szymonsz Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 Cześć Dzisiaj adoptowałem pieska. Nie będę się rozpisywał jak bardzo się z tego powodu cieszę :P Mam natomiast inny problem. Ponieważ pies jest ze schroniska i ma 9 miesięcy ciężko określić jego charakter. Zarówno ja i moja narzeczona pracujemy codziennie 8 godzin i przeważnie w tych samych godzinach. Zbliża się poniedziałek i nie bardzo mam pomysł co zrobić z moją pociechą? Mogę go wziąć do pracy, jednak docelowo chciałbym go nauczyć zostawania samemu w domu. Jutro planuję go zostawić samego na 30minut - 1 godziny i zobaczę co się stanie. Czy są jakieś sprawdzone sposoby na tego rodzaju sytuację? Quote
Lotos Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 Po pierwsze: super, że wziąłeś psiaka ze schroniska! ^^ Co do problemu: polecam książkę "Pies, który kochał zbyt mocno". Tu jest fragment, który dotyczy właśnie lęku przed samotnością: Onet.pl Pies. To kilka stron, ale warto przeczytać => Pozwoli Ci przynajmniej odrobinę zrozumieć psychikę psa i da Ci pomysły co robić, aby taki lęk się nie wytworzył. Quote
szymonsz Posted November 23, 2008 Author Posted November 23, 2008 Lotos napisał(a):Po pierwsze: super, że wziąłeś psiaka ze schroniska! ^^ Co do problemu: polecam książkę "Pies, który kochał zbyt mocno". Tu jest fragment, który dotyczy właśnie lęku przed samotnością: Onet.pl Pies. To kilka stron, ale warto przeczytać => Pozwoli Ci przynajmniej odrobinę zrozumieć psychikę psa i da Ci pomysły co robić, aby taki lęk się nie wytworzył. Dzięki tylko że ja do pracy wychodzę już jutro... Dzisiaj pies był sam 30 minut i później 1,5h i nic nie pogryzł, nie wył, nie zrobił siku ani tego drugiego. Sam nie wiem co zrobić z dniem jutrzejszym? Zostawić go na 8 godzin samego? Zaryzykować? Quote
puli Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 szymonsz napisał(a): Sam nie wiem co zrobić z dniem jutrzejszym? Zostawić go na 8 godzin samego? Zaryzykować? A jakie sa inne mozliwe opcje? Quote
WŁADCZYNI Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 8h to moim zdaniemza długo po 1,5h - zaczełabym jednak od krótszego czasu i spaceru w międzyczasie, lub zabraniu go ze sobą po jakimś czasie. Quote
szymonsz Posted November 23, 2008 Author Posted November 23, 2008 Mam jeszcze dwie opcje (które przyszły mi na myśl): 1. Wziąć go do pracy - wolałbym nie 2. Zostawić na 4 godziny, przyjechać na chwilę i wziąć psa na krótki spacer i następnie znów wrócić do pracy. Quote
puli Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 szymonsz napisał(a):Mam jeszcze dwie opcje (które przyszły mi na myśl): 1. Wziąć go do pracy - wolałbym nie 2. Zostawić na 4 godziny, przyjechać na chwilę i wziąć psa na krótki spacer i następnie znów wrócić do pracy. Druga opcja super. :lol: Jak wszystko bedzie o.k. to pojutrze zostawisz go na dłużej Quote
szymonsz Posted November 23, 2008 Author Posted November 23, 2008 puli napisał(a):Druga opcja super. :lol: Jak wszystko bedzie o.k. to pojutrze zostawisz go na dłużej Tak pewnie zrobię :) Quote
Recommended Posts