draka Posted September 23, 2004 Author Posted September 23, 2004 no wiec pieski w papierach beda na literke t a jak w domu bedzie-tez jeszcze nie wiem... Quote
tufi Posted September 25, 2004 Posted September 25, 2004 Gratulacje Jahu!!! Dzis Szelminka powila maluszki! Niech zdrowo rosna!!! Quote
tufi Posted October 24, 2004 Posted October 24, 2004 Wlasnie wrocilam od Tadzika - ja chcialam go zjesc z rozkoszy, a on w zamian chcial na pamiatke moj palec :lol: I reszta rodzenstwa tez 8) Teraz wygladaja jak male niedzwiadki, a jak szczekaja! a co im sie sni! :lol: Quote
Dag Posted October 25, 2004 Posted October 25, 2004 I co wredna babo??? Nie dałaś mu palca? Niedobra Tufi! Odmawia maluszkowi!!! :P Zobaczysz, jak podrośnie, to Cię zje :evilbat: PS- będiesz na niego w domu wołała Tadzik??? :o :o :o Quote
tufi Posted October 25, 2004 Posted October 25, 2004 PS- będiesz na niego w domu wołała Tadzik??? :o :o :o No a co, nie? Juz wczoraj tak na niego wolalam i tlumaczylam, ze mamusia przyjechala :lol: A palec mu dalam, a i owszem :lol: Niczego synkowi nie bede odmawiac 8) Quote
Sajko Posted October 25, 2004 Posted October 25, 2004 Dlaczego ludzkie imię??? Naprawde nie jest miło, jak ktoś woła po ulicy za swoim pieskiem 'Ania do nogi'.... A oprócz tego gratuluję i czekam na jakieś fotki bullika w najlepszym kolorze:) Quote
sortis Posted October 25, 2004 Posted October 25, 2004 Mój piesek ma imię domowe Maks, (Maksymilian Paradyz - Sexmisja), jedna zaś z suczek Ninka. I nigdy, Sajko, nie przyszło mi do głowy, że mogłabym tymi imionami kogoś obrazić. A jako ciekawostkę podam,, że w USA połowa norwich terrierów ma domowe imię Max i Ruth. A w Europie są np. Tina Turner, Bruce Willis, Rudolf Valentino. W Poznaniu mieszkają Lady Mary i Lord Dennis. Tufi, na Dennisa wołają w domu Tadzik! Quote
tufi Posted October 26, 2004 Posted October 26, 2004 Sajko - nie przesadzaj. Moja pierwsza sunia miala na imie Basia - ja jej wymyslilam, gdy mialam 3 lata, zyla ze mna 16 lat i jakos nie bylo sensacji w malym miasteczku. Kolega ma psa Janusza, a co powiesz o tak popularnym dla wszystkich imieniu Kuba? Quote
Sajko Posted October 26, 2004 Posted October 26, 2004 Powtórzę, nie lubię imion ludzkich dla psów, bo pies pozostaje psem. Jest tyle ładnych imion, że nie musi się nazywać Ania, Basia, Kasia bądź jakiekolwiek inne. Tak czy inaczej, czekam na fotki rudzielca 8) Quote
tufi Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Dobra, zaczynam panikowac 8) Tadzik przyjezdza w weekend - wczoraj wybudowalismy mu domek, ma nawet prywatna wykladzine PCV 3m - coby dywan uratowac :wink: Teraz zbliza sie decyzja co do zakupu karmy dla Tadzika - i mam dylemat - co polecicie: - Royal Giant Puppy - Royal Maxi - Bento Kronen Maxi Growth - Purina Pro Plan Large Breed czy jeszcze cos innego - jakas Acane? POMOCY!!! Quote
tom666 Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Dobra, zaczynam panikowac 8) Tadzik przyjezdza w weekend - wczoraj wybudowalismy mu domek, ma nawet prywatna wykladzine PCV 3m - coby dywan uratowac :wink: Teraz zbliza sie decyzja co do zakupu karmy dla Tadzika - i mam dylemat - co polecicie: - Royal Giant Puppy - Royal Maxi - Bento Kronen Maxi Growth - Purina Pro Plan Large Breed czy jeszcze cos innego - jakas Acane? POMOCY!!! eukanubę lub nutrę, napewno nie purinę, bo to trucizna! A dla bulteriera nie karmy dla dużych ras tylko średnich. Quote
tufi Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Eukanuby nigdy psom nie podam, jestem uprzedzona co do tej karmy - a na purinie pro plan sa moje pozostale dwie suczki i maja sie rewelacyjnie - dlaczego mowisz, ze to trucizna? Co do karmy dla olbrzymow - rozmawialismy juz tu kiedys o tym - ze warto na poczatku dawactaka karme, ktora ma wiecej pozytecznych skladnikow na sciegna i stawy, aby uniknac dysplazji itp - cos sie zmienilo? Quote
tom666 Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Eukanuby nigdy psom nie podam, jestem uprzedzona co do tej karmy - a na purinie pro plan sa moje pozostale dwie suczki i maja sie rewelacyjnie - dlaczego mowisz, ze to trucizna?Co do karmy dla olbrzymow - rozmawialismy juz tu kiedys o tym - ze warto na poczatku dawactaka karme, ktora ma wiecej pozytecznych skladnikow na sciegna i stawy, aby uniknac dysplazji itp - cos sie zmienilo? Purina jest to karma szeroko dostępna w supermarketach i nie posiadająca certyfikatów jakie mają karmy z najwyższej półki - a tylko takimi powinno się karmić psa, który ma wygrywać wystawy. Zresztą swego czasu o tej karmie krążyły bardzo nipochlebne historie. Co do Eukanuby to nie ma co się uprzedzać po to najlepsza karma. (i najdroższa) Quote
tufi Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Chyba ta dyskusja purina pro plan kontra eukanuba nie ma sensu - Ty masz takie zdanie o purinie pro plan, jak ja o eukanubie - i sie nie przekonamy nawzajem. I eukanuba wcale taka najdrozsza nie jest. Jedi - czym karmisz swoje male bulle? Quote
tom666 Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Chyba ta dyskusja purina pro plan kontra eukanuba nie ma sensu - Ty masz takie zdanie o purinie pro plan, jak ja o eukanubie - i sie nie przekonamy nawzajem. I eukanuba wcale taka najdrozsza nie jest.Jedi - czym karmisz swoje male bulle? Tych karm nie powinno się nawet porównywać, bo to tak jakby porównywać porche z małym fiatem i debatować godzinami co jest lepsze. nie ma sensu. Quote
Matisse Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Odwołam się do Koreckiego, który pisze, że bule za szczyla karmi się karmami dla szczeniąt ras dużych i tako też rzecze mój wet. Co do Puriny to są dwie, jedna jest ogólno dostępna - Purina Dog Chow, druga jest teoretycznie karmą z górnej półki - Purina Pro Plan. Ale z mojego malutkiego doświadczenia, niespecjalnie dobra. A Eukanuba nie jest taka znów najdroższa :wink: Quote
musia Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Ja mogę powiedzieć o Acanie Junior. OPus (gończy polski) przywędrował do mnie z Pedigree w wyprawce. Wiec skarmiliśmy. Potem jednak natychmiast dostał Acanę. Nie wiem czy to po niej , ale widze poprawę szaty. Jak przyjechał miał na piersi prześwitującą krawatkę (mniej włosa). Nie było to wytarte od obroży. Teraz tego nie ma. Sierść jest gładka, lśniąco czerna, miła w dotyku. Tyle. I kosztuje połowę taniej niż royal R- 4 kg -80 zł Ac-4kg - 40 zł. Quote
tom666 Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Odwołam się do Koreckiego, który pisze, że bule za szczyla karmi się karmami dla szczeniąt ras dużych i tako też rzecze mój wet. Co do Puriny to są dwie, jedna jest ogólno dostępna - Purina Dog Chow, druga jest teoretycznie karmą z górnej półki - Purina Pro Plan. Ale z mojego malutkiego doświadczenia, niespecjalnie dobra. A Eukanuba nie jest taka znów najdroższa :wink: Koreckim bym sie za bardzo nie przejmował, ceny się zmieniają, a karmy dla ras dużych są przeznaczone dla ras szybko rosnących jak np. dog niemicki. Jak ktoś chce to może psa karmić puriną. Ktoś zapytał ja wyraziłem swoje zdanie. A wszystko i tak widać potem na wystawie. Quote
Matisse Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Ja uważam, że do oceny karmy dochodzi również to jak pies na nią reaguje, karmę powinno się wybrać tak, by psu odpowiadała, a nie dla tego, że 99% weterynarzy twierdzi, że jest najlepsza. Wg Koreckiego bull też jest zaliczany do ras szybko rosnących, Atkowi się za młodu przydały składniki karmy dla ras dużych bo cierpiał na kulawiznę młodzieńczą, która objawia się najczęściej u ras szybko rosnących. Quote
tom666 Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 korecki też jawnie namawia do lania swojego bulla po łbie i co z tego? A pozatym to kto wie kim jest ten Korecki. Już żeśmy na ten temat kiedyś dyskutowali na bullowatych. Człowiek wydaje jakiś zeszycik o rasie i już jest wielkim autorytetem, a nikt go nie zna. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli tak nie jest. jeżeli Twój pies miał kondycję medyczną która wymagała np. większej ilosci wapna itd. to O.K. być może karmy dla ras dużych mogły tutaj spełniać swoje zadanie, ale nie zmienia to faktu, że bullterier jest rasą średnią i nie ma przesłanek żeby dawać mu karmy dla ras szybko rosnących. Quote
Matisse Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Hehe. A wiesz, że nigdy wcześniej właściwie nie zastanawiałam się nad tym Koreckim? No i otóż to, mój pies miał taką kondycję, inny będzie miał inną, karma jest dla psa, nie dla właściciela. Mojemu teraz najbardziej służy barf a że karma dla niego, to ja się babram w surowym mięsku. Quote
Złośnica Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Skoro bull to rasa średnia to dlaczego hodowcy stosują karmę dla ras dużych ? Ja też swojemu podawałam karmę dla ras dużych - Bento jako wyprawkę od Piora a potem Nutro Choice i NUTRAM jako, że te karmy jako jedne z niewielu zawierały suszone algi wspomagające pigmentację no i zaliczały się do tych z górnej półki. Niestety PURINA była bardzo źle tolerowna przez Lugera więc jak już to ktoś napisał to sprawa wielce indywidulana - i jakoś szkód u niego z tego powodu nie widzę :roll:...szkód bezpośrednich może nie , ale wyniki badań krwi nie były dobre, zwłaszcza pod wzgl. ilości wapnia :-? więc może coś w tym jest, że niepowinno sie podwać wersji dla ras dużych. Suche dostawał do 4 miesiąca a potem rzuciłam tym cholerstwem w kąt i szczury zeżarły :lol: a Lukra Cukra przestawiłam na BARF Teraz barfujemy a na wystawach jesteśmy wyzywani od drobiowych sterydziarzy :evilbat: :fadein: Z pogadanek z barfiarzami dowiedziałam się, że coraz wiecej hodowców zaczyna już nawet 8 tyg. szczeniaki przestawiać na barfa, ale niestety dziewczyny nie opracowały jeszcze tabelki z proporcjami dla szczylków :-? więc zostaje Ci potrzymać małego z pare miechów na suchej a potem przestawić się na surowiznę :D Quote
tom666 Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Hehe. A wiesz, że nigdy wcześniej właściwie nie zastanawiałam się nad tym Koreckim? No i otóż to, mój pies miał taką kondycję, inny będzie miał inną, karma jest dla psa, nie dla właściciela. Mojemu teraz najbardziej służy barf a że karma dla niego, to ja się babram w surowym mięsku. Są rożne metody karmienia, szkolenia itd. - a biorą się one wszystkie stąd, że ludzie muszą z czegoś żyć więc ciągle coś tam wymyślają. Weźmie się taki jeden z drugim, napisze coś i już rewolucja. Ja tam od małego mojemu do miski suche sypie (i nic innego) i śmiem twierdzić, że w kondycji jest i był doskonałej. Kiedyś jak suche dostępne nie było to moje psy jadły makaron z mięsem, albo kaszę z mięsem plus jakieś żółtko, łyżeczka siemia lninego i też dobrze było. Teraz przez to, że internet, marketing, lepsze warunki handlowe na to czy na tamto, pieniądze które dostają veterynarze od niktórych producentów za promowanie ich marek (tak właśnie jest), panuje informacyjny chaos. Psa można karmic nawet resztkami z talerza i też wyżyje, ale najlepiej dawać mu: eukanubę, royala, nutrę lub hillsa, bo to są karmy, które mają certyfikat AAFCO, który gwarantuje Jakość i to że to co jest napisane na opakowaniu będzie w karmie. A to, że każdy dystrybutor ciśnie się ze swoim towarkiem zachwalając swoje to normalne, tylko my jako właściciele zwierząt nie mamy pewności co tak naprawdę w tych karmach się znajduje. W przypadku karm superpremium, taką gwarancje daje nam AAFCO. A BARF być może jest dobry, nie wiem bo nie mam z tą metodą żadnego doświadczenia. Napewno jest to modne ostatnio. Quote
tom666 Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Skoro bull to rasa średnia to dlaczego hodowcy stosują karmę dla ras dużych ? A jeżeli ja zacznę psu dawać proso, czy to będzie oznaczało, że jest papugą? :o Rasy duże to np. Wilczarz Irlandzki, Dog Niemiecki itd.itd. Jeżeli bulterier jest rasą dużą to czym jest dog niemiecki? Quote
Recommended Posts