Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[LEFT]Przed chwilką na spacerze miałam fajną sytuację xD

Idę sobie z Narvaną po chodniku, ulicą przechadza się jakiś koleś z dobermanem. Dobermanek przystanął w miejscu, a moja Nari napięła smycz. Chłopak tak spojrzał na nas i do swojego mówi: "Do nogi równaj", pies wyrównał, a właściciel spojrzał na mnie z takim dziwnym "czymś" w oczach. Tak jakby dumą i pogardą? No ale co tam ;) Mówię do Nari: "No chodź do mnie, skarbie", a ona tup tup do mnie i siada naprzeciwko mnie zadzierając łepek, aby mnie widzieć :cool3: Żebyście widzieli minę tego kolesia :lol: Nigdy jej nie zapomnę xD

Moja wina, że Nari się szybciutko uczy? ;)
[/LEFT]

• 3 months later...
  • Replies 371
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mój piesio przypomina połączenie goldena z howawartem tyle, że na krótkich łapach. Więc gdy ktoś się mnie pytał co to za rasa to odpowiadałam, że Golden Hovart i każdemu szczeny opadały =).
A tak na marginesie to niepozwalanie na zabawę psu rasowemu z mieszańcem jest chore! Dla psa nie ma znaczenia pochodzenie czy rodowód. Nawet wzrost nie ma wpływu na pozycje w stadzie, a co dopiero nazwa rasy wpisana w książeczkę. Tacy ludzie jak ci tutaj opisani powinni się dobrze zastanowić co mówią. Charakter psa w dużej mierze zalerzy od właściciela...

• 1 month later...
Posted

Wcale nie uważam że kundelek jak podrośnie jest brzydki. Dla mnie teraz Czokunia gdy podrosła jest jeszcze piekniejsza niż w styczniu gdy ją braliśmy ze schroniska

Posted

Czoko napisał(a):
Wcale nie uważam że kundelek jak podrośnie jest brzydki. Dla mnie teraz Czokunia gdy podrosła jest jeszcze piekniejsza niż w styczniu gdy ją braliśmy ze schroniska

Ja też tak nie uważam, moja Torcia jest tak samo ładna jak była na początku :lol:

P.S. Nasze pieski są chyba w tym samym wieku ;)

Posted

Hmmm... ja sie jeszcze z nietolerancja nie spotkałam...jesli ktoś wogóle sie interesuje to raczej nie chce uwierzyć że to kundel jest...nie zapomne mojej znajomej:
ona-aska co to za rasa?
ja- kundel,
ona- i ma taką lśniącą sierść?!

Posted

BORA napisał(a):
P.S. Nasze pieski są chyba w tym samym wieku ;)

Rzeczywiście!
A gdzie można zobaczyć zdjęcia Tory?
Trochę zdjęć naszej Czokuni jest w Galerii - Czoko - czyli nasz owczarkotollerek.
Pozdrawiam Ewa

• 2 weeks later...
Posted

Ja się z nietolerancją nigdy nie spotkałam.
Być nietolerancyjnym wobec takich oczu to grzech :evil_lol:

Nie mam pojecia z jakich rodzicow pochodzi moja sunia i zupelnie mnie to nie interesuje.

Posted

Evelina napisał(a):
Ja się z nietolerancją nigdy nie spotkałam.
Być nietolerancyjnym wobec takich oczu to grzech :evil_lol:

Nie mam pojecia z jakich rodzicow pochodzi moja sunia i zupelnie mnie to nie interesuje.

Pewnie często ktoś Cię pyta jaka to rasa :evil_lol:
Ja znam tylko mamę mojej Torci :lol:

Posted

BORA napisał(a):
Pewnie często ktoś Cię pyta jaka to rasa :evil_lol:
Ja znam tylko mamę mojej Torci :lol:
Czasem mowie, epagneul polonais i robie wielkie oko ;)

[SIZE="1"]Moja sunia ma troche ponad 4 lata. Jeszcze nigdy na nic nie chorowala. Uszu jej nigdy nie mylam. Kapalam tak solidniej ze dwa razy :oops: a mimo tego jest bielusienka i ma czysciutka skore. :loveu:
Do tego madralka, ze hej :loveu:
Zebyscie wiedzieli jak my sie kochamy ? Nie ma jak dobrze wybrany kundelek :lol:

Posted

Evelina napisał(a):
Czasem mowie, epagneul polonais i robie wielkie oko ;)

Moja sunia ma troche ponad 4 lata. Jeszcze nigdy na nic nie chorowala. Uszu jej nigdy nie mylam. Kapalam tak solidniej ze dwa razy :oops: a mimo tego jest bielusienka i ma czysciutka skore. :loveu:
Do tego madralka, ze hej :loveu:
Zebyscie wiedzieli jak my sie kochamy ? Nie ma jak dobrze wybrany kundelek :lol:

Polonais - to znaczy polski... ale epagneul? Zdradź nam :cool3:

My także nie spotkaliśmy się na spacerach z żadnymi objawami dyskryminacji rasowej czy też nieprzyjemnościami. Też mam takie szczęście jak Ewelina, że mój rudzielec jest też słodziakiem miłym dla ludzkich oczu i dłoni :lol:

Posted

wierzyc mi sie nie chce w to wszystko....nigdy sie z taka dyskryminacja nie spotkalam a cale zycie mialam kundelki w ilosciach roznych... wrecz odwrotnie...teraz kiedy mam doga, wczesniej zreszta tez ludzie mowili ze kundelki sa najmadrzejsze, najzdrowsze i najmilsze....:loveu: a przy moim rasowym cielatku zawsze pierwsze pytanie jest ile to to zre, ile ta bestia miejsca musi mniec i po co wogole mi taki cielak...a potem standartowo ze pwenie ma dysplazje i chory kregoslop... poza tym niewiele obcych psow ma pozwolenie na zabawe z Achillem, bo po pierwsze morderca po drugie na pewno krzywde zrobi...coz...:roll:

Posted

Bora napisał(a):
Ja bym chyba tego nie zapamiętała
Nie jest tak zle jak sie zna wymowe - (epaniel bretą) ;)
SuperGosia napisał(a):
Farciara, ale podejrzewam, iz to kwestia czasu :evil_lol: W koncu - jak Kuba Bogu, tak Bog Kubie... :megagrin:
Taaaa kokardki Ci sie przypomnialy ? :evil_lol:
Ze nietolerancja jest tylko kwestia czasu nie mam watpliwosci :evil_lol:, bo wybieram sie do Polski z psem i ciarki mi po plecach przechodza co moze moja sunie w czasie tej wizyty spotkac :shake:
Jakies kagance, wieczne chodzenie na smyczy, podlatujace niekontrolowane bestie - tego nie znamy :placz:
Ze moj pies to kundel bede trabic na prawo i lewo, nie mam z tego powodu najmniejszych kompleksow, moze tym sposobem unikniemy chociaz bliskich kontaktow z rasowymi - niewychowanymi :evil_lol:

Tośka_m, to jest epagneul breton, nalezacy do 7-ej grupy.
Pojecia nie mam jaki jest polski odpowiednik nazwy epagneul :oops:
To najukochansza rasa Francuzow.
Na jej bazie stworzylam dla mojej suni rase Epagneul polonais. ;)
Poza tym w dokumentach mam napisane, ze moja psica to mieszaniec epagneul'a :lol:

Hexi o dogach mam podobne zdanie, ze wielkie, ze zra jak smoki :evil_lol: mimo, ze uwazam je za mile stwory :loveu:
To jest rasa specyficznego typu ludzi, ktory lubie. :lol:

Posted

Evelina zapomniałaś o propozycjach pokrycia, albo, że ktoś będzie chciał szczeniaka po Twojej suni :D

A ja lubię dogi, tylko na razie nie mam dla takiego byczka warunków...może kiedyś. Poza tym to tylko raz widziałam na żywo doga, zapytałam właściciela czy mogę pogłaskać, a on na to:NIE :roll:

Posted

Dogi wcale duzo nie jedza jak na swoja mase ;)
a najpiekniejsze jest to ze wiedza ze sa duze i silne i juz nic nikomu nie musza udawadniac :) moje zwierzatko na szkoleniu mialo kumpla yorka...slicznie sie bawily cielaczek robil klap na ziemie i uwazal na lapy a pchla mala obskakiwala go wlazila na glowe i obgryzala co popadnie :lol:
Bora, to w takim razie zapraszamy do nas na glaskanie..ewentualnie na wystawy tam nikt nie ma problemu z pozwalaniem a dogi to uwielbiaja...to takie przerosniete kanapowce :evil_lol:
Evelina, czuje sie mile polechtana ;) to sa kochane stwory i nawet w wieku doroslym mieszcza sie na kolanka...moze nie cale...ale doopka sie miesci ;)
poza tym my mieszkamy w mieszkanku 55 metrow i nie mamy problemow z mieszczeniem sie...dziecek w domku przewaznie sie wyleguje za to szaleje na spacerach...w ta pogode glownie po zmroku ;)

