Acia_ Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Jeśli taki temat był to przepraszam, ale nie znalazlam go. Jakiś tydzień temu pies mojej babci *kundelek* zaczął dziwnie kaszleć. Sąsiadka powiedziała że to chyba psia grypa, bo jej dwa psy *teriery rosyjskie* też to miały nie dawno, ale dali im syrop i rutinoscorbin i przeszło im. Teraz mój Misiu *york* ma to samo, strasznie kaszle, dotego doszły wymioty woda-krew i cały czas się trzęsie, co jest pewnie spowodowane gorączką. Do weta narazie nie możemy podjechac bo mamy troche daleko i nie ma kiedy, postaram się w piątek z nim podjeść, ale narazie chciałabym się czegoś więcej dowiedzieć o tej chorobie. Czytałam troche w internecie na temat psiej grypy i przeraziło mnie to ze 20% psów umiera. Misiu to mały piesek i boje się że może tego nie przezyć :-(. Czy może ktoś wie więcej o tej chorobie? Quote
M@d Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Nie wiem jakie są kolejne stadia grypy, bo nie zwykłem nigdy tak długo czekać, jak mój "kundelek" zaczął gwałtownie kaszleć, to po pracy rzuciłem wszystko i pojechałem do weta... Też mam "mojego" weta daleko, ale z grypą nie trzeba jakiegoś wielkiego specjalisty, można znaleźć najbliższego, żeby dał antybiotyki. Szczególnie,że antybiotyki są podawane przez kilka dni codziennie !! (i trzeba codziennie jeździć) Tak w ogóle, to nie do końca zrozumiałem intencje postu... :roll: O chorobie już wiesz z netu, objawy są nasilone na tyle, że już kaszle krwią, co mamy powiedzieć oprócz "jedź natychmiast do weta" ? Niestety niczego uspokajającego w stylu "spoko, możesz jeszcze z tydzień poczekać" raczej nikt nie napisze. Prawdopodobnie te 20% które nie przeżyły, to właśnie te, których właściciela "nie mieli czasu" pojechać do weta, bo reszta dostała na czas antybiotyk... [BTW - diagnoza przez net to żadna diagnoza. Mój pokasływał, a potem zaczął wymiotować krwią, jak miał ... zapalenie wątroby, więc może być kilka chorób dających podobne objawy.] Użyj wyszukiwarki znajdź najbliższego weta i leć do niego, niech psa zbada i poda lekarstwa ... Swojego Yorka możesz wziąć pod pachę, a ja swojego drugiego psa (dużego 38 kilowego) woziłem autobusem jak byłem bez samochodu i to nie stanowiło "problemu"... Quote
Acia_ Posted November 26, 2008 Author Posted November 26, 2008 Byłam dziś u weta. Okazało sie że to nie jest psia grypa. Chciałam sie dowiedzieć wiecej o tej chorobie, poniewaz w necie nie wiele o tym znalazłam. Mimo wszystko dziękuje że wyczerpującą wypowiedz. Quote
M@d Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że to nic poważnego i Twój piesek będzie wkrótce zdrowy. Dobrze, że udało Ci się dzisiaj pójść. Powodzenia :thumbs: Quote
NaamahsChild Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Takie objawy mogą dawać koronawirusy, szczególnie jeśli doszłaby do tego biegunka, także możliwe, że również z krwią. Quote
Recommended Posts