Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No ja też próbowałam przeczytać te przepisy, ale było to zaiste męczące...
W zeszłym tygodniu pojechało nasze szczenię do Niemiec.
I sprawa wygląda tak:
Odrobaczasz, szczepisz, tatuujesz, odbieraja ci miot, dostajesz metryki, potem po ukończeniu 8 tygodni zycia szczepisz na wściekliznę i dostajesz paszport. I teraz najlepsze: powinnas odczekać 30 dni zanim szczeniak przekroczy granicę, ale mozna zaryzykować i wyjechać z takim "świeżo" zaszczepionym. Na granicy, jesli w ogóle zauważą, że masz psa, to ewentualnie sprawdzą paszport i na ogół nie sprawdzają terminów, tylko fakt wykonania szczepienia.
Nasz wet (który ma wielu "klientów" eksportujących szczenięta na zachód) twierdzi, że nie było jeszcze z tym problemów.
Powodzenia.

Posted

Sonia napisał(a):

Odrobaczasz, szczepisz, tatuujesz, odbieraja ci miot, dostajesz metryki, potem po ukończeniu 8 tygodni zycia szczepisz na wściekliznę i dostajesz paszport.

Tak wcześnie można szczepić na wściekliznę?

golden_owner napisał(a):
Znajoma wysylala szczeniaki za granice bez szczepienia p/wsciekliznie. Szczegolow nie znam, ale dojechaly

No właśnie, to samo wet mi mówił. Niestety drugi co innego.

Im więcej próbowałam się dowiedzieć, tym większy miałam mętlik w głowie. Na szczęście wszystkie moje maluchy zostały w Polsce i co najmniej na rok mam problem z głowy.

Posted

Jezeli szczeniak nie ma 3ch miesiecy to moze jechac bez szczepienia przeciw wsieklizni, wylacznie z paszportem i pierwszymi szczepieniami. W paszporcie musi miec zaswiadczenie weta o stanie zdrowia. Po 3ch mies wscieklizna jest obowiazkowa
M+L
PS
Nie wiem czy takie sa przepisy, ale w praktyce tak sie odbywa (w tym roku jechalam juz z 3ma szczeniakami)

• 2 months later...
Posted

Niestety obecnie wygląda to trochę inaczej (przed chwilą wróciłam od veta powiatowego).
Dowiedziałam się,że szczeniaczek musi być zaszczepiony na wściekliznę i dopiero 21 dni od szczepienia można z nim jechać za granicę.
Rok temu wyglądało to inaczej - szczeniaczek musiał mieć pierwsze lub 2 szczepienia -bez wścieklizny.
A najdziwniesze wydała mi się ta informacja - szczeniaczek lub szczeniaczki jadące ze swoją mamą nie muszą być zaszczepione na wściekliznę - ciekawe co?

• 1 month later...
Posted

ksara napisał(a):
A najdziwniesze wydała mi się ta informacja - szczeniaczek lub szczeniaczki jadące ze swoją mamą nie muszą być zaszczepione na wściekliznę - ciekawe co?

:o a skad ten przepis?
ja staram sie znalezc jakies informacje dotyczace wjechania ze szczeniaczkiem do Polski i na razie udalo mi sie dowiedziec,ze bez szczepienia przeciw wsciekliznie nie ma mowy, ponizej 3 m-ca zycia tym bardziej.
ale dlaczego? :niewiem: