Jump to content
Dogomania

SHIH - TZU (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry wszystkim.Jestem pierwszy raz na forum i chciałbym się spytać o charakter tej rasy dlatego, że nie wiem co wybrać tzn. jestem w rozterce,jestem zainteresowany 3-ma rasami:shih,pomeranian i chihuahua(nie wiem czy dobrze napisałem).Chodzi oczywiście o pieska z rodowodem, no może na wystawy.Dlatego proszę o porady wytrawnych wystawców i znawców tej rasy;) .

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

DEVIL-1 napisał(a):
Dzień dobry wszystkim.Jestem pierwszy raz na forum i chciałbym się spytać o charakter tej rasy dlatego, że nie wiem co wybrać tzn. jestem w rozterce,jestem zainteresowany 3-ma rasami:shih,pomeranian i chihuahua(nie wiem czy dobrze napisałem).Chodzi oczywiście o pieska z rodowodem, no może na wystawy.Dlatego proszę o porady wytrawnych wystawców i znawców tej rasy;) .

Wytrawnym wystawcom nie jestem (chyba, że jamników ;)), ale mam Shih i coś napiszę :)

Najmniej wymagajcy w pielęgnacji z ww. ras jest chi. Przy wystawowym Shih Tzu trzeba się trochę narobić - i to chyba największy "kłopot" z psiakiem tej rasy.

Charakter: wesoły i odważny piesek, idealny dla rodzin z dziećmi (świetnie się z nimi dogaduje), uroczy urwis, spryciarz i błazen. Napisałabym, że dobrze dogaduje się z innymi zwierzakami, ale uczciwiej będzie - raczej dobrze. Nigdy nie będzie posłuszny w 100%, wykazuję dużą dozę niezależności. W domu niekłopotliwy, błyskawicznie (jak na rasę ozdobną)uczy się czystości, śpi jeśli się z nim nie bawimy. Można go spokojnie zostawić i iść do pracy, psiak zajmie się sobą. Oczywiscie jako szczeniaczek może coś w domu zniszczyć, ale z racji rozmiaru pyszczka jego ew. niszczycielskie możliwości są ograniczone.

Posted

Jeżeli jeszcze ktoś ma jakieś ciekawe informacje to bardzo prosze o oświecenie mojej osoby.Za wszystkie odpowiedzi dziękuje.Teraz was opuszczam,ale zostawiam włączony komp,to poczytam jak przyjde.Na razie papa;)

Posted

DEVIL-1 napisał(a):
Dzięks SuperGosia.Akurat tak się zdarzyło że cała nasza rodzina to alergicy.Która z tych ras jest dla nas najlepsza.
Witaj na forum!;)Bardzo często piszą że shih-tzu jest idealnym psem dla alergików ale to nie prawda:angryy:Shih-tzu ma podszerstek wiec może tak być że ktoś bedzie uczulony na te pieski.Trzeba przyjsc do kogos kto ma shih-tzu i sprobowac pobyć razem z nimi i zobaczysz czy ktos jest uczulony na nie;)

Posted

Dzięki lonka za porade,niestety nie znam nikogo kto ma shih.A moje dzieci szaleją oglądając zdjęcia z psiakami(oczywiście z tymi małymi).Żona też się napaliła chociaż woli yorki.A mi się one wogule nie podobają dla mnie to takie małe owłosione szczury,więc teraz jest mała wojna w domu jaki to ma być pies.;)

Posted

Shih-tzu jest badzo piekna rasa i mja jak dla mnie super charaktery ale i wymagaja duzo pielegnacji chociaz mozna ich obciac jezeli ię nie jezdzi na wystawy.Jorki to tez piękna rasa.Niestety musisz dokladnie wiedziec czy ktoś z twojej rodziny nie bedzie uczulony bo wiadomo ze pieski się ma na lata a shih-tzaki bardzo szybko sie przewiazuja do swoich wlascicieli.to sa bardzo kochliwe psiaki:lol:niewiem gdzie mieszkasz bo wtedy może ktos by sie znalazl blisko ciebie kto ma shih-tzu i wtedy mozna bylo by sprawdzic czy ktos z twojej rodziny nie jest uczulony.Mojej kolezanki corka uwielbia tez pieski a szczególnie shih-tzaki.moze u nas prezbywać tylko do 2 godzin bo pozniej niestety bierze leki:angryy:I też bardzo by chciala miec wlasnie shih-tzu.

Posted

Pisze bo moja żona jak kobieta zmienną jest raz chce raz nie,raz mówi że tak za chwile że może nie.A mieszkam na śląsku w mieście Gliwice.Jeżeli znasz jakąś hodowle z tego miasta lub okolic to byłbym wdzięczny za pomoc.i jeszcze jedno pytanko jaki lepszy piesek tzn. pies czy suka,i czy z metryką czy bez.Oczywiście nie wykluczam zabawy w wystawy.;)

Posted

Odpowiedz napisalam na priva;) co do metryki to oczewiscie ze z metryką czy chcesz wystawiac czy nie.suczka czy piesek to poczytaj wczesniejsze posty akurat nie tak dawnoo bylo to pytanie:razz:

Posted

Mam jeszcze jedno pytanko.Czy związek kynologiczny (nawet niewiem czy taki u mnie jest)pomoże mi w poszukiwaniach i czy mają jakąś baze na temat hodowli,ewentualnie czy dowiem się czy jakaś hodowla ma szczeniaki,i czy mają coś o osiągnięciach ich piesków. ;)

Posted

[quote name='DEVIL-1']Mam jeszcze jedno pytanko.Czy związek kynologiczny (nawet niewiem czy taki u mnie jest)pomoże mi w poszukiwaniach i czy mają jakąś baze na temat hodowli,ewentualnie czy dowiem się czy jakaś hodowla ma szczeniaki,i czy mają coś o osiągnięciach ich piesków. ;)

Wejdź na www.zkwp.pl zakładka "oddziały" i tam znajdź "swój" oddział. Powinni mieć na stronie bazę hodowli, ale możesz się jeszcze przejść i dodatkowo zapytać - oddziały często z opóźnieniem robią aktualizacje ;)

Posted

Oczywiście zapomniałem dodać że jeżeli ktoś zna jakieś dobre hodowle to też prosze na priva.Pisze "dobre" bo jak śmiem sądzić każdy powie że jego hodowla jest dobra,ale myśle że z wszystkich wypowiedzi coś dla mnie wyniknie.I jeszcze jakie cechy charakterystyczne powinien mieć szczeniak i naco się patrzeć przy ewentualnyn kupnie takiego pieska?;)

Posted

Takie jak szczenię każdej innej rasy; piesek powinien być ruchliwy, wesoły nie bać się obcych, mieć czyste uszka i oczki, nie wzdęty brzuszek. Piesek-chłopak musi mieć 2 jądra w mosznie.
Kupować od 7/8 tyg. życia. Ja polecam kupno powyżej 11 tyg. życia - po wszystkich szczepieniach i kwarantannie poszczepiennej - ale to kwestia indywidualnego wyboru.
Sprawdzić w książeczce zdrowia szczepienia i odrobaczania. Spisać umowę kupna-sprzedaży (wzór m.in. na stronie oddziału Legionowo), zabrać metryczkę, na podstawie której wyrobi się później rodowód.

A to mój pies w wieku 3 miesięcy:

Posted

Decyzja o kupnie psa musi bc podjeta po dlugim namysle.Wybral Pan akurat 3 rasy ktore moga uczulac ale tez nie musza i 3 rozne charaktery 2 szczekliwe jeden arystokratyczny.Prosze poczytac cos o tych rasach w internecie bo sa to 3 trudne rasy aczkolwiek piekne.

Posted

Ok. dzięks wszystkim którzy mi pomogli,jak co to jeszcze się pojawie.Jestem zagorzałym fanem futbolu,zabieram rodzinke i lece.Sprawa rasy w mojej rodzinie jeszcze całkiem nie rozwiązana ale moje dzieci nie dadzą żonie żyć.I chyba się złamie(zresztą już się łamie).Dobra" NASI GÓRĄ ".Nara i jeszcze raz wszystkim dziękuje.:Poland:

Posted

Karolajn gratuluje wystawy!!!:loveu:
Wracamy z Raciborza Nefretete-Najpiekniejsze Szczenie Wystawy:loveu:
Codik -CWC:loveu:
Magnaś-# lokata Na best in schou:loveu:
Madam Baterflaj-Zw.Mł i NSwR:loveu:
Dziekuje ci Asiu za piekne pokazanie mojego skrbu:loveu: Super razem wygladacie :loveu: :loveu: :loveu:

Posted

no to zaszaleliście :loveu::loveu: gratuluje i zycze Wam aby wszystkie wystawy były tak udane :) do zobaczenia w Warszawie :evil_lol: (jednak sie zgłaszamy)

Posted

Lublin
Pokazała się prawie cała gromadka z naszego miotu S.
SGT PEPPER Pumilo - NPwR i CWC
SIMPLY THE BEST Pumilo - CWC
SELENA Pumilo - NSwR i CWC
SOLARISAVIS GIRL Pumilo - Zw Mł, skończyła Mł.Ch- gratulujemy :multi: Otrzymała też 3BIS Junior.
Był też COCOA DREAMek Pumilo, drugi w młodzieży z oc. doskonałą.

a rasę wygrał DILEMMA DREAM RUNNER, piesek z klasy młodzieży- śliiiczny! :multi: Oprócz tego dostał BOG i resBIS!

a popołudniu kompletne wyniki i troszkę zdjęć...;)

Posted

Pumilka gratulacji!!!!!!!!!!!!!!!!:loveu:
Nie zauważylam i Nie wyskoczyla mi lokata :oops: Magnaś Bis 9 grupy i 3 lokata Best in schou;) A moja corka została Prezenterem Dnia:loveu:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...