Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Coś w tym musi być,moje psy(dokladnie jedna) ma uczulenie na suchą

:-? a i tak mogłaby za nią zabić. Ciotka przywiozła kiedyś nimieckiego Frolica-na prawdę był taki soczysty i te oponki uginały się pod naciskiem, psy ajk go poczuły to skakały nam po głowach :lol: , ale nimiecki rarytas się skończył i musiały wrócić do ryżu i mięska z warzywkami. :cry:

• Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zgadzam sie z Metros ze te wszystkie suche karmy co wymienila sa paskudztwem nafaszerowanym nie wiem jaka iloscia witamin ktore maja podobno pomoc psu...ale te firmy chyba zapomnialy ze zbyt duza ilosc witamin to tez nie zdrowo..a co do frolica to psy go tak lubia bo wlasnie jest ona karma ktora tak do konca nie jest sucha karma (ma tam jakis procent wilgoci czy cos takiego)

Posted

tez uwazam ze te wszystkie polskie karmy to straszny syf.. ja przywoze karme z czech - chicopee, jest to karma kanadyjska [tam sa takie normy na karme dla psow jak u nas na lekarstwa..], psy to bardzo lubia, karma jest stosunkowo tania.

co do chappy [nie wiem czy tak sie to pisze ;p] to nigdy wiecej.. zanim zaczelam zajmowac sie tymi 4 nie moimi psami jadly one wlasnie ta karme, i wygladaly strasznie.. siersc byla jakby przypalona zapalniczka, zero polysku, byla szorstka i paskudna, psy byly apatyczne, mialy problemy z uszami i oczami, oczy byly za;zawione.. zmienilam karme i wszystko wrobilo do normy, teraz sa zdrowe, biegaja, ciesza sie... ;)

Posted

w polsce karmy sa bardzo drogie.. jak sie ma jednego psa to jeszcze go mozna karmic eukanuba albo czyms w tej cenie.. moje dostaja jeszcze dosc duzo miesa, glowy z lososi i cynk. w sezonie daje im jeszcze granulat [taki energetyczny od koni].. te ktore sa w domu i tak sie zawsze na cos jeszcze zalapia..

Posted

ja kupuje moim worek 15kg i wychodzi jakies 130zl, [zalezy jak stoi korona], na 7 psow schodza mi srednia 2 -3 worki na miesiac. do tego daje glowy z lososi [w tesco jako odpady - kolo 50gr/kg] i loj wogoly [tesco - 23gr/kg] wiec wyzywienie psow wycvhodzi mi stosunkowo tanio...

Posted

Jak już tak rozmawiacie na temat różnym karm, to powiedzcie mi, czy wiecie cos na temat Bosha ? Opisywana jest na stronie Lodowego Jeziora.

Mam pewne informacje i napiszę je później, ale chciałabym najpierw coś od Was usłyszeć, dobrze ?

Posted

Ja makaronu moim w ogóle nie daję - za duzo węglowodanów, a dla Huskich nie wskazane.

Kaszy nie dostaje młodszy - bo mu nie służy. Starszy czasami.

Na ogół jedzą mięso mielone (od weterynarza) z ryżem, olejem i czasami: z siemieniem (rozgotowanym wczesniej z ryżem), warzywkami, surowym żółtkiem i zawsze z witaminkami w proszku.

I wpierniczają to, jak trzeba. Jak nie jedzą, to znaczy, że akurat w danej chwili nie chcą wcale. Suchą karmę daję im od święta, albo na wyjazdach - więc jedzą. Ale Chinookowi większe ilości szkodzą, dostaje rozwolnienia.

Posted

Bo to, co napisałam, że daję im czasami, to daję im za rzadko :oops: , jak myślę i stąd to "wspomaganie".

Leniuszek czasem ze mnie... :oops:

Posted

A ja mam sposób na szybkie przyrządzanie jedzonka :lol: Sprawdzone u znajomych wystawców(gł.seterkowiczów, a tam wlos się też liczy i kondycha):

-1kg mięsa

-1kg warzyw(marchew,burak,seler,pietruszka)

-3 jajka razem ze skorupkami

-siemie lniane

-olej(słonecznikowy,kukurydziany lub z wiesiolka)

-majeranek,tymianek(dobrze działają na żoładek)

-czosnek(dezynfekuje przewód pokarmowy)

-suchy razowy chleb jako wypełniacz(ja go nie dodaje)

WSZYSTKO MIELIMY W MASZYNCE DO MIESA I DZIELIMY NA PORCJE(BEZ CHLEBA OTRZYMUJEMY SAM "KONCENTRAT MIESNY") I ZAMRAŻAMY. POTEM WYSTARCZY TYLKO SZYBKO ODMROZIĆ I DODAC WYPELNIACZ. NIE TRZEBA WTEDY CZESTO GOTOWAC.

JA TAK ROBIE PARE RAZY W MIESIACU KIEDY MAM ZAGĘSZCZENIE W OBOWIĄZKACH I WIEM, ŻE NIE WYROBIE SIĘ Z LATANIEM DO MIESNEGO, OBIERANIEM MARCHEWKI I GOTOWANIEM WSZYSTKIEGO :)

Posted
trzeba pamiętać, aby nie dawać psu karmy z mięsem, bo wytrąca jakieś tam mikroelementy i prowadzi do odwapnienia kości itp.

To niedobrze,jeśli to prawdziwe informacje, bo dodaję Szamanowi granulki suchej karmy do mięska z ryżem i warzywami dla podniesienia walorów smakowych.

To nie powinnam tak robić? Nawet jeśli w tej samej porcji jest dodana łyżeczka odżywki witaminizowanej?

Posted

ale to chyba faktycznie jest roznie.. bo ja znam duzo psow ktore mialy cale zycie do zarcia takie mieszanki i mialy sie dobrze [niektore nadal maja sie dobrze].. moze i to costam wytraca, nie wiem.. ale przeciez huskie to twardziele.. ;pp

Posted

No troche sie namnozylo ostatnimi czasy w Katowicach huskich...jak na razie z tego co wiem mam jako jedyny alaskana husky :) w okolicy

Tajraga i ty mi mowisz ze mnie sluchasz :) te 3 psy nadal tam sa :)

Posted

Nie wytrzymam.... muszę się pochwalić. Yukuś kończy dzisiaj 2 miesiące no i prawdopodobnie urodził sie w ten sam dzień co Tajra 25 04 (chyba że coś pokręciłam) Za rok Aga robimy impre z okazji dziesiątej i pierwszej rocznicy przyjścia na świat naszych piesków :new-bday: