Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 932
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
Posted

Witam witam Was kochane Panie. Bardzo mi miło, że pod moją nieobecność tyle Gości tu zaglądało :lol:. Sumiennie będę wszystkich odwiedzać poczynając od dzisiaj :cool3: Także proszę się mieć na baczności i trzymać ciastka i kawkę u siebie w pogotowiu bo się zjawię niebawem :evil_lol:.
Gdzie ja byłam?? Prędzej właściwsze pytanie - gdzie mnie nie było? Ostatni miesiąc spędziliśmy z krowami w Polsce, a tam niestety 3 domowe kompy nie wpuszczały mnie na dogo solennie, bity miesiąc. Nie miałam przy tym możliwości zdawania relacji z polsko- słowackich wystaw.:razz:

Zacznę może od pochwalenia się moimi cierpliwymi psiakami, które wzorowo zniosły podróż. Żaden dystans już nam nie straszny. Spały całą drogę, wręcz miały mi za złe kiedy je budziłam na przystankowe siku i pić:eviltong: Dzielnie zniosły nawet podróż w promowych kenelach. Veron jak tylko się rozpłaszczył w kenelu na trasie Irl - Anglia i zaczął pałaszować swoją cuchnącą kość to wyjść nie chciał, takie boskie warunki były :cool3:

Posted

Na powitanie w Polsce czekała na nas Dinożaba - mój domowy skrzat boksiowy, który szaleńczo zacieszał dupalonem. Nie było wielkiej miłości od pierwszego spojrzenia między nim i Kenzo, ale na pożegnanie już oboje płakali krokodylimi łzami z nadzieją na rychłe spotkanie. Polskie warunki moim krowom nie sprzyjały niestety, zabaw, gonitw, i kopania ogródka końca nie było. Biedna babcia, która na bieżąco starała się reanimować skopane grządki :shake: Psy tak szalały, że zwykła dawka karmy, nawet podwojona im nie starczała. Chudły w oczach. Po miesiącu wyglądały jak Nasza Szkapa żywcem, nie ujmując nic klaczynie :razz:. Dzięki swoim śmiesznym proporcjom Kenzo nie wyglądał nazbyt okazale na wystawach - jak kabanos:razz::roll:. Najgorsze jest to, że wszystkie zdjęcia zostały na kompie w Polsce i muszę czekać aż siostra mi podeśle mailem albo pocztą.

Posted

Teraz troszkę o europejskich wystawach.
Skorzystaliśmy maksymalnie, bo w miesiąc zaliczyliśmy 5 imprez. 2 klubowe bokserowe w Wałbrzychu - 19 i 20.09, polską 4.10 w Rybniku, słowacką w Bratysławie 9.10 i światową.
Wałbrzych:
Hmm... no cóż. Kiepska organizacja. Na szczęście organizatorzy zdawali sobie sprawę i wielokrotnie przepraszali, co muszę szczerze przyznać było bardzo uprzejme. Dużo pięknych psów. W klasie Kenzo - 9, w tym 1 z Polski tylko :crazyeye: Europejskie psy są bajeczne, zupełnie inne. Oczywiście to było wiadome, zanim je zobaczyłam na żywo, ale spotkanie oko w oko z niektórymi smokami było piorunujące. Kawał chłopa, i baby zresztą też. Boksery z wysp wyglądają nie ujmując nikomu jak pięść przy oku. Są smukłe, długie, wyższe. Europejskie to w skrócie - kawał mięśnia. A już kopiowanie uszka + rude samce... marzenie :loveu: Bardzo, bardzo mi się podobały.:multi:
Co jednak było fatalne.... To sposób ich wystawiania. No szok. :crazyeye: Aż przykro było patrzeć. Co gorsza żaden z hodowców nie wyglądał na zawstydzonego, przejętego.. Przejść się nie dało. Słowo honoru. Pół biedy jeszcze żeby ten double handling polegał na rzucaniu przez handlera piłeczki... Latanie dookoła ringu ( a prym wiedli Niemcy i inne szwabsko brzmiące hodowle), wrzaski, nawoływania było conajmniej niesmaczne. Ludziska wymachiwały coraz to większymi maskotkami, ilość piszczałek, brzęczków, itp w licznych klasach nie tylko nie zachęcała psów do skupiania uwagi, ale wręcz je totalnie konfundowała. A już szczytem było kiedy jeden pan wziął swoją córeczkę pod ręce i rozhuśtując próbował wrzucić na ring:angryy:
Cyrk prędzej a nie konkurencje piękności. Jednakże to jeszcze było "pół biedy". Ale wystawianie psa na psa? No ludzie!! Taka agresja, że w powietrzu siekierę z napięcia można było zawiesić. Wielokrotnie dochodziło do starć. Czy ktoś się tym przejął? A skąd, super rozrywka i kupa śmiechu. "Hehe, zobacz, jak go załatwił", " och jaki on waleczny". No nie wiem czy o to w wystawianiu psa chodzi.

Za jakiekolwiek próby doble handlingu na Wyspach jest out z ringu, a podobna agresja u psa zakończyła by się DOŻYWOTNIĄ dyskwalifikacją psa z udziału w wystawach!!

ps. Kenzo 2x oc. doskonała, raz w finale swojej klasy - 4 miejsce. Aczkolwiek jak wspomniałam, szans nie miał. Nie dość, że inny z budowy, to szczerze, europejskie psy są dużo piękniejsze.
Szkoda tylko, że wystawianie odbywa się w tak skandaliczny sposób :roll:

Posted

Rybnik:
Bardzo fajnie zorganizowana wystawa, w formie pikniku, dużo miejsca między ringami, dużo ludzi, stoisk, punktów gastronomicznych.. aż żal było opuszczać to miejsce.
Zdziwiłam się, że boksery są tak słabo liczebnie reprezentowane, zaledwie kilka sztuk, ciekawa odmiana po Wałbrzychu. W Irl, bokser jest zawsze najliczniejszą rasą - ok 30/40 sztuk na 1 krajowej wystawie, co tydzień. No ale fakt, Irl jest sporo mniejsza i pewnie gdyby mi przyszło jechać gdzieś na nadmorską wystawę to też bym się mocno zastanawiała. Minusem jednak tak małej konkurencji jest fakt, że psiakom łatwiej coś wywalczyć. My np. prócz oc. dosk i 1 lokaty dostaliśmy też tyt. zw. młodzieży, więc lekko w szoku byłam. Pewnie gdybyśmy nie byli jedyni w klasie to takich "sukcesów" by nie było :evil_lol:
W Irl raz nam się zdarzyło tylko, że mieliśmy tylko 2 konkurentów, zwykle w naszej klasie jest ok 5-10 psiaków

Posted

Witam po raz pierwszy :cool3:
Poczytuje od dluzszego czasu galeryjke,ale ze zawalona bylam przez kilka ostatnich miesiecy na maxa (smierc mojego zoltego boksiego pana,przeprowadzka,urzadzanie,potem fostering charcicy az w koncu zakup i odchowywanie whippeta :eviltong:),to ograniczalam sie tylko do podgladania :cool1:

Bedziesz miala okazje spotkac zolta,kopiowana dziewczynke z Polski u siebie :cool3: Mloda przyjezdza do nas w lutym (wtedy konczy sie jej kwarantanna) a po aklimatyzacji chcemu ruszyc na ringi Irlandii :multi:
Wlasnie dlatego nie kupilam zolciszki na wyspach-wole jednak typ "europejski" :lol::eviltong::cool1:
Pozdrawiam serdecznie i na pewno bede zagladac czesciej do chlopakow :multi:
Pozdrowienia ze Szkocji :razz:

Posted

anastazja napisał(a):
Witam po raz pierwszy :cool3:
Poczytuje od dluzszego czasu galeryjke,ale ze zawalona bylam przez kilka ostatnich miesiecy na maxa (smierc mojego zoltego boksiego pana,przeprowadzka,urzadzanie,potem fostering charcicy az w koncu zakup i odchowywanie whippeta :eviltong:),to ograniczalam sie tylko do podgladania :cool1:

Bedziesz miala okazje spotkac zolta,kopiowana dziewczynke z Polski u siebie :cool3: Mloda przyjezdza do nas w lutym (wtedy konczy sie jej kwarantanna) a po aklimatyzacji chcemu ruszyc na ringi Irlandii :multi:
Wlasnie dlatego nie kupilam zolciszki na wyspach-wole jednak typ "europejski" :lol::eviltong::cool1:
Pozdrawiam serdecznie i na pewno bede zagladac czesciej do chlopakow :multi:
Pozdrowienia ze Szkocji :razz:

