Vectra Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 Masz SM ? masz tam policje ? Zadzwoń , zapytaj , poproś o interwencje że taki , a taki osobnik ... nie pilnuje swoich psów prosisz by zwrócono mu uwagę u mnie to zadziałało .. już o tym tu pisałam ... szczególnie że te psy pod Twoją furtkom , są domne , znasz adres ich zamieszkania ... podpisy , nawet zaraz ... Quote
Dorota_Phoenix Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 Vectra napisał(a):Masz SM ? masz tam policje ? Zadzwoń , zapytaj , poproś o interwencje że taki , a taki osobnik ... nie pilnuje swoich psów prosisz by zwrócono mu uwagę u mnie to zadziałało .. już o tym tu pisałam ... szczególnie że te psy pod Twoją furtkom , są domne , znasz adres ich zamieszkania ... podpisy , nawet zaraz ... mamy i policje i sm..chcesz usłyszeć co mi powiedziano, gdy chciałam zgłosić kradzież psa? że oni owszem zgłoszenie przyjmą, ale nikt nie będzie psa szukać, bo mają ważniejsze sprawy na głowie. gdy w rowie leżał zabity/potrącony pies, po zgłoszeniu tego faktu, minął miesiąc od zabrania psa. gdyby w Polsce był nakaz chipowania/innego oznakowania psów, naprawdę nie zawahałabym się, żeby zadzwonić na policję/sm. dziewczyny, uwierzcie mi, że gdyby te psy konały z głodu, gryzły się pod moim domem, czy cokolwiek, zadzwoniłabym. a tak miałam do wyboru: przetrwać ten krótki czas, chodzić na spacery z obstawą, odnosić psy sąsiadom, albo skazać je na schronisko, gdzie nikt by po nie nie przyjechał. i zeby było jasne: ja nie postuluję ratowania wszystkiego co się rusza. jeżeli udałoby się zmienić ustawę, wywalczyć oznakowanie wszystkich 4 łap, mandaty, kary, itd. to bez wachania przedzwoniłabym na policję/sm Quote
Vectra Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 Dorota_Phoenix napisał(a):mamy i policje i sm..chcesz usłyszeć co mi powiedziano, gdy chciałam zgłosić kradzież psa? że oni owszem zgłoszenie przyjmą, ale nikt nie będzie psa szukać, bo mają ważniejsze sprawy na głowie. gdy w rowie leżał zabity/potrącony pies, po zgłoszeniu tego faktu, minął miesiąc od zabrania psa. gdyby w Polsce był nakaz chipowania/innego oznakowania psów, naprawdę nie zawahałabym się, żeby zadzwonić na policję/sm. dziewczyny, uwierzcie mi, że gdyby te psy konały z głodu, gryzły się pod moim domem, czy cokolwiek, zadzwoniłabym. a tak miałam do wyboru: przetrwać ten krótki czas, chodzić na spacery z obstawą, odnosić psy sąsiadom, albo skazać je na schronisko, gdzie nikt by po nie nie przyjechał. no to skoro jest ok , to ok ;) podałam ci przykład idealnego świata obecnego pozostaje Ci zatem , przeczekanie 2 razy w roku .... bo cóż innego Ci radzić , skoro jest ok obecnie nic więcej nie zrobisz tak dodam , ap ropo miłosierdzia .. znaczy kiedy ono się kończy na dogo , gdy wchodzi temat TTB :evil_lol: jakoś jak jeden mąż - zabić , zabić , wybić wszystkie co do sztuki :evilbat: i mało kto krzyczy , że szkoda Quote
Dorota_Phoenix Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 Vectra napisał(a):no to skoro jest ok , to ok ;) podałam ci przykład idealnego świata obecnego pozostaje Ci zatem , przeczekanie 2 razy w roku .... bo cóż innego Ci radzić , skoro jest ok obecnie nic więcej nie zrobisz tak dodam , ap ropo miłosierdzia .. znaczy kiedy ono się kończy na dogo , gdy wchodzi temat TTB :evil_lol: jakoś jak jeden mąż - zabić , zabić , wybić wszystkie co do sztuki :evilbat: i mało kto krzyczy , że szkoda gdybyśmy mieli idealny świat, to do takich sytuacji by nie dochodziło :diabloti: jam jeszcze młoda..może przyjdzie mi dożyc takich czasów :razz: Quote
