Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

od zawsze chciałam mieć psa.Moje marzenie spłenilo się 4lata temu.Mój psiak był do wybory razem z dwoma innymi.Wybrałam go,ponieważ był taki,malutki,skulony,piszczący na rękach włascicielki jego matki.Chywcił mnie za serce,pozostałe jego rodzeństwo bylo ruchliwe i wesołe.Gdy wziełam go domu domu-wiadomo jak to szczeniak,piszczał,załatwiał się w domu.Ale jednoczęsnie baiwł się,dobrze jadł.Ale właśnie.. jego piszczenie.Znajoma podpowiedziała mi,abyw ychodzic z nim o regularnych godzinach.,wiec wychodizlam na 20-30min. spacery,poznawał pieski, się załatwiac na dworzu;) jednak z wodmu mieszkła jeszcze z dwoma innymi osobami i oni wychodzili z nim kiedy chcieli.Zawsze keidy się ubierali oznaczało to,że pies idzie an dwór.Zaczął piszczeć kiedy ktos wychodził,a go nie zbaierał,wiec te osoby zaczeły go brać ze sobą.Mineły 2lata,moi wpółlokatorzy wyprowadzili sie,a problem został.Pies piszczy zawsze,gdy ktoś się ubiera.Wychodze z nim 5razy dziennie na 20-30min. spacery.Staram sie,aby sobie pobiegał z innymi psiakami etc. To nie pomaga.Przychodzmy do domu i po 2-3godz. pies piszczy. Denerwuej mnie to.Kiedy słysze jego najmniejszy pisk wpadamw szał.Krzycze na niego,ale on kurde nic... dalej pisk.A keidy wychodiz an dwór to taaaaki radosny... Może mu sie. nudzi? Moze za mało poswiecam mu czasu? Taaa... tylko ja z nim wychodze po 6rano.. nikogo nie ma,ale mój pies na dworze byc musi.Juz wiele moich sąsiadów zauważyło czy deszcz,śnieg,wiatr,wczesna pora-mój pasiak zawsze z Pania na dworzu.Bo jak ja moge inaczej? jego pisk sparwi,ze jestem wiecznie zdenerwowana.Inna sparwa jak suckzi maja cieczki..ja rozumiem,pewnie akżdy pies jest wtedy "inny" ale chyba nie tak jak mój.. jego pisk z ym czasie zamienia się w wycie..chce wychodzic an dwór co 20min... / brak mi sił./ prosze o rady. ;)

Posted

A myślałaś o kastracji? Może to ograniczyć koncerty za cieczkującymi pannami.

Co robisz Z psem? On tylko biega z innymi pieskami a Ty stoisz i nic?
Samo bieganie psa nie zmęczy, do tego zabawa Z Tobą, nauka etc

Czemu denerwujesz się i krzyczysz na psa za swoje błędy i błędy innych ludzi? Nauczyliście że jak piszczy to jest zabierany, uzyskuje to co chciał więc czemu ma tego nie robić? :roll:

Posted

[U]Ignoruj piszczenie i wycie.[/U] Ale ignoruj, a nie krzycz - pies nie rozumie krzyku, a powoduje tylko strach, co osłabia waszą więź i zaufanie do ciebie. Oduczy się wymuszania na Tobie wyjścia. Wychodź tylko wtedy, kiedy nie piszczy - znienacka, kiedy się nie spodziewa.

Nie wiem, czy po tygodniu będziesz mieć efekty, jeśli tyle czasu już to trwa- ma to zachowanie bardzo dobrze utrwalone. [U]Zanim całkiem wygaśnie nastąpi w końcowej fazie wzmocnienie, nasilenie się, piszczenia/wycia. To też musi zignorować.[/U] Zaręczam, ci, że przestanie - tylko musisz być cierpliwa. Wiem, to trudne, kiedy słyszysz jego biadolenie, ale [B]każdorazowa[/B] twoja uległość to pokazanie mu - kiedy piszczysz, dostajesz to co chcesz.

