Szarcia Posted September 27, 2004 Posted September 27, 2004 Mam pytanie - zna sie moze ktoś dokładniej na prawidłowym strzyżeniu łap? Ja widziałam wiele różnych zdjęć, z różnie obstrzyżonymi łapkami i jestem lekko zdezorientowana, bo często sa zupełnie inne. Jedno ze zdjęć które znalazłam to to: (sorry za słabą jakość, ale to skan z gazety :-? ) Macie może jakieś dobre zdjęcia albo umiecie mi to jakoś obrazowo wyjaśnić? Byłabym bardzo wdzięczna :D Bo do tej pory Sarę strzygłam tak, żeby jej było wygodnie i żeby do mieszkania jak najmniej błota nosiła :lol: Mam nadzieję, ze dowiem się czegoś konkretnego - bo chyba każdy z Was miał z tym chociaż trochę do czynienia :wink: Pozdrawiam! Sandra & Sara Quote
Dziunia1602 Posted September 27, 2004 Posted September 27, 2004 Ja robie na tą drugę wersję,ale myslę,że dużo zależy od sylwetki psa, to tak jak z modą jednemu lepiej w tym drugiemu w tamtym i raczej właściciel stara się znaleźć taką fryzura,która byłaby najlepsza akurat dla jego psa. Ale mi się osobiście podoba długi włos na tyle :D . Quote
Szarcia Posted September 28, 2004 Author Posted September 28, 2004 To widocznie dlatego te łapy które oglądałam są inaczej ścięte :D Faktycznie, psy często się różnią i szatą i budową łap. Ja po prostu myślałam, ze jest jakiś odgórnie ustalony wzór, który jest np przestrzegany na wystawach (ale ja sie na tym nie znam, nigdy w zyciu psa nie wystawiałam). Sandra & Sara Quote
cockermanka Posted September 28, 2004 Posted September 28, 2004 Jak już Dziunia pisała..wiele zależy od budowy psa i tego czy jest wystawowy,polujący,czy kanapowy :D Jesli będziesz na wystawie w Zabrzu,to zobaczysz jak są "zrobione" łapy. Osobiście też lubię długie i obfite pióro, ale nie zawsze ma sie to,co się lubi... :roll: Gaffcia mi się "rozebrała" po pierwszej cieczce i nie ma już tak obfitego włosa na tylnych łapkach :-? Quote
Szarcia Posted September 28, 2004 Author Posted September 28, 2004 Postaram się dokładnie w Zabrzu przypatrzeć. :D A ja znowu trochę mam problemów z tym obfitym włosem - Sara ma na przednich łapach trochę nawet zbyt obfity... Ale na tylnich jest ok, praktycznie nie trzeba go ciąć (poza stopami) Dzięki za odzew, pozdrawiam! Sandra & Sara Quote
Dziunia1602 Posted September 28, 2004 Posted September 28, 2004 Ale przód łap robi się raczej tak samo,różnią się tylko na dole,jedne psy mają zaokrągloną a inne pod ukosem ściętą końcówkę włosa przy łapce. No i ja pierwszym razem musiałam wyskubać włos na łapce ale z przodu żeby zostało tylko prawidłowe pióro z tyłu :D . Więc tak to wygląda po mojemu: http://community.webshots.com/photo/85663465/123381929VbGPZL Z przodu jak się uda a z tyłu rybaczki :lol: . Quote
Szarcia Posted September 28, 2004 Author Posted September 28, 2004 Na tym zdjęciu bardzo łądnie widac łapki Oskara - dzięki :D W ogóle jest świetnie "zrobiony" - gratuluję :D I jak na psa z przewagą białego jest strasznie czysty - utrzymać w takim stanie prawie białe łapki Sary jest mi strasznie trudno :-? Pozdrawiam! Sandra & Sara Quote
Dziunia1602 Posted September 28, 2004 Posted September 28, 2004 Ale o wiele bielszym psem jest Gafcia Cockermanki,Oskuś ma więcej czarnych znaczeń :P Ale mi się wydaje,że po Herym właśnie wydaje mi się sierść bardziej żółta niż po SIBernardsie,bo oczywiście szampon jest wybielający :-? . Quote
Dziunia1602 Posted September 28, 2004 Posted September 28, 2004 Ja mam tylko problem z okolicami szyji,musiałabym kiedyś zobaczyć na żywo jak się robi przejście. Albo zobaczyć na żywo cieżką pracę Cockermanki w Poznaniu :D :P :D . Quote
Szarcia Posted September 29, 2004 Author Posted September 29, 2004 Mi sie szyja Oskara bardzo podoba :) A jeśli chodzi o szampony wybielające - to jeszcze nie próbowałam. Sara jest w większości czarna, tylko łapki i brzych ma biały, ale wszędzie są takie czarne plamki. Dlatego chyba żaden szampon wzmacniający kolor się u niej nie nadaje :-? Sandra & Sara Quote
cockermanka Posted September 29, 2004 Posted September 29, 2004 Ja mam tylko problem z okolicami szyji,musiałabym kiedyś zobaczyć na żywo jak się robi przejście. Albo zobaczyć na żywo cieżką pracę Cockermanki w Poznaniu :D :P :D . :D :D :D jak dojadę... a praca najcięższa z Timurem.... Quote
Szarcia Posted September 30, 2004 Author Posted September 30, 2004 Cockermanka musi mieć duża wprawę, w końcu 6 spanieli to jest coś :D . Po wystawie w Zabrzu będę wiedziała jak dokładnie powinna wyglądać moja Sara - bo psy na żywo to napewno dużo więcej niz zdjęcia. A dlaczego praca akurat z Timurem jest najgorsza? Nie lubi tego? :) Sandra & Sara Quote
cockermanka Posted October 1, 2004 Posted October 1, 2004 Nie lubi..??ha,ha,ha..on się sam wpycha na stól,żeby go czesać... :D Po prostu jego włos wymaga najwięcej pracy...Praktycznie każdy mój pies ma trochę inny gatunek włosa,więc każdy wymaga innego podejścia "do tematu"... 8) Quote
grazka Posted December 6, 2004 Posted December 6, 2004 Co do lapek to moja sunia ma te przednie jak niedzwiedz, ja wiem ze jeszcze nic z nimi nie robilam.Ale w domu juz mamy podzielone zdania z mezem, bo ja jestem za obcieciem tych lapek , ale mojemu mezowi tak sie podobaja te "niedzwiedzie lapki" ze nie chce slyszec o ich zmianie.Mowie tutaj oczywiscie o siersci z przodu nad pazurkami, zreszta tylne pazurki tez sa przykryte. Quote
Cockerek Posted December 7, 2004 Posted December 7, 2004 A u nas jest tak: łapy obrośnięte puchem :-? niestety, i dużo z nimi pracy. W ogóle włos jest bardzo gęsty. To jest ten martwy włos do wyrwania, ale ja nie nadążam z nim do fryzjera jeździć :-? Dużo martwego włosa ma też na grzbiecie i na łebku. Jak tak na niego patrze to on wygląda, jak to określiła grazka, jak niedźwiedź :roll: Może właśnie dlatego ludzie myślą że on jeszcze jest młody. Powiedzcie mi, czy jak pozbędziecie się martwego włosa z jednego miejsca, to on ma prawo odrastać? I to w takich ilościach? Quote
Dziunia1602 Posted December 11, 2004 Posted December 11, 2004 Proponuje się zaopatrzyć w dobry trymer,ja odkąd go mam nie mam problemów a na grzbiecie się wiecznie wszystko sypało :-? . Spaniele się strzyże tylko w nielicznych miejscach jak właśnie uformowanie włosa na ładny kształt,podciąć przedpiersie czy sukienke ale puchu się nie obcina - usuwa się trymerem albo grzebieniem z przełożoną recepturką. Ale Cockerku niestety w przodem-frontem łapek i z głową trzeba się trochę pomęczyć ,żeby wszystko było krótko i ładnie,trzeba samemu powyciągać ten martwy włos ! :D :P :D . Quote
Dziunia1602 Posted December 11, 2004 Posted December 11, 2004 Coś nie mogę wiele znaleźć żeby pokazać: http://pieskot.pl/sklep/product_info.php?products_id=79&topSsid=7019a17918d619148143ae65a8c6dbe1 Ten jest z niemieckiego Marsa,ale są też nasze tańsze odpowiedniki. Quote
Cockerek Posted December 11, 2004 Posted December 11, 2004 W temacie "Strzyżenie" wkleiłam zdjęcia moich akcesoriów. Które dobre? Quote
Recommended Posts