Cześć Kasieńko! :loveu:

Posted

Hej Izunia :multi:
Hej Bonitko :multi:
Witaj Anastazjo :multi: Bardzo mi miło poznać. Ile ma malutka Twoja miesięcy? Ty mieszkasz w Irl czy w Szkocji? Nie będziesz miała daleko na tutejsze ringi? Proponuję wybrać się z małą tutaj na ringcraft. To są zajęcia z handlingu, jeżeli masz blisko do Dublina do co wtorek, na godzinkę. Po 2-3 lekcjach będziecie zorientowane w temacie Irl wystawiania. ( oczywiście jeżeli nie masz doświadczenia :oops: ) bo widzę, że Ty z boksinkami już jesteś silnie zaaklimatyzowana. Ja z Kenzo debiutowałam niecały rok temu, więc takie lekcje były nam obojgu bardzo pomocne. W zeszłym roku kalendarz wystaw zaczynał się ok maja właśnie, więc będziecie miały sporo czasu socjalizacji. Życzę wielu sukcesów:loveu:

Wiadomość najgorsza z możliwych. Siostra usunęła "przypadeczkiem" zdjęcia z Wałbrzycha, światówki i Rybnika :placz:
Mam kilka ze słowackiej na swojej karcie więc biorę się za obrabianie. Jeszcze co nieco powinno być filmików. Ale z obiecanych 2 tys zostanie zaledwie kilka:placz:I widzę, że fotosik się zmienił. Gdzie Wy hostujecie zdjęcia teraz?:cool1:

Posted

witaj Aniu po długiej nieobecności :lol: daj chociaż te fotki jakie masz. Ja korzystam z imageshuck. A napisz coś o tej wystawie światowej, dużo było bokserów ? Bardzo żałuję, że nie mogłam być na klubówce :shake: ale może za rok...

Posted

Yana napisał(a):
witaj Aniu po długiej nieobecności :lol: daj chociaż te fotki jakie masz. Ja korzystam z imageshuck. A napisz coś o tej wystawie światowej, dużo było bokserów ? Bardzo żałuję, że nie mogłam być na klubówce :shake: ale może za rok...

Też bardzo żałuję, że nie było okazji się poznać :placz: Na światówej boksiów sporo ( oczywiście wszystkie katalogi inteligentna Aneczka zostawiła w Polsce ). 2 ringi były przeznaczone dla boxerów. Ale bezsensu wszystko było zorganizowane. Klasy leciały bez ładu składu. Byłoby miło gdyby np. suki na 1 - psy na 2 ringu, albo z podziałem na kolory. A tak to ciężko było się połapać. Po pośredniej rudych psów, leciały suki szczeniąt rudych, potem weteranki, potem pręgowane psy pośrednie. :cool1::angryy: Napalałam się pół roku na tą wystawę. Wyszłam stamtąd po ok godzinie w nerwicy. Miejsc między ringami zero. Kroku nie dało się zrobić.. a już nie mówię o targaniu ze sobą jakiejś klatki czy torby. My spakowaliśmy się na szczęście do małej torebki, nie braliśmy żadnej klatki, nic. Ale na prawdę ŻADNA przyjemność przeciskać się w tej hali było. Zdecydowanie przerosła organizatorów ta impreza. Wielka ciasnota, zwiedzających całe mnóstwo. Zastanawiam się czy była choć 1 zadowolona osoba.
Bo już pomijam fakt, że nie przysłali mi nr startowego, itp, itd.
Po tym jak na Europejskiej musiałam się szybko zwijać i lecieć do pracy to obiecałam sobie na światówkę poświęcić tyle, żeby mi się przejadła. Było mnóstwo ciekawych stoisk, wiele unikatowych ras.. niestety, brak warunków do zwiedzania. :shake::shake:
I nawet szczerze to nie wiem co kto zajął bo się szybko zmyłam, a jak mówię i tak ogarnąć co na jakim ringu się działo, to wyczyn był nielada