Jump to content
Dogomania

SHIH - TZU (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

Posted

Goja napisał(a):
ja kładę "zlewkę" na oceny i lokaty i wam też radzę bo popadacie na zawał przy kolejnej złej ocenie
czy pies z gorszą oceną będzie przez was mniej kochany nie rozumiem tego

To nie jest do końca tak.
Wiadomo, że każda przegrana, obojętnie - na wystawie, czy gdziekolwiek indziej - jest przykrym doświadczeniem, a żal jest zwykłym ludzkim odruchem. I nawet osoby, które mówią sobie "ważny jest udział, nie wygrana", albo "to tylko zabawa" są w głębi duszy zawiedzione.
Czasem mimo ogromnego wysiłku i pracy, jaką wkładamy w przygotowanie naszego psa zostaje on niesprawiedliwie oceniony.
Ale to bynajmniej nie znaczy, że jest on mniej kochany, po prostu jesteśmy wtedy bardzo zawiedzeni i źli ze względu na naszą bezradność, bo ocena już jest i nic tego nie zmieni.
Ale za to można napisać o tym na forum i w ten sposób się wyżalić ;)
A jeśli chodzi o powyższe posty, to z tego co wiem nikt nie mówił o swoim psie, były tylko obiektywne uwagi i zastrzeżenia na temat ocen wystawionych cudzym psom.

MarcinM, gratulacje! :multi:

Pumilo2, gdzie moje obiecane fotki? :diabloti:

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

pumilo napisał(a):
Zdarzyło mi się dostać ocenę bdb i nie mam zamiaru robić z tego wielkiego halo. Zdarzyło mi się też przegrać z psem gorszym wg mnie. Na wystawach jest różnie. I jeśli znasz tak dobrze wystawianą przez siebie suczkę, to wiesz, że byli polscy sędziowie, którym ona nie przypadła do gustu. Jednemu będzie się podobała bardziej, drugiemu mniej- i jest to normalne.
Widzisz, punkt widzenia jest różny. Ty zwracasz uwagę na profesjonalne podejście do wystawiania, a np. dla mnie to wcale takie ważne nie jest, bo w genach raczej pies tego nie przeniesie. Miłe dla oka, ale tylko tyle.
Zauważyłam również, że na koniec każdej klasy sędzina podchodziła i tłumaczyła werdykty /ja nie wnikam czy słuszne czy nie!/. Teraz nikt nic nie wie.

sie rozbawilam:):) widocznie swoj punkt widzenia stawiasz tak na piedestale ze nic poza nim nie widzisz. Pentu to przyszły sędzia kynologiczny, ktora mysle ze nie raz bedzie sedziowac twoje yorki. I szczerze watpie zeby dla niej liczyl sie tylko handling...
.. a tak pozatym to radze sie dokształcic bo show temperament rowniez sie przenosi w genach. Pozatym jak mowila wspaniala sedzina świętej pamięci Elke Peper ze większa role pełni doskonaly handling niz anatomia.

Nie kazdy sedzia musi wychwalac psa i jego zalety, bardzo dobrze kiedy widzi jego wady! taki sedzia to dobry sedzia, skoro Nefretete nie miala przez sedziego zauwazonych zadnych wad i sedzina nie wpisala tego w karte oceny badz nie przekazala handlerowi w takim razie ja podziekuje za takiego sedziego. Pozatym pumilo moze twoje psy sa bez wad... ale chyba znowu tylko z twojego punktu widzenia, dobrze ze je Ci polscy sedziowie nie posedziowali na bdb.

Posted

Pozwól Flaszko, że zostanę przy swoim i szczęście wielkie dla hodowli, że nie każdy sędzia uważa, że handling jest ważniejszy od anatomii. Idąc tym tropem, to można sobie kozę nawet na ring wyprowadzić, zrobić teatr i też będzie dosk....
Czy ja napisałam gdzieś słowo o braku wad u moich psów??
I proszę, nie martw się o moje wykształcenie.
Nie wiem, dlaczego czujecie się tak urażone tym, co powiedziałam. Ja stwierdziłam tylko, że sędzina miała swoje zdanie i tyle. Ma do tego prawo i nie zrobiła nic niezgodnego z przepisami.
A z tym sędziowaniem moich yorków, to miało zabrzmieć jak groźba? Więcej głosu w tej sprawie nie zamierzam zabierać.

Posted

pumilo napisał(a):
Pozwól Flaszko, że zostanę przy swoim i szczęście wielkie dla hodowli, że nie każdy sędzia uważa, że handling jest ważniejszy od anatomii. Idąc tym tropem, to można sobie kozę nawet na ring wyprowadzić, zrobić teatr i też będzie dosk....
Czy ja napisałam gdzieś słowo o braku wad u moich psów??
I proszę, nie martw się o moje wykształcenie.
Nie wiem, dlaczego czujecie się tak urażone tym, co powiedziałam. Ja stwierdziłam tylko, że sędzina miała swoje zdanie i tyle. Ma do tego prawo i nie zrobiła nic niezgodnego z przepisami.
A z tym sędziowaniem moich yorków, to miało zabrzmieć jak groźba? Więcej głosu w tej sprawie nie zamierzam zabierać.

Odbieraj sobie jak chcesz. Skoro sedzina nie widzi nic zlego w tym ze sedziuje wedlug finskich zasad mimo ze powinna wedlug polskich zasad to mysle ze dalsza konwersacja z Toba bedzie niepotrzebna skoro nie potrafisz tego pojąc.
Niektorzy sa widac "sto lat za murzynami". Tu jestes w bledzie-nie dobre jest to gdy sedzia woli paskudnie przygotowane psy ( chyba lepiej napisac nawet nie przygotowane) i wystawione, nawet te psy użytkowe powinny byc piekne i sie wspaniale prezentowac a nie jak ostatnia szmata. Dobre jest gdy sedzia potrafi zauwazyc wady psa przy doskonalej prezentacji i groomingu.. nie wiem do jakich Ty sedziow jezdzisz, ale wiekszosc zawsze gdy pies jest dobrze przgotowany i zaprezentowany zaznacza to w opisie.
I nie chodzi tu o to czy ktos dostal bdb czy db czy cos innego, ale o to ze na wystawach w Polsce sedziuje sie wedlug polskiego regulaminu wystaw psów rasowych.
I jezlei Ciebie ucieszyl by opis psa z samymi zaletami, bez wyszczegolnienia wad i ocena bdb czy db to brawo, bo dla mnie to troche niezrozumiale ( rozumiem gdyby chociaz wytlumaczyla to "face to face" ale takiej sytuacji nie bylo) I tak jak ty masz prawo do swojego zdania tak inni maja do swojego, z ktorym nie musisz sie zgadzac.

Posted

To jest taka fotka sprzed miesiąca gdzieś.
Uczymy się ładnie chodzić przy okazji naszych "nałęczowskich spotkań shihtzakowych".
Nowe muszę pozmniejszć i wstawię.
Angel jest naszym najsłodszym tzu i chyba bardziej przypomina czasem kota.

Posted

pumilo napisał(a):
To jest taka fotka sprzed miesiąca gdzieś.
Uczymy się ładnie chodzić przy okazji naszych "nałęczowskich spotkań shihtzakowych".
Nowe muszę pozmniejszć i wstawię.
Angel jest naszym najsłodszym tzu i chyba bardziej przypomina czasem kota.

Oooo, jaka długaśna :loveu:
Czyli oprócz wyglądu charakter też ma podobny do mojego Emusia :cool3:

Posted

Zdjęcia szczeniąt zaraz po narodzinach. Podczas gdy robiłem zdjęcia było jeszcze 5 klusek a po 30 minutach przyszedł na świat chłopak.

Jakość zdjęć marna ponieważ robione są telefonem

Posted

To ja się może pochwalę.... ;)
Na dzisiejszej wystawie konkurencja w naszej klasie nie dopisała, więc Emuś automatycznie zdobył Zw.Mł. (i ocenę doskonałą z bardzo ładnym opisem).
Udało mu się również wywalczyć BOB! :multi:
Dostaliśmy się też do ścisłego finału BOG IX, otrzymując (jeśli można to tak nazwać ;) ) miejsce 4.
Wszystko to w wieku 9 miesięcy i 5 dni.

Jestem bardzo zadowolona, bo to nasza pierwsza wystawa w klasie młodzieży. Ale pogoda dla shitków potworna - za gorąco :-(, sama wyszłam z wystawy ze spalonym karczychem :lol:

Gratuluję pozostałym zwycięzcom!
:smilecol:

Posted

[quote name='Aisa_']To ja się może pochwalę.... ;)
Na dzisiejszej wystawie konkurencja w naszej klasie nie dopisała, więc Emuś automatycznie zdobył Zw.Mł. (i ocenę doskonałą z bardzo ładnym opisem).
Dostaliśmy się też do ścisłego finału BOG IX, otrzymując (jeśli można to tak nazwać ;) ) miejsce 4.

