Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeśli karmisz psa dobra jakosciowa karma to moim zdaniem powinienes darowac sobie karmienie psa witaminami :)

MOj Anuk od 6 lat je tylko sucha karme i zyje:)

Posted

Ja podaję szczeniakom witaminy Beaphar'u Iris Call + wapno + cynk

A młodym psom witaminy Multi Vit Canis + cynk i cos na wzmocnienie stawów i chrząstek w okresie gwałtownego rozwoju (zapomniałam nazwy bo dałam ten płyn znajomej, jutro dopisze nazwę).

A dorosłe psy nie dostaja osobnych witamin, tylko te co mają w karmie.

Sunie w ciaży i po porodzie też dostaja dodatkowo witaminki.

Posted

Siemie lniane (surowe i drobno zmielone) wplywa swietnie na siersc, skore i przewod pokarmowy. Podaje sie je oprocz witamin. Ja daje Reinie lyczeczke dziennie wymieszane z lyzka oliwy z oliwek lub oleju slonecznikowego.

I tak jak mowi Ula - nie trzeba podawac witamin psu karmionemu (dobra!) sucha karma - znajoma tak zrobila i psiak zachorowal na kulawizne.

Posted
I tak jak mowi Ula - nie trzeba podawac witamin psu karmionemu (dobra!) sucha karma - znajoma tak zrobila i psiak zachorowal na kulawizne.

Po dobrej suchej karmie włos sam pięknie lśni, to po co podawać siemie lniane? Jeżeli tak ufacie suchej karmie?

Moim dorosłym psom (jedzą suchą karmę i 3 razy w tygodniu ryby i mięso) nie podaję witamin ( od czasu do czasu tylko cynk), ani nic na sierść, a błyszczy im pięknie.

Posted

Sh_maniak, powiem Ci, ze nie wiem, czy mojej Reinie siersc blyszczy sie po dobrej karmie czy po siemieniu lnianym... ale ja glownie daje siemie na oslone przewodu pokarmowego.

Czytalam artykul, napisany przez pracownikow wydzialu weterynarii jednej z akademii rolniczych (nie pamietam ktorej :roll: ) gdzie pisano, w oparciu o badania przeprowadzone przez kilka osrodkow w Polsce i na swiecie, ze jedyna wada suchej karmy jest to, iz niektore zwierzeta karmione wylacznie sucha karma, mialy po pewnym czasie podrazniony przewod pokarmowy :-? Postanowilam wiec podawac Reinie siemie lniane, aby oslaniac przewod pokarmowy - na pewno jej to nie zaszkodzi a moze uchroni :D

Posted

Zgadzam się z tym.

Ale głównie była mowa o siemieniu lnianym w kontekscie włosa i do tego się odniosłam.

Ale tak szczerze znam osobiście mało psów, które jedza tylko sucha karmę i nic innego, żadnych mięsek, ryb, zupek, wypełniaczy itd

Posted

Moja dostaje czasami miesko oprocz suchej karmy, ale rzadko to zjada :) niejadek z niej a takie jedzonko szybko sie psuje... wczoraj poszla do kosza cala porcja wolowinki :roll:

Z sucha karma nie mam tego problemu, wiec glownie tym jest karmiona.

Posted
wczoraj poszla do kosza cala porcja wolowinki :roll:

A nie lepiej dać bezpańskim kotom, niz wyrzucić.:roll:

Jak u nas czasem coś zostaję daje kotom sąsiadów, bo bezpańskich u nas w okolicy nie ma.

Posted

U nas w okolicy czasami jakies sie krecily, ale odkad zamieszkala tu Reina to chyba wszystkie wyniosly sie w bardziej przyjazne kotom miejsce :wink: w kazdym badz razie jakos ich teraz nie widac :roll: