Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

AnkaW napisał(a):
I bądź tu człowieku mądry :cool3:.
Napisałam do nich czy w końcu można zapłacić również w euro, i w odpowiedzi dostałam:
"Во Львове в любом канторе можно поменять евро на гривны.К сожалению оплата только в гривнах."
"We Lwowie w każdym kantorze można wymienić euro, żałuję ale opłata tylko w hrywnach."

nie przejmuj się! tam kantorów jak mrówków!!! Więcej jak spożywczych!

• Replies 417
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

AnkaW napisał(a):
No to jedziemy z hrywnami ;) aaaa i ktoś tu pisał że trzeba się koniecznie u nich zaopatrzyć w sok z granatów. Dobry???? :cool3:

dobry, ale ciekawsze są piwa - ciemne - u nas nie do kupienia bo u nas ciemne to od razu porter albo karmelowe. A tam to normalne piwo ale ciemne w kolorze. Albo "biłe czernihiwskie" - piwo niepasteryzowane - dla mnie przebój!
Pycha też są krówki (korowki) takie czekoladowe cukierki i wyroby czekoladowe - pycha! Wina krymskie i zakarpackie - poezja smaku!

Posted

AnkaW napisał(a):
Dzięki, musze to sobie wszystko zapisać :p

jakbys zapomniala, to Polaków - myslę - że będzie sporo i na wystawie i w samym centrum Lwowa - zorientujesz się szybko co rodacy lubią jeść z miejscowych specjałów.
Na rynku na Starym mieście blisko katolickiej katedry - tak z boku po prawej jak stoisz przodem do katedry jest bardzo fajna kawiarnia - coś w stylu pożegnania z Afryką. Niewielki lokal a kawa pyszna.
W poblizu opery (po prawej stronie jak stoisz twarzą do frontu) jest taki bazarek dla turystow. Sa tam ludowe wyroby i malarsto. czasm można coś ciekawego wygrzebać, ale ceny potrafią być spore.
No i toalety - w MCDonalds jest gratis i woda jest! (jest w centrum jeden), bo ogolnie to z woda tam cienko (chyba, ze hotel ma swoj zbiornik wody na czas jak miasto zakręca glówny kran:diabloti:)
czasem lepiej poza Lwowem znaleźć nocleg (np w Żółkwi) bo i blisko do Lwowa i ceny mniejsze i woda jest!

Posted

Myślę, że wjechać powinnaś w góra 2-3 godziny, może mniej gdyby nie było kolejki. Czasem gorzej jest z wyjazdem, jak się trafi na upierdliwych celników to w najgorszym wypadku może być i 10-12 godzin. Ukrańcy ostatnio się czepiają Polaków, bo nie mogą na takich samych zasadach jak my wjeżdżać do Polski.

Posted

najszybciej może być na pieszym przejściu w Medyce... Tylko później pieszo do Lwowa....:evil_lol:
Kiedys celnik na tym przejściu - Polak - zapytal sie mnie -
Co pani ma na sobie?
Powiedziałam mu , że ze zboczeńcami nie rozmawiam! Dopiero później minie oświecilo, że pytał czy mam wódkę i papierosy na sobie :crazyeye:
Więc nie zdziw się jak wezmą psa na kontrolę osobista!:evil_lol: Zwłaszcza jakiegoś kudłacza.

Posted

No to jestem na obydwu jednak . Słuchajcie wczoraj w Opolu rozmawiałam z babeczką ktora stwierdziła ze jestem bardzo odważna jesli jade na Ukrainę bo tam po przejechaniu granicy czatuja bandy które zatrzymuja auta i rządaja pieniedzy albo prezentow . Wiecie trochę mnie zmrozilo .

Posted

rodzice napisał(a):
...bo tam po przejechaniu granicy czatuja bandy które zatrzymuja auta i rządaja pieniedzy albo prezentow . Wiecie trochę mnie zmrozilo .

Nieprawda. Owszem może wsiąknąć samochód pozostawiony bez opieki ale żadnych napadów nie ma :shake:

Posted

AnkaW napisał(a):
Nieprawda. Owszem może wsiąknąć samochód pozostawiony bez opieki ale żadnych napadów nie ma :shake:

Ja przejeżdżałam dwukrotnie przez spory kawałek Ukrainy własnym autem i nigdy problemów nie było. Chyba że za bandytów uważać tamtejszą policję :eviltong:, która lubi zatrzymywać auta obcokrajowców i szukać tzw. dziury w całym...wiadomo po co :evil_lol:.

Posted

Tak właśnie myślałam bo tutaj rozmawiam z Wami , osobami które juz jeździły więc pewnie ktoś by ostrzegł .W kazdym razie troche mnie ciarki wczoraj przeszły po grzbiecie .