Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A jeżeli ja zacznę psu dawać proso, czy to będzie oznaczało, że jest papugą? :o

Ty nie jesteś hodowcą :lol:

I nieuświadamiaj ludzi czym są rasy duże 8) któryś z producentów karm ma wersje dla ras dużych Large i olbrzymich Giant .

Ciągle zwraca się uwagę posiadaczom psów, że hodowca to człowiek, który na pewno wie lepiej co jest dobre dla psów niż przeciętny posiadacz stąd obserwuje się powielanie pewnych zachowań i metod stosowanych przez hodowców. Nie zawsze jest to dobre a hodowca nie jest nieomylny. Ale, że tak się dzieje to fakt.

Ja tam od małego mojemu do miski suche sypie (i nic innego) i śmiem twierdzić, że w kondycji jest i był doskonałej

ciekawe...a jakis czas temu pisałes na bullowatych, że wygląda jak dobrze utuczna świnka i już patrzeć na niego nie możesz :D :P :lol: 8)

• Replies 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Ty nie jesteś hodowcą :lol:

I nieuświadamiaj ludzi czym są rasy duże 8) któryś z producentów karm ma wersje dla ras dużych Large i olbrzymich Giant .

1. Nie jestem hodowcą, ale mógłbym być tzn. kupić sukę pokryć ją i już bym był dla Ciebie nieomylną wyrocznią. A hodowców znam wielu i wiem jak karmią psy. Na wystawach to też widać.

2. Twój pies jest zaliczany do ras dużych, a mój do ras średnich i niech tak będzie.

3. Z grubego psa można bardzo szybko zrobić chudego i odwrotnie. Z psa źle karmionego za młodu ciężko coś dobrego uzyskać i niewiele można z nim ośiągnąć. Dobre odżywianie to prawidłowo rozwiniętny układ kostny i mięśniowy itd. Mam nadzieję, że rozumiesz.

Posted

Lapidło dostaje royal, ale że go rozpuściliśmy to z domieszkami.

Mówiąc szczerze dawałam i czasmi nadal daję dla psów powyżej 25 kg, bo tak na zdrowy rozum waży teraz prawie 21, więc myślę, nie wydaje mi się by to miało mu zaszkodzić, a w tym okresie intensywnego wzrostu wieksza ilość wapnia się może się tylko przydać.

To jest moje prywatne zdanie, zresztą i wet nie miał nic przeciw i wiele osób na dogo się też tak wypowiadało.

Posted
A jeszcze jedno najważniejsze - Tufi zaraz pisz jak się Tadzik sprawuje i wogóle pisz o wszystkim

Jak tylko mnie moja banda nie wykonczy, to postaram sie cos tam czasami skrobnac :wink:

Tadzik przyjedzie do mnie ze swoim bratem i cioteczna siostra - wiec przez jakis czas bede miala prawdziwy mlyn w chacie :D 5 psow, w tym 4 bulle :lol:

Posted

Ze strony Royal Canin:

mini - do 10kg

medium - do 25kg

maxi - do 44kg

giant - do 100kg

Moja sunia wazy 23kg, pies wazy zazwyczaj powyzej 30kg - wiec wg tego rozkladu bull powinien jesc karme dla psow maxi - choc zdarzaja sie bulle, ktore waza ponad 44kg (dobrze kojarze Pontiaca DT?)

Posted

1. Nie jestem hodowcą, ale mógłbym być tzn. kupić sukę pokryć ją i już bym był dla Ciebie nieomylną wyrocznią.

ależ Ty masz wysokie mniemanie o sobie :lol:

po 1 ... nie byłbyś dla mnie Hodowcą

po 2 .. tym bardziej nieomylną wyrocznią - czytaj uważnie !!! Właśnie napisałam, że hodowcy nie są nieomylni :-?

3. Z grubego psa można bardzo szybko zrobić chudego i odwrotnie.

polemizowałabym ze stwierdzeniem, że tak łatwo jest odchudzić utuczonego psa, ale to nie miejsce na tego typu pogadanki.

