Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć
Właśnie wróciłem z Silesi (Centrum handlowe w Katowicach), gdzie była akcja zorganizowana przez Miejskie Schronisko. Dałem się namówić na pieska i obecnie jesteśmy (razem z narzeczoną) szczęśliwymi posiadaczami zwierzaka o imieniu Bejli i rasie kundel - 9 miesięcy (jamnik z długimi nogami).

Od razu napiszę, że planowaliśmy adopcję pieska, a że nadarzyła się okazja to plany zostały przyśpieszone.

Przez kilkanaście lat jak mieszkałem z rodzicami miałem psa, ale niestety okres kiedy był młody umknął mi ponieważ byłem bardzo młody.

Kupiliśmy już posłanie, miskę, obrożę i smycz. Do tego z namową Pani ze schroniska kupiliśmy pokarm Royal na psów do 12 miesiąca.

Obecnie pies zwiedza dom na zmianę z leżeniem w posłaniu.

Moje pytanie będzie bardzo proste. Co dalej? Wiem, że za miesiąc muszę pójśc do weterynarza, wykastrować biedaka, wykąpąć (jak kupie szampon odpowiedni) i?

I jakie są wskazówki dalej? Ile razy z takim psem wychodzić na polę? Jak karmić? Czym karmić? Jak nauczyć podstawowych rzeczy jak nie sikanie w domu itp?

Pozdrawiam i jeśli taki topic już był bardzo prosze o wyrozumiałość i podesłania linka.

Posted

Przejrzyj całą zakładkę 'Wychowanie' tam znajdziesz odpowiedzi na chyba wszystkie pytania.

Czemu biedaka? Kastracja to nie koniec świata, a psu to dynda czy ma jądra czy nie :evil_lol:

A tak na szybko - jeżeli nigdy nie uczono psiaka czystości to jak z miniminimaluchem - po każdym piciu./jedzeniu/zabawie i przebudzeniu, obserwuj jak nie potrzebuje tak często to rzadziej. Każde siusiu czy kupa na dworzu = nagródka, w domu = bez emocji sprzątajcie.

Podstawowe komendy o tu oczywiście można bez klikera, ale ja polecam z.

Royal ma fajny skład, ale mnie odstraszają sztuczne konserwanty - BHA i BHT, które mogą być rakotwórcze. Przejrzyj wieeeelki dział o karmach tam są opisane chyba wszystkie karmy występujące na polskim rynku.

Kąpiel - wybierz jakiś delikatny szampon na początek, najlepiej nie pachnący intensywnie.

Powodzenia na zapsionej drodze życia;)

Posted

Wydaję mi się, chodź nie jestem pewna, że nawet już możesz iść z psiakiem do weta. Ale wet musi być zaufany. Popytaj Dogomaniaków - oni najlepiej powiedzą Ci, jacy sa dobrzy, a jakich unikać.
Narazie z nim nie wychodź na spacery, psiak jest przed szczepieniami (chyba, że juz był szczepiony), moze załapać jakieś niepotrzebne choróbsko od innych psiaków.
Resztę, powinien Ci powiedzieć weterynarz.

Ciesz sie psiakiem i zachęcam do założenia własnej galerii w dziale "Foto Blogi" :lol:

P.S. Do kiedy trwa ta akcja? Może będzie jeszcze jutro ....

Posted

[quote name='szymonsz']

Moje pytanie będzie bardzo proste. Co dalej? Wiem, że za miesiąc muszę pójśc do weterynarza, wykastrować biedaka, wykąpąć (jak kupie szampon odpowiedni) i?

I jakie są wskazówki dalej? Ile razy z takim psem wychodzić na polę? Jak karmić? Czym karmić? Jak nauczyć podstawowych rzeczy jak nie sikanie w domu itp?

quote]
Gratuluje decyzji ! Do weterynarza proponuję wcześniej sie wybrać , niech zbada , obejrzy ,wpisze go na zabieg , może będą potrzebne jakieś badania itp.(decyzja wet-a). Co do kąpieli proponuję odczekać , poprzyglądajcie się sobie, niech sie chłopak trochę oswoi z nowym domem, kąpiel bywa dla niektórych psów stresująca a tego mu nie brakowało ostatnio , sam przyznasz.Do wyprawki proponuję dokupić adresówkę(umieścisz tam swój numer telefonu, adres, imię psa) na wypadek ucieczki , rękawicę do oczyszczania sierści. Ilość spacerów- musisz traktować go jak szczeniaka i uczyć wszystkiego od nowa.Pewnie posikał trochę , wyłuż to miejsce gazetami i staraj się wyprzedzić moment i przenieść go na gazetę jak zacznie się przymierzać do siusiania w domu, na spacerach nagradzaj. Na fizjologię początkowo 4i 5 razy dziennie. Na zabawę i szaleństwa zależy od Twego czasu ale dla małego jamnika nigdy dosyć.A karmę piszesz, że kupiłeś mini royal Dachshund junior .Od 10 miesiąca Adult również firmy royal mini tylko dla psów od 10 miesiąca życia.

Posted

Gratuluję psiaczka :multi:

Z kąpielą warto troszkę poczekać, ale jeśli nie możesz wytrzymać zapachu psa to wykąp go od razu. Niestety przekonałam się jak pies potrafi śmierdzieć [a raczej przekonał się mój TZ, który powiedział "albo kąpiel albo obie wylatujecie" :evil_lol:]
Do weterynarza przejść się od razu po prostu zważyć psiaczka i go pokazać. Jak wet zrobi zwykły przegląd to nie zaszkodzi, a i tak zawsze lepiej żeby weterynarz przed kastracją obejrzał psa ;).
Kupcie mu też coś przeciwpchelnego - niestety psiaki ze schroniska bardzo często mają pchły :razz:.
Po za tym zastosować się do mądrych rad Władczyni i innych dziewczyn :cool3:.

Posted

Więc po kolei:
1. Chodzi o pieska jasno brązowego co wygląda jak jamnik tylko ma dłuższe nogi. Wziąłem go koło godziny 17-18
2. Piesek był szczepiony i ma książeczkę zdrowia. Pójdę z nim do weterynarza, u którego mam kupon na kastrację, który otrzymałem po adopcji
3. Z kąpielą poczekam
4. Pies na razie grzecznie zrobił kupę i siku na spacerze (za co dostał nagrodę), a póki co sobie smacznie śpi. Zobaczymy co będzie dalej.

Narazie chyba tyle. W razie czego będę pisał, a póki co zagłębiam się w lekturę.

Posted

Masakra. Pogubiłem się w ilości działów na tym forum.
Na ten czas wiem chyba wszystko co potrzebuje, ale interesuje mnie jeszcze sposób karmienia.

Mam tą karmę Royale, dzisiaj nasypałem pieskowi około 1/2 szklanki do miski i do drugiej miski wody. Teraz byłem sprawdzić i karmy już nie ma.

Nie mam pojęcia czy jej dosypać czy nie oraz jakie są dalsze kroki karmienia pieska? Czy tylko sucha karma? Ogólnie chciałbym coś o tym przeczytać, ale nie mogę się odnaleźć w gąszczu postów :(

Posted

szymonsz napisał(a):
Masakra.

Nie mam pojęcia czy jej dosypać czy nie oraz jakie są dalsze kroki karmienia pieska? Czy tylko sucha karma? Ogólnie chciałbym coś o tym przeczytać, ale nie mogę się odnaleźć w gąszczu postów :(

Karma royal jest karmą pełnoporcjową czyli nie trzeba nic więcej podawać. Na opakowaniu jest tabela ile podać psu na dzień . Należy podzielić na 2, czyli ilość posiłków. Jak pies mały, można tą ilość podzielić na 3razy.Ilość karmy wyliczasz na spodziewaną wagę psa dorosłego . U Ciebie może być około 8-9 kg ( no jak na długich nogach to 10 kg:lol:). Nie piszesz jaki royal ale z tabel na opakowaniu orginalnym jest między 120-175g.tj, jak nie masz miarki (royal ma do swoich karm)to jest 4/5 kubka od herbaty sredniej wielkości na dzień

Posted

ewtos napisał(a):
Karma royal jest karmą pełnoporcjową czyli nie trzeba nic więcej podawać. Na opakowaniu jest tabela ile podać psu na dzień . Należy podzielić na 2, czyli ilość posiłków. Jak pies mały, można tą ilość podzielić na 3razy.Ilość karmy wyliczasz na spodziewaną wagę psa dorosłego . U Ciebie może być około 8-9 kg ( no jak na długich nogach to 10 kg:lol:). Nie piszesz jaki royal ale z tabel na opakowaniu orginalnym jest między 120-175g.tj, jak nie masz miarki (royal ma do swoich karm)to jest 4/5 kubka od herbaty sredniej wielkości na dzień

Super! Wielkie dzięki!
Teraz tylko mądrze zaplanować wychodzenie z pieskiem i pory na jedzenie :)

PS.
Obecnie Bejli dostaje karmę Royale Medium Junior 32. Z tego co wyczytałem jest to karma od 2 do 12 miesiąca. Czy zamienić ją na coś innego (lepszego?) czy to wystarczy?

Posted

Royal to dobra karma tylko pytanie czy chcesz jednoczenie tak duza za nia płacić, bo jest rowneiz bardzo droga, z tym ze psiak nie jest znow duzy wiec koszty nie sa jakies wyjatkowo duze. Z reguly wychodzi tak ze im drozsza karma to jest pelniejsza i mniej psu sie podaje, im tansza trzeba wiecej do miski sypac i wychodzi ze kolejny worek kupisz wczesniej i moze wyjsc w sumie na to samo, wejdz w dzial zywienie, on tam nie jest jakos wyjatkowo duzy ;)

Poczytaj moze o BARFie inny sposob zywienia ;) grunt aby psiakowi smakowało a bedzie dobrze!! a jak z zostawaniem w domu? probowaliscie go zostawic na 5 minut chociaz?

Posted

Daria_13 napisał(a):
To pan jest narzeczonym p. Doroty tak??. Pan się zastanawiał nad adopcją tak??. To chyba orientuje się kim pani jest.

Tak. Piesek miał się zwać Majlo :)

Co do zostawiania, sikania, jedzenia i w ogóle ale jak narazie musze powiedzieć, że Bejli to fenomen!

Adoptowałem go o 18 wczoraj po czym jak przyszedł do zjadł suchą karmę. Poszedłem z nim na pole o 22, zrobił kupkę i siusiu jak przystało na dżentelmena. Dzisiaj rano poszedł na spacer o 7 i znów kupa i siuku pierwsza klasa. O 8 śniadanie. Później został na godzinę sam w domu. Nie wył, nie szczekał, nic nie pogryzł (a miał co: kapcie, buty, kable, torebki itp itd). Następnie został sam od 11.30 do 12.30 i znów nic. O 14 pojechał ze mną autem po moją narzeczoną i świetnie sie w aucie bawił robiąc przed wejściem do niego siku.

Teraz śpi koło łóżka bo zgodnei z zasadami na łożko wchodzic nie może. O 17 pójdzie na spacer i koło 19 dostanie kolacje. Ostatni spacer koło 23-24 planowany.

Naprawdę aż się dziwie, że jeszcze nie wszedłem z żadną kupę lub kałużę. Pies jest zabawny, ruchliwy, kulturalny i dobrze wychowany.

Jutro wychodzimy do pracy na 8 godzin i nie wiem co zrobić? Zostawić go?

Posted

szymonsz napisał(a):
Cześć
Właśnie wróciłem z Silesi (Centrum handlowe w Katowicach), gdzie była akcja zorganizowana przez Miejskie Schronisko. Dałem się namówić na pieska i obecnie jesteśmy (razem z narzeczoną) szczęśliwymi posiadaczami zwierzaka o imieniu Bejli i rasie kundel - 9 miesięcy (jamnik z długimi nogami).
[...........]
Obecnie pies zwiedza dom na zmianę z leżeniem w posłaniu.
[...........]
I jakie są wskazówki dalej?

Prosze, to lektura na niedzielę ;)

Schronisko - Schronisko - Onet.pl Pies

Wesoła Łapka - pozytywne szkolenie psów. Jacek Gałuszka - o psie ze schroniska

Ja oba psy zabieram codziennie do pracy :p

Posted

szymonsz napisał(a):

Tak , ale pochowaj buty, torebki i inne wabiki , no i może jakoś ogranicz terytorium . Dobrze jest też zostawć jakiś gryzak czy przytulanki jesli już coś takiego ma.

