Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jestem.... w dzień troche mało było czasu.....

bardzo dziekuje, że psiunio zdobył w końcu troszke zainteresowania dla siebie.... jest niezwykle madry, wartościowy.... przecudowny

Nie mogę wyjść z podziwu jak pies w takim nedznym stanie, jest taki przytomny, trzeźwy, czysciuteńki... załatwia się idealnie tylko na to jedno wskazane miejsce na balkonie gdzie mu kładę szmatki, mimo że tak trudno mu się unieść przeczłapuje jakoś. Jak tylko jestem w domu pełznie biedak zeby położyć się jak najbliżej...wyglada jakby rozumiał każdy gest każde słowo.... CUDOWNY JEST!!!

Dzisiaj wzięliśmy prysznic...jednak schroniskowy smrodek jest nietęgi....
a wczoraj nie chciałam go dodatkowo stresować....

jeśli chodzi o wyniki to mocznik jest podniesiony trzykrotnie, więc psiunio nie jest umierający i w warunkach domowych może jeszcze dojść do siebie i troszke pożyć.

Kłopotem są tylnie nóżki, na których bardzo trudno mu stanąć, jedna jakby w ogóle nie słucha rozkazów, w przyszłym tygodniu idziemy do kontroli to zrobimy też zdięcie....

• Replies 819
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jesli chodzi o karme, to ja niestety zadziałałam troszke impulsywnie i już wczoraj w nocy zamówiłam worek.... nie przypuszczałam, że zajrzy do psiunia tyle cudownych osób.... jego wątek troszke dotąd świecił pustakami...

Dlatego Saganko nie kupuj już karmy dla Niego, bo na pewno na pocz. przyszłego tygodnia przyjdzie i paczka od Jaaga i Jurmara:loveu: i zamówiony worek
...przynajniej bedzie miał skarbeczek na dłuższy czas...
ale to już naprawde wystarczy...

Jurmar ostrzegał mnie, że pieski zbytnio nie chcą jesc tych nerkowych wynalazków....ale jestem dobrej myśli bo Malutki je ogromnie łapczywie wszystko i mięsko i sucha dietetyczna karme.....

Posted

NIe dawaj mu miesa! Nie powinien go jesc przy chorych nerkach, tylko specjalna karme, albo ryz z bialym serkiem i z ipakitine. Jesli nie chcesz, zebym kupila, to podaj mi nr konta, doloze sie do tego worka, co idzie do Ciebie. I jesli chcesz, przeslij mi jego wyniki, damy je do konsultacji naprawde swietnej wetce od nerek. Ona to zrobi z dobrego serca, za darmo oczywiscie.

Posted

zapomniałam wziąć jego wynik krwi ze schroniska.... bo to była taka spontaniczna akcja po tym jak lekarz powiedział, że daje nam góra dwa dni i pies idzie do św. Piotra....

mały nie ma szczepień, ani książeczki, ani czipa....był szykowany do domku wiecznego, a tam nie potrzeba nic oprócz czystej duszyczki......

ale wszystko nadrobimy....

czyli mówisz, że nawet we wczesnym stadium choroby już nawet minimalnych ilości mięska nie wolno mu jeść??

Posted

Hmm, nie wiem jakie ma wyniki, ale jesli mocznik byl podwyzszony, kreatynina we krwii tez, do tego mial np bialko w moczu to ja bym nie dawala miesa.. MIeso ma duzo bialka i fosfou, a one wlasnie powoduja problem dla nerek. Dlatego karma renalowa ma ograniczone mocno bialko wlasnie i fosfor, do tego mniej sodu, bo zwieksza cosnienie krwii, a to powoduje destrukcje nerek, ma troche wiecej witamin z grupy B itd. Dieta w chorobach nerek jest nasza jedyna bronia. Niewiele wiecej mozemy zrobic ( u ludzi robi sie jeszcze dializy i przeszczepy..) A jak on pije, ile siusia? Moze to jakis stan zapalny? Co stwierdzil wet? I czy da sie powtorzyc badania krwii i moczu?

Posted

wet dał mu antybiotyk żeby właśnie wykluczyć jakiś stan zapalny... i w połowie nastepnego tygodnia idziemy robić wyniki...

pije i sika nie mniej i nie wiecej niż inne stare pieski u mnie... nie wydaje się żeby było to nasilone...

Posted

Mięsko, ew. kurczak, to moze nie w dużych ilościach, ale minimalnie dla podniesienia smakowitości karmy ja bym dodawała :oops: bo ta nerkowa faktycznie niezbyt smaczna..... Fosfor ograniczyć mozna trochę ipaktine.
No i przy ponownych badaniach będzie widac, czy dieta daje efekt, zawsze można wtedy wykluczyć mięso.

Posted

ostatnio sporo czytałam na temat mięsa i choroby nerek i to co przeczytałam jest trochę inne od tego co czytam tutaj. Mianowicie przeczytałam ze jak najbardziej można dawac mięso ale bardzo wartosciowe i bardzo lekko strawne ( jakim np. jest mięso królika). Za to minimum węglowodanów.

Co jeszcze wyczytalam;): ważna jest redukcja fosforu ( czyli żadnych kości). Dodatkowo dodawac kalium, koenzym Q10 oraz witaminy z grupy B.

do mięsa dodawać warzywa: te z duża zawartościa karoten: (żółtne, czerwone, zielone warzywa) oraz żywność z dużą zawartością siarki (żółtko, wątroba, ryba, ser, brokuły, owoce). Nie podawać olejów roślinnych.

zioła i inne:
-mlecz i pietruszka (są moczopędne),
-ziarna pokrzywy obniżają kreatyninę
-głóg dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha) i ginko wspomagają serce i ukrwienie.
-cordyceps chroni nerki przed działaniem wymienionych w linku leków oraz redukuje stężenia mocznika
[url=http://www.shiitake.pl/cordyceps%20sinensis.htm]Cordyceps sinensis - Macu

Posted

Co do karmienia psa z problemami nerkowymi - oto odpowiedz dr Neski (ona sie zajmuje wlasnie nerkami, a uczyla sie tego w Stanach, to jej strona nerkiwet.pl - O mnie )
"Co do diety to mięso tak ale w niewielkich ilościach i rzeczywiście dobrej jakości, jednak w mięsie ogólnie jest niekorzystny stosunek Ca:P, natomiast węglowodany można podawać gdyż nie obciążają nerek nie słyszałam o tym aby były przeciwwskazane. Bardziej ostrożnym trzeba być z tłuszczami gdyż czasem mogą doprowadzić do zapalenia trzustki. Co do dodatków to są one standardowo dodawane do karm, a potas jedynie gdy zwierzę ma tendencję do hipokaliemii i zdarza się to głównie u kotów z PNN. Jeżeli nie karmimy zwierzaka komercyjną dietą należy pamiętać o dodatkach, aby jedzonko było odpowiednio zbilansowane.

Jak ważna jest dieta niskobiałkowa widać na wielu przypadkach zwierzaków które są leczone i ich wyniki znacznie się poprawiają tylko po zmianie diety."

Mam nadzieje, ze to pomoze w karmieniu piesia. Co do ziol, to warto wlaczyc, one faktycznie pomagaja lepiej funkcjonowac organizmowi.

Posted

[quote name='saganka']Co do karmienia psa z problemami nerkowymi - oto odpowiedz dr Neski (ona sie zajmuje wlasnie nerkami, a uczyla sie tego w Stanach, to jej strona nerkiwet.pl - O mnie )
"Co do diety to mięso tak ale w niewielkich ilościach i rzeczywiście dobrej jakości, jednak w mięsie ogólnie jest niekorzystny stosunek Ca:P, natomiast węglowodany można podawać gdyż nie obciążają nerek nie słyszałam o tym aby były przeciwwskazane. Bardziej ostrożnym trzeba być z tłuszczami gdyż czasem mogą doprowadzić do zapalenia trzustki. Co do dodatków to są one standardowo dodawane do karm, a potas jedynie gdy zwierzę ma tendencję do hipokaliemii i zdarza się to głównie u kotów z PNN. Jeżeli nie karmimy zwierzaka komercyjną dietą należy pamiętać o dodatkach, aby jedzonko było odpowiednio zbilansowane.

Jak ważna jest dieta niskobiałkowa widać na wielu przypadkach zwierzaków które są leczone i ich wyniki znacznie się poprawiają tylko po zmianie diety."

Mam nadzieje, ze to pomoze w karmieniu piesia. Co do ziol, to warto wlaczyc, one faktycznie pomagaja lepiej funkcjonowac organizmowi.

Dzięki za konsultację z panią wet

czyli zrozumiałam, ze wazna jest reduckja białka- jednak aby zapobiec niedoborowi ważne, aby to biało było lekkostrawne oraz wysokowartościowe. Na tej podstawie wkleje jeszcze jeden "jadlospis" i jesli można proszę o zdanie pani wet.

