Jump to content
Dogomania

SHIH - TZU (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

Posted

Logrus Newfs na tym forum mozna podyskutowac ale twoja wypowiedz W Polsce jeszcze "raczkuje" pielegnacja siersci u ras ozdobnych jest obrazajaca dla hodowcow.Piszesz że dawno ciebie nie bylo na ringu shih-tzu ale obecnie wiele sie zmienilo.Na ringach mozna zobaczyc piekne psy wypielegnowane,doskonale przygotowane.To ze podoba sie tobie wloska hodowla to Ok(kazdy moze wypowiedziec sie na ten temat).Co do kosmetykow All Systems to nie kazdemu pieskowi odpowiadaja(chodzi mi że to indywidualnu dobor i chodzi o gatunek szaty).Chyba wiesz o czym pisze.A wracajac o to spryskiwanie to bardzo prosze zacytuj post o ktory chodzilo.Zgodze sie że rasa shih-tzu wymaga staranej pracy.Nie ulega to watpliwosci.Przykro mi że twoj piesek trafil w takie ręce(ale czasami tego akurat nie przewidzisz)Z pozdrowieniami mloda osoba Lonka

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Zapomnialam że wcale nie pisze o swoich pieskach.Magnas nie jest moim pieskiem ale osobiscie (i to nie raz)miłam przyjemnosc ogladac go na ringach nie tylko w polsce ale i za granica.Wiem ile pracy i czasu poswiecaja wlasciciele Magnasia i jaka wiedze posiadaja i znam ich psy nie tylko z fotek.A oprocz magnata to wymieniono kilka hodowli ktore sie znaja na pielegnacji shih-tzu.

Posted

LOGRUS Newfs, jak byś czytała uważnie to od razu zrobiłam sprostowanie.Nie możesz się tłumaczyć tym że kiedyś psy wyglądały u nas nie tak jak powinny - ponieważ spora większość psów na wystawie klubowej wyglądała lepiej niż twoja sunia. Rozumiem, że przez drogę pies może stracić na urodzie, może być zmęczony. Ale jeśli piszesz jako ekspert od pielęgnacji usprawiedliwiając się czymś takim to jest to co najmniej zastanawiające. Wszystkie psy musiały jakoś dojechać a ekspert poradziłby sobie z tym dość szybko. Postaram się znaleźć fotkę z klubówki - to wkleję.

Posted

Logrus, nam wszystkim pewnie miała szczęka opaść do podłogi po twoich opowieściach, ale cóż chyba nikt tego nie zrozumiał. Może do tego kiedyś dorosnę.
Mnie absolutnie o nic nie chodzi w związku z twoimi psami. Sunia na wystawie się nie pokazywała a piesek, o którym myślę miał Pana nie Panią. Na wystawie był zawsze bardzo ładnie pokazywany z zadbanym włosem. Właściciel nie ukrywał jednak, że nie jest zadowolony z gatunku włosa. Piesek sam w sobie był niesłychanie sympatyczny i radosny. W każdym razie przynajmniej dla mnie, shih tzu jak shih tzu. Czy wszystkich zachwycił, bo był z danej hodowli, nie wiem. I tylko i wyłącznie o to mi chodziło, że przydomek o niczym nie świadczy i wydaje mi się, że to co ten piesek w Polsce osiągnął było dużą zasługą doświadczonego właściciela, także każda z nas ma chyba innego psa na myśli.

Posted

Logrus znajac p.Bogisie osobiscie jak piszesz tym bardziej jestem zdziwiona tym ze piszesz o raczkowaniu:crazyeye: Wracajac tu jeszcze do przypadku twojego pieska to napisze że nie tylko w Polsce trzymaja psy w klatkach a w niektorych zagranicznych hodowlach tez(tylko że sa pielegnowane).Ale chyba nie tylko o pielegnacje chodzi ale o milosc do pieskow wlasciciela tez.Bo mysle ze milosc to jest najwazniejsza rzecz.Nu i co z tego że pieski wypielegnowane a gdzie traktowanie psa jako istote zywa.Więc nie tylko w Polsce tak sie dzieje.A tak naprawde o raczkowaniu moga sie wypowiadac hodowce ktore osiagneli ogromne sukcesy wystawowe w kraju i za granica.nikt na tym forum nie chcial ciebie obrazic tylko argumentowal swoja wypowiedz a to chyba kazdy moze.