Posted

Do jutra macie jeszcze czas, Silesja pewnie otwarta do 21 :) biegnijcie po konga jesli chcecie zostawic go samego na 8h, bedzie miał co robic (do konga wrzuca sie jedzonko-w misce nie powinno byc jedzenia jedynie woda)
wydaje mi sie ze jesli juz nic nie narobił to nie narobi :) 8h to duzo, ale tak zostaje duzo psow, moj w takie dni po prostu spi ;) z tym ze to juz stary pies, a wasz młodziak i moze mu sie nudzic :) najlepiej aby codziennie wydluzac mu jedna godzine wiecej samotnosci w mieszkaniu, bo tak to jutro wpadnie w głeboka wode.. jesli masz mozliwosc to wez go do pracy pod warunkiem ze w w wtorek mozesz go zostawic np. na 4h... w srode na 6... a w czwartek juz na 8... jesli nie mozesz ze soba go wziasc, to nie masz duzego wyboru jak pochowac wiekszosc rzeczy w domu :lol:

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
Przejrzyj całą zakładkę 'Wychowanie' tam znajdziesz odpowiedzi na chyba wszystkie pytania.

Czemu biedaka? Kastracja to nie koniec świata, a psu to dynda czy ma jądra czy nie :evil_lol:
władczyni, mu dynda, czy mu cos dynda :evil_lol:

Royal ma fajny skład, ale mnie odstraszają sztuczne konserwanty - BHA i BHT, które mogą być rakotwórcze. Przejrzyj wieeeelki dział o karmach tam są opisane chyba wszystkie karmy występujące na polskim rynku.

powoli, wszystkiego się nauczysz,wyczujesz, co i jak. trafiłes w najlepsze miejsce pod słońcem jesli chodzio psy :-). sam napisałeś -tyle tych działów tutsaj, ze hoho. zorientujesz sie i smigac będziesz jak stary wyjadacz ;-).
ja jestem zwolenniczka gotowania psu, człowiek teżnie je zgodnie z tabelani żyje. ważne, żeby jedzenie było zbilanoswane nie codzoennie, a wjakims rozsądnym okresie. ludzie tez czasem chadzaja do makdonalda i jest ok..
a gotowanie jest o niebo tańsze... ale na razie moż ejeść kjarme, póki nie dojdziesz dodziału zywienie - tam sa nawet przepisy na pse ciastka i torty :-)

Kąpiel - wybierz jakiś delikatny szampon na początek, najlepiej nie pachnący intensywnie.

dr seidl jest tani i ok, najlepiej hypoalergiczny, bo one bezzapachowe w miarę. nie szlaejmy z szamponami za 30zł, bez przesady... a jak bardzo smierdzi,a nie chcesz stresować psiaka, to woda z octem i przejedź szmatką....
Powodzenia na zapsionej drodze życia;)

3 x TAK!!!!

anndzia napisał(a):
Wydaję mi się, chodź nie jestem pewna, że nawet już możesz iść z psiakiem do weta. Ale wet musi być zaufany. Popytaj Dogomaniaków - oni najlepiej powiedzą Ci, jacy sa dobrzy, a jakich unikać.
Narazie z nim nie wychodź na spacery, psiak jest przed szczepieniami (chyba, że juz był szczepiony), moze załapać jakieś niepotrzebne choróbsko od innych psiaków.
Resztę, powinien Ci powiedzieć weterynarz.

mas ztalon na astrację,ale nie musi byc to twój wet codzienny. idx do jakiegos w okolicy, ale najlepiej po zajrzeniu do działu wterynaria i zapoznaniu sie z przestrogami i poleconymi adresami....

no i wypytaj psiarzy na osiedlu, poczta pantoflowa to świenty wynalazek :-)

Ciesz sie psiakiem i zachęcam do założenia własnej galerii w dziale "Foto Blogi" :lol:

koniecznie! uważajcie, bo czeka was nowy nałóg - dogomania :-).
polecam przy okazji wątek metamorfozy (w wyszukiwarce znajdziesz).

Do wyprawki proponuję dokupić adresówkę(umieścisz tam swój numer telefonu, adres, imię psa) na wypadek ucieczki ,
najlepiej grawerowana (w siecowych grawerują za 25 zł), dobrze do telefonu kom i adresu dodać tel stacjonarny, bo komórki gina czasem...
jesli pies szczupły jest i ciągnie - moze lepiej szelki? nie będa go dusic i trudniej sie wyplatać.. choc to też możliwe ;-).
aha, ne puszczajcie go na razie bez smyczy na otwartym terenie...

rękawicę do oczyszczania sierści. Ilość spacerów- musisz traktować go jak szczeniaka i uczyć wszystkiego od nowa.Pewnie posikał trochę , wyłuż to miejsce gazetami i staraj się wyprzedzić moment i przenieść go na gazetę jak zacznie się przymierzać do siusiania w domu, na spacerach nagradzaj. Na fizjologię początkowo 4i 5 razy dziennie. Na zabawę i szaleństwa zależy od Twego czasu ale dla małego jamnika nigdy dosyć.A karmę piszesz, że kupiłeś mini royal Dachshund junior .Od 10 miesiąca Adult również firmy royal mini tylko dla psów od 10 miesiąca życia.

bawcie się z nim dużo - to młody pies, uczy się no i im więcje gpo teraz nauczycie, tym bardziej będzie grzeczny, zadowolony i wy będziecie zadowoleni... i nie będzie niszczył wdomu. pamietaj, ze psy w nowym domu nie sa soba do końca, jak się poczuje pewnie,to może pokazać, na co go stać. nie można go rozpieszczać, ma wiedziec kto tu rządzi i jak wam sie nie podoba cos, co robi, to pokazujcie to. bez taryf ulgowych "bo tyle przeszedł", bo potem nie będzie rozumiał, dlaczego nie można mu robic czegos, co do tej pory mógł....
i tyle rzeczy mi na mysl przychpdzi, że hoho!
wklejcie jakies zdjęcie!

gratulacje!!!

Posted

Psu dynda czy ma jądra:evil_lol: o tak żeby było dokładniej.

Dr Seidl bardzo sympatyczny - długo używałam szamponu dla szczeniaków, bo Su nie miała na niego uczulenia, wszystko było ok.

gotowane jedzenie - sztuka przy młodym psiaku moim zdaniem. :oops:

adresówki grawerowane można kupić taniej np. na allegro moja kosztowała 9,99 plus koszty wysyłki.

Posted

No więc mija 3 dzień z bejlejem :)
Dzisiaj miałem zostawić go na 4 godziny, przyjechać, wyjść na spacer i znów wrócić do pracy jednak ze względu na milion rzeczy do zrobienia i przyjazd nowej pralki i lodówki przyjechałem do domu po około 3 godzinach i wróciłem do pracy (bez spaceru z psem - zaryzykowałem). Po powrocie okazało się, że Bejli nie zrobił ani kupy ani siku w domu, a co do strat to potargał jedne trampki które specjalnie zostawiłem dla niego oraz kartkę z półki, które z własnej winy zostawiłem na półeczce nad posłaniem.

Wydaje mi się, że lepiej nie mogłem trafić :)
Trampki jednak nie zostały dla Bejleja bo zaczął później gryźć inne buty. Ma swoją ulubioną piłkę , która swoim piskiem doprowadza nas do szału. Kupiłem mu gryzaka w kształcie kości, ale się nie spodobał, więc kupię coś innego.

Jest jednak z nim jeden problem :) Bejli caly czas chce się tulić a co gorsze chce wchodzić nam do łóżka. Nie pozwalamy mu więc stoi i piszczy. Serce się kraje, ale nie wpuszczamy. Najgorsze jest to że w dużym pokoju nie ma nic i cały wolny czas spędzamy na łóżku, na które on wejśc nie może. Jutro będzie nowy narożnik, na który bejli będzie miał prawo wstępu i mam nadzieje nie będzie już niedopieszczony (i nie pogryzie narożnika :P ).

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak bawić się z takim pieskiem? Co robić z nim na spacerach poza bieganiem?

PS.
Fotki będą tylko aparat dostane w swoje ręce bo z komórki wstyd wklejać :)

Posted

Ja sobie nie wyobrażam nie mieć psa w łóżku:loveu:.

Na spacerach wszystko - aportowanie zabawek, szukanie Ciebie, ćwiczenie komend które już zna, frisbee, sztuczki np. slalom między nogami.

Nie zostawiaj butów - później możesz stracić swoje ulubione;)
Za to możesz zostawić psu noszony i nie prany po tym noszeniu t-shirt, zapach właściciela uspokaja, coś jak miś przytulanka dla dziecka.

Z gryzaków - w podforum zabawki jest mnóstwo fajności wymienionych.
Mój potwór też najbardziej lubi zabawki które piszczą - muscat ma świetną kolekcję małych i piszczących zwierzątek. Jak wolisz coś subtelniejszego to są pluszowe zwierzaki wydające odgłosy, które nie są przeraźliwie głośne.
A z gryzaków do zjedzenia - uszy (wieprzowe, wołowe, cielęce, królicze), żwaczyki, kości 'wiązane' z supełkami na końcu, skręcane 'patyczki' ze skóry, skóry - wapnowane, wędzone, masa tego jest:) za trochę już będziesz wiedział co psiak uwielbia.:)

Posted

szymonsz, jest tu dział - fajne pomysły na spacery z psem (czy cos w tym stylu).
a teraz i tak sie uczycie -ty, jak uczyć psa, i pies tego, co będziesz go umiał nauczyć. mozna kupic mała broszurke za ok 10 zł o podstawowych komendach i etapach uczenia. od domu, po sytuacje rozpraszające, jak inne psy w okolicy....

podobno własciciele psów dziela się na tych, którzy spią z psami i na tych, którzy sie do tego nie przyznają :eviltong:.
olewajcie psa jak piszczy chcąc wskoczyc do was - to jest próba sił. a co do piszczących zabawek - wybierajcie takie, którcyh pisk nie jest tak wysokiego tonu. ja już nie zwracam uwagi na te dźwieki. albo kupcie też takie bezdźwiękowe, które dacie psu do zabawy sam na sam. te dźwięczące - do zabawy z wami...
tak naprawde pies jest jak człowiek i te wszystkie porady i tak dopasujesz do charakteru bejleja.
przyszło mi jeszcz eto glwy, ze warto byłoby obejrzec watek -psi etogram na podstaiwe zdjęc pokazane jest tam, co mówi psia mowa ciała, to bardzo wazne, bo przeciez nie zawsze merdanie ogonem jest oznaka przyjaźni...
tam tez zajrzyjcie.

normalnie studia magisterskie :evil_lol:.

Posted

sleepingbyday napisał(a):
szymonsz, jest tu dział - fajne pomysły na spacery z psem (czy cos w tym stylu).
a teraz i tak sie uczycie -ty, jak uczyć psa, i pies tego, co będziesz go umiał nauczyć. mozna kupic mała broszurke za ok 10 zł o podstawowych komendach i etapach uczenia. od domu, po sytuacje rozpraszające, jak inne psy w okolicy....

podobno własciciele psów dziela się na tych, którzy spią z psami i na tych, którzy sie do tego nie przyznają :eviltong:.
olewajcie psa jak piszczy chcąc wskoczyc do was - to jest próba sił. a co do piszczących zabawek - wybierajcie takie, którcyh pisk nie jest tak wysokiego tonu. ja już nie zwracam uwagi na te dźwieki. albo kupcie też takie bezdźwiękowe, które dacie psu do zabawy sam na sam. te dźwięczące - do zabawy z wami...
tak naprawde pies jest jak człowiek i te wszystkie porady i tak dopasujesz do charakteru bejleja.
przyszło mi jeszcz eto glwy, ze warto byłoby obejrzec watek -psi etogram na podstaiwe zdjęc pokazane jest tam, co mówi psia mowa ciała, to bardzo wazne, bo przeciez nie zawsze merdanie ogonem jest oznaka przyjaźni...
tam tez zajrzyjcie.

normalnie studia magisterskie :evil_lol:.

Magistrów nigdy za wiele. Jednego mam to i drugie moge miec :P

dzieki za pomoc. Chce poprostu byc dobry dla Bejleja, ale nie che mieć z nim problemów :P