Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć
Dzisiaj adoptowałem pieska. 9 miesięcy kundelek w stylu jamnika z długimi nogami, więc krótka sierść.

Pies nie śmierdzi, ale jednak zapach nie jest przyjemny. Planuje zrobić mu małe pucowanko, ale póki co chce odczekać trochę niech się chłopak przyzwyczai do nowego domu.

Kiedy w takim przypadku najlepiej wykąpać takiego pieska, jakiego szamponu użyć i jak taką kąpiel przeprowadzić?

Posted

Zapraszaj go kilka razy dziennie do łazienki i czestuj go tam smakołykami. Jezeli masz piecyk gazowy to odkrecaj wode w obecności psa zeby sie przyzwyczaił do tego hałasu
Gdy sam sie już bedzie pchał do łazienki, to włóż go na moment do pustej wanny, poczestuj łakociem i wyjmij. Powtórz to kilka/kilkanascie razy - dopóki pies nie zacznie traktowac wanny jak cos normalnego i przyjemnego. Potem wkładaj go do wanny z odrobina wody itd...
Żaden pies nie jest zachwycony kapiela w wannie ale jezeli go powoli i stopniowo przyzwyczaisz to zaoszczedzisz psu traumy a sobie czasu i nerwów. No i załatwisz sobie bezproblemowe mycie psiaka z błota czy zapachu tego w czym sie wytarza.

Posted

puli napisał(a):
Zapraszaj go kilka razy dziennie do łazienki i czestuj go tam smakołykami. Jezeli masz piecyk gazowy to odkrecaj wode w obecności psa zeby sie przyzwyczaił do tego hałasu
Gdy sam sie już bedzie pchał do łazienki, to włóż go na moment do pustej wanny, poczestuj łakociem i wyjmij. Powtórz to kilka/kilkanascie razy - dopóki pies nie zacznie traktowac wanny jak cos normalnego i przyjemnego. Potem wkładaj go do wanny z odrobina wody itd...
Żaden pies nie jest zachwycony kapiela w wannie ale jezeli go powoli i stopniowo przyzwyczaisz to zaoszczedzisz psu traumy a sobie czasu i nerwów. No i załatwisz sobie bezproblemowe mycie psiaka z błota czy zapachu tego w czym sie wytarza.

Super rada! A jaki specyfików powinien użyć i na co uważać podczas kąpieli?

Posted

szymonsz napisał(a):
Super rada! A jaki specyfików powinien użyć i na co uważać podczas kąpieli?

Rada jest sprawdzona na dwóch szczeniakach - oswoiły sie z wanną szybko i tak skutecznie, że gdy nadszedł dzień próby i po spacerze jednego myłam z błota to drugi zamiast ganiać po mieszkaniu stał grzecznie i nie mógł sie doczekac na swoją kolej ;) Wiedział że w wannie mieso dają :evil_lol:

Uwazaj na uszy, oczy, i na to zeby woda nie była zbyt ciepła.
Szampon wybierz jakis delikatny, dla szczeniorów.
Możesz mu jeszcze zafundowac podkładke antyposlizgowa do wanny
No i powodzenia na nowej drodze zycia :loveu:

Posted

A czy bezpieczna jest taka kąpiel w czasie zimy? Pytam bo też mam od niedawna szczeniaka, czteromiesięcznego goldenka i ciągle się waham czy go wykąpać bo co 2 godziny biega na sikanie do ogródka. Nie przeziębi sie po 2 godzinach schnięcia?

• 1 month later...
Posted

a nie ma żadnej granicy od kiedy można kąpać szczeniaczka?

Proponuje zamiast podkladki antyposlizgowej zwykly recznik podłożyć- efekt taki sam a kilka groszy zaoszczędzone ;]

:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

natalia31 napisał(a):
Wykąp psa po ostatnim wieczornym spacerze, do rana wyschnie i wygrzeje się.

Ja zawsze w zimie susze moje psiaki suszarką , nawet jak są kąpane po ostatnim spacerze , wtedy mam pewność, że są dostatecznie suche przed wyjściem na spacer.
Szczególnie szczeniaczka proponują wysuszyć, tylko delikatnie i z małym nadmuchem aby sie nie przestraszył.

Posted

a ja proponuję aby podczas oswajania położyć w wannie ręcznik(w suchej wannie) włożyć tam pieska,podrapać po brzuszku,dać smakołyczka:p Aj...mój pies jak siedział po takim oswajaniu w wannie z wodą to myślał że go podrapie po brzuszku i się w wodzie kładł do góry łapami xd musiałam go siłą stawiać spowrotem.:evil_lol: bo by się utopił :eviltong:

• 4 weeks later...
Posted

Weź go do łazienki nie na siłe,tam odkręć wodę i niech się przyzwyczaji do odgłosu lecącej wody,póżniej jeśli już sie przyzwyczaji weź go pod prysznic (najlepiej nie do wanny,a jeśli nie maż prysznica to rozłóż jakąś mate w wannie można taką kupić w supermakecie za jakieś 6zł) Włóż go pod prsznic lub do wanny i odkręć letnią wode (LETNIĄ [!] niech nie będzie gorąca! W rzadnym wypadku!) I zacznij go polewać wodą jeśli będzie warczał lub nie chciał wyciągnij go z wanny i rób mu na codzien takie ćwiczenia. Kiedy pies nie będzie sie bał kup szampon dla psów (można go kupic w sklepie zoologicznym,na internecie np: allegro a nawet w supermarkecie) i normalnie go zacznij myć pod letnią wodą pamiętaj żeby rozłożyć mate żeby piesek sie nie ślizgał. Uważaj na oczy!!!!! A przede wszystkim na uszy!!!! Woda nie może sie psu dostać do uszu!!!!!!!!

• 2 months later...
Posted

kredka napisał(a):
a ja proponuję aby podczas oswajania położyć w wannie ręcznik(w suchej wannie) włożyć tam pieska,podrapać po brzuszku,dać smakołyczka:p Aj...mój pies jak siedział po takim oswajaniu w wannie z wodą to myślał że go podrapie po brzuszku i się w wodzie kładł do góry łapami xd musiałam go siłą stawiać spowrotem.:evil_lol: bo by się utopił :eviltong:

Ale grzeczny!:crazyeye:;)Mój pies sam wchodzi do wanny , liże prysznic i czeka ,aż poleci woda .Do wanny wchodzi sam , bo kot się tam chowa i też pije wodę.Nawet jak się kąpię to przychodzi , wsadza mordę do wanny i pije .:)
Problem w tym , że jak jest brudny , to nie wchodzi:shake:

Posted

margo106 napisał(a):
A możecie polecić jakiś szampon dla szczeniaków? Bo tyle tego jest że nie wiem który wybrać:lol:

Popytaj u weta lub w sklepie z artykułami dla psów.Mam szampon dla psów, który się nazywa "Szampon dla naszych psów" (dla szczeniaków oczywiście).Z firmy "dorado"

Do usług , wilczanda:Dog_run: