Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Spotkalam sie z opinia, w tym weterynarzy, ze kazda sucha karma powinna byc uzupelniana preparatami NNKT, czyli np. Laveta, Omegan itp. Z drugiej strony, suche karmy maja w skladzie rozne zawartosci Omega-3 i Omega-6 :roll:

Karmie psa Acana, gdzie Omega-6 do Omega-3 jest jak 9:1 (1,8% i 0,3%). Nie chcialabym przesadzic (zgodnie z zasada, ze i brak i nadmiar moze zaszkodzic), stad moje pytanie - czy przy zywieniu karma o takim wlasnie skladzie tez dobrze jest ja uzupelnic o jakies preparaty typu Laveta?

Posted

Nie musisz uzupełniać gotowej karmy preparatami z NNKT, chyba że zauważysz u swego psa zmatowienie i wypadanie sierści, stany zapalne skóry. Jeśli wszystko jest w porządku to preparatów w NNKT nie trzeba podawać. Natomiast podawanie NNKT nie zaszkodzi psu.

Psy tolerują zawartość tłuszczy w pożywieniu nawet 50%. Skutkiem ubocznym przesadzenia z tłuszczami może być biegunka lub wymioty (początkowo, jesli pies jest nie przyzwyczajony do wysokiego poziomu tłuszczy w dawce pokarmowej) lub odkładanie się w postaci tkanki tłuszczowej. Zakładam, że nie będziesz pakowała psu do michy tłuszczy wiadrami :wink: więc nie powinno się nic dziać. Jeśli się zdecydujesz na jakiś preparat to wybierz taki, który nie ma uderzeniowych dawek witamin bo karmisz karmą z zawartością witamin. Najprostszym sposobem uzupełnienia NNKT jest polanie karmy olejem np. słonecznikowym.

Posted

Dzieki, AM, juz myslalam, ze nikt sie nade mna nie zlituje :wink: .

Siersc jest ok, problemow skornych tez nie stwierdzam, a olejem polewam, w umiarkowanych ilosciach oczywiscie, czyli wszystko ok :D

Posted

Mam pytanko i proszę o rozwianie moich wątpliwości...Otóż wcześniej mój pies był karmiony gotowanym jedzeniem,a że stracił mnóstwo kłaczków,zaczęłam podawać mu do jedzenia Kerabol.W tej chwili od półtora tygodnia jest na Acanie Premium Deluxe-i tu pytanko : czy mogę podawać mu do karmy 4-5 kropelek Kerabolu,żeby szybciej odrósł włos,czy nie zaszkodzi mu to?

Pozdrawiam

Posted

Z tego co się orientuję to Kerabol zawiera głównie cynk i biotynę bez NNKT. W przypadku jeśli karmisz psa karmą to podawanie dodatkowej porcji cynku przez dłuższy okres czasu może psu zaszkodzić gdyż cynk w nadmiarze jest pierwiastkiem toksycznym a poza tym może prowadzić do spadku poziomu miedzi w organiźmie.

Jednak 1-2 tygodnie w małych ilościach nie powinno psu zaszkodzić. Obserwuj psa, jeśli wystąpią nudności i wymioty czy biegunka (pierwsze objawy zatrucia cynkiem) to odstaw preparat.

Posted
Z tego co się orientuję to Kerabol zawiera głównie cynk i biotynę bez NNKT. W przypadku jeśli karmisz psa karmą to podawanie dodatkowej porcji cynku przez dłuższy okres czasu może psu zaszkodzić gdyż cynk w nadmiarze jest pierwiastkiem toksycznym a poza tym może prowadzić do spadku poziomu miedzi w organiźmie.

A więc...pies nie zjada całej dziennej porcji karmy,tylko troche ponad połowe.Kerabol chciałam podawać powiedzmy dwa,trzy razy w tygodniu po 4 kropelki,czyli to nie powinno zaszkodzić?

Pozdrawiam