Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 143
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

MyszkaMiki jesli nie mozesz nigdzie dostac arthoflexu idz do weterynarza on powinien mieć can-vit . Cena nie jest wielka - ja płaciłam 8 zl. Jest to w formie sproszkowanej, masz tam w srodku taką łyżeczke- miarkę i wsypujesz raz dziennie do gotowanego posiłku . Pies nawet nie poczuje tego bo ma to zapach karmy . Jak ostatnio byłam ze swoim małym labradorkiem u weterynarza to polecił mi własnie to. Can-vit to taki witaminowo-mineralny dodatek zywieniowy dla piesków który wzmacnia układ kostny, zęby , sierść i skóre :p

Posted

[quote name='effcyk']MyszkaMiki jesli nie mozesz nigdzie dostac arthoflexu idz do weterynarza on powinien mieć can-vit

Can-Vit jako witaminy ogolne? zgodze sie w 100%. Tanie i dobre. Ale NIE przy dobrej suchej:roll: A o takiej tu mowa. I NIE przy problemach ze stawami - Can-Vit nijak sie ma do Arthroflexu. Czytalas sklad jednego i drugiego preparatu? To sa dwie rozne rzeczy, zawieraja co innego.

Posted

Agnes ja wiem że nie przy suchej karmie , napisałam że dodaje sie do gotowanej karmy bo MyszkaMiki pisała na początku że takową również podaje (np ziemniaki z sosem które zostały wymienione). Oczywiscie że wiem że can-vit znacząco rózni sie od arthoflexu ale nie zaszkodzi szczególnie starszemu psu podac taki witaminowy srodek. Szczerze nie wydaje mi sie żeby arthoflex pomógł przy stawach u starszego psa jednak wiek robi swoje, to srodek przeznaczony raczej dla psów z tendencją do dysplazji. Dla takiego starszego pieska z problemami stawowymi proponowałabym cartrophen niestety jest on w zastrzykach i oczywiscie najpierw nalezy skonsultowac sie co do tego z weterynarzem albo Biosol który jest stosowany miedzy innymi :"dla starszych psów dla zwiększenia ruchomości i przedłużenia aktywnego życia " jest on w formie płynnej cos jak syrop ;). Pozdrawiam

Posted

[quote name='effcyk']Agnes ja wiem że nie przy suchej karmie , napisałam że dodaje sie do gotowanej karmy bo MyszkaMiki pisała na początku że takową również podaje (np ziemniaki z sosem które zostały wymienione).

tak, a teraz stara sie przejsc na suche - wiec po co proponowac witaminy ogolne?

[quote name='effcyk']Szczerze nie wydaje mi sie żeby arthoflex pomógł przy stawach u starszego psa jednak wiek robi swoje, to srodek przeznaczony raczej dla psów z tendencją do dysplazji. Dla takiego starszego pieska z problemami stawowymi proponowałabym cartrophen niestety jest on w zastrzykach i oczywiscie najpierw nalezy skonsultowac sie co do tego z weterynarzem albo Biosol który jest stosowany miedzy innymi :"dla starszych psów dla zwiększenia ruchomości i przedłużenia aktywnego życia " jest on w formie płynnej cos jak syrop ;). Pozdrawiam

Arthroflex rowniez jest z powodzeniem stosowany u starszych psow - nie wiem przede wszystkim jaka jest przyczyna problemow ze stawami. A ten preparat jest bezpieczny i mozna spokojnie od niego zaczac. Po co odrazu stosowac mocniejsze srodki? Na nie zawsze przyjdzie czas. Do tego karma dla seniorow z dodatkami na stawy i mamy dobry zestaw. I jesli nie Arthroflex to dalej bym zostala przy preparatach, ale Cortaflex - fantastycznie wplywa na stawy, znam go bardziej od strony konskiej - a u tych stawy maja troszke trudniejsze zadanie ;) Znam tez jednak psich emerytow gdzie Cortaflex zdzialal cuda. Ale - jest on drogi. Wiec znowu - podawalabym Arthroflex nawet przez jakis czas w dawce leczniczej - 5 ml - a potem zeszla (albo i nie, to juz od weta zalezy) do 2,5 ml
Czemu uwazasz, ze on nie zadziala u starszego psa?

Tu jest fajnie opisane http://www.krakvet.pl/arthroflex-250ml-p-533.html Jest tez podane dawkowanie lecznicze jak i podtrzymujace

Posted

effcyk napisał(a):
Wiec jak przechodzi na stałą karme niech przejdzie na taką w której bedą niezbędne witaminy .

w karmach skladnikow na stawy jest bardzo malo - za malo, zeby przyniosly jakikolwiek skutek

effcyk napisał(a):
Ale tak możemy tu wymieniac te preparaty a tak naprawde to warto sie z wetem skonsultowac on napewno doradzi najlepiej , w każdym bądz razie niech staruszek jeszcze w zdrowiu sobie pożyje jak najdłużej

tez tak uwazam. Wiem po prostu po swoim doswiadczeniu - sama mam problem ze stawami i najpierw ortopeda mi przepisal tabletki, ktore skladem sa podobne do Arthroflexu i dodal, ze jesli nie pomoze - zaleca zastrzyki dostawowe. Stad wniosek, ze po zastrzyki sie siega pozniej

