Jump to content
Dogomania

HESIA zagineła ..................

Recommended Posts

Posted

[quote name='arjuna']Dzwoniła do mnie Elza z prośba o sprawdzenie domu stałego w wałbrzychu dla suczki 7 miesięcy, rasa a la bernardyn. Metodą prób i błędów doszłam do tego tematu, czy dobrze trafilam?:lol:

z kim mam się kontaktowac w tej sprawie?

Cieszę się, że jesteś:loveu::loveu::loveu:
Wysyłam Ci na pw nr telefonu zainteresowanego domku!
Pisałam do nich wczoraj...bardzo późno:-( ,lecz ...chyba niefortunna pora i jeszcze nie dostałam odpowiedzi. Planowałam jutro dzwonić! To może wyślę Ci dane jutro ,po rozmowie! OK?

Agniecha.
..mogę te pieniążki gromadzić, a Ty może ...powrzaskuj na wątku transportowym i przeglądaj propozycje, bo jest ich trochę! Anettta zrobiła początek i umieściła informację o potrzebie transportu,ale nie założyła wątku!
Zaglądajcie na bazarek Hesi!!!
http://www.dogomania.pl/forum/f99/nowe_dziewczece_kobiece_adresowki_na-transport-szczeniaka-hesi-do-domku_szybki-128101/#post11514570

Może komuś jeszcze coś się ...zabazarkuje;)

Bawcie się dobrze!!!!:BIG::BIG::BIG:

• Replies 461
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

alispo1 napisał(a):
ostatnio nie bywam w W-chu,wiec z wizyta nie wyjdzie raczej:(

moze ewentualnie transport wroclaw-walbrzych bym mogla zalatwic,jakbym kogos ublagala..

Dzięki za propozycję! Będziemy pamiętać!!!!

Posted

rotek_ napisał(a):
alipso częściej bywa na forum miau.pl
tam można ją złapać
alipso co drugi weekend jeździ chyba na trasie wrocek-wałbrzych

ostatnio nie bywam w W-chu,wiec z wizyta nie wyjdzie raczej:(

moze ewentualnie transport wroclaw-walbrzych bym mogla zalatwic,jakbym kogos ublagala..

Posted

[quote name='zuzlikowa']Cieszę się, że jesteś:loveu::loveu::loveu:
Wysyłam Ci na pw nr telefonu zainteresowanego domku!
Pisałam do nich wczoraj...bardzo późno:-( ,lecz ...chyba niefortunna pora i jeszcze nie dostałam odpowiedzi. Planowałam jutro dzwonić! To może wyślę Ci dane jutro ,po rozmowie! OK?

Agniecha...mogę te pieniążki gromadzić, a Ty może ...powrzaskuj na wątku transportowym i przeglądaj propozycje, bo jest ich trochę! Anettta zrobiła początek i umieściła informację o potrzebie transportu,ale nie założyła wątku!
Zaglądajcie na bazarek Hesi!!!
http://www.dogomania.pl/forum/f99/nowe_dziewczece_kobiece_adresowki_na-transport-szczeniaka-hesi-do-domku_szybki-128101/#post11514570

Może komuś jeszcze coś się ...zabazarkuje;)

Bawcie się dobrze!!!!:BIG::BIG::BIG:

ok, napisz mi jeszcze na co mam szczegolnie zwracać uwagę: czy pies może mieszjkać w kojcu zewnętrznym, do kiedy sterylka, czy mogą być w domu dzieci, zwierzeta, czy umowa adopcyjna zawiera klauzulę o konieczności sterylki, czy suka jest zdrowa, czy właściciele muszą miec umowę pracy na stałe...i takie tam 10000000 róznych rzeczy, które powinnam wiedzieć o suczce i domu, jakiego jej szukacie.

Posted

[quote name='arjuna']ok, napisz mi jeszcze na co mam szczegolnie zwracać uwagę: czy pies może mieszjkać w kojcu zewnętrznym, do kiedy sterylka, czy mogą być w domu dzieci, zwierzeta, czy umowa adopcyjna zawiera klauzulę o konieczności sterylki, czy suka jest zdrowa, czy właściciele muszą miec umowę pracy na stałe...i takie tam 10000000 róznych rzeczy, które powinnam wiedzieć o suczce i domu, jakiego jej szukacie.

Karolcia_ko5...pomóż!!!...cioteczki...Wy też!:-(
Dla mnie jest to nowa sytuacja i nie znam nawet orientacyjnej treści umowy adopcyjnej!

Rodzina mieszka w bloku z pięcioletnim synkiem! Nie wytrzymałam do jutra i dzwoniłam ...przed chwilą! Potwierdzają chęć adopcji Hesi,chcą partycypować w kosztach transportu, rozumieją konieczność sterylizacji Hesi i chcą to zrobić u swojego weterynarza.
Wyrażają zgodę na wizyty przed i poadopcyjne,podpisanie umowy! Uprzedziłam, o Twojej wizycie i, że podam Ci ich dane!Jutro, pojutrze je podeślą!

Posted

oki-zadzwonię do nich jutro, jak tylko dostanę tel., do tego czasu piszcie wszystko, o co powinnam zahaczyć w rozmowie. nie wiem zupełnie jakie macie wymagania co do domu i jakie "wady' posiada suka(np. nietolerancja zwierzat)

Jesli suka już miała 1 cieczkę-można sterylizować, dopilnuję(o ile dom wypali), by ją wysterylizowali.

Posted

.........................., dnia ............................

karta adopcyjna psa

dane nowego opiekuna/opiekunki (zwanego dalej adoptującym):
imię i nazwisko ........................................................................................................
..................................................................................................................................
adres ........................................................................................................................
.............................................................. Nr tel. .........................................................
nr dowodu osobistego ..............................................................................................

nr telefonu ............................................ E-mail .....................................................
dane psa:
imię ........................................................ Płeć .........................................................
maść .......................................................
wiek/data urodzenia ....................................... Rasa .................................................
...............................................................................

zobowiązuję się do otoczenia psa rzetelną opieką , najlepszą jaką będę w stanie mu zapewnić, oraz do odpowiedzialnego postępowania względem niego, w tym:
1. Jeśli pies ucieknie, zobowiązuję się powiadomić osobę wydającą psa, jak też podjąć wszelkie możliwe kroki zmierzające do znalezienia go.
2. Jeśli z jakiegokolwiek powodu zrezygnuję z posiadania psa, odwiozę go do osoby wydającej lub zapewnię opiekę nowego, troskliwego i odpowiedzialnego opiekuna )który zostanie pozytywnie zweryfikowany przez osobę wydającą psa)
3. Pies będzie miał obrożę z telefonem i/lub adresem.
4. Pies będzie pod opieką weterynaryjną, będzie regularnie szczepiony i odrobaczany, a w razie choroby leczony z należytą troską.
5. Pies nie będzie trzymany na łańcuchu, nie będzie miał kopiowanych uszu ani ogona (chyba, że względy zdrowotne będą tego bezwzględnie wymagały) ani nie będzie traktowany niezgodnie z ustawą o ochronie zwierząt.
6. Pies nie zostanie sprzedany. Przygarniam go z potrzeby serca a nie dla zysku.
7. Pies nie jest przeznaczony do rozrodu – zostanie poddany zabiegowi kastracji/sterylizacji lub będzie dobrze pilnowany.
8. Jednocześnie wydający psa prosi o przekazywanie mu przez adoptującego informacji o psie, zwłaszcza w okresie aklimatyzacji, drogą najbardziej dogodną dla adoptującego (poczta elektroniczna/telefon/list) – szczególnie o ewentualnych problemach z ich przystosowaniem w nowym miejscu.
jeżeli wystąpiły takie problemy z adaptacją psa, lub z innych względów nie byłby możliwy jego dalszy pobyt w domu adoptującego, osoba wydająca psa zastrzega sobie prawo pierwszeństwa – przyjęcia psa z powrotem do siebie na takich samych warunkach (nieodpłatność), na jakich nastąpiła adopcja lub weryfikacji kolejnego adoptującego, do którego pies miałby trafić.
9. Pod żadnym warunkiem adoptującemu nie wolno porzucać psa, źle traktować psa, oddać lub odsprzedać do sklepów zoologicznych, schronisk dla zwierząt lub laboratoriów badawczych.
10. W razie śmierci, zaginięcia lub poważnej choroby/urazu psa, adoptujący powiadomi właściciela o zaistniałym zdarzeniu jak najszybciej. A właściciel ze swojej strony zapewnia adoptującego, że poinformuje go o zmianie numeru tel. Lub adresu tak, aby osoba adoptująca psa miała zawsze aktualne dane w razie potrzeby skontaktowania się.
11. Umowa adopcyjna psa została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach –
po jednym dla

