karjo2 Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Agnes, purina proplanowa tez sie smieciowa zrobila po zmianie producenta, zreszta znow napakowana konserwantami chemicznymi. Smallpati, przestaw psa na barfa, zobaczysz, jak bedzie zajadac ;). Quote
karjo2 Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 No ja juz z purina i royalem jestem ostrozna, jak zdiagnozowano padaczke psa po BHA/BHT ;(. A w karmach weterynaryjnych tez tym konserwuja? Quote
NightQueen Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 karjo2 napisał(a): Smallpati, przestaw psa na barfa, zobaczysz, jak bedzie zajadac ;). odpada, ona barfa nie trawi W ogóle nie trawi surowizny, ma po niej biegunkę i wymiotuje. Jej trudno jest dobra jakąś dietę bo nie dość że wybredna to jeszcze nie wszystko przyswaja. Quote
Agnes Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 karjo2 napisał(a):Agnes, purina proplanowa tez sie smieciowa zrobila po zmianie producenta, zreszta znow napakowana konserwantami chemicznymi. e - ja takich opinii nie slyszalam i tego po psie nie widze;) Quote
karjo2 Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 To poczytaj wiecej o karmie, rzuc okiem na sklad. To, ze o czyms sie nie slyszalo, nie znaczy, ze to nie istnieje ;). Quote
Agnes Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 karjo2 napisał(a):To poczytaj wiecej o karmie, rzuc okiem na sklad. To, ze o czyms sie nie slyszalo, nie znaczy, ze to nie istnieje ;). zgadzam sie, tylko ze do tej pory nie znalazlam zeby pro plan zawieral BHA/BHT - Dog Chow/Cat nie, Pro Plan - nie widzialam szukalam rano...moze zle szukam - mozesz podeslac? Quote
karjo2 Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 Mialam tak ladnie rozpisane utrwalacze na opakowaniu karmy - spojrzalam teraz na opis przy sprzedazy, fakt, sa tokoferole, mea culpa. Bede w miescie, to az poczytam na opakowaniu. Mimo wszystko, wyglada mi nawet po tym netowym opisie dosc ubogo. Quote
Agnes Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 [quote name='karjo2']Mialam tak ladnie rozpisane utrwalacze na opakowaniu karmy - spojrzalam teraz na opis przy sprzedazy, fakt, sa tokoferole, mea culpa. Bede w miescie, to az poczytam na opakowaniu. Mimo wszystko, wyglada mi nawet po tym netowym opisie dosc ubogo. no i dlatego sie "czepiam" - bo ja nie widze tego o czym piszecie. Przeanalizowalam z 10 ofert Puriny i wszedzie "przeciwutleniacz tokoferol pochodzenia naturalnego. "... Ubogo nie ubogo - u nas sie rewelacyjnie sprawdza. A przetestowalam z 6 jak nie wiecej karm odkad mam swoja suke - i dopiero purina mnie zadowala - to jaka suka ma siersc (lsniaca, brak lupiezu ktory byl), to jak sie zalatwia, to z jakim apetytem zjada karme i wielkosc granulek - plus latwa dostepnosc bo purine kupie prawie wszedzie. Do tego sklad ktory mnie za takie pieniadze zadowala. Bo nie mam pieniedzy zeby placic 200 zl za worek ktory mam srednio na miesiac. Chociaz i taka karme dawalam pol roku - efekt po jakims czasie fatalny... I zeby byla jasnoc - jesli sie okaze, ze faktycznie ta karma zawiera BHA/BHT to bede starala sie zmienic karme. Ale - wolalabym to przeczytac w skladzie;) Jesli macie dowod - bardzo prosze o podanie linka, bo moze ja slepa jestem i nie potrafie znalezc:eviltong: Quote
karjo2 Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 Dlatego mowie, ze mialam BHA wpisane w skladzie, na opakowaniu karmy. Z tego powodu tez ja odstawilam, podobnie jak Royala. Quote
Agnes Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 karjo2 napisał(a):Dlatego mowie, ze mialam BHA wpisane w skladzie, na opakowaniu karmy. Z tego powodu tez ja odstawilam, podobnie jak Royala. niestety nie mam juz worka...zobacze przy nastepnym, albo ktos mi odpowie w temacie puriny - tu juz nie smiece;) Quote
Chefrenek Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Ja kiedyś dawałam PP i nic takiego nie zauważyłam. Na oficjalnej też brak info na ten temat.:razz: Quote
Agnes Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Chefrenek napisał(a):Ja kiedyś dawałam PP i nic takiego nie zauważyłam. Na oficjalnej też brak info na ten temat.:razz: wlasnie tam tez szukalam... Quote
MyszkaMiki Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Mój psiak wcina RC jak głupi :loveu: Niestety nie bardzo jestem w stanie wyczytać ile mam mu dawać dziennie. Waży 9kg i dostaje jedną miseczkę, bodajże 300ml jest na niej napisane. Była w tym wiaderku dołączonym do karmy Quote
Agnes Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 na worku na 100% masz napisane dawkowanie - zobacz, albo podaj jaka DOKLADNIE masz karme - bez problemu pewnie bedzie mozna znalezc w internecie. Podejdz do weterynarza i popros o miarke do tej karmy - napewno bedzie mial. To sa kubeczki plastikowe, gdzie dawkowanie jest w gramach - w zaleznosci jaka to karma czy dla doroslych dla szczeniat, dla duzych czy malych dawkowanie jest inne na kubeczku - wtedy bedziesz mniej wiecej wiedziec ile dawac. Czemu mniej wiecej? Bo kazdy pies ma inne zapotrzebowanie, niektore beda jadly 3/4 podanej dziennej dawki, inne 1 i 1/2...to co masz na opakowaniu to jest dzienna dawka - zacznij od takiej wg wagi swojego psa i obserwuj czy nie chudnie nie tyje - wtedy w zaleznosci co sie dzieje, zmniejszasz, albo zwiekszasz dawke. Aha - i lepiej dzielic dawke na dwie porcje, czyli rano dajesz 1/3 dziennej dawki, a np po poludniu 2/3;) Moja poprzednia suka wcinala RC - jadla weterynaryjnego. Obecna nie zna smaku tej karmy i mam nadzieje, ze nie pozna;) Quote
MyszkaMiki Posted January 7, 2009 Posted January 7, 2009 Co usiądę przed komputerem to kurcze zawsze zapomnę wcześniej dokładnie sprawdzić tą karmę a jak już usiądę to nie chce mi się wstawać :eviltong: Czy jest na tym forum jakiś wątek gdzie można porozmawiać o zachowaniu psa? Bo tutaj pisałam o jedzonku a jeszcze chciałabym się dowiedzieć coś innego. Od jakiegoś czasu nie mogę "zmusić" psa aby siedział w domu. Idzie na dwór, polata i jak chcesz przyjść to od razu ustawia się przy drzwiach do piwnicy i tam stoi dopóki go ktoś do tej piwnicy nie wpuści :roll: Kiedyś lubił siedzieć w domu a ciężko go było wywalić gdzie indziej. W końcu położyłam mu tam kawałek dywanu i na nim śpi Quote
MyszkaMiki Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Też tak sobie tłumaczyłam ale wcześniej jakoś lubił Quote
Agnes Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 oswiadczam - dostalam dzisiaj karme PPP z jagniecina adult i: "przeciwutleniacz tokoferol pochodzenia naturalnego" Wiec dalej obstawiam przy swoim - Purina jest dobra i niech mi ktos napisze ze jest inaczej:evil_lol: A tak serio - jesli ktos naprawde znajdzie inna informacje niz w/w to pisac;) Quote
Recommended Posts