Jestem bardzo zadowolona, bo to nasza pierwsza wystawa w klasie młodzieży. Ale pogoda dla shitków potworna - za gorąco :-(, sama wyszłam z wystawy ze spalonym karczychem :lol:

:smilecol:

Witam no rzeczywiście pogoda nie dla shitków tragiczna .Ale gratuluje z sukcesów Emusia:loveu: oby tak dalej pozdrawiam

Posted

[quote name='Aisa_']To ja się może pochwalę.... ;)

:smilecol:Aisa wielkie gratulki!!!!:loveu::loveu::loveu:Emuś kolejny raz sie spisał na medal!!!!Tak trzymać!;)

Posted

Dziękuję bardzo!
Z tego wszystkiego zapomniałam, że w tym samym czasie odbywała się wystawa w Nowym Targu :oops:
Jak wyniki? I kto w ogóle był?
W internecie lista wystawców jest jakoś nieczytelna, trudno kogokolwiek znaleźć :shake:

Posted

Dziękuje za gratulacji!!!:loveu::loveu::loveu:
Podaje wyniki z tej wystawy
psy kl.posrednia-Ozzy Ad Acte-CWC,NPwR
suki kl.pośrednia
Amelia z Pszczyńskiej Puszczy-b.db
Arkadia z Pszczyńskiej Puszczy -b.db
Azzura Ne Quidid Nimis-b.db
Na Przykład Nefretete -CWC,NSwR.BOB,BOG9
sunki chyba nie dostali lokat ale jezeli sie myle to sorki i prosze poprawic:oops:
Sędziowała pani Elzbieta Junikiewicz:loveu::loveu::loveu:

Posted

flashka-g napisał(a):
Odbieraj sobie jak chcesz. Skoro sedzina nie widzi nic zlego w tym ze sedziuje wedlug finskich zasad mimo ze powinna wedlug polskich zasad to mysle ze dalsza konwersacja z Toba bedzie niepotrzebna skoro nie potrafisz tego pojąc.
Niektorzy sa widac "sto lat za murzynami". Tu jestes w bledzie-nie dobre jest to gdy sedzia woli paskudnie przygotowane psy ( chyba lepiej napisac nawet nie przygotowane) i wystawione, nawet te psy użytkowe powinny byc piekne i sie wspaniale prezentowac a nie jak ostatnia szmata. Dobre jest gdy sedzia potrafi zauwazyc wady psa przy doskonalej prezentacji i groomingu.. nie wiem do jakich Ty sedziow jezdzisz, ale wiekszosc zawsze gdy pies jest dobrze przgotowany i zaprezentowany zaznacza to w opisie.
I nie chodzi tu o to czy ktos dostal bdb czy db czy cos innego, ale o to ze na wystawach w Polsce sedziuje sie wedlug polskiego regulaminu wystaw psów rasowych.
I jezlei Ciebie ucieszyl by opis psa z samymi zaletami, bez wyszczegolnienia wad i ocena bdb czy db to brawo, bo dla mnie to troche niezrozumiale ( rozumiem gdyby chociaz wytlumaczyla to "face to face" ale takiej sytuacji nie bylo) I tak jak ty masz prawo do swojego zdania tak inni maja do swojego, z ktorym nie musisz sie zgadzac.

Sędziowie nie zawsze oceniają zgodnie z regulaminem - często jest to ich zwykłe widzimisie a czasami zwykły wygodny układ - takie są realia i nie tylko na wystawach psów. wystarczy przejrzeć wątek wystawy

Posted

shih tzu napisał(a):
Sędziowie nie zawsze oceniają zgodnie z regulaminem - często jest to ich zwykłe widzimisie a czasami zwykły wygodny układ - takie są realia i nie tylko na wystawach psów. wystarczy przejrzeć wątek wystawy

musza oceniac wedlug regulaminu takie jest prawo i dlatego nie trudno sie dziwic osobom ze maja odmienne zdanie co do tego sedziowania, co innego ze nie oceniaja psow wedlug wzorca.. o to Ci chyba chodzi- niestety to odbywa sie na kazdej wystawie w niektorych ringach.. ale to juz tylko niewiedza i nie wiem moze głupota sedziow.

gdyby kazdy ocenial sobie jak chcial to np czeski sedzia by w polsce sobie dzielil grzywacze na łyse i owłosione a my mamy odmienny regulamin oceniania tej rasy. Albo sie czegos przestrzega albo hulaj dusza.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...