Alicja Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 [quote name='Vectra']Jeśli pies jest nierokujący , czytaj chory czy agresywny czy też ma zerowe szanse na adopcje - to również eutanazja - jest zbawieniem i/lub koniecznością .... a co do wpisów o morderstwie - .. widzisz i nie grzmisz :shake: więc odpowiem , skoro człowiek jest winny tej ciąży , człowiek nie dopilnował , to człowiek ma obowiązek - jak pisałam - albo zostawić sobie te pieski i bawić je do końca życia , zapewnić im należyty byt , albo w sposób humanitarny poddać eutanazji , nie skazując tych psów na cierpienia w późniejszym życiu. Ok szczeniaczki są śliczne , puchate , niewinne .. dużo ludzi się lituje , bierze .. bezmyślnie ... potem kuleczka dorasta ... ląduje w lesie , na ulicy , w schronisku .. w worku z kamieniami w rzece , pod ostrzem siekiery , pod kołami samochodu, na metrowym łańcuchu .. no pomysłowość bywa niekiedy bardzo brutalna , wyrafinowana ... tylko pies nie rozumie , dlaczego jego pan nagle zniknął ..... W Polsce mamy za dużo psów , więc powoływanie do życia nowych , nie poddawanie suk aborcji , nie usypianie ślepych miotów - to jest dopiero morderstwo - barbarzyństwo .Świadome skazywanie tych psów na cierpienie ... W ten sposób proszę patrzeć na problem , problem tysięcy psów , a nie przez pryzmat jednego szczeniaka , który ma za duże szanse by dołączyć do tych schroniskowych , bitych , głodnych , zmarzniętych .... Nikt nie jest bezduszny , owszem szkoda tych małych istot - tylko jedno rozsądek i realia w jakich przyszło nam żyć ... Gdybyśmy nie byli zapsieni po uszy w PL , nie tzreba by było na ten temat rozmawiać , gdyby był zakaz rozmnażania psów na lewo i prawo , również , gdyby była obowiązkowa kastracja zwierząt niehodowlanych , również ... Dopóki jednak mamy takie poglądy w społeczeństwie jakie mamy , czyli - każda suczka musi mieć szczeniaczki dla zdrowia , każdy samiec chce być tatusiem , bo na szczeniaczkach się fajnie zarabia , bo rodowód gryzie i jest drogi ... To kto ma tą populacje ciągle rosnącą w sposób niewyobrażalny kontrolować ? Tylko czytając niektóre wpisy .... to my nigdy nie dojdziemy do tego , że schroniska będą prawie puste .. Do tych na NIE NIE To proszę się wybrać do najbliższego schroniska i zobaczyć jak te słodkie kulki cierpią , bez pana , bez ciepłego domu , bez należytego jedzenia .. umierają z zimna ,głodu , chorób wirusowych .... a wystarczyło przeprowadzić aborcję , poddać eutanazji kiedy były ślepe , nie świadome ... TAK i TAK ....a dlaczego dopiero teraz ....bo dopiero Tu dotarłam Quote
Alicja Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 [quote name='Vectra'] tak dodam , ap ropo miłosierdzia .. znaczy kiedy ono się kończy na dogo , gdy wchodzi temat TTB :evil_lol: jakoś jak jeden mąż - zabić , zabić , wybić wszystkie co do sztuki :evilbat: i mało kto krzyczy , że szkoda i tu też TAK ....to całe nasze dogo :roll:..... na TTB zmienia się ludziom orientacja ...tutaj są miłosierni tam zabić TTB bo Morderca to nie pies wypociny bo niektóre wypowiedzi tak właśnie się jawią w tej dyskusji poczytam później :roll: Quote
Juliusz(ka) Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 A ja nadal TTB nie lubię :D. Nie moje rasy:eviltong:. Ale jak zwierz jest pod FAKTYCZNĄ kontrolą, to co mi do tego jakiej jest rasy? NIC. Natomiast bez dwóch zdań - bardziej mnie 'straszy' galopujący w moją stronę pies rasy bojowej, niż - powiedzmy - spaniel. Dziwne to chyba nie jest, prawda? :diabloti: Vectra - ino pod czym te podpisy?:-( Quote
AngelsDream Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 Ja może dziwna jestem, ale znając historię kilku spanieli bałabym się właśnie ich... Za to TTB jak dotąd miałam okazję poznać tylko z dobrej strony, a jeśli ze złej, to pies zwykle mądrzejszy od człowieka. Quote
Juliusz(ka) Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 [quote name='AngelsDream']Ja może dziwna jestem, ale znając historię kilku spanieli bałabym się właśnie ich... Za to TTB jak dotąd miałam okazję poznać tylko z dobrej strony, a jeśli ze złej, to pies zwykle mądrzejszy od człowieka. Angels - ja się w przepychanki o wyższości jednej rasy nad drugą nie dam wciągnąć:diabloti:. Argumentu 'psy-mordercy' też nie podniosę. Ale TTB nie lubię i już. A spaniela wyciągnęłam z kapelusza - ot, przykład niewielkiego psa, rasy NIEbojowej. Z moim futrem, któremu testosteron przesłania w tej chwili 90% świata, NIE chciałabym spotkać się z TTB bez smyczy. NIE wierzę w to, że statystyczny, normalny pies na zaczepki mojego nie odpowie. Spanielem zajęłabym się ja. TTB wolałabym się nie zajmować... Quote
Nirwana Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 "Juliusz(ka)" napisał(a):Natomiast bez dwóch zdań - bardziej mnie 'straszy' galopujący w moją stronę pies rasy bojowej, niż - powiedzmy - spaniel. Dziwne to chyba nie jest, prawda? A co to za różnica czy w Twoja strone galopuje bies rasy bojowej czy np. duzy mieszaniec ?? Duzy mieszaniec Cie nie wystraszy?? skad taka niechęć na tym foo do TTB?? Moje TTB zaatakował dwa razy ten sam pies [samiec] , mieszaniec czegos tam... cos tam moze z ONka miał, w każdym razie duzy pies to był.Za kazdym razem rzucał sie na suki... :roll: i gdyby nie mój samiec, który za kazdym razem stawał w ich obronie, to niewesoło by było... Właścicielka nie panowała nad psem, odwoływała bezskutecznie... A mojego psa zaatakował znów takze spory mieszaniec czegos szorstkowłosego w kolorze pszenicznym... pies skoczył na kark mojego samca,złapał zębami, właściciel sie tym nie przejął i dopiero moja dosyc ostra reakcja polegajaca na walnięciu tego psa przez łeb zwinietą smycza z solidnym karabińczykiem na końcu, spowodowała reakcje tegoz pana i zabranie psa...Teraz mnie zjedzcie, bo niedobra jestem i uderzyłam czyjegoś psa... ale dla mnie najważniejsze jest zdrowie moich psów.I jakos tak dziwnie za kazdym razem moje psy BYLY NA SMYCZY!!! a te co atakowały biegały sobie luzem bo przeciez niegrozne... :roll: To nie rasa jest niebezpieczna, tylko nieodpowiedzialny własciciel i cały ten temat tyczy sie tak własciwie nieodpowiedzialnych ,durnych i bezdusznych właścicieli...I tak sobie mysle,że ta niechęć do TTB bierze sie stąd, że niestety często włascicielami TTB najczęściej bywaja ludzie młodzi, często wrecz zbyt mlodzi kompletnie nie nadający sie na właścicieli jakiegokolwiek psa a co dopiero bojowego... nie wspominając juz o pewnym elemencie społecznym, który wyjatkowo upodobał sobie te rase...Ale nie mozna za to winic RASY !! Sorrki za offa :p Quote
Juliusz(ka) Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 [quote name='Juliusz(ka)'] Ale jak zwierz jest pod FAKTYCZNĄ kontrolą, to co mi do tego jakiej jest rasy? NIC. Twister - specjalnie dla Ciebie, cytuję samą siebie. I nawet rymuję;). Temat TTB wyciągnął w tym wątku kto inny - i tak cud, że dopiero na 58 stronie:evil_lol:. Co ja poradzę, że dla mnie rozmiar ma znaczenie?;) Kundelka siegającego mi do kostek się nie boję, psa rasy bojowej - a jeszcze' 'lepiej' psa w typie takiej rasy - tak. Jak Twój TTB do mnie nie podejdzie/podbiegnie, to - wybacz określenie - wisi mi i powiewa. Quote
Alicja Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 To moze zabiorę głos .... w moim posiadaniu były 3 rasy ...oprócz chmary rodzinnych qndelków ... 1. suka Cocker spaniel 2. pies Boxer 3. pies TTB amstaff ....obecny zresztą otóż jedynym psem atakującym w Naszym domu była spanielica ...moja prywatna siostra byłaby przez nią straciła pierś gdyby nie nasza błyskawiczna reakcja ...suka doskoczyła do siostry i że wyżej nie dała rady wczepiła sie w cycek ... nie puszczając się ... boxer nie tknął nawet atakujących go psów ...TTB przeszło 4 letni też nikogo nie pogryzł nie pożarł ...więc mam swoiste doświadczenie ...zresztą na dogo jest wiele spanieli terrorystów ...wystarczy poznać ich życie z opowieści włascicieli Quote
zerduszko Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 Evelina napisał(a):Twoim zdaniem, ile czasu potrzeba by ta metoda dojść do stanu, kiedy psom w schroniskach bedzie prawie jak w domu? Odnosze wrazenie, ze trzeba trzech ludzkich pokolen + jakas straszna epidemia wsrod psow. :p Psom w schroniskach nigdy nie będzie jak w domu. Dlatego takich placówek być nie powinno, a byle idiota psa nie powinien móc posiadać. Jesli za każdego urodzonego szczeniaka, własciciel suki musiałby zapłacić kilka stówek, to uwierz mi, ze za 5 lat byłoby widac pierwsze efekty. Quote
Juliusz(ka) Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 [quote name='zerduszko']Psom w schroniskach nigdy nie będzie jak w domu. Dlatego takich placówek być nie powinno, a byle idiota psa nie powinien móc posiadać. Jesli za każdego urodzonego szczeniaka, własciciel suki musiałby zapłacić kilka stówek, to uwierz mi, ze za 5 lat byłoby widac pierwsze efekty. Dokładnie :)! Po kieszeni trzepać, to się odechce. Ofiar nie unikniemy...:shake: Alicja - proooszę! Napisałam przecież - ze spanielem to był przykład! Dobrze, niech będzie - nie spaniel, a pudel miniaturowy. Może być? O wielkość mi szło!:eviltong: Quote
AngelsDream Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 Tyle, że wielkość nie ma znaczenia. Naprawdę. Quote
Juliusz(ka) Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 Angels - dla Ciebie nia ma, dla mnie ma. Jeden lubi jabłka, drugi gruszki. Zabronisz im? Ja nie. Dopóki jeden drugiemu nie będzie znielubionych owoców pchał na siłę do gardła, mogą wspólnie walczyć o zakaz drylowania czereśni:diabloti:. Zgoda? To nie temat o TTB. Quote
Alicja Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 [quote name='AngelsDream']Tyle, że wielkość nie ma znaczenia. Naprawdę. Dokładnie WIELKOŚĆ NIE ma znaczenia ...... ani rasa :pale skoro poszedł temat to i ja się dołączyłam ...a że nie jestem małolatą ani żółtodziobem to wmówić bajek sobie nie dam :roll: jeszcze w temacie ... byłam w schronisku w lipcu świadkiem kiedy sunia niedojadająca , chuda urodziła szczeniaki ... zmusiłyśmy wetkę do uspania 3 ...1 został by sunieczka przeszła ten ciężki okres ... karmiłyśmy ją 3 razy dziennie ... a w ilu schronach suczki zostają ze szczeniakami w kojcach zbiorczych nie dojadają ... szczeniaki są chore , rachityczne ... to jest humanitarne :crazyeye:.... naprawdę lepiej by było gdyby te maleństwa na świat nie przychodziły :shake: Quote
Alicja Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 [quote name='Juliusz(ka)'] To nie temat o TTB. o pudelkach też nie :grins: Quote
Juliusz(ka) Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 [quote name='Alicja'] i tu też TAK ....to całe nasze dogo :roll:..... na TTB zmienia się ludziom orientacja ...tutaj są miłosierni tam zabić TTB bo Morderca to nie pies wypociny bo niektóre wypowiedzi tak właśnie się jawią w tej dyskusji poczytam później :roll: Alicja - temat nie 'poszedł', to Ty TTB wyciągnęłaś ;). A może być o ratlerkach?:diabloti: Już dość - naprawdę chodziło mi o rozmiar, może będzie Wam pasować: 'kundelek sięgający najwyżej do kolana'? Quote
Alicja Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 [quote name='Juliusz(ka)']Alicja - temat nie 'poszedł', to Ty TTB wyciągnęłaś ;). A może być o ratlerkach?:diabloti: Już dość - naprawdę chodziło mi o rozmiar, może będzie Wam pasować: 'kundelek sięgający najwyżej do kolana'? akurat najmniej mnie interesuje czy poszło czy nie ...cały czas się tu przewija ... a że wyciągnęłam :roll: mam prawo wyciągnąć z tematu wchodząc tu TO co MNIE interesuje ...a już najmniej mnie czyjeś fobie i uprzedzenia interesują Quote
Juliusz(ka) Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 Alicja - w tym wątku NIE był poruszany temat TTB, dopóki Ty go nie wyciągnęłaś. Jak widać zawsze ktoś musi, bo nie wytrzyma...:shake: Tylko po jaką chole*ę? A mnie NIE interesuje to, że Ty TTB lubisz i co? Pisałam już i powtarzam - to NIE jest temat o TTB. Quote
Alicja Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 [quote name='Juliusz(ka)']Alicja - w tym wątku NIE był poruszany temat TTB, dopóki Ty go nie wyciągnęłaś. Jak widać zawsze ktoś musi, bo nie wytrzyma...:shake: Tylko po jaką chole*ę? A mnie NIE interesuje to, że Ty TTB lubisz i co? Pisałam już i powtarzam - to NIE jest temat o TTB. mogłabyś wyłuszczyć bo nie dojrzałam :roll: Quote
Vectra Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 ekhm , przykład na TTB podałam , w odpowiedzi , że to ja jestem barbarzyńca , bo jestem za usypianiem , aborcją itd ..... bo chcę wszystkie psy na równi traktować ... i tylko tyle ... a o wyższości TTB nad innymi rasami dyskutować TU nie ma sensu , bo się pozagryzamy :evil_lol: :evil_lol: więc luuuuzzzz :p a żeby nie było , za zaostrzeniem przepisów , wprowadzenie ograniczenia dostępu do TTB , zezwoleniach , mega podatkach , odpowiedzialności , usypianie agresywnych osobników , kontrolowany rozród - to ja jestem bardzo ZA właśnie dlatego że kocham tą grupę psów :p ale ogólnie lubię wszystkie psy. jest lista ras uznanych za niebezpieczne , ale może nie wszyscy wiedzą , że tylko pitbull figuruje na tej liście , ta rasa nie jest uznana przez FCI w związku z tym jest u nas postrzegana jako kundel :diabloti: ast , bull czy staffik na liście nie figurują .... więc posiadanie tych psów , niesie za sobą takie samo prawo .... nie trzeba kagańca , można puszczać w miejscu wyludnionym , nie trzeba zezwoleń - ot tak jak spanielek ... :eviltong: czyli kolejny paradoks stworzony przez naszych cudownych ustawodawców i oby jaka kolwiek nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt ... powiedzmy to co sobie tu tworzymy .... nie była napisana w podobny sposób jak ów lista ras uznanych za niebezpieczne ... podziękujmy hodowcom , że sprowadzili do PL kilka ras :evil_lol: bo jak powstał ten gniot , to bodaj 3 rasy z 11 nie występowały w naszym kraju :evilbat: a uzyskanie zezwolenia , to urzędasy robią tak :crazyeye: że co pani chce ? a po co ? :diabloti: Bo wg mnie , powinien być powołany jakiś nowy urząd ds zwierząt domowych ... tylko nie banda gryzipiórków , która umie powiedzieć dwa słowa tj NIE WIEM .. tylko faktycznie ludzie w temacie .... którzy chcą coś osiągnąć , coś więcej niż pobrać wynagrodzenie .... zima idzie , bujam w obłokach :evil_lol: Quote
wiska Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 popieram!!! a tak wg to nie powinno byc zadnych "przeciw" :cool3: Quote
Dorota_Phoenix Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 Vectra napisał(a):powinien być powołany jakiś nowy urząd ds zwierząt domowych ... to kiedy zbieramy podpisy? :diabloti: Quote
Recommended Posts