Druga bardzo ważna sprawa, powtórzę po WŁADCZYNI - [U]spacer to nie powinno być wyjście na siku i spuszczenie ze smyczy, żeby pobiegał z psami.[/U] Pies powinien mieć kontakt z Tobą, nie z innymi. Co nie znaczy, ze nie wolno mu się bawić z psami - możesz mu na to pozwolić w nagrodę np. za wykonanie siad, leżeć czy innej komendy. Co można robić na spacerze z psem, żeby robił to z tobą? Ćwiczyć posłuszeństwo z nagrodami oczywiście, bo nie wiem czy je stosujesz. Na jeden spacer wystarczy garstka. Pies na pewno się zainteresuje. Możecie razem biegać, możesz uczyć skakania, np przez twoją nogę ;), możesz nauczyć aportowania - na pewno będzie wam to sprawiać później frajdę. Wykonywanie poleceń, praca z tobą "zmęczy" go umysłowo, nie tylko fizycznie.

Życzę powodzenia. Małymi kroczkami i KONSEKWENCJĄ na pewno osiągniesz efekty.

Swoją droga podziwiam cię, ze tak długo wytrzymałaś :roll:.

Posted

[quote name='Kori'][U]Ignoruj piszczenie i wycie.[/U] Ale ignoruj, a nie krzycz - pies nie rozumie krzyku, a powoduje tylko strach, co osłabia waszą więź i zaufanie do ciebie. Oduczy się wymuszania na Tobie wyjścia. Wychodź tylko wtedy, kiedy nie piszczy - znienacka, kiedy się nie spodziewa.

Nie wiem, czy po tygodniu będziesz mieć efekty, jeśli tyle czasu już to trwa- ma to zachowanie bardzo dobrze utrwalone. [/quote]
Przede wszystkim psu trzeba zobojetnic wychodzenie.
Ubieraj kurtke, buty i chodź chwile po mieszkaniu, rozbierz sie zanim zacznie piszczeć, ubierz sie i wyjdź na klatke schodowa nie zamykając drzwi i wróc z powrotem zanim zacznie piszczec, rozbierz sie itd itp...
Poświeć weekend na ubieranie, rozbieranie i krecenie sie tam i z powrotem - może wystarczy 100 razy a może trzeba bedzie 300 - pies który został tak dobrze nauczony wymuszania niełatwo może pojąc zmiane zasad.
Rób to wszystko nie zwracając uwagi na psa i zabieraj go dając wyraźne polecenie (np. spacer) zeby pojął ze wychodzi tylko na hasło i nie ma innej opcji.

No i przede wszystkim [U]spokój [/U]i konsekwencja - jak raz ulegniesz piskom to możesz o kant potłuc całą nauke...

Posted

[quote name='Luunaa'].Inna sparwa jak suckzi maja cieczki.. [/quote]
Podpisuję się obiema rękami pod powyższymi postami . Nie tylko ruch ale i praca z psem. Nie wiem gdzie mieszkasz jesli w mieście i chodzisz po osiedlu czy miejskim parku to praktycznie nie ma takiego okresu w którym by jakaś suka nie miała cieczki. To wystarczy psu żeby nakręcił się na parę dni. Zapach przenoszą i psy , które chodzą , liżą miejsca znaczone przez suki.Jedyna rada to kastracja,na pewno wytonuje to psa. Błędy, które popełniłaś wcześniej procentują w szybkim czasie. Psa nie trzeba wyprowadzać co chwilę jeśli jest zdrowy. Mój Tosiek też jest zawsze gotowy do wyjścia ale jak powiem [B]zostajesz , [/B]natychmiast wycofuje się i siada na swoim posłaniu.Trochę czasu minie zanim to zmienisz ale przemyśl poważnie sprawę kastracji.