"Ważne punkty:

-zawsze dostępna świeża woda

-redukcja białka tzn. dieta zawierać powinna mniej, ale za to wysokowartościowego białka w formie produktów mleka kwaśnego, małej ilości mięsa królika, chudego miesa drobiowego lub wołowego, od czasu do czasu ryba lub jajko (jajecznica, ugotowane). Wnętrzności nie podajemy. Zawierają dużo fosfatu. Wazna jest także redukcja fosforu (...)Nie podajemy kości.

Porcja powinna składać się zatem 1/3 z produktów z mleka kwaśnego, ryby, mięsa i jajka) oraz 2/3 z węglowodanów (warzywa, ziemniaki, bardzo mało ryżu etc)

Jako zródło białka wybieramy zatem: (w tej kolejności)
1. produkty z mleka kwaśnego
2. jajka
3. mięso lub rybe

-Jako węglowodany: ziemniaki, makaron, ryż.
-Jako błonnik trochę warzyw (te z duża zawartościa karoten: (żółtne, czerwone, zielone warzywa) oraz żywność z dużą zawartością siarki (żółtko, wątroba, ryba, ser, brokuły, owoce).
-Nie podawać olejów roślinnych.

- Dodatkowo dodać koenzym Q10 oraz witaminy z grupy B oraz witaminę C

-zioła i inne:
-mlecz i pietruszka (są moczopędne),
-ziarna pokrzywy obniżają kreatyninę
-głóg dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha) i ginko wspomagają serce i ukrwienie.
-cordyceps chroni nerki przed działaniem wymienionych w linku leków oraz redukuje stężenia mocznika
[url=http://www.shiitake.pl/cordyceps%20sinensis.htm]Cordyceps sinensis - Macu

-Wyciąg z lecznicza rośliny o nazwie lespedeza capita także u psa pomoże usunąc trujące odkłady we krwi.
20-30 (pro 10 kg wagi psa) kropli dziennie i podawac psu bezposrednio do mordki.

-Pies z chorymi nerkami traci wraz z moczem dużo soli

Dlatego jest ważne codziennie do jedzenia dodać 1 końcówkę noża soli na kg wagi ciała. Bez soli psy także nie moga egyzstować i pozywienie bez soli może zaszkodzić szczegolnie psu choremu na nerki.
------------------------------------------------------------

Dzienna dawka pożywienia powinna zostać podzielona i podawana w 3 porcjach

*białko: białko zwierzęce powinno stanowic tylko niewielką część pożywienia. Największą część powinny zajmować proteiny z produktów z mleka kwaśnego.

Generalnie można powiedzieć, ze trzeba karmić małą ilością białka nieżywego zwierzęcia i przede wszystkim podawać produkty żywego czyli jogurt, kwart, ser, kefir, jajka. Do tego ziemniaki, ryż i trochę gotowanej ryby."

Posted

Charly napisał(a):
Podnosze tym samym piesiaczka. Szukamy Dt...nawet płatnego, czegokolwiek. czy on ma ogloszenia? np, na naszej klasie?

Charly ... cyborgu :evil_lol::evil_lol::evil_lol: jak Ty to wytrzymujesz :lol::lol:

Posted

Podnoszac chlopaka wstawiam odpowiedz dr Neski dla Charliego

"Witam,
białko z produktów mlecznych jest lepsze ponieważ ma mniej fosforu ale to nadal białko, część produktów które są włączone jako żywność z dużą ilością siarki to również białko..... Co do warzyw z karotenem to jak najbardziej. A oleje roślinne...., nie rozumiem dlaczego ich nie podawać są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych których poziom powinien być wysoki w diecie zwierząt z niewydolnością nerek. Co do soli to bardzo ostrożnie, najlepiej sprawdzić elektrolity przed jej suplementacją, pamiętajmy o nadciśnieniu które bardzo często występuje u zwierząt z chorymi nerkami.
Poziom białka powinien być uzależniony od stopnia niewydolności, jeżeli jest to początkowe stadium to może być maksymalnie 1/3 białka, natomiast w późniejszych etapach poziom białka powinien sie zmniejszać ostatecznie nawet do 10-12%."

Czy moja propozycja pomocy psiakowi przyda sie?

Posted

a dzięki. czyli kontrola u weta najważniejsza, zeby żarelko dostosowac. tak trochę tu namieszalam tymi postami. te oferty pomocy moze na pw do zalozyciela wątku, bo się pogubi tutaj wszystko.

Posted

Kikou i co z psiakiem?? Je jakos tą karmę??
A Ty Saganka naszego dziadka znalazłas na weterynaryjnym wątku, ta gdzie prosiłam o karmę dla narkowców dla biedaczaka ? Super , ze się zainteresowałaś tym dziaduniem