i adoptującego.

uwagi, zalecenia:
.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

w razie złego traktowania zwierzęcia grozi mi odpowiedzialność karna na podstawie ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997r. A umowa ulega rozwiązaniu.

data ...................................................

........................................................... ........................................................
podpis adoptującego .................................podpis wydającego

...........
]
umowa adopcyjna uciechowskiego schroniska
moze sie przyda:roll:

Posted

Cytat:
.........................., dnia ............................

karta adopcyjna psa

Umowa adopcyjna zawarta dnia ..........pomiędzy obecnym opiekunem (tutaj dane ) i adoptującym (dane)

dane nowego opiekuna/opiekunki (zwanego dalej adoptującym):
imię i nazwisko .................................................. .................................................. ....
.................................................. .................................................. ..............................
adres .................................................. .................................................. ....................
.................................................. ............ Nr tel. .................................................. .......
nr dowodu osobistego .................................................. ............................................

nr telefonu ............................................ E-mail .................................................. ...
dane psa:
imię .................................................. ...... Płeć .................................................. .......
maść .................................................. .....
wiek/data urodzenia ....................................... Rasa .................................................
.................................................. .............................

zobowiązuję się do otoczenia psa rzetelną opieką , najlepszą jaką będę w stanie mu zapewnić oraz do odpowiedzialnego postępowania względem niego, w tym:
1. w razie zaginięcia psa zobowiązuję się powiadomić osobę wydającą psa, jak też podjąć wszelkie możliwe kroki zmierzające do odnalezienia go.
W razie śmierci lub poważnej choroby/urazu psa adoptujący powiadomi jak najszybciej dotychczasowego opiekuna .

2. Jeśli z jakiegokolwiek powodu zrezygnuję z posiadania psa, odwiozę go do osoby wydającej lub zapewnię opiekę nowego, troskliwego i odpowiedzialnego opiekuna ,który zostanie pozytywnie zweryfikowany przez osobę wydającą psa..
Nie zostanie porzucony , ani oddany do schroniska i jak również sprzedany do sklepów zoologicznych lub lboratoriów badawczych.

3. Pies będzie miał szelki z adresówką.
4. Pies będzie pod opieką weterynaryjną, będzie regularnie szczepiony i odrobaczany, a w razie choroby leczony z należytą troską.
5. Pies nie będzie trzymany na łańcuchu, nie będzie miał kopiowanych uszu ani ogona (chyba, że względy zdrowotne będą tego bezwzględnie wymagały) będzie traktowany zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt.
6. Pies nie jest przeznaczony do rozrodu – zostanie poddany zabiegowi kastracji/sterylizacji w terminie do .....
7.Adoptujący psa wyraża zgodę na wizyty poadopcyjne i zobowiązuje się do udzielania bieżących informacji o psie,szczególnie w okresie adaptacyjnym.
8.. Adoptujący jest zobowiązany do podania informacji o zmianie adresu lub numeru telefonu dotychczasowemu opiekunowi.
9. Umowa adopcyjna została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach .
10.W przypadku rażącego naruszenia któregoś punktu niniejszej umowy pies może być natychmiast odebrany adoptującemu.

Podpis adoptującego podpis dotychczasowego opiekuna

Taką wersję umowy proponuję po poprawkach naniesionych na czerwono.
Może ktoś jeszcze poprawi?

Posted

w umowie powinien sie także znaleźć punkt wyglądający mniej więcej tak:

stan zdrowia przekazywanego zwierzęcia coenia się jako:...(tutaj wpisuje się np. dobry, zły, doskonały)

żadne przypadłości zdrowotne psa, ktore zostaną wykryte po jego przekazaniu, nie mogą być podstawą do jakichkolwiek roszczeń odszkodowawczych ze strony Adoptującego.

Zwroty "jak najszybciej" itp. w umowie powinny być zastąpione wyznaczeniem odpowiedniego terminu, np: w razie choroby psa-adoptujący powinien nie jak najszybicej(co nie jest zwrotem konkretnym), ale np. w ciągu 3 dni powiadomić schronisko/fundację/opiekuna, od którego psa otrzymał.

szczęśliwego nowego roku;)

Posted

Cioteczki ...jesteście wielkie!
Z Wami Hesi się wszystko uda i będzie miała najwspanialsze domiszcze pod słońcem!!!:loveu::loveu::loveu:

Podałam Karolci_ko5 nr arjuny, z prośbą o szybki telefon!Swój też-na wszelki wypadek!Ona też rozgląda się za transportem!:loveu:
Poprosiłam Anetttę o zmianę tytułu-...szukamy pilnie transportu.
Umowy przeczytałam-i myślę,że warto ją zaakceptować z naniesieniem wszystkich uwag! Sama też mam sugestię odnośnie pnt. 6-Pies nie jest przeznaczony do rozrodu – zostanie poddany zabiegowi kastracji/sterylizacji w terminie do miesiąca po pierwszej cieczce, najpóźniej do dnia.....(tu chyba mógłby się wypowiedzieć weterynarz ze schroniska!:oops:)
Poprosiłam Karolcię, by wydrukowała umowę, "wypełniła" w imieniu schroniska(szef schroniska:evil_lol:),w dwóch egzemplarzach.Po zaakceptowaniu jej przez domek,...ajruna(i tu się porządziłam:oops:) mogłaby jeden egzemplarz odesłać do schronu.OK?:oops::oops::oops: ...a kopię umowy zostawić sobie!:evil_lol:

No i na ten moment ...więcej nie pamiętam:shake:Jeśli coś trzeba zrobić, coś pominęłam, przeinaczyłam...dajcie znać!

Pozdrawiam noworocznie !!!!

Posted

Bardzo cieszymy się, że Hesia będzie miała domek!.
Jeśli chodzi o transport będę pytać u nas. Może uda się zrobić tak że my ją dowieziemy a wy nam zwrócicie chociaż część kosztów podróży??
Nasze wymogi. Chcemy przede wszystkim aby Hesia trafiła do dobrego domu. Więc wdzięczni jesteśmy ajruna, że możesz sprawdzić ten domek itd.

Umowe wypełnimy naszą ze schroniska..
TOZ Konin - Adopcja Zwierzaka
tutaj więcej informacji na temat adopcji w naszym schronisku. Słyszałam, że rodzina nie ma nic przeciwko sterylizacji w przyszłości, więc chcielibyśmy napewno żeby wykonali taki zabieg.
Jutro będę w schronisku i będę o tym rozmawiać z odpowiednią osobą, głównie o transporcie. No i ajruna nie wiem co chcesz więcej wiedzieć, ale nie jestem pewna czy na wszystkie pytania będę wstanie ci odpowiedzieć, wiec jutro po rozmowie w schronisku(bo oni nie znaja całej sprawy) napiszę ci numer osoby która udzieli ci wszystkich informacji, naprawdę wole żebyś rozmawiała z nią, nigdy nie chciałam i narazie nie chce robić nic bez ich wiedzy.. bo nie daj boże coś by poszło nie tak. Więc wytrzymajcie jeszcze jeden dzień a będziemy mieli jakieś nowe info i bedziemy działać tylko napiszcie mi czy zgadzacie się na taki układ z transportem gdyby coś??... (Jeśli chodzi o transport będę pytać u nas. Może uda się zrobić tak że my ją dowieziemy a wy nam zwrócicie chociaż część kosztów podróży?? )..

