorientowana, bo często sa zupełnie inne. Jedno ze zdjęć które znalazłam to to: lapy.jpg (sorry za słabą jakość, ale to skan z gazety :-? )

Macie może jakieś dobre zdjęcia albo umiecie mi to jakoś obrazowo wyjaśnić? Byłabym bardzo wdzięczna :D Bo do tej pory Sarę strzygłam tak, żeby jej było wygodnie i żeby do mieszkania jak najmniej błota nosiła :lol:

Mam nadzieję, ze dowiem się czegoś konkretnego - bo chyba każdy z Was miał z tym chociaż trochę do czynienia :wink:

Pozdrawiam!

Sandra & Sara

Posted

Ja robie na tą drugę wersję,ale myslę,że dużo zależy od sylwetki psa, to tak jak z modą jednemu lepiej w tym drugiemu w tamtym i raczej właściciel stara się znaleźć taką fryzura,która byłaby najlepsza akurat dla jego psa.

Ale mi się osobiście podoba długi włos na tyle :D .

Posted

To widocznie dlatego te łapy które oglądałam są inaczej ścięte :D Faktycznie, psy często się różnią i szatą i budową łap. Ja po prostu myślałam, ze jest jakiś odgórnie ustalony wzór, który jest np przestrzegany na wystawach (ale ja sie na tym nie znam, nigdy w zyciu psa nie wystawiałam).

Sandra & Sara

Posted

Jak już Dziunia pisała..wiele zależy od budowy psa i tego czy jest wystawowy,polujący,czy kanapowy :D

Jesli będziesz na wystawie w Zabrzu,to zobaczysz jak są "zrobione" łapy. Osobiście też lubię długie i obfite pióro, ale nie zawsze ma sie to,co się lubi... :roll: Gaffcia mi się "rozebrała" po pierwszej cieczce i nie ma już tak obfitego włosa na tylnych łapkach :-?

Posted

Postaram się dokładnie w Zabrzu przypatrzeć. :D

A ja znowu trochę mam problemów z tym obfitym włosem - Sara ma na przednich łapach trochę nawet zbyt obfity... Ale na tylnich jest ok, praktycznie nie trzeba go ciąć (poza stopami)

Dzięki za odzew, pozdrawiam!

Sandra & Sara

Posted

Ale przód łap robi się raczej tak samo,różnią się tylko na dole,jedne psy mają zaokrągloną a inne pod ukosem ściętą końcówkę włosa przy łapce. No i ja pierwszym razem musiałam wyskubać włos na łapce ale z przodu żeby zostało tylko prawidłowe pióro z tyłu :D .

Więc tak to wygląda po mojemu:

http://community.webshots.com/photo/85663465/123381929VbGPZL

Z przodu jak się uda a z tyłu rybaczki :lol: .

Posted

Na tym zdjęciu bardzo łądnie widac łapki Oskara - dzięki :D

W ogóle jest świetnie "zrobiony" - gratuluję :D I jak na psa z przewagą białego jest strasznie czysty - utrzymać w takim stanie prawie białe łapki Sary jest mi strasznie trudno :-?

Pozdrawiam!

Sandra & Sara

Posted

Ale o wiele bielszym psem jest Gafcia Cockermanki,Oskuś ma więcej czarnych znaczeń :P

Ale mi się wydaje,że po Herym właśnie wydaje mi się sierść bardziej żółta niż po SIBernardsie,bo oczywiście szampon jest wybielający :-? .

Posted

Mi sie szyja Oskara bardzo podoba :)

A jeśli chodzi o szampony wybielające - to jeszcze nie próbowałam. Sara jest w większości czarna, tylko łapki i brzych ma biały, ale wszędzie są takie czarne plamki. Dlatego chyba żaden szampon wzmacniający kolor się u niej nie nadaje :-?

Sandra & Sara

Posted
Ja mam tylko problem z okolicami szyji,musiałabym kiedyś zobaczyć na żywo jak się robi przejście.

Albo zobaczyć na żywo cieżką pracę Cockermanki w Poznaniu :D :P :D .

:D :D :D

jak dojadę...

a praca najcięższa z Timurem....

Posted

Cockermanka musi mieć duża wprawę, w końcu 6 spanieli to jest coś :D . Po wystawie w Zabrzu będę wiedziała jak dokładnie powinna wyglądać moja Sara - bo psy na żywo to napewno dużo więcej niz zdjęcia.

A dlaczego praca akurat z Timurem jest najgorsza? Nie lubi tego? :)

Sandra & Sara

Posted

Nie lubi..??ha,ha,ha..on się sam wpycha na stól,żeby go czesać... :D

Po prostu jego włos wymaga najwięcej pracy...Praktycznie każdy mój pies ma trochę inny gatunek włosa,więc każdy wymaga innego podejścia "do tematu"... 8)

• 2 months later...
Posted

Co do lapek to moja sunia ma te przednie jak niedzwiedz, ja wiem ze jeszcze nic z nimi nie robilam.Ale w domu juz mamy podzielone zdania z mezem, bo ja jestem za obcieciem tych lapek , ale mojemu mezowi tak sie podobaja te "niedzwiedzie lapki" ze nie chce slyszec o ich zmianie.Mowie tutaj oczywiscie o siersci z przodu nad pazurkami, zreszta tylne pazurki tez sa przykryte.

Posted

A u nas jest tak: łapy obrośnięte puchem :-? niestety, i dużo z nimi pracy. W ogóle włos jest bardzo gęsty. To jest ten martwy włos do wyrwania, ale ja nie nadążam z nim do fryzjera jeździć :-? Dużo martwego włosa ma też na grzbiecie i na łebku. Jak tak na niego patrze to on wygląda, jak to określiła grazka, jak niedźwiedź :roll: Może właśnie dlatego ludzie myślą że on jeszcze jest młody. Powiedzcie mi, czy jak pozbędziecie się martwego włosa z jednego miejsca, to on ma prawo odrastać? I to w takich ilościach?

Posted

Proponuje się zaopatrzyć w dobry trymer,ja odkąd go mam nie mam problemów a na grzbiecie się wiecznie wszystko sypało :-? .

Spaniele się strzyże tylko w nielicznych miejscach jak właśnie uformowanie włosa na ładny kształt,podciąć przedpiersie czy sukienke ale puchu się nie obcina - usuwa się trymerem albo grzebieniem z przełożoną recepturką. Ale Cockerku niestety w przodem-frontem łapek i z głową trzeba się trochę pomęczyć ,żeby wszystko było krótko i ładnie,trzeba samemu powyciągać ten martwy włos ! :D :P :D .