Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='karjo2']Znow linki nie chodza :angryy:.
Moze tym razem:
OpEdNews � Are Dogs Carnivores?

Ale ja się w większości z tym artykułem zgadzam ;) (Choć nie miałam czasu posiedzieć ze słownikiem i zrozumiałam ok. 75%).
To, że pies jest mięsożerny nie znaczy, że nie może przeżyć na innej diecie. Właściwie pies jest padlinożercą i wiele psów przez dłuższy czas może bez szkody dla zdrowia odżywiać się wręcz odpadkami, niemniej jednak karmienie niezgodne z jego potrzebami niekoniecznie musi skończyć się dobrze dla każdego psa, zwłaszcza po wielu latach.

Co do psiaka, fakt, puszki wychodzą potwornie drogo, może po prostu używaj ich do "dosmaczania" karmy, jeśli pies nie chce jeść samego suchego?

• Replies 143
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Martens, skoro sie zgadzasz, to uznajesz, ze psy sa wszystkozernymi :eviltong:.
W wolnym tlumaczeniu, po zmianach ewolucyjnych udomowionego psa, uwzgledniajac m.in. stosunek dlugosci przewodu pokarmowego do dlugosci ciala psa (w porownaniu do typowych miesozernych) to klasyfikacyjnie psy sa miesozerne, natomiast z puntu widzenia dietetycznego - wszystkozerne.
Za to nie zrobilabym psu tego, by pozbawic go i miesa i ciasteczka (czasami) i bananow, ocieka slina na widok tego wszystkiego ;).

Posted

Właśnie wróciłam od weterynarza
A więc...
RTG jak najbardziej tak ale w moim mieście się tego nie zrobi bo nie ma sprzętu nikt. Najbliższy jest 30km ode mnie (a zawsze myślałam, że moje miasto jest w miarę duże :-o ). Dali mi nr do tamtej lecznicy ale cały czas nikt nie odbiera telefonu. Chce się dowiedzieć ile to w ogóle kosztuje. na razie to leczenie mnie trochę ograbiło z pieniędzy niestety. Poza tym dzisiaj w prezencie spóźnionych na gwiazdkę dostał ode mnie legowisko :loveu:
Cały czas spał na swoim kocyku ale legowisko chyba wygodniejsze i ładniej wygląda. Włożyłam do środka kocyk, żeby wiedział, że to jego nowe miejsce.

Te zastrzyki co dostaje to nie są żadne antybiotyki tylko coś wzmacniającego.
O ten athroflex się pytałam, 250ml ok 80zł ale tylko na zamówienie.
Zamówiłam też karmę Royal dla seniorów, powiedzieli, że ok 20-25zł za kg.

Posted

jakiej wielkosci masz pieska? zamowilas jakiej wielkosci opakowanie?
zaraz znajdziemy ta karme taniej - bo napewno tak bedzie - ale dobrze, ze kupilas na probe narazie malo u weta.
Najwazniejsze to prawidlowa diagnoza, bo ciagle niewiadomo co psu dolega i jak leczyc, co podawac

Posted

Hmm w sumie nie wiem, nigdy go nie ważyłam...

Jak dobrze pójdzie to jutro rano jadę z nim na prześwietlenie. Uzależnione jest to od pieniędzy niestety, prześwietlenie 40zł, do tego dojazd :placz:
Ale mam nadzieję, że się uda jechać

Posted

Fantastycznie, że jedziecie na RTG - w końcu coś będzie wiadomo konkretnie.
To zdjęcie da duży obraz na stan Twojego pieska - ważne też, aby weterynarz który będzie "czytał" zdjęcie znał się na tym - bo czasem można coś przeoczyć. Najlepiej ortopeda + radiolog.

A co do kosztów to Niestety wszystko kosztuje i czasem wizyta + zdjęcie wychodzi trochę drożej.
Ale Twój piesek na pewno Ci się odwdzięczy miłością za tą opiekę i troskę o jego zdrowie :)

Posted

Straciłam wszystkie pieniądze, które miały być na Sylwestra, ponad 150zł.
Cóż...spędzę go w domu a psiaka może nie będzie tak bolało.

A więc...
Pani zrobiła mu zdjęcie. Ciężko było go położyć, pogryzł mi rękę i mam spuchniętą. Normalnie nigdy nie gryzie więc musiało go chyba bardzo boleć skoro to robił.
Na zdjęciu są widoczne niewielkie zmiany zwyrodnieniowe stawów biodrowych i zwężenie przestrzeni międzykręgowej w lędźwiowym odcinku kręgosłupa.

Zapisała mi dwa leki: Rimodyl (czy coś takiego bo tak nagryzmolone, że nie mogę się doczytać). To jest coś przeciwbólowego. Mam mu dawać pół tabletki na dzień przez 10 dni.
Jedną tabletkę mam więcej w razie jakbym kiedyś widziała, że go boli to mam mu dać.
Drugi lek to: ArthroFos. Mam całe opakowanie a więc 60 tabletek. Mówiła, że to jest to samo co ten, który polecaliście tylko że to jest w tabletkach a tamto w syropie. No i to jest tańsze a więc zdecydowałam się na to :( Ale mówiła, że jest tak samo dobre.
Ma dostawać jedną tabletkę dziennie a więc starczy na 2 miesiące. Potem mam dokupić gdyż mam to stosować już na stałe.

Co do tego kręgosłupa to chyba nie ma się za bardzo czym martwić. Wzięła jakieś nożyczki i tak jakby cięła go, żeby sprawdzić czy go boli. Ale on nawet nie zareagował więc może ta zmiana jest na tyle mała, że go nie boli.

Karmy RC jeszcze nie odebrałam bo po prostu zabrakło mi już finansów. Postaram się jakoś w połowie stycznia ją odebrać.

Aha zapomniałam jeszcze wspomnieć, że dostałam witaminy dla seniorów Flawitol z flawonoidami z winogron. Zawiera chondroitynę i glukozaminę. Podobno jest dobra dla psów seniorów.

Wspominała też, że dobrze by było zrobić morfologię w przyszłym tygodniu a potem za pół roku ale niestety na to też już nie mogę sobie w tej chwili pozwolić ale zrobię mu jak tylko będę mogła

Posted

Myślę, że pieniążków nie straciłaś, a dobrze wykorzystałaś ;)

Nareszcie wiadomo co pieskowi dolega, dostał leki... Badanie krwi na pewno mu się przyda, ale jeśli nic mu nie dolega, to nie pali się ;)

Co do karmy - myślę, że niekoniecznie musi być to RC, który jest naprawdę drogi. Jeśli psiak na stałe ma dostawać dodatki na stawy, myślę że wystarczy mu Acana.

Posted

To złe [ bo to chora do końca jego dni] jak i dobre wieści, gdyż wiadomo w którym kierunku leczyć. Przytul mocno swojego przyjaciela - po takim męczącym dniu na pewno potrzeba mu więcej miłości niż zwykle.

Jedno mnie intryguje, czemu lekarz nie dał "głupiego jasia" na zdjęcia.
Na pewno twoje dłonie były by nie naruszone.

mam 3 psy, ale tylko jeden z nich da się prześwietlić bez żadnych wspomagaczy, pozostali dwaj to by mi ręce odgryzły - a wcale to nie jakies wielkopsy tylko ozdóbki :evil_lol:

Posted

Mówiła mi wczoraj, że piesek ma być na czczo, żeby dać narkozę lekką ale jak przyjechałam to stwierdziła, że to stary psiak i jak się da to lepiej jej nie dawać, żeby nic złego się nie stało.
Ręka jest tylko spuchnięta i ma czerwone ślady zębów ale jakoś specjalnie nie boli więc przeżyję :)

A mojego biedaka to wszystko wymęczyło. Te wszystkie zastrzyki, jazdy do weterynarza, jak tylko się zbliżam i wie, że będę chciała go wziąć na ręce to już skacze i ucieka. Pewnie boi się, że znowu na stół trafi...

Dzisiaj leży cały czas zmęczony. Ale trochę zjadł i pije więc pewnie jest zestresowany tym wszystkim.

RC jeden raz muszę wziąć bo już zamówiłam i czeka aż ją odbiorę. Acany oni akurat nie mają ale poszukam w necie bo mu smakowała.
Ponieważ dzisiaj wiele się wycierpiał dostał trochę chappi z puszki bo bardzo to lubi. Trochę przyjemności mu się należy a że niezdrowe...cóż. Przynajmniej ma coś dobrego z dnia dzisiejszego.

Posted

Taniej niż chapi wyszło by cię kupno w tej cenie wołowiny lub cielęciny
ugotować z warzywami i ryżem i to by miał dopiero piesek ucztę :)
I bardziej pożywne.;)
Wiesz ja bym Ci jeszcze polecała kupić cielęce nóżki ugotować z nich galaretkę i podawać mu raz na tydzień z jednej nózki to by miał rarytasów na 3 dni, a jak nie znajdziesz nóżek cielęcych to z kurzych.

No fakt wiek robi swoje - i czasem nawet głupi jaś jest niewskazany.

Karmy kupuj na allegro zawsze taniej parę złotych + gratis wysyłka w niektórych przypadkach karm. Musisz poszukać.

Posted

Mięso z warzywami i ryżem...nigdy w sumie nie jadł. Nie wiem czy będzie mu smakowało ale spróbuję.
Ale jak to mięso gotować?
I jak zrobić tą galaretkę z nóżek?? Kucharką to ja jestem fatalna :lol:

Posted

Bierzesz garnek np: 3 litrowy lub nawet 2
wlewasz więcej niż połowę wody - wrzucasz jedno z podanych dalej mięs, wołowinę, cielęcine taz z <-- 15 dag, może być również zamiast poprzednich nóżka z kurczaka lubpierść z kurczaka chyba była by nawet dla niego teraz najlepsza bo to lekkie mięsko i nie tłuste.
dajesz 3 oskrobane marchewki, jedną pietruszkę
i gotujesz jak zupkę - wołowinę nalezy dłużej gotować
ale za to pięknie pachnie w domku :)
i jak bedzie zupa sie gotować dodajesz garść ryżu i gotujesz do ugotowania się ryżu. :)

I oto cała tajemnica mięsa.
ja gotuje czasem tak długo, az sie woda wygotuje na tyle, że jest taka super gęściejszy wywar - pyszności :):)

A galaretki to Ci przepisu nie napiszę - bo mi to robi mama, blehh nie zn0osze tych łapecek i ich widoku ;)

spytaj mamy napewno bedzie wiedzieć jhak robić galaretę :)

Posted

Wielkie dzięki Sensuel ;)

Po nowym roku spróbuje. Teraz nawet na jedzenie dla mnie już nie mam kasiorki a co tu mówić o kupowaniu dla psiaka. Całe szczęście, że mam zapas w lodówce i dla mnie i dla psiaka na jego półeczce bo chyba byśmy głodowali.
Ale nie żałuję, że je wydałam. Oby tylko mu to pomogło. Wiem, że tak do końca to już dobrze nie będzie bo wiek robi swoje ale żeby chociaż go nie bolało

Posted

Bardzo dobrze, ze zrobilas badania - teraz wiesz co sie dzieje i co robic. Z tego wynika, ze to nic powaznego - zmiany ktore raczej wystepuja z wiekiem u kazdego - u nas takze;) Musisz dodawac preparat ktory dostalas i dawac dobre jedzonko. Co do jedzonka - jesli masz problemy z zakupem tak drogiej karmy jak Royal Canin, moze odpusc sobie i kupuj cos tanszego ale rowniez dobrego?

Ja moge polecic:
BRIT CARE SENIOR LAMB & RICE

BRIT CARE SENIOR LAMB & RICE - Sucha karma dla starszych psów. Hipoalergiczna formuła na bazie jagnięciny i ryżu. :: karma dla psów

EUKANUBA DAILY CARE SENIOR
EUKANUBA DAILY CARE SENIOR - Sucha karma dla psów starszych. Bogata w mięso kurczaka. :: karma dla psów

EUKANUBA MATURE & SENIOR SMALL & MEDIUM BREED

EUKANUBA MATURE & SENIOR SMALL & MEDIUM BREED - Dla psów dojrzałych małych i średnich ras. Od 7 do 10 lat. :: karma dla psów

PRO PLAN SENIOR CHICKEN & RICE
PRO PLAN SENIOR CHICKEN & RICE - Dla psów starszych. Powyżej 7 roku życia. :: karma dla psów

PRO PLAN SENIOR SENSITIVE SALMON & RICE
PRO PLAN SENIOR SENSITIVE SALMON & RICE - Dla wrażliwych starszych psów. Powyżej 7 roku życia. :: karma dla psów

Britem sama sie interesowalam i chcialam kupic, Eukanube dawalam jakis czas, a teraz daje Purine Pro Plan i jestem zachwycona z tej karmy, a karmilam juz wieloma...Przy wyborze kamy warto patrzec na dawkowanie, bo mimo ze te karmy wydaja sie drogie, to dawkowanie maja niewielkie (oprocz Puriny, tu jest raczej normalne). Przy Royalu Canin dawkowanie jest sporo wieksze, wiec w efekcie kupujemy jeszcze wiecej karmy.
Ale jak pisalam - warto zakupic male opakowanie na probe - w tym sklepie akurat malych nie ma, ale sklep generalnie sie oplaca.
I musisz zdecydowac czym karmic - zeby nie bylo tak, ze kupisz kilka karm i co jakis czas nowa.

Acana ktora kupilas tez jest chwalona - u nas sie nie sprawdzila

Posted

Dzisiaj zupełnie niespodziewanie dostałam pieniądze od kogoś kto był mi winny i pojechałam odebrać tą karmę RC.
Za 2 kg (plus gratis jakieś pudełeczko do karmy) zapłaciłam 42zł :crazyeye:

Posted

MyszkaMiki napisał(a):
Dzisiaj zupełnie niespodziewanie dostałam pieniądze od kogoś kto był mi winny i pojechałam odebrać tą karmę RC.
Za 2 kg (plus gratis jakieś pudełeczko do karmy) zapłaciłam 42zł :crazyeye:

no właśnie to są ceny RC :razz: ale warto, ja cały czas tym karmię sukę i jestem bardzo zadowolona

Posted

Bardzo bym chciała aby jadł RC ale niestety nie stać mnie na to. Przynajmniej na razie. Nie mam pracy, czasami dorywczo jakieś pieniądze wlecą ale przecież ja też muszę coś jeść :-(

Chyba jednak przeniosę się na tą Acanę, też jest zachwalana a o wiele tańsza

Posted

MyszkaMiki napisał(a):
Bardzo bym chciała aby jadł RC ale niestety nie stać mnie na to. Przynajmniej na razie. Nie mam pracy, czasami dorywczo jakieś pieniądze wlecą ale przecież ja też muszę coś jeść :-(

ja kupuje RC bo jest dobry i mnie stać na to, po za tym moja (5kg suka) je mało, opakowanie 6kg mam już 3 miesiące wiec mogę sobie na takie coś pozwolić ;)
Te tańsze karmy też są lepsze, tylko weź próbki która będzie psu smakować :p

Posted

Martens napisał(a):
Czy ja wiem czy tak warto wydawać na Royala... Royal Canin zawiera konserwanty BHA/BHT, rakotwórcze, w Unii Europejskiej jest zakaz stosowania ich w pożywieniu dla ludzi...

w moim wypadku nie ma innej opcji, bo suka oprócz RC nie chce jeśc nic innego. Ale i tak jestem zadowolona, ma ładną, błyszczącą siersc, jest w dobrej kondycji, kupki robi ładnie i ogólnie wszystko w porządku jest

Posted

MyszkaMiki napisał(a):

Pomysl jeszcze nad Purina Pro Plan (nie mylic z Purina Dog Chow!). Naprawde jest to karma wysokiej klasy, a obecnie tansza od Acany. Jest rowniez bardzo zachwalana. Acana ostatnio mocno podrozala i dla mnie to juz jest za duzo - tym bardziej, ze u mnie na suchym sie nie konczy