MARTUSIA89 Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 Dzień dobry, [SIZE=2]Jestem właścicielką 2,5 rocznego west highland wite Westa (suczki). Od kilku miesięcy kiedy w domu pojawił się większy telewizor Neta zaczęła zwracać na niego szczególną uwagę. Pragnę zaznaczyć, że gdy w pokoju był stary telewizor z mniejszym ekranem wole go niedostrzegana. Początkowo z zaciekawieniem przyglądała się wszystkim programom jakie oglądaliśmy, więc nie było to dla nas problemem. Jednak z biegiem czasu zaczęła szczekać na TV. Najbardziej denerwują ją reklamy. Kiedy jest u siebie na legowisku (w przedpokoju) a tylko usłyszy, że zaczynają się reklamy to od razu biegnie do pokoju gdzie znajduje się telewizor i głośno szczekając skacze na komodę by dostać się do tego obiektu. Jest to dosyć uciążliwe dla nas gdyż dziennie zdarza się to Ok 15 razy. Oczywiście zrezygnowaliśmy z oglądania kanałów typu Aniami planet gdzie są zwierzęta, bo wtedy nasz pies wpada w niesamowitą furię i z podwojoną siłą szczeka i skacze. Próbowaliśmy podsadzać ją do telewizora, żeby widziałam że to tylko obraz, zakładaliśmy jej kaganiec w momencie szczekania, zamykaliśmy w łazience. Przy każdej takiej czynności powtarzaliśmy słowa- ,,nie wolno". Niestety trwa to już trochę miesięcy a rezultatów nie ma. Przecież nie zrezygnujemy oglądania TV, zresztą pies nie morzę tutaj dominować nad nami. Dla niej też takie szczekanie jest stresujące bo potem chodzi strasznie nabuzowana a jej serduszko strasznie szybko bije. Nie wiemy jak sobie poradzić z tym problemem. Proszę o pomoc.[/SIZE] Quote
ewtos Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 [quote name='[B']MARTUSIA89[/B];11216448]Dzień dobry, [SIZE=2]Jednak z biegiem czasu zaczęła szczekać na TV. Najbardziej denerwują ją reklamy. Próbowaliśmy podsadzać ją do telewizora, żeby widziałam że to tylko obraz, zakładaliśmy jej kaganiec w momencie szczekania, zamykaliśmy w łazience. Przy każdej takiej czynności powtarzaliśmy słowa- ,,nie wolno". [/SIZE][/quote] Przyznam szczerze, że ja też nie znoszę reklam :evil_lol:. Ale na poważnie, mój pies też reaguje na zwierzaki w telewizji ale nie tak bardzo i raczej śmiesznie to wyglada niż drażni. Duży ekran, odgłosy, których pies nie rozumie, głośna muzyka działa drażniąco na układ nerwowy psa. Ty na niego krzyczysz, potem kaganiec i wyprowadzanie z pokoju tylko napędza machinę stresu. Spróbuj wyciszyć telewizor, wziąć psa na kolana , głaskać, mizgać, mówić spokojnie, dać smakołyka, lekko , stopniowo podgłaszać telewizor. Spróbuj zainteresować go zabawką albo daj jakiś gryzak, uszko itp. Quote
WŁADCZYNI Posted November 10, 2008 Posted November 10, 2008 Równie dobrze możesz mówić 'fajne autko' albo 'basen' - słowa którym nie nadamy znaczenia dla psa są po prostu dźwiękiem. Ja bym nie pocieszała, nie zagłaskiwała bo to nagradzanie zachowania niepożądanego - pies ma się zamknąć, uspokoić, skupić na mnie i zacząć pracować (proste komendy), później bawić, aportować etc a ja w tym czasie robię coraz głośniej tv. Quote
MARTUSIA89 Posted April 8, 2009 Author Posted April 8, 2009 Dzięki Wam za pomoc:) Próbowałam zwrócić jej uwagę zabawkami ale oczywiście skutkowało na dosłownie kilak sekund... reklamy bardziej ją interesują;] O tyle dobrze, że ma kilka znienawidzonych reklam na które szczeka i wpada w szał... na reszte na zwraca aż takiej uwagi i potrafi je grzecznie oglądać :) Quote
Recommended Posts