Z psa źle karmionego za młodu ciężko coś dobrego uzyskać i niewiele można z nim ośiągnąć. Dobre odżywianie to prawidłowo rozwiniętny układ kostny i mięśniowy itd. Mam nadzieję, że rozumiesz.

jasne, że wiem o czym mówisz, ale takie porównanie można robić stawiając obok siebie 2 psy z tego samego miotu i porównywalnej klasie , z czego 1 będzie karmiony renomowaną suchą karmą a 2 ryżem z gotowanym kurczakiem. Wtedy jest prawdopodobieństwo, że pies nr 2 będzie się prezentował gorzej. Ale nie wmówisz mi, że taka sytuacja będzie miała miejsce w przypadku gdy pies nr 1 będzie karmiony Eucanuba a pies nr 2 Royalem, bo obie karmy leżą na tej samej półce jakościowej i cenowej. Dużo zależy także od indywidualnych preferencji żywieniowych psa a także genów.

Myślę, że Tufi dokona odpowiedniej analizy rynku pod tym względem i wybierze coś dla Tadzika :D

Posted

Mnie wet rzekł : bule są na granicy medium i maxi, więc tearetycznie mogą jeść z obu przedziałów, tylko oczywiście w odpowiedniej ilości, co jest trudno na oko ustalić bo bule nie mają górnej granicy prawidłowej wagi okreslonej wzorcem :roll: . Ale ze względu na kości i ochrone stawów to on jak wet radzi karmę dla maxi, czyli piesków od 25kg wagi docelowej.

Roneczka jako szczenię, a potem młoda suka nie wiem co jadła, jako suka mocno dojrzała jadła co do gara w schronisku wpadło, a teraz (w wieku 9 lat) u mnie jadła karme dla medium i się troszku na niej utuczyła - pomimo, ze jadła wg wyliczanek dla docelowej wagi 25 kg. Przybyło jej 2 kg, więc teraz jemy lighta, ale właśnie ze względu na wiek i stawy wet zalecił jej rozmiar maxi.

RAzem biorąc jeśli chodzi o bule i karmę suchą medium czy maxi - to wychodzi, że jest szkoła otwocka i szkoła radomska - czyli ... :roll: I dla szczeniaków i dla seniorów ze względu na stawy może też byc maxi.

Posted

Tufi to niezłe zamieszanie Ci się w chałupie szykuje, dlatego myślę, ze wybaczymy Ci małe przerwy w pisaniu, ale zaznaczam małe, bo ciekawość jest straszna i może zeżreć i dostaniemy :bad-word:

Posted

1. Nie jestem hodowcą, ale mógłbym być tzn. kupić sukę pokryć ją i już bym był dla Ciebie nieomylną wyrocznią.

ależ Ty masz wysokie mniemanie o sobie :lol:

po 1 ... nie byłbyś dla mnie Hodowcą

po 2 .. tym bardziej nieomylną wyrocznią - czytaj uważnie !!! Właśnie napisałam, że hodowcy nie są nieomylni :-?

3. Z grubego psa można bardzo szybko zrobić chudego i odwrotnie.

polemizowałabym ze stwierdzeniem, że tak łatwo jest odchudzić utuczonego psa, ale to nie miejsce na tego typu pogadanki.

Z psa źle karmionego za młodu ciężko coś dobrego uzyskać i niewiele można z nim ośiągnąć. Dobre odżywianie to prawidłowo rozwiniętny układ kostny i mięśniowy itd. Mam nadzieję, że rozumiesz.

jasne, że wiem o czym mówisz, ale takie porównanie można robić stawiając obok siebie 2 psy z tego samego miotu i porównywalnej klasie , z czego 1 będzie karmiony renomowaną suchą karmą a 2 ryżem z gotowanym kurczakiem. Wtedy jest prawdopodobieństwo, że pies nr 2 będzie się prezentował gorzej. Ale nie wmówisz mi, że taka sytuacja będzie miała miejsce w przypadku gdy pies nr 1 będzie karmiony Eucanuba a pies nr 2 Royalem, bo obie karmy leżą na tej samej półce jakościowej i cenowej. Dużo zależy także od indywidualnych preferencji żywieniowych psa a także genów.

Myślę, że Tufi dokona odpowiedniej analizy rynku pod tym względem i wybierze coś dla Tadzika :D

1.Ja nie porównuje eukanuby z Royalem, bo to są jedne z topowych karm.

