Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja Luka, 4.5 mieś ON-ek, p 2 miesiącach barfowania nie chce jesć kości, tzn. kurzych łapek, korpusów itp. Miękie surowe, siekaną wątrobę, nerki czy mielone z warzywami je jak dawniej. Co ciekawe, zaczęła jej smakwać suha karma!!! na którą przedtem ani nie spojrzała. Gdyby nie to, to myślałbym że to z powodu ząbkowania. Przynajmniej tak reagowały moje dzieci, gdy rosły im zęby to nie chciały jeść twardego.:niewiem:

Posted

Może po prostu zaczął sobie bilansować pożywienie.:???: Podobnie jak wilk, lis czy nawet człowiek ma chęć na to co zawiera brakujące mu składniki. Stąd jedzenie suchego, które zawiera różne mikroelementy pod dostatkiem :niewiem:

Posted

Tu raczej nie chodzi o bilansowanie składników. Mi się wydaję że to albo przez ząbkowanie, bo jednak korpus, skrzydełko czy inne kości pies musi kilka razy porządnie ugryźć, a suche, zależy od wielkości, jeden "gryz" wystarczy albo i połyka w całości (jak moja sunia gdy ząbkowała).
Ja jakoś szczególnie nie zauważyłam braku apetytu w czasie ząbkowania (w tym czasie jadła suche - które nie gryzła a łykała, potem przeszłam na gotowane - miękkie)

Posted

Chyba takie naturalne wahania apetytu. Znowu je w normie. Chociaż ona raczej nie jest żarłokiem. Często, nawet to co je zawsze z apetytem najpierw obchodzi, wącha, liże, trwa to czesem i pół godziny. W końcu zaczyna jeść i w miarę jedzenia nabiera ochoty. Jak skończy to wylizuje miskę do czysta, jeżdzi z nią po podłodze. Ale jak jej dać jeszcze kęs to bierze do pyska i szuka gdzie by tu "zakopać" na potem. Ale jest zdrowa, ładnie rośnie, chociaż jest smukła, 47 cm w kłębie i 20.5 kg wagi przy 4.5 miesiącach.

• 3 weeks later...
Posted

donald1209 napisał(a):
Moja Luka, 4.5 mieś ON-ek, p 2 miesiącach barfowania nie chce jesć kości, tzn. kurzych łapek, korpusów itp. Miękie surowe, siekaną wątrobę, nerki czy mielone z warzywami je jak dawniej. Co ciekawe, zaczęła jej smakwać suha karma!!! na którą przedtem ani nie spojrzała. Gdyby nie to, to myślałbym że to z powodu ząbkowania. Przynajmniej tak reagowały moje dzieci, gdy rosły im zęby to nie chciały jeść twardego.:niewiem:

Spokojnie...Twój pies poprostu wreszcie jest najedzony!!!!
Moja suka ma 6 miesięcy i tak samo mało zjada.....a na BARFIE jest od ...:urodzenia"....je zeli pies jest zadowolony ..wesoły i wszystko w normie...nie ma co sie marwić......w naturze wilki nie jedzą regularnie ...codziennie ....trzy razy dziennie......:eviltong::eviltong::eviltong:

• 1 month later...
Posted

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Macie rację, nie trzeba być przewrażliwionym. Luka je normalnie, raz więcej, raz mniej, ostatnio więcej, może przez mróz a także wyszły jej już stałe zęby i np kość z łopatki wieprzowej potrafi zjeść całą , do ostatniego kawałeczka.
Dzisiaj przekonałem się że uwielbia śmierdzące kości. Otóz stwierdziłem że coś w garażu cuchnie i znalazłem za lodówką dwie kurze łapki w woreczku foliowym. Już prawie płynne. Musiały jakiś czas temu spaść przy rozmrażaniu. Wyniosłem na zewnątrz żeby nie śmierdziały w domu nim pójdę do kubła ze śmieciami. Luka je znalazła( były bez worka) i zjadła z apetytem. Ochyda, myślałem że zwymiotuję jak zobaczyłem. A ona tylko się oblizywała i szukała czy nie ma więcej. Chyba nie dostanie sraki, co?
Pozdro, K.