Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

cztery miesiace temu wzielam psiaka ze schroniska,jest to bokser wiek okolo poltora roku.pies odsamego poczatku strasznie sie drapal.wizyta u weterynarza byla zaraz po przyjechaniu do domu,zeskrobinki skorne wynik brak pasozytow.wizyta u dermatologa wynik alergia.przepisanie mnostwa lekow.hydroksizyna,clemastyna,encorton,profilja i mnostwo plynow do kapieli lub przemywania wydrapanych miejsc,przepisany antybiotyk na gojenie ran,dieta weterynaryjna,i do tego lek uspokajajacy stresonal.efekt zero pies jak sie drapal tak sie drapie,lysy pyszczek i okolice oczu,jedyny lek ktory chamuje swiad to encorton dwie tabletki na dobe.poradzcie jak mam psu jeszcze pomoc,by odzstawic steryd.:-(

Posted

trzpiolki napisał(a):
cztery miesiace temu wzielam psiaka ze schroniska,jest to bokser poradzcie jak mam psu jeszcze pomoc,by odzstawic steryd.:-(

Przeczytaj cały wątek ALERGIA, ENDOKRYNOLOGIA tam znajdziesz wiele odpowiedzi i to , że boksery jako rasa są predysponowane do alergii. Nic nie piszesz na co pies jest uczulony? bo pewnie jeszcze za krótko go masz i potrzebna będzie nie jedna wizyta u wet-a. Podane przez ciebie leki usuwają skutki a nie przyczynę alergii.Wet pewnie zrobi badanie krwi,poziom hormonów tarczycy,testy żeby określić co psa uczula. Teraz likwidujesz stan ostry, potem przyjdzie czas na szukanie alergenu, który odpowiada za taki stan psa.

Posted

od momentu przyprowadzenia psa do domu sa wizyty u weta,srednio trzy razy w tygodniu,co do odczulania to wet uwaza ze to wyrzucanie pieniedzy w bloto.pies przebywal pol roku zamkniety w piwnicy,niemial kontaktu z czynnikami zewnetrznymi,po wyjsciu na dwor zacza sie drapac i tylko na tej podstawie wet twierdz ze to alergia.wizyta u innego weterynarza skonczyla sie diagnoza albo pozwolic psu sie wydrapac albo uspic bo poco placic tyle forsy na psa ze schronu. odchorowalam to wizyte i niechce jej juz komentowac brak slow.kolejna porada co do odczulania i badan krwi poczekac do wiosny gdyz zima to szkoda robic ten badania gdyz to najgorszy sezon dla alergikow.w zwiazku z tak dziwnymi diagnozami czuje sie bezradna i niewim co moge zrobic by pomuc psu.uspienie lub pozostawienie go sobie niewchodzi w rachube.dlatego zwracam sie do milosnikow zwierzat o porade,lub chec zrozumienia.

Posted

[quote name='trzpiolki']od momentu przyprowadzenia psa do domu sa wizyty u weta,srednio trzy razy w tygodniu,co do odczulania to wet uwaza ze to wyrzucanie pieniedzy w bloto.pies przebywal pol roku zkolejna porada co do odczulania i badan krwi poczekac do wiosny gdyz zima to szkoda robic ten badania gdyz to najgorszy sezon dla alergikow.
Zdecydowanie, zima to najlepszy okres na testy, odczulania itp gdyż nie działają alergeny inne niż całoroczne roztocza( jesli chodzi o alergeny wziewne).Psa może uczulać karma, tu więc pora roku nie ma znaczenia, jeśli cos jest żle z tarczycą to też nie ma na co czekac do wiosny. Jedyna rada to dalej szukać wet-a, który zaangażuje się w leczenie psa. Odczulanie nigdy nie daje gwarancji na wyleczenie,jest kosztowne, najważniejsze ustalić co psa uczula. A może da sie wyeliminowac ten alergen np. dobrać karmę i stan zdrowia się poprawi.

Posted

Dopiero od niedawna mam psa i ciesze się, ze istnieje to forum, bo moge się z niego dużo dowiedzieć. W moim domu do tej pory zwsze były tylko koty. Załuję, że dopiero teraz pojawił sie piesek.
Bobik to niewielki kundelek. W momencie kiedy go znalazłam, miał wysuszoną skurę i strupy. Myślałam, że to jakaś alergia. Znajomy polecił mi przychodnię na Komorskiej, w której mozna zróbić badania za złotówkę.
Okazało się ,że to nosówka. Już teraz jest wszystko ok.
Grzebiąc w necie znalazłam stronę z adresami przychodni, w których badania są za 1zł. Zdrowie na 4 lapach | Lista lekarzy weterynarii

• 6 months later...
Posted

trzpiolki napisał(a):
od momentu przyprowadzenia psa do domu sa wizyty u weta,srednio trzy razy w tygodniu,co do odczulania to wet uwaza ze to wyrzucanie pieniedzy w bloto.pies przebywal pol roku zamkniety w piwnicy,niemial kontaktu z czynnikami zewnetrznymi,po wyjsciu na dwor zacza sie drapac i tylko na tej podstawie wet twierdz ze to alergia.wizyta u innego weterynarza skonczyla sie diagnoza albo pozwolic psu sie wydrapac albo uspic bo poco placic tyle forsy na psa ze schronu. odchorowalam to wizyte i niechce jej juz komentowac brak slow.kolejna porada co do odczulania i badan krwi poczekac do wiosny gdyz zima to szkoda robic ten badania gdyz to najgorszy sezon dla alergikow.w zwiazku z tak dziwnymi diagnozami czuje sie bezradna i niewim co moge zrobic by pomuc psu.uspienie lub pozostawienie go sobie niewchodzi w rachube.dlatego zwracam sie do milosnikow zwierzat o porade,lub chec zrozumienia.

Jak leczenie alergii przebiega ?

Konfabulacji na temat trzymania psa w piwnicy nie bedę komentować bo były w wątku , który został usunięty ( w temacie jaka to rasa )

Pani Olu vel TRZPIOLKI !!!
Co się dzieje z Dżagusiem z Palucha nr. 512/08 adoptowanym przez Panią 21.08.2008r !!!!!

http://www.dogomania.pl/forum/f110/akity-problemy-porady-pogaduszki-28357/index95.html

http://www.dogomania.pl/forum/f110/akity-problemy-porady-pogaduszki-28357/index106.html

• 2 months later...
Posted

przeczytałam w wypowiedzi milosnikkotow o jakichs badaniach za 1zł? czy to są badania alergologiczne czy jakie? naprawdę są za 1zł?skąd o tym wiesz? Szukam w łodzi alergologa dla mojego ONka. Ma straszliwe uczulenie, prawdopodobnie na trawy. Jest na diecie, schudł, wyłysiał miejscami:( strasznie się drapie:placz::placz: brał już sterydy, zastrzyki przeciwświądowe i inne cuda.