Jump to content
Dogomania

bilans - czyli rosne jak na drożdżach :))

Recommended Posts

Posted

Mega za trzy dni kończy trzy miesiące. Dziś byliśmy na ostatnim szczepieniu, za 10 dni wreszcie koniec kwarantanny!!! Hura!!!

Potwór rośnie w iście szlonym tempie - dziś waży 9,5 kg (ach, już nie mogę jej nosic na rekach w tę i z powrotem...)

Bystra z niej dziewczyna - za potrzebą biegnie na gazetę (śmiesznie to wyglada, gdy bawi się w pokoju, nagle siada, mysli, i pedem biegnie do kuchni by kucnąc na gazetę :lol:

Zarłok wcina w takim tempie, że czasami nawet wymiotuje - tyle sie powietrza nałyka.

jej ulubionym miejscem w domu jest... łazienka. Najfajniejszy jest sedes, gdy spuszcza się w nim wodę no i wanna! Ta nie ma konkurencji! Zagląda tam bez przerwy, a ostatnio w czasie kąpieli koniecznie chciała narzeczonemu wskoczyć do piany ;)

Laska rośnie z niej niezla, gdybym była labem, pewnie bym się za nią oglądała ;)

Jutro najnowsze zdjęcia - to już wcale nie malutki szczeniaczek!

Posted

starbi: juz sie nie moge doczekać tych fotek!!! Ja mojej Lunie tez muszę zrobić małą sesję bo tez urosła już tak, że ciężko ją poznać :) A chowa się całkiem dobrze, ale my juz pod koniec tygodnia z nią będziemy wychodzić, kwarantanny koniec, bo boimi się, że będzie miałą problemy z socjalizacją ! No , to czekam na te fotki :P

Posted

Długo? Od hodowczyni mieliśmy zalecenie, żeby Mega poszła na ostatnie szczepienie w tym tygodniu. Wet zaszczepił i powiedział, że za 10 dni może brykac na spacerki. My już mamy dośc kwarantanny, bo pies w domu szału dostaje, a my razem z nim ;)

A Wasze psiaki miały krótszą kwarantanne? :roll:

Hmm, a może to dlatego, że mała miała wcześniej dawaną surowice, a nie tradycyjne szczepionki?...

Posted

Moja Labi ma 8tyg i wazy 6kg 800 gram Dzisaj 1 raz byla na dworze bylo super Wszystkiego byla ciekawa i wszystko chcial wziasc do pyska W domu jest pelna energi caly czas rozrabia Narazie male szkody zrobila w miezkaniu i mam nadzieje ze tak zostanie Jutro bede robil mala sesje zdjenciowa wiec spodziewajcie sie jakis fotek na forum w najblizszym czasie :D

Posted

No właśnie te kwarantanny to dość kontrowersyjna rzecz.

Ja szczepiłam oba psy w Salvecie, pani weterynarz szczepiła je w 6,8 i 12 tygodniu o ile pamiętam te liczby ... i tłumaczyła mi ze po to sie psy szczepi w 6 i 8 tygodniu zeby mogły wychodzić właśnie ... że kwarantanna była by potrzebna gdyby psa chciec zaszczepić raz w 12 tygodniu ( no i potem wścieklizna) Oczywiście zalecała ostrożność, żeby szczeniak wychodził w miarę możliwości w czyste miejsca a nie w najbardziej zasikane ... żeby ostrożnie z kontaktami z dorosłymi psami itd itp ...

Ale to była jedyna lekarka głoszaca taką opinię, inni zalecali mimo szczepień kwarantannę ...

No ale psy wychodziły, spotykały sie z psem mojem mamy no i na całe są i zdrowe, chociaż nasza pani weterynarz mnie przekonała miałam jednak trochę stracha a i do tej pory nie rozumiem tych zawiłości ze szczepieniami, kwarantannami i tak dalej ... skąd te rozbierzności zdań ...

• 6 years later...
Posted

Ja dodam jak to u mnie było z kwarantanną. Hodowca zalecił kwarantanne aż do 4 miesiąca życia psa, kiedy to miało być ostatnie szczepienie na wściekliznę. Jednak weterynarz powiedział, że dla zdrowia psychicznego psa bardzo ważne są spacery i można wychodzić w miejsca nieuczęszczane przez inne psy. My wychodzimy do ogrodu, przed dom. Raczej odradził chodzenie po parku czy osiedlu.

Posted

Akurat ryzyko zarażenia wścieklizną na zwykłym spacerze do parku oscyluje w okolicy zera - za to trzymanie psa w izolacji do 4 miesiąca (bez wychodzenia na miasto, kontaktów z innymi psami) to niemal pewne problemy wychowawcze. A 40 kilo goldena rzucającego się do ucieczki, bo właśnie przejechał samochód albo podchodzi pies, i to przez kilkanaście lat to wątpliwa przyjemność ;)

Co do kwarantanny. Czy domownicy po wejściu do domu nie kontaktują się z psem, dopóki się nie przebiorą i nie umyją rąk antybakteryjnym żelem? Czy buty są zostawiane poza mieszkaniem i zasięgiem psa? Czy pies nie ma kontaktu z podłogą, po której chodzimy w butach? Jeśli nie, to kwarantanna jest - cóż, fikcyjna i służy raczej Waszemu dobremu samopoczuciu, a nie rzeczywistej ochronie zdrowia psa, bo na rękach, ubraniu i butach (w szczególności) i tak przynosimy do domu wszystko, z czym pies miałby kontakt idąc z nami na spacer ;) a większość chorób zakaźnych przenosi się drogą pośrednią poprzez wydzieliny i wydaliny chorych zwierząt, a nie bezpośredni kontakt z chorym psem. Parwowirozą np. środowisko jest powszechnie skażone, psy po zachorowaniu jeszcze miesiącami zostawiają zarazki w odchodach, wdeptując w nie i roznosząc po chodnikach - a my przynosimy to do domu na butach, roznosimy po podłodze ;)
Tak więc jeśli pies pochodzi z dobrej hodowli, był karmiony przez matkę (przeciwciała), jest zdrowy, w dobrej kondycji i dobrze odchowany, i minimum tydzień po pierwszym szczepieniu, to nie wydziwiałabym z kwarantanną tylko zajęła się socjalizacją szczeniaka ;)