Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Ok 2 tyg temu u mojego 1,5 rocznego boksera zauważyłam coś na zasadzie krzywego kręgosłupa. Jakby 2 kręgi podnosiły mu się do góry. Nie jest to widoczne cały czas, tylko przy niektórych pozycjach ciała. (Czasem stoi i nei widać, czasem stoi i widać). Byliśmy u weta w 4 dni temu ale ona nic nei zauważyła. Wcześniej pieso tego na pewno nie miał. Nie wiem czy to groźne, czy mu się może powiększyć. Czy za dużo/ mało białka? Je dobre suplementy ( canzocal, irish cal, can-vit), pije tran, olej słonecznikowy, je słonecznik, wątróbkę, gotowane i surowe mięso w duzych ilościach, warzywa, węglowodany, pije dużo wody. Czy może od ćwiczeń agility? ( Opona, skoki przez przeszkodę, tunel? Póki co to go nie boli, Chcę tylko wiedzieć czy nic mu nie jest, skąd się ewentualnei wzięło, nei chciałabym mu tego pogorszyć. i jak ewentualnei to zlikwidować. dziękuje za pomoc.

Posted

No dobrze ale jak mamy Ci pomóc jeśli ograniczasz się do tak bardzo niejasnego opisu. Kręgi to pies ma od głowy po ogon....Jeśli wet badając psa nic patologicznego nie stwierdził to co sensownego można podpowiedzieć na forum wiedząc tylko że "kręgi mu się podniosły do góry";)? Skoro tak Cie to zaniepokoiło to poobserwuj w jakich pozycjach ta "zmiana" jest widoczna i pokaż wetowi przy najbliższej wizycie - myslę że ta droga jest znacznie sensowniejsza niż "gdybanie" tutaj:lol:

• 2 weeks later...
Posted

Byliśmy z problemem u innego weta. Co ciekawe, ten zauważył kostki od razu. ( Ten drugi wet to chyba ślepy). Okazało się, że jest to miejsce łączenia się dwóch odcinków kręgosłupa ( nie wiem jak to wzorowo medycznie nazwać, ale o to chodzi) i że to typowe w okresie dorastania, szczególnie u dużych ras. Doc. polecił unikania skoków, intensywnego wysiłku jeszcze przez ok 4 miesiące, do zakończenia rozwoju.

• 5 months later...