Posted

A jaką kwotą dysponujecie? Tzn. ile zebraliście na jej transport?? No ponieść koszty musimy przede wszystkim za paliwo. Myślę, że jak już byśmy mieli ją zawieść to w jeden dzień obrócą.. tylko muszę się dowiadywać..

Posted

[quote name='Karolcia_ko5']Bardzo cieszymy się, że Hesia będzie miała domek!.
Jeśli chodzi o transport będę pytać u nas. Może uda się zrobić tak że my ją dowieziemy a wy nam zwrócicie chociaż część kosztów podróży??
Nasze wymogi. Chcemy przede wszystkim aby Hesia trafiła do dobrego domu. Więc wdzięczni jesteśmy ajruna, że możesz sprawdzić ten domek itd.

Umowe wypełnimy naszą ze schroniska..
TOZ Konin - Adopcja Zwierzaka
tutaj więcej informacji na temat adopcji w naszym schronisku. Słyszałam, że rodzina nie ma nic przeciwko sterylizacji w przyszłości, więc chcielibyśmy napewno żeby wykonali taki zabieg.
Jutro będę w schronisku i będę o tym rozmawiać z odpowiednią osobą, głównie o transporcie. No i ajruna nie wiem co chcesz więcej wiedzieć, ale nie jestem pewna czy na wszystkie pytania będę wstanie ci odpowiedzieć, wiec jutro po rozmowie w schronisku(bo oni nie znaja całej sprawy) napiszę ci numer osoby która udzieli ci wszystkich informacji, naprawdę wole żebyś rozmawiała z nią, nigdy nie chciałam i narazie nie chce robić nic bez ich wiedzy.. bo nie daj boże coś by poszło nie tak. Więc wytrzymajcie jeszcze jeden dzień a będziemy mieli jakieś nowe info i bedziemy działać tylko napiszcie mi czy zgadzacie się na taki układ z transportem gdyby coś??... (Jeśli chodzi o transport będę pytać u nas. Może uda się zrobić tak że my ją dowieziemy a wy nam zwrócicie chociaż część kosztów podróży?? )..

...no,cóż,rzeczywiście w schronisku mogą nie znać...nasze próby kontaktu pozostawały bez odzewu...ale tak bywa ...dlatego tak bardzo ucieszyłyśmy się,że się odezwałaś i, że byłaś...ze schroniska!!!!
Myślę,że zasadne jest zaczekać i porozmawiać bezpośrednio ze schroniskiem!Niecierpliwie czekam na informacje od ...osób władnych i bezpośrednich, formalnych opiekunów Hesi!
Ajruna- zwracam wszelkie koszty związane z wizytą przedadopcyjną,jej przygotowaniem(min.telefonami)! Może tak być?:oops:

Co do transportu!
Myślę,że to bardzo dobre rozwiązanie! Jednak musiałybyśmy wiedzieć jakie koszty musiałybyśmy ponieść( pewną kwotę mamy już gwarantowaną!) i jak długo czekać na ten transport!
Na pewno,lepiej będzie gdy do nowego domku zawiozą Hesię jej bezpośredni opiekunowie!To optymalne rozwiązanie!

Posted

Jeśli sunia idzie bez sterylki dobrze jeśli tytuł umowy brzmi:
"Umowa adopcyjna warunkowa."
Z punktu widzenie prawa nie ma to żadnego znaczenia, ale jest "stymulujące" ;) dla przyszłych opiekunów.

Arjuna, które to pietro ? Duże rasy nie nadaja się do chodzenia po schodach. :shake:

Posted

hehe-koszty? jeśli masz ochotę, to wyślij parę złotych jakiejś organizacji pro zwierzęcej;) np. schronisku, z ktorego wyviągacie suczkę.
ja pieniędzy nie potrzebuję, na szczęście mam męża od tego:lol:

dajcie mi jutro ten numer, to zadzwonię wypytać sie o sukę, a nastepnie dajcie numer tel. do zainteresowanego Domku-abym mogła sobie tam zadzwonić i pojechać. Chcialabym też przedtem znać adres-pozwoli mi to zawczasu określić w jakie miejsce suka ma jechać(wałbrzych ma chyba kilkanaście dzielnic, z których niektóre to RZEŹ)

Posted

Karolcia_ko5 napisał(a):
A jaką kwotą dysponujecie? Tzn. ile zebraliście na jej transport?? No ponieść koszty musimy przede wszystkim za paliwo. Myślę, że jak już byśmy mieli ją zawieść to w jeden dzień obrócą.. tylko muszę się dowiadywać..

Trudno mi powiedzieć jaką kwotą dysponujemy,bo to tylko ...gwarancje! Będę mogła to określić jak wpłynie żywa gotówka, a to łatwiej osiągnąć gdy wiadomo jaka kwota jest potrzebna.Myślę też,że zwrot kosztów paliwa to dość realny koszt. Określcie go proszę,a ja się...poupominam o zobowiązania:lol:

Posted

[quote name='ElzaMilicz']Jeśli sunia idzie bez sterylki dobrze jeśli tytuł umowy brzmi:
"Umowa adopcyjna warunkowa."
Z punktu widzenie prawa nie ma to żadnego znaczenia, ale jest "stymulujące" ;) dla przyszłych opiekunów.

Arjuna, które to pietro ? Duże rasy nie nadaja się do chodzenia po schodach. :shake:

Hesia to tylko...bernardynko podobna sunieczka:lol:
Ona będzie pieskiem średniej wielkości,...gdzieś do kolan:evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Dziękuję za czujność:loveu:

Posted

[quote name='arjuna']hehe-koszty? jeśli masz ochotę, to wyślij parę złotych jakiejś organizacji pro zwierzęcej;) np. schronisku, z ktorego wyviągacie suczkę.
ja pieniędzy nie potrzebuję, na szczęście mam męża od tego:lol:

dajcie mi jutro ten numer, to zadzwonię wypytać sie o sukę, a nastepnie dajcie numer tel. do zainteresowanego Domku-abym mogła sobie tam zadzwonić i pojechać. Chcialabym też przedtem znać adres-pozwoli mi to zawczasu określić w jakie miejsce suka ma jechać(wałbrzych ma chyba kilkanaście dzielnic, z których niektóre to RZEŹ)

Wysłałam Ci nr domku! Nie dotarł??? Wysyłam raz jeszcze!
Adresu jeszcze nie mam,ale jak tylko dojdzie,zaraz Ci przekażę!

:evil_lol::evil_lol::evil_lol:Hihi...pobałam się,że Cię nadmiernie obciążam,ale...tak to :loveu: dla męża;)...a o wskazówce nie zapomnę!!! Może być na Konin!

Posted

jakie cudowne wiesci tu czytam! :loveu:
Zuzlikowa idzie Ci wszystko wspaniale, cala akcja ruszyla z kopyta i w blyskawicznym tempie leci do przodu! :lol: tyle Cioteczek sie pojawilo, zeby pomoc! :loveu:
super by bylo gdyby schronisko samo zapewnilo Hesi transport, nie musialybysmy juz szukac i sie martwic!
prosze podaj nr konta na PW na ktory mam wplacic pieniazki, jutro zrobie wplate :)
jezeli sie uda i schronisko zgodzi sie zapewnic tarnsport Hesiulce to mozna by znow tytul zmienic na to, ze zbieramy pieniazki na transport jezeli do tego czasu nie uda sie uzbierac.
jak ja sie ciesze, ze Hesia ma szanse na domek i mam nadzieje, ze domek okaze sie wspanialy! :loveu: martwilam sie juz troszke ze przyjdzie jej dorastac w schronie... :oops:

Posted

[quote=arjuna;11519796

Zwroty "jak najszybciej" itp. w umowie powinny być zastąpione wyznaczeniem odpowiedniego terminu, np: w razie choroby psa-adoptujący powinien nie jak najszybicej(co nie jest zwrotem konkretnym), ale np. w ciągu 3 dni powiadomić schronisko/fundację/opiekuna, od którego psa otrzymał.

Może napisać ,że w przypadku choroby zagrażającej życiu,bo trudno wymagać ,żeby o kazdej przypadłości trzeba powiadamiać.Obie strony by zwariowały,a szczególnie dogomanki.