Posted

BORA napisał(a):
Evelina zapomniałaś o propozycjach pokrycia, albo, że ktoś będzie chciał szczeniaka po Twojej suni :D
Bede odpowiadac, ze ona wybredna jest.
Uznaje tylko psy szczekajace po francusku, majace papiery i konto w banku :evil_lol:
Tośka_m napisał(a):
Evelina - a to nie jest spaniel bretoński?
Tlumaczenie jak dla mnie calkowicie poprawne, ale wolalam sama tego nie pisac, bo o rasach czytam od niedawna i sie na nich specjalnie nie znam :oops:
Psow tej rasy jest we Francji pelno. Praktycznie w kazdym domu stojacym pod lasem mozna takiego spotkac :lol:
Zawsze sa przyjazne i mile i glownie sluza do ukochanej francuskiej rozrywki - czyli polowan niby na dzika zwierzyne ale czesto jest to uganianie sie za podrzuconym w lesie hodowlanym bazantem :p
Hexi napisał(a):
Dogi wcale duzo nie jedza jak na swoja mase.
Evelina, czuje sie mile polechtana ;) to sa kochane stwory i nawet w wieku doroslym mieszcza sie na kolanka...moze nie cale...ale doopka sie miesci ;)
poza tym my mieszkamy w mieszkanku 55 metrow i nie mamy problemow z mieszczeniem sie...dziecek w domku przewaznie sie wyleguje za to szaleje na spacerach...w ta pogode glownie po zmroku ;)
Ze dogi to kochane stwory nie przecze.
Ilosc zarelka obliczylam sobie proporcjonalnie do mojej suni ;) i wyszlo mi, ze dog jest ponad moje sily.
Moj psiak najczesciej jak nie ma nic do roboty kladzie sie w okolicach gdzie ja jestem.
Mam kuchnie ponad 10 m kw., moj psiak wazy ok 17 kg, nieduzy w sumie ;) , ale wystarczy ze mi sie gdzies w kuchni zainstaluje mam problemy z szybkim przemieszczaniem sie.
Jakby to byl dog to nie wiem jakbym w kuchni funkcjonowala ? :hmmmm:

Posted

Evelina napisał(a):
Bede odpowiadac, ze ona wybredna jest.
Uznaje tylko psy szczekajace po francusku, majace papiery i konto w banku :evil_lol:

To chyba żaden się nie zakwalifikuje :-D

Posted

Ja miałam jak na razie tylko jedno irytujące spotkanie z Panią od yorka. Otóż podeszła do mnie starsza Pani z zapytaniem: "jaka to rasa?" jak usłyszała, że to mieszaniec to od razu przyciągnęła pieska do siebie.:roll:

Posted

SuperGosia napisał(a):
Pewnie jorka, nie YT :D

Tak samo pomyślałam :-D Następnym razem trzeba pytać o rodowód, a jak nie ma to powiedzieć, że jej jork to też mieszaniec, ale by się wkurzyła :evil_lol:

Wczoraj w ciągu pół godziny spotkalam 3 babcie z jorkami :shake: Przecież jest tyle ras, tyle miniaturek, tyle małych kundelków, ale nie musi być modny jork. Nie rozumiem tego, czy ci ludzie dzięki temu lepiej się czują? :roll:

Posted

BORA napisał(a):
Tak samo pomyślałam :-D Następnym razem trzeba pytać o rodowód, a jak nie ma to powiedzieć, że jej jork to też mieszaniec, ale by się wkurzyła :evil_lol:

Mieszaniec to jedyny i niepowtarzalny egzemplarz, a jork to kundel i w dodatku najczęściej - niestety - paszkudny :shake:
Ale nieważne, jaki pies, gorzej, że z babci główeńką coś nie-tego, może to z powodu upału :evil_lol: