DEVIL-1 Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Dzień dobry wszystkim.Jestem pierwszy raz na forum i chciałbym się spytać o charakter tej rasy dlatego, że nie wiem co wybrać tzn. jestem w rozterce,jestem zainteresowany 3-ma rasami:shih,pomeranian i chihuahua(nie wiem czy dobrze napisałem).Chodzi oczywiście o pieska z rodowodem, no może na wystawy.Dlatego proszę o porady wytrawnych wystawców i znawców tej rasy;) .
SuperGosia Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 DEVIL-1 napisał(a):Dzień dobry wszystkim.Jestem pierwszy raz na forum i chciałbym się spytać o charakter tej rasy dlatego, że nie wiem co wybrać tzn. jestem w rozterce,jestem zainteresowany 3-ma rasami:shih,pomeranian i chihuahua(nie wiem czy dobrze napisałem).Chodzi oczywiście o pieska z rodowodem, no może na wystawy.Dlatego proszę o porady wytrawnych wystawców i znawców tej rasy;) . Wytrawnym wystawcom nie jestem (chyba, że jamników ;)), ale mam Shih i coś napiszę :) Najmniej wymagajcy w pielęgnacji z ww. ras jest chi. Przy wystawowym Shih Tzu trzeba się trochę narobić - i to chyba największy "kłopot" z psiakiem tej rasy. Charakter: wesoły i odważny piesek, idealny dla rodzin z dziećmi (świetnie się z nimi dogaduje), uroczy urwis, spryciarz i błazen. Napisałabym, że dobrze dogaduje się z innymi zwierzakami, ale uczciwiej będzie - raczej dobrze. Nigdy nie będzie posłuszny w 100%, wykazuję dużą dozę niezależności. W domu niekłopotliwy, błyskawicznie (jak na rasę ozdobną)uczy się czystości, śpi jeśli się z nim nie bawimy. Można go spokojnie zostawić i iść do pracy, psiak zajmie się sobą. Oczywiscie jako szczeniaczek może coś w domu zniszczyć, ale z racji rozmiaru pyszczka jego ew. niszczycielskie możliwości są ograniczone.
DEVIL-1 Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Dzięks SuperGosia.Akurat tak się zdarzyło że cała nasza rodzina to alergicy.Która z tych ras jest dla nas najlepsza.
DEVIL-1 Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Jeżeli jeszcze ktoś ma jakieś ciekawe informacje to bardzo prosze o oświecenie mojej osoby.Za wszystkie odpowiedzi dziękuje.Teraz was opuszczam,ale zostawiam włączony komp,to poczytam jak przyjde.Na razie papa;)
lonka Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 DEVIL-1 napisał(a):Dzięks SuperGosia.Akurat tak się zdarzyło że cała nasza rodzina to alergicy.Która z tych ras jest dla nas najlepsza.Witaj na forum!;)Bardzo często piszą że shih-tzu jest idealnym psem dla alergików ale to nie prawda:angryy:Shih-tzu ma podszerstek wiec może tak być że ktoś bedzie uczulony na te pieski.Trzeba przyjsc do kogos kto ma shih-tzu i sprobowac pobyć razem z nimi i zobaczysz czy ktos jest uczulony na nie;)
DEVIL-1 Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Dzięki lonka za porade,niestety nie znam nikogo kto ma shih.A moje dzieci szaleją oglądając zdjęcia z psiakami(oczywiście z tymi małymi).Żona też się napaliła chociaż woli yorki.A mi się one wogule nie podobają dla mnie to takie małe owłosione szczury,więc teraz jest mała wojna w domu jaki to ma być pies.;)
lonka Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Shih-tzu jest badzo piekna rasa i mja jak dla mnie super charaktery ale i wymagaja duzo pielegnacji chociaz mozna ich obciac jezeli ię nie jezdzi na wystawy.Jorki to tez piękna rasa.Niestety musisz dokladnie wiedziec czy ktoś z twojej rodziny nie bedzie uczulony bo wiadomo ze pieski się ma na lata a shih-tzaki bardzo szybko sie przewiazuja do swoich wlascicieli.to sa bardzo kochliwe psiaki:lol:niewiem gdzie mieszkasz bo wtedy może ktos by sie znalazl blisko ciebie kto ma shih-tzu i wtedy mozna bylo by sprawdzic czy ktos z twojej rodziny nie jest uczulony.Mojej kolezanki corka uwielbia tez pieski a szczególnie shih-tzaki.moze u nas prezbywać tylko do 2 godzin bo pozniej niestety bierze leki:angryy:I też bardzo by chciala miec wlasnie shih-tzu.
DEVIL-1 Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Sory napisałem chyba dwa razy to samo!Co nie zmienia faktu że tak jest.;)
DEVIL-1 Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Pisze bo moja żona jak kobieta zmienną jest raz chce raz nie,raz mówi że tak za chwile że może nie.A mieszkam na śląsku w mieście Gliwice.Jeżeli znasz jakąś hodowle z tego miasta lub okolic to byłbym wdzięczny za pomoc.i jeszcze jedno pytanko jaki lepszy piesek tzn. pies czy suka,i czy z metryką czy bez.Oczywiście nie wykluczam zabawy w wystawy.;)
lonka Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Odpowiedz napisalam na priva;) co do metryki to oczewiscie ze z metryką czy chcesz wystawiac czy nie.suczka czy piesek to poczytaj wczesniejsze posty akurat nie tak dawnoo bylo to pytanie:razz:
DEVIL-1 Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Mam jeszcze jedno pytanko.Czy związek kynologiczny (nawet niewiem czy taki u mnie jest)pomoże mi w poszukiwaniach i czy mają jakąś baze na temat hodowli,ewentualnie czy dowiem się czy jakaś hodowla ma szczeniaki,i czy mają coś o osiągnięciach ich piesków. ;)
DEVIL-1 Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Dzięki lonka za message to priv.Mam prośbe rzuć mi na priva adres tej hodowli co była o niej mowa.Z góry dziękuje.;)
SuperGosia Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 [quote name='DEVIL-1']Mam jeszcze jedno pytanko.Czy związek kynologiczny (nawet niewiem czy taki u mnie jest)pomoże mi w poszukiwaniach i czy mają jakąś baze na temat hodowli,ewentualnie czy dowiem się czy jakaś hodowla ma szczeniaki,i czy mają coś o osiągnięciach ich piesków. ;) Wejdź na www.zkwp.pl zakładka "oddziały" i tam znajdź "swój" oddział. Powinni mieć na stronie bazę hodowli, ale możesz się jeszcze przejść i dodatkowo zapytać - oddziały często z opóźnieniem robią aktualizacje ;)
DEVIL-1 Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Oczywiście zapomniałem dodać że jeżeli ktoś zna jakieś dobre hodowle to też prosze na priva.Pisze "dobre" bo jak śmiem sądzić każdy powie że jego hodowla jest dobra,ale myśle że z wszystkich wypowiedzi coś dla mnie wyniknie.I jeszcze jakie cechy charakterystyczne powinien mieć szczeniak i naco się patrzeć przy ewentualnyn kupnie takiego pieska?;)
SuperGosia Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Takie jak szczenię każdej innej rasy; piesek powinien być ruchliwy, wesoły nie bać się obcych, mieć czyste uszka i oczki, nie wzdęty brzuszek. Piesek-chłopak musi mieć 2 jądra w mosznie. Kupować od 7/8 tyg. życia. Ja polecam kupno powyżej 11 tyg. życia - po wszystkich szczepieniach i kwarantannie poszczepiennej - ale to kwestia indywidualnego wyboru. Sprawdzić w książeczce zdrowia szczepienia i odrobaczania. Spisać umowę kupna-sprzedaży (wzór m.in. na stronie oddziału Legionowo), zabrać metryczkę, na podstawie której wyrobi się później rodowód. A to mój pies w wieku 3 miesięcy:
pentu Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Decyzja o kupnie psa musi bc podjeta po dlugim namysle.Wybral Pan akurat 3 rasy ktore moga uczulac ale tez nie musza i 3 rozne charaktery 2 szczekliwe jeden arystokratyczny.Prosze poczytac cos o tych rasach w internecie bo sa to 3 trudne rasy aczkolwiek piekne.
DEVIL-1 Posted June 9, 2006 Posted June 9, 2006 Ok. dzięks wszystkim którzy mi pomogli,jak co to jeszcze się pojawie.Jestem zagorzałym fanem futbolu,zabieram rodzinke i lece.Sprawa rasy w mojej rodzinie jeszcze całkiem nie rozwiązana ale moje dzieci nie dadzą żonie żyć.I chyba się złamie(zresztą już się łamie).Dobra" NASI GÓRĄ ".Nara i jeszcze raz wszystkim dziękuje.:Poland:
lonka Posted June 11, 2006 Posted June 11, 2006 Karolajn gratuluje wystawy!!!:loveu: Wracamy z Raciborza Nefretete-Najpiekniejsze Szczenie Wystawy:loveu: Codik -CWC:loveu: Magnaś-# lokata Na best in schou:loveu: Madam Baterflaj-Zw.Mł i NSwR:loveu: Dziekuje ci Asiu za piekne pokazanie mojego skrbu:loveu: Super razem wygladacie :loveu: :loveu: :loveu:
karolayna Posted June 12, 2006 Posted June 12, 2006 no to zaszaleliście :loveu::loveu: gratuluje i zycze Wam aby wszystkie wystawy były tak udane :) do zobaczenia w Warszawie :evil_lol: (jednak sie zgłaszamy)
pumilo Posted June 12, 2006 Posted June 12, 2006 Lublin Pokazała się prawie cała gromadka z naszego miotu S. SGT PEPPER Pumilo - NPwR i CWC SIMPLY THE BEST Pumilo - CWC SELENA Pumilo - NSwR i CWC SOLARISAVIS GIRL Pumilo - Zw Mł, skończyła Mł.Ch- gratulujemy :multi: Otrzymała też 3BIS Junior. Był też COCOA DREAMek Pumilo, drugi w młodzieży z oc. doskonałą. a rasę wygrał DILEMMA DREAM RUNNER, piesek z klasy młodzieży- śliiiczny! :multi: Oprócz tego dostał BOG i resBIS! a popołudniu kompletne wyniki i troszkę zdjęć...;)
lonka Posted June 12, 2006 Posted June 12, 2006 Pumilka gratulacji!!!!!!!!!!!!!!!!:loveu: Nie zauważylam i Nie wyskoczyla mi lokata :oops: Magnaś Bis 9 grupy i 3 lokata Best in schou;) A moja corka została Prezenterem Dnia:loveu:
flashka-g Posted June 12, 2006 Posted June 12, 2006 NEFRETETE kolejny ogromny sukces kolejny BIS PUPPY, juz 3 raz na pudle, kolejny raz oczarowała sędziow swoja wybitną urodą i wdziękiem:cool3: :loveu: Magnatek BOB, Madame Butterfly NJRW i Necia NSZWR http://img352.imageshack.us/img352/9391/obraz0244jd.jpg Necia Bis puppy http://img207.imageshack.us/my.php?image=obraz0411is.jpg Magnat 3 BIS http://img54.imageshack.us/img54/867/obraz0638zm.jpg
karolayna Posted June 13, 2006 Posted June 13, 2006 no to kilka fotek Oleczka :) czas na odpoczynek :evil_lol:
agusia_shihtzu Posted June 13, 2006 Posted June 13, 2006 Jeju, śliczny jest ten Twój Oluś! Kocham go normalnie ;) A właśnie, jak tam kotki? =)
Recommended Posts