filodendron Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 Dzień dobry. Nieśmiało pozwolę sobie wyciągnąć ten wątek z nadzieją na odpowiedź i już tłumaczę, dlaczego: mamy nierasowego pudla średniego. (Jak to mówią - dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. Za tę nierasowość przepraszam wszystkich miłośników rasy i psów w ogólności.) Pies ma w tej chwili 2,5 roku i rozważamy sterylizację. Od jakiegoś czasu googlam w poszukiwaniu informacji na ten temat, dogomanię też podczytuję i trafiłam na ten wątek, który właśnie zaczął się od problemu z posikiwaniem psów kastrowanych. Przeczytałam go, ale rozmowa zeszła na tematy, z których w zasadzie nie wynika, że jest to przypadłość na polskim gruncie typowa akurat dla wysterylizowanych samców. Wątek nie był kontynuowany od dwóch miesięcy, pomyślałam, że nie zaszkodzi zapytać - może ktoś z Państwa zetknął się jeszcze z jakimś danymi na ten temat? Decyzję o sterylizacji podejmujemy ze względów praktycznych i trochę ideowych, ale nie jest tak, że pies stwarza jakieś wielkie problemy i jest to konieczne ze względów - powiedzmy - wychowawczych. Przyznaję, że się trochę denerwuję, bo moją dewizą zwykle bywa przekonanie, że lepsze jest wrogiem dobrego. Nasz psiak nigdy nie siusiał w mieszkaniu (poza wiekiem szczenięcym) i wyszłoby głupio, gdyby po sterylizacji, coś takiego miało miejsce. Będę wdzięczna, jeśli ktoś jeszcze napisze słów pare na temat takiego ryzyka - czy 2,5 letni samiec pseudopudla, nauczony czystości, bez żadnych "wpadek" w domu, ale z tendencją do częstego znaczenia terenu - tylko w plenerze - może po sterylizacji zacząć przejawiać taką skłonność również w mieszkaniu? Quote
aneta Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 Myślę ze nie będzie takich problemów - ryzyko nietrzymania raczej dotyczy niewielkiego odsetka suczek wskutek zaburzeń hormonalnych, źle przeprowadzonego zabiegu, zakażenia bakteriologicznego Quote
Alfa1 Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 Mam w domu dwa samce po kastracji w tym jeden pudel),żaden nie podsikuje,robi to syna pudel,(też kastrat) w czasie odwiedzin u mnie,ot takie znaczenie terenu, u siebie tego nie robi. Quote
sachma Posted December 25, 2009 Posted December 25, 2009 Ja może podłącze się do tematu.. Jak jest u miniatur z zachowaniem czystości w domu? Kuzynka ma 6miesięczna sunie yorka i ona cały czas robi w domu.. hodowczyni jej powiedziała że sunia może robić w domu nawet do 1.5roku.. Spotkałam się też z opinią że małe psy mają większe trudności z zachowaniem czystości w domu, jak to u was wygląda? Quote
Bura Posted December 25, 2009 Author Posted December 25, 2009 Nie wiem jak u małych ras, ale moja Malamutka miała ten problem do około roku!!! Wracała ze spaceru i szła do kibelka na siusiu... tylko, że kibelek był w dużym pokoju :P Quote
Recommended Posts