Posted

Do zalogowania się sprowokował mnie obrażliwy dla polskich hodowców post Logrus.
Za mną stoi 15 lat wystawiania i hodowania shih tzu i jeśli ktoś jest chętny i konsekwentny to nawet nie używając super profesjonalnych kosmetyków przygotuje psa na poziomie tzw.rzemieślniczym i niczyjego oka(z sędziowskim włączne) nie znieważy.
Jako "dinozaur"wystawowo-hodowlany poczułam się osobiście obrażona jako hodowca i wystawca.
Może coś takiego możnaby napisać naście lat temu gdy wszyscy mało wiedzieliśmy o pielęgnacji włosa,a i kosmetyki były takie bardziej przaśne ale i wtedy widziało się ładnie przygotowane psy.Minęło kupę lat i jak to się ładnie mówi "praktyka czyni mistrza".
Podglądało się Duńczyków(pani Larsen) i porad chętnie słuchało.Teraz jest łatwo bo doskonałe kosmetyki i sprzęt też doskonały,często kupuje się psa u doświadczonego hodowcy,który chętnie pomoże i poradzi albo wskaże kogoś kto pomoże.
No ale wracam do SUPERZNAWCZYNI.Ja też byłam na klubówce,o której pisze Marynia i widziałam to hmmm cudo z Kyaring.Naprawdę nie ma się czym chlubić.Logrus na twoim miejscu nie chwaliłabym się 2,5 letnim stażem w hodowli.Stażystą jest się na ogół 6 m-cy.Chyba,że umiejętności nie dostaje.
Jeśli się chce to bez względu na odległość jaką trzeba pokonać-psa można pokazać w optymalnej kondycji.A twoja suka ... bez komentarza.I wcale nie była trzecia jak piszesz tylko 4/5.Delikatnie mówiąc wyglądała bardzo skromnie,a i prezentacja zostawiała wiele do życzenia.Wiek też nie jest wytłumaczeniem bo chyba pamiętasz shih,który wygrał BIS Mlodzieżowy na tejże wystawie..
Marynia szukaj fotki:diabloti: .
Kiedyś przygotowałam shih(nie swoje)na wystawę w Słowenii.Psa robiłam w czwartek Pies jak i inne jechał w kontenerku-wystawiał się w niedzielę.Wygrał z tak zachwalanymi przez Ciebie psami włoskimi i kanadyjska sędzina min. napisała"WSPANIAŁA PROFESJONALNIE PRZYGOTOWANA SZATA".A smaczku dodaje to,że pies 100% angielskiej krwi!
Wypisywanie bzdur o tym,że kontenerki i siedzenie w mieszkaniu niszczy włos to już kompletne kretyństwo.Poza tym gdybyś Logrusku sprzedała HODOWCY,a nie prawdopodobnie rozmnażaczowi to byś tych bzdetów nie pisała.
Dając opis angielskiego typu shih "popisałaś"się totalną niewiedzą o rasie.O ignorancji nie wspomnę,a Twoje zachowanie przypomina zachowanie rozzłoszczonego malucha w piaskownicy.
Jak się nie wie to się nie pisze proszę szanownej Logrus.Może powinnaś jakieś rewelacje odnośnie pielęgnacji włosa wygłosić na forum niufków,niech też się pozłoszczą.Ja tam wolę zrobić 10 shih niż jednego niufka.Widziałam jak się takiego robi na wystawę.Dziekuję postoję.
Co do pielęgnacji wlosa mogę bardzo dużo powiedzieć-zwłaszcza,że wystawiam psa w weteranach i nikt patrząc na jego włos nie powie,że to już 12-letni pies.Zresztą z zachowania to on taki bardziej dziecinny.Niektóre osoby na tym forum pewnie miały okazję go oglądać.Ja nie mam się czego wstydzić ,jak i inni hodowcy i wystawcy z tego forum.

Napisałaś,że shih to rasa,o którą trzeba dbać i jeśli się nie chce to trzeba sobie odpuścić.LOGRUS NAPISAŁAŚ O SOBIE!!!

A tak odnoście twojej miłości do Kyaring to może nam napiszesz że jest to hodowla nr1 we Włoszech?

pozdrawiam

Posted

Pumilo wiem o jakim psie piszesz i o jakiego pana Ci chodzi.Masz rację to jego umiejętności w przygotowaniu i prezentowaniu.A pies jak napisałaś jak pies.Za przydomki raczej się tytułów nie dostaje.Suka faktycznie się nie pokazywała.

Posted

dianthus napisał(a):
Do zalogowania się sprowokował mnie obrażliwy dla polskich hodowców post Logrus.
Za mną stoi 15 lat wystawiania i hodowania shih tzu i jeśli ktoś jest chętny i konsekwentny to nawet nie używając super profesjonalnych kosmetyków przygotuje psa na poziomie tzw.rzemieślniczym i niczyjego oka(z sędziowskim włączne) nie znieważy.
Jako "dinozaur"wystawowo-hodowlany poczułam się osobiście obrażona jako hodowca i wystawca.
Może coś takiego możnaby napisać naście lat temu gdy wszyscy mało wiedzieliśmy o pielęgnacji włosa,a i kosmetyki były takie bardziej przaśne ale i wtedy widziało się ładnie przygotowane psy.Minęło kupę lat i jak to się ładnie mówi "praktyka czyni mistrza".
Podglądało się Duńczyków(pani Larsen) i porad chętnie słuchało.Teraz jest łatwo bo doskonałe kosmetyki i sprzęt też doskonały,często kupuje się psa u doświadczonego hodowcy,który chętnie pomoże i poradzi albo wskaże kogoś kto pomoże.
No ale wracam do SUPERZNAWCZYNI.Ja też byłam na klubówce,o której pisze Marynia i widziałam to hmmm cudo z Kyaring.Naprawdę nie ma się czym chlubić.Logrus na twoim miejscu nie chwaliłabym się 2,5 letnim stażem w hodowli.Stażystą jest się na ogół 6 m-cy.Chyba,że umiejętności nie dostaje.
Jeśli się chce to bez względu na odległość jaką trzeba pokonać-psa można pokazać w optymalnej kondycji.A twoja suka ... bez komentarza.I wcale nie była trzecia jak piszesz tylko 4/5.Delikatnie mówiąc wyglądała bardzo skromnie,a i prezentacja zostawiała wiele do życzenia.Wiek też nie jest wytłumaczeniem bo chyba pamiętasz shih,który wygrał BIS Mlodzieżowy na tejże wystawie..
Marynia szukaj fotki:diabloti: .
Kiedyś przygotowałam shih(nie swoje)na wystawę w Słowenii.Psa robiłam w czwartek Pies jak i inne jechał w kontenerku-wystawiał się w niedzielę.Wygrał z tak zachwalanymi przez Ciebie psami włoskimi i kanadyjska sędzina min. napisała"WSPANIAŁA PROFESJONALNIE PRZYGOTOWANA SZATA".A smaczku dodaje to,że pies 100% angielskiej krwi!
Wypisywanie bzdur o tym,że kontenerki i siedzenie w mieszkaniu niszczy włos to już kompletne kretyństwo.Poza tym gdybyś Logrusku sprzedała HODOWCY,a nie prawdopodobnie rozmnażaczowi to byś tych bzdetów nie pisała.
Dając opis angielskiego typu shih "popisałaś"się totalną niewiedzą o rasie.O ignorancji nie wspomnę,a Twoje zachowanie przypomina zachowanie rozzłoszczonego malucha w piaskownicy.
Jak się nie wie to się nie pisze proszę szanownej Logrus.Może powinnaś jakieś rewelacje odnośnie pielęgnacji włosa wygłosić na forum niufków,niech też się pozłoszczą.Ja tam wolę zrobić 10 shih niż jednego niufka.Widziałam jak się takiego robi na wystawę.Dziekuję postoję.
Co do pielęgnacji wlosa mogę bardzo dużo powiedzieć-zwłaszcza,że wystawiam psa w weteranach i nikt patrząc na jego włos nie powie,że to już 12-letni pies.Zresztą z zachowania to on taki bardziej dziecinny.Niektóre osoby na tym forum pewnie miały okazję go oglądać.Ja nie mam się czego wstydzić ,jak i inni hodowcy i wystawcy z tego forum.

Napisałaś,że shih to rasa,o którą trzeba dbać i jeśli się nie chce to trzeba sobie odpuścić.LOGRUS NAPISAŁAŚ O SOBIE!!!

A tak odnoście twojej miłości do Kyaring to może nam napiszesz że jest to hodowla nr1 we Włoszech?

pozdrawiam

więc jednak nie tylk mnie zabolał napisany przez kyaring post
pozdrawiam Pani Iwono ;)

Posted

Witam wszytskich Shihtzowych maniaków :lol:

Ja w prawdzie nie do tej grupy należe, ale widzę, ze ostatnio coś miało zdjęć wstawiacie, więc chciałam Wam pokazac pieska mojej qmpeli. Nazywa sie Nafi i jest najlepszym qmplem mojego Oskarka.

Pozdrawiamy :)

Posted

Nafi 8 marca, czyli w nasze święto dziewczyny, będzie obchodził swoje 2 urodzinki. Mięszy piesiami jest tylko 8 m-cy różnicy, więc pieski się świetnie dogadują. Jednakże za "szczaniaka" robi mój Oskar i ciągle go zaczepia do zabawy :loveu: :loveu: Jak tylko zrobi się cieplet to wybierzemy się na ogródeczek z pieisami i porobimy im fotki jak się bawią, ganiają i cwiczą zapasy. Jak chcecie to Wam jeszcze jakies zdjęcia pokaze, np jak był mały i jak się wygłupiały :D :lol: :lol:

Posted

[quote name='Daga_i_Oskar']Nafi 8 marca, czyli w nasze święto dziewczyny, będzie obchodził swoje 2 urodzinki. Mięszy piesiami jest tylko 8 m-cy różnicy, więc pieski się świetnie dogadują. Jednakże za "szczaniaka" robi mój Oskar i ciągle go zaczepia do zabawy :loveu: :loveu: Jak tylko zrobi się cieplet to wybierzemy się na ogródeczek z pieisami i porobimy im fotki jak się bawią, ganiają i cwiczą zapasy. Jak chcecie to Wam jeszcze jakies zdjęcia pokaze, np jak był mały i jak się wygłupiały :D :lol: :lol:

dawaj:razz:
to obchodze urodzinki wtedy, gdy Nafi;)

Posted

Miło mi Sławku,że mnie pamiętasz!!!
Jeśli chodzi o "staż"wystawowy to jest nas już aż troje(hehe)!!! No jesteśmy klasyczne wykopaliska archeologiczne:loveu: .
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło- przynajmniej coś mnie zmobilizowało do zalogowania się i wsadzenia kija w mrowisko.
Logrus się pewnie nie odezwie.Trzeba lizać rany na pokaleczonym przez "kmiotków" ego :evil_lol: .
Ale za bezmyślne i krzywdzące wypowiedzi trzeba ponosić konsekwencje.Zwłaszcza,że sama się przyznała,że shih sa daleko jeśli chodzi o jej preferencje wystawowe.Ja jak się na czymś nie znam to najpierw się dopytam i doczytam i jeśli uznam,że wiem co trzeba i będę mogła obronić moją opinię to się wtrącę,a jak nie to będę siedziała cicho i słuchała lepszych od siebie.
Jak już "zabytki" rosną w siłe to mam propozycję.Załóżmy osobny temat powspominajmy stare dobre czasy-wystawy,psy(zdjęcia),pierwszych hodowców niech się "młodzi"dowiedzą jak to dżewniej bywało.Tyle,że ja wprawdzie mam różne talenta ale komputerowych to nie za konieczne. Skanera i cyfrówki też nie posiadam to co do zdjęć to tylko Ty i Marynia.
Pozdrawiam

Posted

dianthus napisał(a):
Załóżmy osobny temat powspominajmy stare dobre czasy-wystawy,psy(zdjęcia),pierwszych hodowców niech się "młodzi"dowiedzą jak to dżewniej bywało.

Świetny pomysł, licze na to że ten temat powstanie :multi:

Posted

Shih Tzu Psy - młodzieży CAMO BOY Adamaria
Shih Tzu Psy - młodzieży DA VINCI Bat-Hang
Shih Tzu Psy - pośrednia DANCER IN THE SKY
Shih Tzu Psy - pośrednia Na Przykład JANG
Shih Tzu Psy - otwarta BLACK BOY COCA Bast
Shih Tzu Suki - szczeniąt AISSA Alikana
Shih Tzu Suki - szczeniąt FASCYNACJA Wark-Ot
Shih Tzu Suki - szczeniąt ONLY YOU ADAMARIA Romantyczne Spotkanie
Shih Tzu Suki - młodzieży Solaris Avis MUSIC OF LOVE
Shih Tzu Suki - pośrednia CLEA Bombers
Shih Tzu Suki - pośrednia SANTINA Acte

to stawka na wystawie w gdańsku

Posted

a teraz bez bicia czyj jest kogo
ja już wiem że nasze szanse są marne bo powiedziano mi że pani która wystawia dwie pozostałe sunie jest hodowcą od wielu lat i odpadamy w przedbiegach:-(

czyżby ustawione wyniki

Posted

Goja jeszcze nie zaczęłaś jeżdzić na wystawy,a już snujesz teorie spiskowe:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: ???!!!
Poza tym to klasa szczeniąt,więc może być trochę pociesznie.Traktuj wystawę jako świetną zabawę i miłe spędzenie czasu.Będziesz miała okazję podejrzeć innych i czegoś się nauczyć.Niepotrzebnie się nakręcasz.
Pozdrowienia.

Posted

Goja napisał(a):
a teraz bez bicia czyj jest kogo
ja już wiem że nasze szanse są marne bo powiedziano mi że pani która wystawia dwie pozostałe sunie jest hodowcą od wielu lat i odpadamy w przedbiegach:-(

czyżby ustawione wyniki