Coffee&Nera Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Witam. Mam dylemat- niewiem czy samodzielnie gotowac mojemu psu który ma problemy z jelitami. Znalazlam stronę internetową gdzie są rozne przepisy dla psow zarowno dla tych z chorobami jak i dla zdrowych jednak niewiem czy nie lepiej zakupic dobrej jakości karmę- jednak niewiem jaka karme, z jakiej firmy. Prosilabym o pomoc ;) Quote
Coffee&Nera Posted November 26, 2008 Author Posted November 26, 2008 Martens napisał(a):A jak w tej chwili karmisz psa? Gotowane jedzonko 2 razy dziennie, reszte karma Quote
Martens Posted November 28, 2008 Posted November 28, 2008 Szczerze mówiąc, jeśli masz czas i dostęp do przepisów, możliwość skonsultowania diety z weterynarzem, to byłabym za gotowanym. Zdecyduj się na jeden rodzaj karmienia, bo podając na zmianę karmę i domowe jedzenie obciążasz przewód pokarmowy psa. Karma musi trawić się dłużej, żeby pies "wyciągnął" z niej wszystkie wartości odżywcze, a gdy podajesz domowy posiłek, on jakby wymiata ją w przewodu pokarmowego zanim strawi się w całości. Co prawda zdrowe psy bywają tak karmione, niemniej jednak jeśli pies ma problemy z jelitami (a więc być może i tak zaburzone wchłanianie) i dostaje te 2 rodzaje pokarmu naprzemiennie kilka razy w ciągu dnia, może mu to zaszkodzić. Co do karmy - po ostatnich sensacjach na forum byłabym ostrożna z Royal Canin; Eukanuba też ma naprawdę dobre karmy dla psów chorych no i nie zawiera BHA/BHT. Quote
Dzida ** Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 Hm zależy od tego przede wszystkim czy mamy czas na przyrządzenie psu jedzonka. Domowe jedzonko, może jest w tym lepsze, bo jest świeże i tak już moja przedmówczyni powiedziała nie zalega tak długo w jelitach i krócej się trawi. W związku z tym piesek ma szybszy metabolizm i szybciej zdobędzie energię danego mu pożywienia. Suche karmy mogą dostarczać psu brakujących witamin potrzebnych do dobrego funkcjonowania organizmu Naszego psiaka... Jeśli masz troszkę czasu to proponuję drobić mieszankę. Mianowicie warzywa, mięsko ryż/ kasza i dodaj do tego ulubioną karmę pieska. Quote
Martens Posted December 4, 2008 Posted December 4, 2008 Dzida ** napisał(a):Jeśli masz troszkę czasu to proponuję drobić mieszankę. Mianowicie warzywa, mięsko ryż/ kasza i dodaj do tego ulubioną karmę pieska. A jeden post wyżej tyle się naprodukowałam dlaczego tak robić NIE WOLNO.... :roll: Karmy i domowego jedzenia nie powinno się mieszać, a już szczególnie w jednym posiłku. Jak już pisałam domowe jedzenie trawi się szybciej, i zostanie wydalone razem z karmą, która ledwo tym trawieniem zdąży się w tym czasie napocząć. Nie dość że pies będzie miał niedobory, to jeszcze sraczki może dostać :p Kasza absolutnie zresztą nie nadaje się dla psa z problemami jelitowymi - jeśli już z wypełniaczy to ryż/makaron, jeśli pies go toleruje. I nie wiem czemu panuje przekonanie, że psia karma to jakieś specjalne witaminy psie zawiera. Te same witaminy są w dobrze zbilansowanym domowym jedzeniu. Quote
marta23t Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 ja preferuję gotowane. gotuję moim potworom ryż, marchew, pietruszkę, kurczaka lub wołowinę. suche podaje w te dni kiedy zdarza mi się nie dać rady ugotować, w podróży i na wakacjach. Karma: małym daje Royala, beaglakowi Eucanubę. a i dodatkowo im podmaślam Gerberkami dla dzieci; kurczak lub indyczek:loveu: szczególnie moja 14 letnia ,szczerbatka,, się tym zajada...i muszę wam powiedzieć że jej służą:cool3: Quote
Talia Posted December 15, 2008 Posted December 15, 2008 Martens, w takim razie pytanko skierowane głównie do Ciebie (choć inne opinie tez się przydadzą;) ). Czy do gotowanego ryż+kurczak+marchew dodać witaminy? Jeśli tak to jakie polecasz? Quote
Martens Posted December 15, 2008 Posted December 15, 2008 Do tego zestawu dodałabym *witaminki, wet polecał mi Can-wit, (ale już od dłuższego czasu nie jestem specjalnie w takich preparatach zorientowana, więc może zapytaj w innym dziale) *łyżkę oleju np. z pestek winogron, lniany... *co kilka dni troszkę wątróbki najlepiej surowej lub łyżeczka tranu. Co do samych składników - jeśli nie ma alergii zmieniałabym rodzaje mięsa, wypełniacza (ryż/makaron/płatki jęczmienne, ryżowe) oraz włoszczyzna cała, więc też troszkę pietruszki, selera, można dać buraka tartego... I obserwować, jeśli pies czegoś nie toleruje, to nie dawać. Quote
Talia Posted December 15, 2008 Posted December 15, 2008 Dziękuje bardzo za odpowiedź. Z wątróbką to będzie ciężko, bo psina surowej nie lubi. Z mięsa to drób i wołowina, wieprzowina niestety nie. Buraka tez gotowanego, czy surowego? Quote
Martens Posted December 15, 2008 Posted December 15, 2008 A na wieprzowe uczulenie? Czy za tłuste? Burak może być i gotowany i surowy, jak ci wygodniej. Zacznij może od gotowanego. Quote
Talia Posted December 15, 2008 Posted December 15, 2008 Niestety uczulenie:roll: Bo tłuszczyku to by jej się troszkę przydało;) Quote
aga_bissmyk Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 Witam. Przepraszam jeżeli trafiłam do złego tematu, ale proszę o poradę jakiegoś znawcy tematu karmienia. karmię moją sunię szczeniaka 5 miesięcznego (rasa duża) jedzeniem gotowanym, które staram się urozmaicać, ale też podaję suchą karmę Royal C.. Niestety z powodu tego, że wszyscy w domu pracujemy dostaje jeść o 7.30, a później dopiero o 16.30. Wymyśliłam sobie, że pomiędzy tymi posiłkami, żeby nie była głodna sypie jej pełną miskę suchej karmy, żeby sobie dojadała jak będzie głodna. Taka miska pojemności pełnego głębokiego talerza starcza jej do podjadania na ok. 3 dni. Moje pytanie dotyczy tego: CZY WŁAŚCIWIE ROBIĘ ?. Z reguły słyszę, że powinny być konkretne godziny posiłków i zabierana miska, jak nie zje w ciągu 30 minut. Nadmieniam, że nie jest ani gruba, ani chuda, ale nie wiem czy dobrze postępuję, że ma tak naprawdę to jedzenie cały czas. Bardzo proszę o poradę póki jeszcze można coś spróbować zmienić. Quote
marta23t Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 poglądy są różne. jedni są za stałymi porami inni za tym żeby suchy i woda były cały czas w misce. ja moim jak wychodzę i wiem , że mnie parę godzin nie będzie zostawiam michę z suchym. :eviltong: Twój piesek to szczeniak i przerwa w karmieniu byłaby zbyt długa:lol: jak trochę podrośnie, możesz mu ustalić dwa posiłki dziennie-rano i wieczorem-w godzinach takich kiedy masz możliwość być w domu. Quote
ysmay Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Ja swojego ok rocznego karmię rano między 6 - 730 suchą karmą Chicken Soup® Adult Dog Formula Wieczorem tj 16 - 17.30 - gotowane tj. ryż/makaron/kasza + mięso + marchewka/brokuły/buraczki/kapusta/seler/pietruszka/koperek Czasem w ciągu dnia jak jest ktos w domu to jabłko, jogurt,gruszkę. Czasem na siadanie serek biały, płatki owsiane z jogurtem. No i oczywiście smaki na spacerach. Quote
Recommended Posts