Posted

Wiec jak przechodzi na stałą karme niech przejdzie na taką w której bedą niezbędne witaminy . Co do srodka na stawy - tak, cortaflex tez jest dobry, z tym musze sie zgodzic , a do tego że arthoflex nie zadziała nie napisałam po prostu nie byłabym pewna czy u takiego staruszka pomoże , moja znajoma ma juz starszego ONka podawała mu arthoflex z miernym skutkiem... ale cóż taki preparat zadziała inaczej u kazdego pieska.(chondrocan orling biosol)- Biosol który wymieniłam nie jest wcale bardzo silnym srodkiem - cenowo podobny jak arthoflex i własnie temu ONkowi sporo pomógł. Ale tak możemy tu wymieniac te preparaty a tak naprawde to warto sie z wetem skonsultowac on napewno doradzi najlepiej , w każdym bądz razie niech staruszek jeszcze w zdrowiu sobie pożyje jak najdłużej ;) http://www.**********/preparaty_chondroterapeutyczne_psy_molosy.htm fajna stronka gdzie wymienione są i opisane srodki na stawy ( jak sie tak dobrze poczyta to wielkich różnic miedzy arthoflexem a biosolem nie ma w dzialaniu w skladzie co nieco różnic jest ;) ) pozdrawiam

Posted

Martens napisał(a):
Co do weta zależy jeszcze jaki wet...

to jak najbardziej sluszna uwaga...bo moze byc i tak co powie, ze nic nie jest potrzebne...np Wtedy nie majac dostepu do lepszego po prostu bym dawala taki preparat na wlasna reke

Posted

heheh ok nie bede sie juz tutaj wymadrząć bo weterynarzem jeszcze nie jestem ;). Pozdrawiam wszystkich , zdrówka dla staruszka i reszty "forumowych" piesków :p

Posted

MyszkoMiki, przeczytaj sobie skład puszek karm bytowych (chappi, pedigree, frolic itp).
Składniki pochodzenia zwierzęcego max 4% (tzn: oczy, uszy, mózg, kopyta, nogi, ogony itp)
a reszta to pszenica, kukurydza i inne niepotrzebne ulepszacze.
Pies to drapieżnik, on musi mieć karmę z MIĘSA min. 90%.
Niestety, to co jest w puszkach, tego mięsem nazwać nie można :shake:

Posted

No ja niebardzo widzę psa jako wszystkożerce.
Ale może tylko mój pies nie trawi żadnych warzyw i wydala je w takiej samej postaci, w jakiej je zjadł :lol:
Nie mniej jednak, jak widzę, jak psy na wsi są żywione i nie mają biegunek, to nie mogę w to uwierzyć.
Mój pies tylko po suchym nie ma rozwolenia, po wszystkim innym co zje, to ma...
(dzieki temu oduczyłam rodziców podkarmiania suki starą szynką :razz: )

Posted

Proste, narzekasz, ze pies czasem je trawe?
Robi to nie tylko ze wzgledu na oczyszczenie zoladka. czasem sie "witaminizuje". Zreszta poczytaj, jakie dziwaczne rzeczy psy jedza: owoce - spady, orzechy, kradna warzywa, a za chleb sie niektore dadza pokroic ;).

Posted

To czy zwierzę jest mięso- czy wszystkożerne ocenia się po przystosowaniu jego organizmu do trawienia i przyswajania danego pokarmu, po budowie anatomicznej uzębienia i przewodu pokarmowego, a nie po tym co zje i przeżyje ;)

Pies jest mięsożercą typowym pod względem budowy, jednak nieco lepiej radzi sobie z przyswajaniem przetworzonego pokarmu roślinnego niż np. kot. To jednak za mało by powiedzieć, że jest wszystkożerny albo że bliżej mu do wszystkożerców :cool3: Nieprzetworzonych roślin pies nie trawi prawie wcale...

Posted

Martens, a podrzuc mi link, na podstawie czego pies uwazany jest za miesozerce, tak dla poszerzenia wiedzy.
Bo taki dosc ciekawy artykul:
[url=http://www.opednews.com/articles/opedne_john_r_m_070505_are_dogs_carnivores_3f.htm]OpEdNews

Posted

ja tylko dodam od siebie, ze jesli puszki Animondy to:
Animonda Grancarno

natomiast nie to:
Animonda Brocconis

Podobno niezle sa tez Rinti - nie probowalam

Ale po co kombinowac z puszkami? Karmiac samymi puszkami przy srednim psie to mozna pojsc z torbami;) Narazie skup sie na dobrej jakosciowo suchej + dodatek na stawy. Puszki mozesz wprowadzic pozniej, jak juz bedziesz wiedziala co Twoj pies toleruje z suchych karm