Ja twierdzę, że nie ma co porównywać topowej eukanuby, z marną puriną.

2. Nie myślę wcale, że karmienie psa ryżem z mięsem jest takie złe.

3. Przy odpowiedniej diecie i ruchu, można bardzo szybko odchudzić zdrowego psa, jak i człowieka.

4. Dlaczego nie byłbym dla ciebie hodowcą? Od ilu miotów zaczyna się wg. Ciebie bycie hodowcą? Kto wg. Ciebie jest lepszym hodowcą K. Turecka czy A. Jędrasiak?

5. Co do tej papugi i prosa, to chciałem Ci tylko pokazać, jak nie logiczne było to co napisałaś, a ty zaraz na mnie się rzuciłaś.

Żeby Ci jeszcze raz zobrazować coś czego za pierwszym razem nie było dla Ciebie zrozumiałe powtórzę (tym razem nie wspominając nic o sobie :D ) Ty napisałaś, że bulteriery są dużą rasą ponieważ hodowcy karmią je karmą dla ras dużych. Wiec idąc dalej twoją logika, jakby hodowcy dawali bulterierom owies to bulteriery byłyby końmi. Otóż nie! Nie ważne co podajesz bulterierom do jedzenia to i tak będą one zawsze psami i to stosunkowo niewielkimi. Nawet jakby Stanley, Lambertowie czy Kilpatrick od jutra zaczeli dawać swoim bullkom proso to nic nie zmieni, to bedą nadal psy. Możesz mi nie wierzyć, ale tak bedzie.

6. Ja też jestem pewien, że Tufi napewno nie zagłodzi swojego pieska, zapytała ludzi co proponują, ja się odezwałem i moja odpowiedź sie nie spodobała. O.K. jak już napisałem powyżej może go karmić puriną, moim zdaniem błąd, ale tak naprawdę to nie moja sprawa. ja karmię psa czym chcę i bynajmniej nie pytam nikogo tutaj o rady.

Posted

Doroslego psa wiem, czym bede karmic - tak jak moje suczki - miesem albo odpowiednia, przetestowana juz karma - a ze szczeniaka mialam ostatnio 2 lata temu, to pytam, bo sie co moment cos zmienia - a tu ludzie czesciej miewaja szczeniaki - czy to nowi uzytkownicy z jednym psem, czy tez hodowcy z kilkoma miotami na koncie - dlatego tez wg mnie oni sa najbardziej zorientowani w temacie i to ich pytalam glownie o zdanie.

I przestan najezdzac na purine pro plan - dla mnie, dla kilku hodowcow i wlascicieli topowych bulli eukanuba to najgorszy syf i tyle. I bynajmniej cena nie stanowi o jakosci. :evilbat:

Posted
Doroslego psa wiem, czym bede karmic - tak jak moje suczki - miesem albo odpowiednia, przetestowana juz karma - a ze szczeniaka mialam ostatnio 2 lata temu, to pytam, bo sie co moment cos zmienia - a tu ludzie czesciej miewaja szczeniaki - czy to nowi uzytkownicy z jednym psem, czy tez hodowcy z kilkoma miotami na koncie - dlatego tez wg mnie oni sa najbardziej zorientowani w temacie i to ich pytalam glownie o zdanie.

I przestan najezdzac na purine pro plan - dla mnie, dla kilku hodowcow i wlascicieli topowych bulli eukanuba to najgorszy syf i tyle. I bynajmniej cena nie stanowi o jakosci. :evilbat:

Skoro znasz tylu hodowców i właścicieli topowych psów to po co zadajesz takie pytania na publicznym forum, zapytaj się ich. A może byś tak moze przybliżyła o jakich to tajemniczych hodowcach i właścicielach topowych psów mówisz? Powoływać się na anonimowe autorytety każdy może. następnym razem jak o coś zapytasz, sprecyzuj dokładnie kto ma, a kto nie ma odpowiadać. I jeszcze lepiej, jakiej odpowiedzi sobie życzysz.

Posted

Czy cos Cie boli? Bo nie rozumiem Twojej zlosci i opryskliwosci - jak zazwyczaj zreszta...

Hodowcy i wlasciciele tu zagladaja - jesli beda mieli ochote, to sie odezwa.

Wlasnie tu zaglada najwiecej osob, ktore maja jakies doswiadczenia w kwestii zywienia szczeniat w przeciagu ostatnich 2 lat - dlatego dla mnie to naturalne, ze tu zadaje pytanie. Byc moze te doswiadczenia, ktorymi sie tu wymienimy, przydadza sie jeszcze komus poza mna.

Ja jedynie prosze o wskazowki co do karm - poza jedna - eukanuba.

Posted

4. Dlaczego nie byłbym dla ciebie hodowcą? Od ilu miotów zaczyna się wg. Ciebie bycie hodowcą? Kto wg. Ciebie jest lepszym hodowcą K. Turecka czy A. Jędrasiak?

a to jest zdecydowanie OFF TOPIC :D i jaki mam system wartościowania hodowców to moja prywatna sprawa, z której nie muszę się Tobie tłumaczyć :fadein:

5. Co do tej papugi i prosa, to chciałem Ci tylko pokazać, jak nie logiczne było to co napisałaś, a ty zaraz na mnie się rzuciłaś.

następny co ma jakieś halo na punkcie swojej osoby :roll: użyłam gdzieś emoikonki złości czy agresji w rozmowie z Tobą ??

Nie ważne co podajesz bulterierom do jedzenia to i tak będą one zawsze psami i to stosunkowo niewielkimi.

jak widać pojęcie wielkości jest bardzo wględne :wink:

Posted
Czy cos Cie boli? Bo nie rozumiem Twojej zlosci i opryskliwosci - jak zazwyczaj zreszta...

Hodowcy i wlasciciele tu zagladaja - jesli beda mieli ochote, to sie odezwa.

Wlasnie tu zaglada najwiecej osob, ktore maja jakies doswiadczenia w kwestii zywienia szczeniat w przeciagu ostatnich 2 lat - dlatego dla mnie to naturalne, ze tu zadaje pytanie. Byc moze te doswiadczenia, ktorymi sie tu wymienimy, przydadza sie jeszcze komus poza mna.

Ja jedynie prosze o wskazowki co do karm - poza jedna - eukanuba.

Moimi emocjami się nie martw. Pisać, że coś jest syfem (jedna z najbardziej znanych i poważanych marek karm) i podpierać się jakimiś tajemniczymi osobami to jest dobre dla gimnazjalisty.

Jak zwykle brakuje Ci merytorycznych argumentów i zaczynasz zasłaniać się zmyślonymi autorytetami zza których próbujesz zadawać ciosy. Co do wymiany doświadczeń to wątpie żeby komuś mogło się na coś przydać karmienie psa karmami z supermarketów i wpajanie ludziom, że jedna z lepszych, jeżeli nie najlepsza z karm jest syfem. Jeżeli mam się czegoś tutaj nauczyć to napisz kto twierdzi że eukanuba to syf, bo jeżeli faktycznie są szanowani hodowcy którzy mają taką opinię to chętnie się o tym dowiem i się nad tym zastanowie. To by była być może jedyna pożyteczna informacja jaką kiedykolwiek na tym forum od Ciebie usłyszałem.

Posted

jaki mam system wartościowania hodowców to moja prywatna sprawa, z której nie muszę się Tobie tłumaczyć :fadein:

A to ciekawe, bo całkiem nie tak dawno w prywatnych mailach do mnie, nie mogłaś zrozumieć, dlaczego nie tworze rankingu hodowlii polskich na swojej stronie. Tzn. mój system wartościowania hodowców byłby dla Ciebie interesujący, ale Twój jest Twoją prywatną sprawą. Może lepiej niech tak faktycznie zostanie :wink:

Posted

jak widać pojęcie wielkości jest bardzo wględne :wink:

Pewnie zaraz znajdzie się ktoś dla kogo miniatura to też duża rasa, a dog niemiecki jest mały. Po dwóch latach na tym forum wcale by mnie to nie zdziwiło :wink:

Posted
A to ciekawe, bo całkiem nie tak dawno w prywatnych mailach do mnie, nie mogłaś zrozumieć, dlaczego nie tworze rankingu hodowlii polskich na swojej stronie.

widzę , że lubujesz się w słowach zaczynających sie od nie :lol: niewielki , niedawno...

czas także jest pojęciem względnym, no ale skoro dla Ciebie jakieś niecałe 2 lata temu to jest niedawno.... to już nic nie powiem.

Tzn. mój system wartościowania hodowców byłby dla Ciebie interesujący, ale Twój jest Twoją prywatną sprawą.

owszem...wtedy jako laika tak, był interesujący, ale niestety wówczas byłeś jak i teraz jesteś nieobiektywny... żeby było w twoim stylu :wink:

Może lepiej niech tak faktycznie zostanie :wink:

AMEN :fadein:

Posted
Tzn. mój system wartościowania hodowców byłby dla Ciebie interesujący, ale Twój jest Twoją prywatną sprawą.

owszem...wtedy jako laika tak, był interesujący, ale niestety wówczas byłeś jak i teraz jesteś nieobiektywny... żeby było w twoim stylu :wink:

Widzę, że kiedyś jako laik i dzisiaj jako znawca dalej nie rozumiesz

że nie da się obiektywnie klasyfikować tak subiektywnej sprawy jaką jest piękno. Niedługo się całkowicie zakałapućkasz :D , wzrost i waga (jak najbardziej mierzalne) są dla ciebie pojęciami względnymi, a takie sprawy jak wygląd, jakość itd (które jak najbardziej są subiektywne) ktoś (czyli w tym wypadku ja) miałby Ci podać w sposób obiektywny.

Posted
Widzę, że kiedyś jako laik i dzisiaj jako znawca dalej nie rozumiesz że nie da się obiektywnie klasyfikować tak subiektywnej sprawy jaką jest piękno.

nigdzie ! ! ! nie napisałam, że jestem znawcą :wink: ale do laików już śmiem się nie zaliczać.

wzrost i waga składają się na ogólny wygląd, którego ocena owszem jest subiektywna, ale ja pytałam o Twoje typy hodowli czyli o subiektywną opinię. I podałeś mi je, ale już nie uzasadniałeś swojego wyboru więc i ja tego robić nie muszę.

Tylko trudno nie zarzucić braku obiektywizmu komuś, kto stawia na jednej szali hod. Timar, Jedi z hod. Gal Bull 0X

Przepraszam...To nie jest brak obiektywzimu, to tylko po prostu bardzo specyficzne pojmowanie piękna, którego oczywiscie każdy ma prawo :fadein:

Posted

Nie chcę się wtrącać, ale wydaje mi się, że chyba nie potrzebnie, aż tak się gorączkujecie.

Szkoda chyba sobie psuć humorów od rana.

Każde z Was ma swoje zdanie, więc może pozostańcie przy nich i już.

Moimi emocjami się nie martw. Pisać, że coś jest syfem (jedna z najbardziej znanych i poważanych marek karm)

A co do eukanuby, to cytuję słowa wet „może to nie jest najlepsza karma, ale najbardziej rozreklamowana wśród weterynarz”, a wiecie jak to jest są podobno z tego jakieś korzyści, jeśli się coś reklamuje bardziej lub mniej.

Posted
Widzę, że kiedyś jako laik i dzisiaj jako znawca dalej nie rozumiesz że nie da się obiektywnie klasyfikować tak subiektywnej sprawy jaką jest piękno.

nigdzie ! ! ! nie napisałam, że jestem znawcą :wink: ale do laików już śmiem się nie zaliczać.

wzrost i waga składają się na ogólny wygląd, którego ocena owszem jest subiektywna, ale ja pytałam o Twoje typy hodowli czyli o subiektywną opinię. I podałeś mi je, ale już nie uzasadniałeś swojego wyboru więc i ja tego robić nie muszę.

Tylko trudno nie zarzucić braku obiektywizmu komuś, kto stawia na jednej szali hod. Timar, Jedi z hod. Gal Bull 0X

Przepraszam...To nie jest brak obiektywzimu, to tylko po prostu bardzo specyficzne pojmowanie piękna, którego oczywiscie każdy ma prawo :fadein:

Z powodu dużej popularności mojej strony internetowej codziennie otrzymuje po kilka maili z prośbą o radę gdzie kupic, za ile, jak i co.

Jako, że mam rodzine, prace i inne obowiązki, nie mam czasu prowadzić rozbudowanej korespondencji z każdym kto właśnie zafascynował się ta rasą. Ktoś pyta gdzie kupić - ja mu odpowiadam spróbuj tu i tam, nie mam czasu na uzasadnianie, ani chęci tłumaczenia o liniach, rodowodach itp. Nie stawiam, ani nigdy nie stawiałem hodowli Gal Bull na równi z hodowlą Timar - wogólę nie zajmuje się rankingiem ani klasyfikacją hodowli. Jest kilka polskich hodowlii z których kupiłbym bulteriera i Gal Bull jest jedną z nich. Jeżeli znajdziesz chociaż jeden ślad mojej krytyki takich hodowli jak : Timar, jedi, buteo, opalplast to napisz, w przeciwnym razie przestań się już ośmieszać.

Posted

Z tą wielkością to jest tak, że Lukier jest duży, jak stoi obok np. mojego pieseczka :lol: Poza tym mały pies nie jest w stanie przewrócić dorosłego człowieka witając się z nim, przestawić połowy mebli biegnąc na kogoś naszczekać, no i przede wszystkim małe psy mieszczą się na stoliku u weta :wink:

Wracając do karm pragnę po cichutku i nieśmiało jeszcze raz przytoczyć moją opinię, że liczy się indywidualność psa. Dla jednego psa Eukanuba będzie O.K. dla innego będzie syfem. (Z jakiegoś powodu Mila nie chciala Eukanuby tknąć) I wydaje mi się, że dyskusja o karmach nigdy nie doprowadzi do zgody, tyle opinii ile karm. Są karmy z certyfikatami, o których wcześniej już Tomek pisał, i myślę, że wybór powinien paść na którąś z nich, o ile takim certyfikatom można wierzyć.

Posted
Z tą wielkością to jest tak, że Lukier jest duży, jak stoi obok np. mojego pieseczka :lol: Poza tym mały pies nie jest w stanie przewrócić dorosłego człowieka witając się z nim, przestawić połowy mebli biegnąc na kogoś naszczekać, no i przede wszystkim małe psy mieszczą się na stoliku u weta :wink:

Wracając do karm pragnę po cichutku i nieśmiało jeszcze raz przytoczyć moją opinię, że liczy się indywidualność psa. Dla jednego psa Eukanuba będzie O.K. dla innego będzie syfem. (Z jakiegoś powodu Mila nie chciala Eukanuby tknąć) I wydaje mi się, że dyskusja o karmach nigdy nie doprowadzi do zgody, tyle opinii ile karm. Są karmy z certyfikatami, o których wcześniej już Tomek pisał, i myślę, że wybór powinien paść na którąś z nich, o ile takim certyfikatom można wierzyć.

Matisse, certyfikatom wydanym przez AAFCO jak najbardziej można ufać.

Producenci karm które mają ten certyfikat dobrowolnie poddają się badaniom, które są przeprowadzane przez uprawnione laboratoria w różnych miejscach. Inspektor pojawia się w jakimś miejscu (niespodziewanie) i wybiera przypadkowy worek karmy, który jest badany pod kątem zgodności podanego składu w stosunku do faktycznych parametrów karmy. To są naprawdę wysokie standardy.

Ja wiem, że eukanuba często nie jest chętnie jedzona przez psy, ale ssaki nie koniecznie lubuja się w rzeczach dla nich dobrych. Ludzie w większości też wolą opychać się rzeczami niezdrowymi (to dla złośnicy), a np. jakieś kiełki nam tak bardzo nie smakują. ja sam nie karmię eukanubą tylko nutrą, ale nie zgodzę się z tym że ktoś twierdzi że eukanuba to syf. Znam bardzo dobrego hodowcę kanadyjskiego, który od 20+ lat psy na eukanubie hoduje i twierdzi, że tylko ta karma i żadna inna.

Posted

Na workach tych karm jest w ogóle zaznaczone, że taki certyfikat posiadają?

A psiaki faktycznie niechętnie jadają wiele rzeczy, Mile na przykład wystarczy karmić jedną kromką suchego chleba zostawioną na balkonie :lol: